Kivikukat: kuinka niitä hoidetaan?
“Kivikukat” tai “elävät kivet” on yleisnimi mehikasvilajille, jonka lehtien muoto muistuttaa sydäntä. Nämä kasvit ovat peräisin Etelä-Afrikasta ja niiden tieteellinen nimi on Conophytum bilobum.
Ne kasvavat ilman vartta ja ulottuvat vain 7,5 cm korkeuteen. Kasvaessaan ne muodostavat rivejä, ja syksyisin niillä on kauniit keltaiset tai oranssit kukat.
Alta löydät vinkkejä kivikukkien hoitoon!
Kivikukat: 7 hoitovinkkiä
Kivikukkia on erittäin helppo kasvattaa kotona eivätkä ne vaadi paljon hoitoa. Ruukussa saattaa olla aluksi vain yksi lehti, mutta ajan ja hoidon myötä tuo lehti alkaa kukoistaa ja lisääntyä.
1. Kivikukat tarvitsevat hyvän vedenpoiston
Vedenpoisto on tärkeää tällaiselle kasville, sillä sen juuri voi mädäntyä jos vesi jää seisomaan. Tästä syystä ruukun pohjalle tulisi laittaa kerros karkeaa hiekkaa tai pieniä kiviä.
Hiekka imee liiallisen veden itseensä, kun taas kivet estävät veden seisomisen. Varmista myös, ettei reikien tukkeena ole mitään.
Lue myös: Ketunkakku: mitä tästä lääkekasvista tulisi tietää?
2. Valon määrä
Aamun tai iltapäivän aurinko sopii ihanteellisesti tällaiselle kasville. Vältä altistamasta sitä auringonsäteille keskipäivällä, sillä ne voivat polttaa mehikasvin lehdet.
Jos kuitenkin päätät pitää kasvin sisällä kotonasi tai toimistossasi ikkunalaudan sijaan, sekin käy. Kasvu vain on tällöin hitaampaa.
3. Kivikukat tarvitsevat omanlaistaan kasvualustaa
Kivikukat viihtyvät parhaiten huokoisessa, hiekkaisessa ja ilmavassa maaperässä, jossa on hyvä vedenpoisto. Samankaltaisessa kuin kotona kasvatettavat kaktukset.
Näitä kasveja ei tarvitse siirtoistuttaa usein, joten ne voidaan pitää samassa ruukussa vuosia.
Conophytum bilobum -kasvit kasvavat villinä aurinkoisissa, kuivissa ja kivisissä halkeamissa, ja tarvitsevat suojaa ainoastaan talven äärimmäiseltä kosteudelta. Toisinaan niitä on kasvatettu vuoristoseutujen maaperässäkin, joka on köyhää ja kuivaa.
4. Kastele vain tarvittaessa
Useimmat mehikasvit, tämä mukaan lukien, vaativat niukasti kastelua, jotta niiden lehdet eivät repeydy ja arpeudu, mikä voisi johtaa sienen ja bakteerien ilmestymiseen.
Kesällä kastele niitä ainoastaan silloin, kun lehdet alkavat lakastua. Talvella kastelun voi tehdä useammin, mutta vasta sen jälkeen, kun aiemman kauden lehdet ovat kuolleet.
5. Käytä erityistä lannoitetta
Lannoita kasvi kerran vuodessa erityisellä mehikasveille tarkoitetulla lannoitteella elokuun ja maaliskuun välisenä aikana, joka on tämän kasvin kasvukausi. Nämä lannoitteet sisältävät yleensä vain vähän typpeä ja niissä on kasvin tarvitsemat mikroravinteet ja hivenaineet.
Laimenna lannoite puoleen etiketissä olevasta pitoisuudesta. Niukka lannoitus estää muun kasvillisuuden kasvun.
6. Varmista ihanteellinen lämpötila
Kivikukat viihtyvät parhaiten 10-12 celsiusasteen lämpötilassa, joten ne kannattaa pitää viileässä ja valolta suojassa kesän aikana. Conophytum bilobum on aktiivisimmillaan myöhäisestä talvesta myöhäiseen kevääseen.
7. Stimuloi lisääntymistä
Conophytum bilobum voidaan saada lisääntymään pistokkailla tai siemenillä. Jos valitset ensimmäisen tavan, pistokas tulee leikata aikuisesta emokasvista. Leikkaa irti kokonainen lehti ja pieni osa juuresta, siirrä se ruukkuun ja kastele suihkepullolla.
Jos valitset siemenet, peitä ruukku ohuella multakerroksella, kostuta se puhtaalla, viileällä vedellä ja lisää sienimyrkkyä sienen torjumiseksi.
Pidä ruukku peitettynä muovikelmulla ensimmäisten kolmen päivän ajan ja tämän jälkeen vaihda se ohueen liinaan. Suihkuttele vettä 1-2 kertaa päivässä kahden viikon ajan. Tuona aikana siemenen tulisi jo itää.
Jatka kastelemista suihkepullolla, mutta vain joka kolmas päivä, kunnes kasvi on hyvän kokoinen.
Kivikukkien piirteet
Kivikukkien lehdet ovat meheviä, vihreitä ja sydämenmuotoisia. Ne voivat kasvaa noin kolmen senttimetrin levyisiksi ja seitsemän senttimetrin korkuisiksi.
Syksyllä kasviin ilmestyy keltaisia tai oransseja tuoksuttomia kukkia. Lepokuukausina, kesäkauden aikaan, kasvi muodostaa uuden rakenteen edellisen sisään, ja ensimmäinen ottaa vähitellen jälkimmäisen ravintoaineet jättäen vanhan kuivan kuoren uuden ympärille.
Tämän tarkoituksena on suojata uudistunutta mehikasvia kuumuudelta ja liialliselta veden haihtumiselta. Tästä suojasta se saa nimensä.
Tutustu: Helppohoitoisia ja kestäviä kasveja
Kivikukat ansaitsevat huolenpitoa
Kivikukkien omintakeisiin lehtiin ja kauniin keltaisiin ja oransseihin kukkiin ei voi kuin ihastua.
Kivikukat on helppo pitää kukoistavina ja terveinä vähällä hoidolla. Muista tarjota niille oikeat valo- ja lämpötilaolosuhteet. Ota myös huomioon, että ne tarvitsevat lannoitusta ja omanlaisensa kasvualustan, mutta ratkaisevaa on hyvä vedenpoisto.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- OPEL, MATTHEW R. “Leaf anatomy of conophytum nE Br.(aizoaceae).” Haseltonia 2005.11 (2005): 27-52.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.