Mäkikuisman 6 hyötyä

Vaikka mäkikuismalla on monia terveyshyötyjä, ennen sen käyttöä tulisi kysyä lääkärin mielipidettä, erityisesti jos sinulla on jokin lääkitys.
Mäkikuisman 6 hyötyä

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Mäkikuismalla on monia terveyshyötyjä. Tätä rohtoa saa ostettua haudukkeena, kapseleina tai öljynä. Mäkikuisman nauttiminen voi auttaa hoitamaan tai ehkäisemään monia terveysongelmia.

On kuitenkin tärkeää kysyä lääkärin mielipidettä ennen käyttöä, erityisesti jos sinulla on jokin lääkitys tai sairaus. Vaikka mäkikuisma onkin luonnontuote, sillä voi olla sivuvaikutuksia otettuna yhtä aikaa joidenkin lääkkeiden kanssa. Tämä on kuitenkin melko harvinaista.

Mäkikuisman hyödyt

Tässä artikkelissa kerromme mäkikuisman kuudesta hyödystä. Tämä yrtti voi kohentaa terveyttä merkittävästi, parantaen näin elämänlaatua.

1. Lievittää masennusta

Monet lääkärit saattavat suositella tämän kasvin käyttöä masennuksen hoidossa. Joissakin tapauksissa se saattaa jopa lievittää stressiä ja ahdistusta. Lääkärin neuvot on kuitenkin aina otettava huomioon.

Mäkikuismalla on masentuneisuutta lievittäviä ominaisuuksia.

Jos kärsit masennuksesta tai ahdistuksesta, tarvitset hyvin todennäköisesti lääkkeen sen hoitoon. Vaikka tämä kasvi onkin luonnontuote, sinun on noudatettava aina lääkärin määräämää annosta.

2. Hyödyllinen vaihdevuosina

Myös vaihdevuosiin liittyy masennusriski. Onneksi mäkikuismasta voi olla apua vaihdevuosioireisiin, kuten mielialavaihteluihin, ahdistukseen ja kuumiin aaltoihin.

Sitä voidaan käyttää myös ennen vaihdevuosia lievittämään esimerkiksi PMS-oireita. Mäkikuisma sopii siis kaikenikäisille naisille. Lisäksi se auttaa lievittämään kuukautiskipuja.

3. Hyvä apu migreeniin

Moni kärsii migreeneistä. Migreeni on hyvin voimakasta päänsärkyä, johon liittyy usein pahoinvointia ja huimausta ja joka voi kestää jopa kolme päivää. Moni tarvitsee lääkärin apua migreenin hoidossa, sillä edes normaali särkylääke ei auta tällaiseen kipuun.

Hyvä uutinen on se, että mäkikuisma sopii myös migreenin ja muiden päänsärkyjen hoitoon. Se on luonnollinen vaihtoehto voimakkaistakin päänsäryistä kärsiville ihmisille.

4. Pitää hormonit tasapainossa

Yksi mäkikuisman hyödyistä on se, että se pitää hormonit tasapainossa. Esimerkiksi kilpirauhassairauksista kärsivät ihmiset joutuvat jatkuvasti tarkkailemaan hormonitasojaan. Mäkikuisman käytöllä voi olla monia positiivisia hyötyjä.

Mäkikuisma ei ainoastaan auta normalisoimaan kilpirauhashormonien tuotantoa, vaan vähentää myös sellaisia oireita kuin kuukautiskierron häiriöt, krampit, kova väsymys ja välinpitämätön olo.

Mäkikuisman vaikutus on hormoneja tasapainottava.

5. Auttaa pääsemään eroon riippuvuuksista

Oletko yrittänyt kaikin keinoin lopettaa tupakanpolton? Oletko riippuvainen alkoholista? Ahmitko ruokaa? Mäkikuisma auttaa pääsemään eroon riippuvuuksista. Sitä tulisi nauttia vieroituksen aikana mielitekojen ja ahdistuksen hillitsemiseksi. Tämä auttaa lisäämään tahdonvoimaa ja ehkäisee sortumista uudelleen.

6. Hoitaa iho-ongelmia

Mäkikuisma sopii täydellisesti myös iho-ongelmien hoitoon. Siitä on hyötyä seuraavissa vaivoissa:

  • Ihotulehdus
  • Hiertymät
  • Palovammat
  • Allergiat

Tämä kasvi vilkastaa verenkiertoa (siitä on apua myös verenkierto-ongelmiin), mikä nopeuttaa ihon paranemisprosessia. Siitä voi olla paljon apua ihottumaan, atooppiseen ihoon tai muihin ihosairauksiin.

Oletko koskaan kokeillut mäkikuismaa? Onko sinulla mitään aiemmin mainituista vaivoista? Haluaisitko kokeilla tätä kasvia? Kysy neuvoa lääkäriltä ennen käyttöä. Mäkikuisma voi hyödyttää terveyttä monin eri tavoin. Kerro kokemuksistasi meille, jos olet jo kokeillut sitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ng, Q. X., Venkatanarayanan, N., & Ho, C. Y. X. (2017). Clinical use of Hypericum perforatum (St John’s wort) in depression: A meta-analysis. Journal of Affective Disorders. https://doi.org/10.1016/j.jad.2016.12.048
  • Apaydin, E. A., Maher, A. R., Shanman, R., Booth, M. S., Miles, J. N. V., Sorbero, M. E., & Hempel, S. (2016). A systematic review of St. John’s wort for major depressive disorder. Systematic Reviews. https://doi.org/10.1186/s13643-016-0325-2
  • Yücel, A., Kan, Y., Yesilada, E., & Akın, O. (2017). Effect of St.John’s wort (Hypericum perforatum) oily extract for the care and treatment of pressure sores; a case report. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2016.12.030
  • Becker, S. P., Luebbe, A. M., Greening, L., Fite, P. J., & Stoppelbein, L. (2017). A Preliminary Investigation of the Relation Between Thyroid Functioning and Sluggish Cognitive Tempo in Children. Journal of Attention Disorders. https://doi.org/10.1177/1087054712466917
  • Hisil, Y., Sahin, F., & Omay, S. B. (2005). Composition of Hypericum perforatum L. and its medical importance. UHOD, Uluslararasi Hematoloji-Onkoloji Dergisi.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.