Logo image
Logo image

IPL-valoimpulssihoito karvanpoistoon

3 minuuttia
IPL-valoimpulssihoito karvanpoistoon on useimmiten tehokas menetelmä, mutta on tärkeää harkita muitakin vaihtoehtoja ja kysyä ihotautilääkäriltä ennen päätöksentekoa.
IPL-valoimpulssihoito karvanpoistoon
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

IPL-valoimpulssihoito (intense pulsed light) on karvanpoistoon tarkoitettu menetelmä. Karvanpoiston lisäksi sitä annetaan muun muassa maksaläiskien, pisamien, suonikohjujen ja ruusufinnin häivyttämiseksi.

IPL-valoimpulssihoito on yksi kolmesta pysyväksi karvanpoistoksi katsotusta menetelmästä. Kaksi muuta ovat karvanpoisto laserilla ja elektrolyysi. IPL-valoimpulssihoito ei kuitenkaan anna pysyviä tuloksia, mutta ne ovat suhteellisen pitkäkestoisia.

IPL-valoimpulssihoito estää tai heikentää karvojen kasvua tehokkaasti. Se on turvallinen valoepilaatiomenetelmä, joka läpäisee ihon toisen kerroksen eli dermiksen vahingoittamatta ulointa kerrosta eli epidermiä.

Katsotaanpa tätä menetelmää tarkemmin.

Miten IPL-valoimpulssihoito toimii?

Some figure

IPL-valoimpulssihoito muistuttaa karvanpoistoa laserilla, mutta eroaa siinä, millaista valoa siinä käytetään. Siinä missä laserteknologia säteilee yhden aallonpituuden valoa, IPL-valoimpulssi tuottaa valoa, jolla on lukuisia aallonpituuksia.

Toisin sanoen siitä lähtevä valo on pehmeää, moniväristä valoa, joka laajenee tai kulkee eri suuntiin. Se on samankaltainen kuin välähdys. Laserissa sitä vastoin on yksi ainoa väri ja se keskittyy johonkin tiettyyn kohtaan.

Molemmissa menetelmissä valoa käytetään karvatuppien kuumentamiseen ja niiden uudelleenkasvun ehkäisemiseen. Toimenpide alkaa valmistelulla, jossa pyritään välttämään seuraavia ärsykkeitä: auringonvalo, ruskettuminen, kemiallinen kuorinta, manuaalinen karvanpoisto, kollageenipistokset, voiteet tai A-vitamiinia sisältävät tuotteet ja verenohennuslääkkeet.

Varsinaiseen toimenpiteeseen kuuluvat seuraavat vaiheet:

  • Puudutevoiteen levitys 30–60 minuuttia ennen toimenpidettä
  • Hoidettavan alueen puhdistaminen
  • Kylmägeelin levittäminen iholle
  • Tummien lasien käyttö silmien suojaamiseksi
  • Valohoito alueelle (tämä kestää 20 minuutista hieman yli tuntiin hoidettavasta alueesta riippuen)
  • Seuraavien 4–8 tunnin aikana voi esiintyä pistelyä tai punoitusta
  • Myös turvotusta voi esiintyä, ja se kestää yleensä useita päiviä
  • Hoidettua aluetta tulee kosteuttaa kahdesti päivässä seuraavien kolmen kuukauden ajan

Lue lisää: Onko karvojen vahaus hyväksi?

IPL-valohoidon hyödyt karvanpoistossa

IPL-valoimpulssihoito on yleisesti käytetty karvanpoistomenetelmä sekä sen helppouden että kestävien tulosten vuoksi. Sen merkittävimmät hyödyt ovat seuraavat:

Yksilöity hoito

Valoimpulssilaite voidaan säätää sopimaan jokaiselle yksilöllisesti. Siinä huomioidaan myös ihon ja karvan laatu. Hoito ei välttämättä edellytä ammattilaista ja sen voi tehdä kotonakin, mutta tämä ei ole suositeltavaa.

Karvan laatu

IPL-valoimpulssihoito voidaan säätää sopimaan eripaksuisille karvoille. Se pystyy poistamaan tehokkaasti sekä ohuita että karkeita karvoja. Laserhoidot sen sijaan edellyttävät erilaista hoitoa jokaiselle karvatyypille.

Alueen laajuus

Jokainen välähdys kattaa 5 neliösentin mittaisen alueen. Tämä on iso alue verrattuna lasereihin, jotka kattavat vain hyvin pieniä alueita. IPL-valoimpulssihoito poistaa siis enemmän karvaa lyhyemmässä ajassa.

Vähäinen epämukavuus

IPL-valoimpulssihoito aiheuttaa harvoin kipua. Useimmiten se aiheuttaa vain pientä lämmöntunnetta sekä kevyttä pistelyä. Tämä helpottaa herkkien alueiden kuten nivusten, kasvojen, kainaloiden, pakaroiden ym. hoitoa.

Nopea toipuminen

Hoidon sivuvaikutukset ovat vähäisiä. Toimenpiteen aiheuttama epämukavuus kestää vain muutaman tunnin ja sivuvaikutukset ovat harvinaisia. Toipuminen on nopeaa, sillä ihon uloimmat kerrokset eivät vaurioidu.

IPL-valoimpulssihoidon haitat

Some figure
Valoimpulssihoito on turvallista, mutta siihen liittyy joitakin haittoja.

Kaikkien hoitojen tavoin IPL-valoimpulssihoitoonkin liittyy tiettyjä rajoituksia ja haittoja. Tärkeimmät niistä ovat valoepilaatiotutkimuksen mukaan seuraavat.

Vaaleat karvat

IPL-valoimpulssihoito ei tehoa yhtä hyvin vaaleisiin karvoihin. Se ei myöskään poista harmaita karvoja, koska niistä puuttuu melaniinia. Yleissääntö on, että se on paljon tehokkaampi tummaan karvoitukseen, erityisesti jos iho on vaalea ja terävässä kontrastissa karvoituksen värin kanssa.

Kestävät tulokset

Optimaalisen lopputuloksen saamiseksi tarvitaan useita hoitokertoja. Lisäksi vuosittain tarvitaan yhdestä kahteen ylläpitohoitoa. Erinomaisten tulosten saamiseksi hoito tulisi teetättää kokeneella ammattilaisella.

Mahdolliset riskit

Huonosti toteutettu hoito aiheuttaa hormonaalisia läiskiä. Mahdollisia riskejä ovat myös arvet, turvotus, verenvuoto, infektiot, värimuutokset, kovettumat ja rakkulat.

Rajoitukset

IPL-valoimpulssihoito ei sovellu tummalle tai ruskettuneelle iholle. Se ei sovi myöskään lapsille ja teini-ikäisille eikä raskaana oleville tai imettäville naisille. Tällainen hoito ei ole hyväksi myöskään tietyissä ihosairauksissa, joten kysy asiasta aina ensin lääkäriltä.

Käy lukemassa myös: Suositut karvanpoistomenetelmät

Kannattaako IPL-valoimpulssihoitoon mennä?

Tämä menetelmä sopii loistavasti niille, jotka täyttävät optimaalisen hoidon edellyttämät vaatimukset (eli niille, joilla on paksu ja ihoaan tummempi karvoitus). Muussa tapauksessa tulokset eivät ole yhtä hyvät.

Toimenpide on yleensä kallis, joten on tärkeää arvioida sen tarve huolellisesti. On olemassa muitakin vaihtoehtoja, kuten laserhoito, Fraxel-laser ja mikrodermabraasio.

Käänny ihotautilääkärin puoleen, jos sinulla on kysyttävää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.