Kuinka paljon kananmunia tulisi syödä?
Onko kananmunien syönti turvallista? Kuinka monta voi syödä päivittäin? Tässä artikkelissa käsittelemme niitä kysymyksiä, joita monella on koskien kananmunia. Vaikka ne ovatkin loistava luonnollinen, ravinteikas ja terveellinen tuote, tulisi niitä syödä sellaisella tavalla, että voit parhaiten nauttia niiden terveyttä edistävistä ominaisuuksista. Lue siis lisää, ja saat tietää mikä on oikea tapa nauttia kananmunia!
Luonnonmukaisesti tuotetut kananmunat
Olosuhteet, joissa munia tuottavat kanat elävät – ja ravinto, jota niille syötetään – ovat nykypäivänä varsin usein hyvin surulliset. Tällä on suorat vaikutuksensa muniin, joita me sitten kaupoista ostamme. Siksi olisikin suositeltavaa aina valita luonnonmukaisesti tuotettuja kananmunia, sillä niin voit varmistaa munien olevan vapaasti liikkuvien kanojen tuottamia, jolloin olosuhteet ovat hiukan terveellisemmät. Tee vaikka pieni testi ja vertaa kahta kananmunaa: yhtä luonnonmukaisesti tuotettua ja toista tavanomaista. Voit helposti huomata, että munien koko, väri ja maku ovat hyvin erilaiset.
Kuinka paljon kananmunia tulisi syödä?
Kaikkien ihmisten ei luonnollisestikaan tarvitse syödä yhtäläistä määrää kananmunia, mutta voidaan sanoa, että suositus on noin kolmesta viiteen kananmunaa viikossa.
- Esimerkiksi sellainen ihminen, joka syö vain vähän lihaa tai kalaa, voi syödä enemmän kananmunia, jotta hän saisi ravinnostaan kaiken elimistön tarvitseman proteiinin.
- Jos ihminen harrastaa paljon liikuntaa, voi hän syödä enemmän kananmunia, ja etenkin valkuaisia, sillä niissä on paljon proteiinia.
- Ylipainoisen ihmisen tulisi rajoittaa syömiensä keltuaisten määrää, sillä kyseisessä kananmunan osassa on paljon rasvaa.
Kananamunien ravintoarvo
- Kananmunilla on erittäin korkea ravinnepitoisuus.
- Niissä on hyvin paljon sellaista proteiinia, jolla on korkea biologinen laatu. Siksi kananmunissa on kaikkia niitä elintärkeitä aminohappoja, joita elimistö tarvitsee.
- Ne sisältävät kaikkia B-vitamiineja (B1-, B3- ja B12-vitamiinia, foolihappoa sekä biotiinia) sekä A-, E- ja D-vitamiineja.
- Niissä on mineraaleja, kuten magnesiumia, kaliumia, seleeniä, sinkkiä, fosforia ja rautaa.
- Useimmat näistä ravinne-elementeistä löytyvät kananmunan keltuaisesta, kun taas valkuaisessa on suurimmaksi osaksi proteiinia.
- Näiden hyötyjen lisäksi kananmuna on alkalisoiva ruoka, eli se poistaa happoisuutta. Tämä on hyvin terveyttä edistävää, sillä ihmisen elimistöllä on taipumus happoisuuteen. On kuitenkin muistettava, että tämä hyvä ominaisuus katoaa kananmunasta silloin, jos sitä paistetaan tai tarjotaan makeisten kanssa.
Kuinka kananmunat tulisi valmistaa?
Kananmunia voi käyttää lukuisissa aterioissa ja ruokalajeissa, ja niitä voi valmistaa monella eri tavalla.
- Keittäminen: on terveellistä keittää kananmunaa minuutin ajan ja antaa sen olla kuumassa vedessä, jotta voisit välttää keltuaisen muuttumisen harmaaksi sekä usein ilmenevän rikin tuoksun.
- Paistaminen: käytä aina oliivi- tai kookosöljyä paistaessasi (ja muista, että oliiviöljyn tulisi olla kylmäpuristettua).
- Espanjalainen munakas (tai tavallinen munakas): käytä tähän perunaa, kesäkurpitsaa, munakoisoa ja esimerkiksi pinaattia.
- Munakokkeli: laita sekaan sieniä ja vaikkapa valkosipulia.
- Kovaksi keitetyt kananmunat: nämä sopivat esimerkiksi salaatteihin tai muihin kylmiin annoksiin. Niitä voi käyttää myös aineksena majoneeseissa, tai vaikkapa sekoitettuina tonnikalaan tai katkarapuihin.
Voit käyttää kananmunaa myös esimerkiksi taikinoissa, jälkiruoissa ja suolaisissa leivonnaisissa. Nämä tuotteet tulee siis laskea mukaan siihen määrään kananmunia, jonka ravintosi sisältää.
Eräitä mielenkiintoisia faktoja kananmunasta
- Kananmunan keltuainen kuuluu niihin harvoihin ruoka-aineksiin, joissa on D-vitamiinia. Tämä vitamiini on elintärkeä sen kannalta, että voisit imeyttää elimistöösi kalsiumia. Sitä saa myös auringossa oleskelemalla.
- Kananmunissa on sellaisia ravinteita, jotka estävät silmien terveysongelmia, ja ne torjuvat etenkin kaihia ja silmänpohjan rappeutumista.
- Niissä on seleeniä ja sinkkiä, joten kananmunat toimivat hyvänä lisänä kauneudenhoidossa, sillä nämä aineet edistävät ihon, hiusten ja kynsien hyvinvointia.
Yhteenvetona voidaan siis todeta, että ota kananmuna osaksi ruokavaliotasi, ja sopeuta syömäsi määrä muuhun ravintoosi ja elämäntapaasi!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- American Heart Association. (2018). Are eggs good for you or not? Heart Org. Consultado el 5 de agosto de 2023. https://www.heart.org/en/news/2018/08/15/are-eggs-good-for-you-or-not
- Drouin-Chartier, J. P., Chen, S., Li, Y., Schwab, A. L., Stampfer, M. J., Sacks, F. M., Rosner, B., Willett, W. C., Hu, F. B., & Bhupathiraju, S. (2020). Egg consumption and risk of cardiovascular disease: three large prospective US cohort studies, systematic review, and updated meta-analysis. BMJ. 368: m513. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32132002/
- LeWine, H. (2022) How many eggs can I safely eat?. Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. Consultado el 13 de septiembre de 2023. https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/how-many-eggs-can-i-safely-eat
- Heart Foundation New Zealand. (s.f.). Eggs and the heart. Evidence paper. Consultado el 5 de setiembre de 2023. https://www.heartfoundation.org.nz/resources/eggs-and-the-heart-evidence-paper
- Pan, X-F., Yang, J.J., Lipworth, L. P., Shu, X. O., Cai, H., Steinwandel, M. D., Blot, W. J., Zheng, W., & Yu, D. (2021). Cholesterol and egg intakes with cardiometabolic and all-cause mortality among chinese and low-income black and white americans. Nutrients. 13 (6): 2094. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34205293/
- Qin, C., Lv, J., Guo, Y., Bian, Z., Si, J., Yang, L., Chen, Y., Zhou, Y., Zhang, H., Liu, J., Chen, J., Chen, Z., Yu, C., & Li, L. (2018). Associations of egg consumption with cardiovascular disease in a cohort study of 0.5 million Chinese adults. Heart, 104(21), 1756-1763. https://heart.bmj.com/content/104/21/1756
- Sugano, M., & Matsouka, R. (2021). Nutritional viewpoints on eggs and cholesterol. Foods, 10(3): 494. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7996514/
- USDA. (2019). Eggs, Grade A, Large, egg whole. USDA. Food Data Central. Consultado el 13 de septiembre del 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/748967/nutrients
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.