Logo image
Logo image

Haavojen ja naarmujen hoito salvialla ja hunajalla

3 minuuttia
Tätä antiseptistä salvia-hunajaseosta voidaan käyttää pienten haavojen ja naarmujen hoitoon. Opi valmistamaan sitä itse kotona tässä artikkelissa!
Haavojen ja naarmujen hoito salvialla ja hunajalla
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Haavoja ja naarmuja voi hoitaa usealla eri tavalla, riippuen siitä kuinka pahoja ne ovat. Usein pinnalliset haavat paranevat itsestään, kunhan iho pidetään puhtaana. Paranemista voi silti nopeuttaa tietyillä luontaishoidoilla. Katso alta, kuinka haavojen ja naarmujen hoito onnistuu luonnollisesti salvian ja hunajan avulla!

Salvialla ja hunajalla on antiseptisiä ja antimikrobisia ominaisuuksia, jotka auttavat suojaamaan ihoa tulehduksilta. Niissä kummassakin on myös antioksidantteja ja välttämättömiä ravintoaineita, jotka edistävät ihon tervehtymistä.

Haavojen ja naarmujen hoito salvialla ja hunajalla

Haavoja ja naarmuja syntyy, kun jokin alue ihosta vaurioituu. Usein ne aiheuttavat verenvuotoa, punoitusta ja kipua. Ne voivat myös tulehtua ja aiheuttaa näin muita oireita, kuten märkimistä ja turvotusta. Haavojen ja naarmujen hoito oikeaoppisesti nopeuttaa niiden paranemista ja ehkäisee komplikaatioita.

Onneksi nykyään on saatavilla monia hoitovaihtoehtoja, jotka suojaavat ihoa pinnallisissa haavoissa. Monet näistä ovat lääkkeitä, mutta myös jotkut luonnolliset valmisteet voivat olla avuksi, kuten tämä salvia-hunajahoito. Sekä salvia että hunaja tunnetaan antiseptisistä ja hoitavista ominaisuuksistaan. Tämä yhdistelmä on täydellinen vaihtoehto vaurioituneen ihon desinfioimiseen infektioriskin pienentämiseksi. Se auttaa myös rauhoittamaan ihon ärsytystä ja laskemaan turvotusta haavan ympärillä.

Some figure

Tämä salvia-hunajaseos on luonnollinen antiseptinen aine pinnallisten haavojen ja naarmujen hoitoon.

Salvian hyödyt haavojen ja naarmujen hoidossa

Salvia on yksi sellainen lääkekasvi, jolla voidaan hoitaa haavoja ja naarmuja johtuen sen antiseptisistä ja antimikrobisista ominaisuuksista. Sitä on käytetty jo muinaisajoista asti luontaislääketieteessä johtuen sen kyvystä estää bakteerien ja muiden taudinaiheuttajien kasvua.

Ulkoisesti käytettynä se paitsi vähentää infektion riskiä vaurioalueella myös auttaa uudistamaan kudoksia ja näin tehostamaan paranemisprosessia.

Käy tutustumassa myös tähän artikkeliin: Salvian parantavat ominaisuudet

Hunajan hyödyt haavojen ja naarmujen hoidossa

Luomuhunaja on yksi suosituimmista vaihtoehdoista haavojen ja naarmujen hoitoon. Antiobioottisista, sientä tuhoavista ja antiseptisistä ominaisuuksistaan johtuen se on erinomainen vaihtoehto infektioiden ehkäisyyn ja hoitoon.

Sen käyttö ulkoisesti hyödyttää ihon terveyttä, sillä se kosteuttaa ja auttaa uudistamaan vaurioituneita kudoksia. Se myös rauhoittaa ja lievittää epämukavuutta, kuten kirvelyä, kutinaa ja kipua.

Haavojen ja naarmujen hoito salvialla ja hunajalla

Some figure

Antibioottisista ja antimikrobisista ominaisuuksista johtuen tämä kotihoito voi auttaa ehkäisemään pienten ihovaurioiden tulehtumista. Lisäksi se kosteuttaa ja auttaa parantamaan haavaa.

Tämä kotihoito haavoihin ja naarmuihin on melko helppo valmistaa. Ainekset löytyvät helposti useimmista isoista marketeista tai luontaistuotekaupoista. Tärkeintä on ostaa luomuhunajaa, sillä muunlainen hunaja ei ole ravintoarvoltaan ja ominaisuuksiltaan samanveroista.

Ainekset

  • 2 rkl salviajauhetta (kuivatuista lehdistä)
  • 4 rkl luomuhunajaa

Välineet

  • Steriili purkki
  • Puinen lusikka

Lue lisää hunajan terveyshyödyistä: Ruokasoodan ja hunajan terveyttä parantava vaikutus

Valmistus

  • Jauha useita kuivattuja salvianlehtiä hienoksi jauheeksi. Voit halutessasi (ja jos löydät) ostaa jauhemaista salviauutetta luontaistuotekaupasta.
  • Kaada salviajauhe valmiiksi steriloituun lasipurkkiin.
  • Lisää sinne sitten hunaja ja sekoita puisella lusikalla.
  • Kun seos on valmis, peitä kannella ja anna olla viileässä, pimeässä paikassa 24 tunnin ajan.
  • Tämän jälkeen seos on valmis käytettäväksi.

Haavojen ja naarmujen hoito tällä seoksella

  • Puhdista haava huolellisesti ja levitä siihen tätä hunaja-salviahoitoa.
  • Hiero hellävaraisesti ja anna vaikuttaa 20-30 minuuttia.
  • Huuhtele lämpimällä vedellä.
  • Käytä tätä valmistetta kahdesta kolmeen kertaan päivässä, kunnes iho on täysin ehjä.

Huomio: Älä käytä tätä hoitoa avohaavoihin tai -naarmuihin. Vakavat ihovauriot vaativat lääkärinhoitoa mahdollisimman nopeasti. Jos haava näyttää pahalta, mene heti lääkäriin.

Kuuluuko tämä hoito ensiapupakkaukseesi? Nyt kun osaat valmistaa sitä, pidä sitä aina valmiina pienten haavojen varalta. Valmiste säilyy yhdestä kahteen kuukautta, jos se pidetään jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Karimzadeh, S., & Farahpour, M. R. (2017). Topical application of Salvia officinalis hydroethanolic leaf extract improves wound healing process. Indian Journal of Experimental Biology55(2), 98–106.
  • McLoone P, Oluwadun A, Warnock M, Fyfe L. Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin. Cent Asian J Glob Health. 2016;5(1):241. Published 2016 Aug 4. doi:10.5195/cajgh.2016.241
  • Yaghoobi R, Kazerouni A, Kazerouni O. Evidence for Clinical Use of Honey in Wound Healing as an Anti-bacterial, Anti-inflammatory Anti-oxidant and Anti-viral Agent: A Review. Jundishapur J Nat Pharm Prod. 2013;8(3):100–104.
  • Minden-Birkenmaier BA, Bowlin GL. Honey-Based Templates in Wound Healing and Tissue Engineering. Bioengineering (Basel). 2018;5(2):46. Published 2018 Jun 14. doi:10.3390/bioengineering5020046
  • Lordani TVA, de Lara CE, Ferreira FBP, et al. Therapeutic Effects of Medicinal Plants on Cutaneous Wound Healing in Humans: A Systematic Review. Mediators Inflamm. 2018;2018:7354250. Published 2018 Apr 1. doi:10.1155/2018/7354250

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.