Logo image
Logo image

Koiruohon yllättävät terveyshyödyt

2 minuuttia
Koiruoho on kasvi, joka lievittää erittäin hyvin ruoansulatusongelmia sekä säätelee kuukautiskiertoa. Sitä tulisi aina käyttää ammattilaisen ohjeistuksen mukaan.
Koiruohon yllättävät terveyshyödyt
Viimeisin päivitys: 23 huhtikuuta, 2019

Koiruoho on karvaan makuinen lääkekasvi, jolla on ruoansulatusta edistäviä, tulehdusta lievittäviä ja vahvistavia ominaisuuksia, monien muiden hyötyjen lisäksi. On tärkeää tietää, että koiruohon terveyshyödyt ovat lukemattomat, maustaan huolimatta.

Tutustu kaikkiin koiruohon parantaviin ominaisuuksiin tästä artikkelista!

Some figure

Mikä on koiruoho?

Koiruoho, latinalaiselta nimeltään artemisia absinthium, on lääkekasvi. Se tunnetaan myös nimellä mali. Se on peräisin Euroopan, Aasian ja Pohjois-Afrikan lauhkeilta alueilta.

Joissakin maissa koiruoho on erityisen tuttu kasvi, sillä sitä käytetään absintin valmistukseen. Absintti on Sveitsistä peräisin oleva väkevä alkoholijuoma. Siitä tuli suosittu ranskalaisten taiteilijoiden myötä 1800-luvun lopussa.

Koiruoho kuuluu päivänkakkaroiden sukuun, ja sen lääkinnälliset hyödyt on tunnettu muinaisajoista asti.

Itse asiassa jopa jotkut belladonnan aiheuttamat myrkytykset voidaan hoitaa koiruohoteellä.

Lue myös: Maksan puhdistaminen nukkuessasi näillä 5 juomalla

Koiruohon terveyshyödyt

1. Hyödyt ruoansulatukselle

Some figure

Koiruoho vaikuttaa ruoansulatukseen ensisijaisesti kahdella tavalla:

  • Se auttaa moniin eri ongelmiin, kuten kipuun, ilmavaivoihin, ripuliin ja oksenteluun. Sitä ei kuitenkaan suositella närästykseen tai palleatyrään.
  • Se puhdistaa ruoansulatuskanavan, mikä stimuloi ruokahalua ja lisää mahanesteiden eritystä. Se sopii näin ruokahaluttomille tai hitaasta ruoansulatuksesta kärsiville ihmisille. Se sopii käytettäväksi myös toipilasjakson jälkeen.

2. Hyödyt maksalle

Some figure

Kun maksan toiminta heikkenee, saatat huomata uupumusta, vaikeuksia rasvan sulattamisessa, näköongelmia, hiustenlähtöä tai ennenaikaisia naururyppyjä.

  • Koiruoho stimuloi maksan sekä sappirakon toimintaa.
  • Yleisesti ottaen karvaat lääkekasvit, kuten boldo ja artisokka, stimuloivat maksan toimintaa.

3. Se puhdistaa kehon

Maksaan vaikuttavien ominaisuuksiensa ansiosta koiruoho on erinomainen vaihtoehto kehon puhdistamiseen myrkyistä vastaahan maksa veren puhdistamisesta ja myrkyllisten aineiden poistamisesta.

Suosittelemme juomaan kupillisen koiruohoteetä 36 kuukauden välein.

4. Se tehoaa suolistoloisiin

Some figure

Koiruoho kykenee tappamaan suolistosta paljon erilaisia matoja ja muita loisia. Ne ovat yleisiä suurimmalla osalla ihmisistä, vaikka moni ei tiedäkään niiden olemassaolosta.

  • Tästä syystä kannattaa tehdä puhdistus koiruoholla vähintään kerran vuodessa, erityisesti jos sinulla on lemmikkieläimiä.

5. Se toimii lemmenrohtona

Tällä lääkekasvilla on sellaisia ominaisuuksia, jotka lisäävät libidoa sekä miehillä että naisilla.

6. Se auttaa kuukautisongelmiin

Koiruoho on erinomainen kasvi naisille, joilla on epäsäännölliset kuukautiset tai muita kuukautisongelmia.

Sillä on kyky säädellä kuukautiskiertoa sekä saada kuukautiset alkamaan amenorreassa.

7. Se lievittää kipua

Some figure

Koiruohon paikallinen käyttö voi lievittää vatsa-, nivel- ja hammaskipua.

Kuinka koiruohoa käytetään?

Helpoin, edullisin ja tehokkain keino nauttia koiruohoa on teenä, ja vain lyhyen aikaa:

  • Jos kyseessä on kertaluontoinen kipu, voit juoda kaksi koiruohosta valmistettua hauduketta pitkin päivää.
  • Jos kipu on kroonista tai haluat tehdä puhdistuskuurin, suosittelemme juomaan kaksi hauduketta päivittäin viikon ajan, pitämään viikon tauon ja juomaan taas 6 päivää.

Näin edistät maksan toimintaa ja torjut suolistoloisia.

  • Paikallinen käyttö: levitä koiruohoteessä kostutettu pyyhe vatsan päälle rauhoittamaan ruoansulatusongelmia tai kipua. Tämä on hyvä vaihtoehto myös lapsille.

Kuten kaikkien karvaiden kasvien kohdalla, koiruohoakaan ei tulisi koskaan keittää. Se ainoastaan lisätään valmiiksi kuumaan veteen.

Käytön esteet

  • Lääkekasveista voi olla myös haittaa, jos niitä käyttää liikaa tai ilman riittävää tietämystä, joten suosittelemme aina kysymään neuvoa lääkäriltä tai naturopaatilta.
  • Koiruohon käyttöä ei suositella raskaana oleville ja mahahaavoista kärsiville.
  • Koiruohoa ei tule käyttää väärin ja sitä tulee ottaa vain aiemmin mainitun annostuksen verran.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lachenmeier, D. W. (2010). Wormwood (Artemisia absinthium L.)-A curious plant with both neurotoxic and neuroprotective properties? Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2010.05.062
  • Krishna, S., Bustamante, L., Haynes, R. K., & Staines, H. M. (2008). Artemisinins: their growing importance in medicine. Trends in Pharmacological Sciences. https://doi.org/10.1016/j.tips.2008.07.004
  • Patocka, J., & Plucar, B. (2003). Pharmacology and toxicology of absinthe. Journal of Applied Biomedicine.
  • Alvarez, L., & Quispe, A. (2010). Efecto Antiparasitario de la Infusion de Ajenjo (Artemisia absinthium L.) en Niños de Edad Escolar. Ucebol.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.