Logo image
Logo image

"Bleachorexia": Pakkomielteenä valkoiset hampaat

4 minuuttia
Bleachorexia on pakkomielle saada valkoiset hampaat. Mikä laukaisee tämän pakkomielteen? Mitkä ovat riskit? Lue tästä artikkelista!
"Bleachorexia": Pakkomielteenä valkoiset hampaat
Vanesa Evangelina Buffa

Kirjoittanut ja tarkastanut hammaslääkäri Vanesa Evangelina Buffa

Viimeisin päivitys: 15 joulukuuta, 2022

“Bleachorexia” on pakkomiellettä saada täydellisen valkoiset hampaat.

Yhä useammat ihmiset haluavat saada kauniin valkoisen hymyn. Suorat, valkoiset, täydelliset hampaat ovat nykyään suosittu esteettinen ilmiö. Muoti, media, julkkikset ja sosiaaliset verkostot ovat luoneet kuvan jossa ihannoidaan valkoista hymyä.

Estetiikan tavoittelu ei ole aina ongelma; hyvin suoritetut hoidot edistävät kauneuden lisäksi hampaidemme terveyttä. Mutta kun huoli maksimaalisesta estetiikasta viedään äärimmilleen, käyttäytyminen muuttuu vaaralliseksi.

Tämän päivän artikkelissa käsitellään hampaiden valkaisun syitä ja tähän pakkomielteeseen liittyviä riskejä.

Mikä on bleachorexia?

Kuten jo mainitsimme, bleachorexia on pakkomielle saada täydellisen valkoiset hampaat. Ihmisillä, joilla on tämä pakkomielle, kokevat että heidän hampaansa eivät ole tarpeeksi valkoiset, ja siksi he haluavat valkaista niitä jatkuvasti.

Tämä muutos on psykologinen, ja hampaiden ulkonäkö on subjektiivinen. Ihmisen negatiivinen kehonkuva vaikuttaa syvästi hänen itsetuntoonsa.

Vahinko ei kuitenkaan ole vain psyykkinen, vaan se vaikuttaa myös suun rakenteisiin. Ihmiset, joilla on tämä ongelma, pyrkivät valkaisemaan hampaitaan usein. He turvautuvat kotimenetelmiin ja liiallisiin valkaisuaineisiin ilman hammaslääkäreiden valvontaa.

Miksi ihmiset pitävät valkoisista hampaista?

Jotkut psykologiset näkökohdat voivat laukaista tämän pakkomielteen tietyissä henkilöissä. Ulkoiset tekijät, jotka vaikuttavat tämän pakkomielteen syntymiseen, ovat:

  • Muoti. Julkkikset harrastavat usein hampaiden valkaisua, ja ihmiset matkivat heitä. He eivät ymmärrä, että tämän fantasiamaailman asettamien vaatimusten täyttäminen voi aiheuttaa pakkomielteen.
  • Mainokset. Tuotteita, joilla voit helposti valkaista hampaita, pommitetaan mainoksissa. Nämä on helppo hankkia, ja yritykset markkinoivat niitä ihmisten kulutukseen sanomalla, että ne eivät vaadi hammaslääkärin valvontaa.
  • Tietämättömyys riskeistä. On olemassa väärää tietoa vaaroista, joita voi aiheutua ilman reseptiä saatavien hampaiden valkaisutuotteiden käytöstä.
  • Valkoiset hampaat kohottavat itsetuntoa. Ihmiset, joilla on kirkas hymy, tuntevat olonsa itsevarmemmaksi kuin ne, joilla on vinot ja värjääntyneet hampaat.
Some figure
Jotkut hampaiden valkaisuhoidot vaativat ammattilaisten valvontaa.

Miksi hampaat värjääntyvät?

Hampaat värjääntyvät eri syistä.

Hampaiden luontaiset värjäymät ovat seurausta joidenkin antibioottien käytöstä, altistumisesta tietyille aineille tai ongelmista, joita ilmeni hampaiden muodostumisen aikana. Ne voivat kertoa myös traumasta tai hampaiden infektioista, jolloin värjäymiä on vaikeampi poistaa.

Suurin osa hampaiden värjäymistä johtuu kuitenkin pigmentaatioista, jotka ovat aiheutuneet ruoka-aineen tai juoman kulutuksesta. Värikkäät ruoat ja juomat voivat tahrata hampaita, kuten kahvi, tee, viini, mustikat ja tomaattikastike. Lisäksi tupakointi aiheuttaa hampaiden keltaisuutta.

Värjäymien syiden lisäksi sinun on tiedettävä, että hampaat eivät ole luonnostaan valkoiset. Kruunut peittävä emali on kirkas ja paljastaa vain alla olevan dentiinin värin. Dentinkudoksen sävyt ovat yksilöllisiä ja vaihtelevat keltaisen, ruskean ja hienovaraisen harmaan välillä.

Lisäksi yksilön ikä vaikuttaa myös hampaiden ulkonäköön. On normaalia, että nuoret hampaat ovat väriltään vaaleampia. Hampaat tummuvat vuosien kuluessa.

Bleachorexia: hampaidenvalkaisun riskitekijät

Ihmiset, joilla on bleachorexia, eivät ole koskaan tyytyväisiä hampaidensa ulkonäköön. Lisäksi he pitävät niitä värjäytyneinä sekä liian tummina ja ovat yleensä tyytymättömiä valkaisuhoidon tuloksiin.

Kuten voit kuvitella, he toistavat valkaisuprosessin usein. Joskus he menevät hammaslääkäriin, mutta suurimman osan ajasta he suorittavat hampaidenvalkaisun kotona. Usein he käyttävät valkaisuaineita, happamia tai hankaavia aineita ymmärtämättä riskejä.

Näiden hoitojen suorittaminen kotona, joko luonnollisilla lääkkeillä tai apteekista ostetuilla, vaatii itse asiassa ammattilaisen arviointia. Tämä johtuu siitä, että näiden aineiden käyttäminen vahingoittuneisiin hampaisiin voi huonontaa entisestään suun terveyttä. Lisäksi tuotteiden käsittelyn ja ajanhallinnan tarkkuuden puute on myös riskialtista.

Happojen ja hankaavien aineiden toistuva käyttö tai näiden aineiden pysyminen hampaissa liian pitkään tuhoaa hammaskudosta. Esimerkiksi vetyperoksidin, bikarbonaatin, sitruunan, happamien hedelmien ja aktiivihiilen käyttö ovat joitain yleisiä kotitaloustarvikkeita, jotka voivat vahingoittaa suuresti kiillettä.

Hampaat ja suun kudokset, jotka altistuvat liikaa valkaisuaineille, voivat kärsiä seuraavista oireista:

  • Ikenen ärtyminen ja ientulehdus
  • Hampaiden yliherkkyys
  • Emalin demineralisaatio
  • Makuaistin muutokset
  • Sellun nekroosi
  • Hampaiden menetys

Vinkkejä hampaidenvalkaisun estämiseksi

Ammattitaitoinen hoito on tarkoituksenmukaista, kun pakkomielteen alkuperä on psykologinen. Tässä on myös muutamia suosituksia riskin vähentämiseksi:

  • Ole realistinen. Julkkisten valkoiset hampaat eivät ole luonnollisia tai terveitä. Hampaiden luonnollisen värin hyväksyminen on olennaista, joten vaimenna valheellisia hoitotuloksia koskevat väärät odotuksesi.
  • Oletetaan syyt ymmärtämällä, että hampaiden tahrat johtuvat iästä ja tiettyjen tuotteiden kulutuksesta. Et voi unelmoida valkoisesta hymystä, jos et ole valmis lopettamaan tupakointia, minimoimaan pigmentoivien juomien kulutusta tai harjaamaan hampaita näiden tuotteiden kulutuksen jälkeen.
  • Varo mainoksia, tuotteita ja korjaustoimenpiteitä, jotka lupaavat hyviä tuloksia, koska ne eivät välttämättä ole turvallisia.
  • Tiettyjen aineiden laittaminen suuhun on vaarallista ja haitallista. Tiedä, että hapot ja hioma-aineet voivat vahingoittaa emalia ja ikeniä.
  • Kunnioita hoitojen välistä aikaa, koska tähän tarkoitukseen käytetyt tuotteet ovat aggressiivisia suun kudoksille. Siksi niiden toistuva käyttö on haitallista sun terveydelle. Hammaslääkäri voi neuvoa sinua sopivasta odotusajasta ennen hoidon toistamista.
  • Anna pätevän hammaslääkärin suorittaa valkaisuhoidot. He käyttävät vain turvallisia tuotteita. He arvioivat myös suun yleisen kunnon ja  diagnosoivat sekä hoitavat muita mahdollisia sairauksiasi ja valitsevat sinulle parhaan vaihtoehdon.
Some figure
Hammaslääketieteen ammattilaiset osaavat valita asiakkaalle parhaan sopivan hampaidenvalkaisumenetelmän.

Suosituksia saadaksesi terveet hampaat

Olet jo lukenut, kuinka liian valkoinen hymy ei välttämättä ole sama kuin terve suu. Joten sinun pitäisi tietää, että pakkomielle hampaiden ulkonäöstä voi olla vaarallista.

Siksi hampaiden värin lisäksi on tärkeää sitoutua terveen suuontelon ylläpitoon ylläpitämällä asianmukaista suuhygieniaa.

Voit tehdä tämän harjaamalla kaikkien hammaselementtien pinnat kolme kertaa päivässä pehmeällä harjaksella ja hammastahnalla. Täydennä hampaidenhoitorutiinia hammaslangalla ja suuvedellä.

Säännölliset hammaslääkärikäynnit ovat myös välttämättömiä. Ammattilaiset voivat diagnosoida ja hoitaa mahdolliset ongelmat jo aikaisessa vaiheessa. Lisäksi he tekevät hampaiden puhdistuksen ja kaikki muut sovellukset, joita saatat tarvita bakteerien lisääntymisen hallitsemiseksi, hymyn ulkonäön parantamiseksi ja suun terveyden suojaamiseksi.

Monipuolinen ja ravitseva ruokavalio sekä vähäinen sokeripitoisten elintarvikkeiden kulutus auttavat ylläpitämään hyvää suun terveyttä. Tupakoinnin lopettaminen ja hampaita tahraavien tuotteiden kulutuksen vähentäminen parantavat hymysi ulkonäköä. Lisäksi hampaat on harjattava syömisen ja juomisen jälkeen.

Edellä mainittujen neuvojen noudattaminen auttaa sinua ylläpitämään kauniin hymyn. Valitse terveys esteettisyyden sijaan hyväksymällä hampaidesi luonnollinen väri. Muista, että hampaiden terveys on tärkeintä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Acosta Mancera, Laura Nataly, et al. “Estrategia informativa sobre efectos adversos del blanqueamiento dental dirigida a pacientes de las Clínicas Integral Del Adulto e Integral Electiva de la Facultad de Odontología, sede Bogota.” (2019).
  • Moradas Estrada, Marcos. “¿ Qué material y técnica seleccionamos a la hora de realizar un blanqueamiento dental y por qué?: protocolo para evitar hipersensibilidad dental posterior.” Avances en odontoestomatología 33.3 (2017): 103-112.
  • Zerón, Agustín. “Just to clarify.” Revista de la Asociación Dental Mexicana 75.1 (2018): 4-6.
  • Moradas Estrada, Marcos, and Beatriz Álvarez López. “Manchas dentales extrínsecas y sus posibles relaciones con los materiales blanqueantes.” Avances en odontoestomatología 34.2 (2018): 59-71.
  • Calapaqui Zapata, Betty Marlene. Blanqueamiento en dientes desvitalizados: consideraciones actuales. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • Rita, Pautasso, Recchioni Liliana, and Córdoba Patricia. “Tabaquismo, su relación con la salud bucal en adultos jóvenes de La Rioja, Argentina.” Claves de Odontología 75 (2017): 43-55.
  • Pérez Villoslada, Luz Estephany. “Sensibilidad dentinaria después del blanqueamiento dental.” (2019).
  • Fernández, Isabel Honrubia, Isabel Bravo Francos, and Raquel Fernández Sevilla. “Hipersensibilidad Dentinaria: Revisión Narrativa.”
  • Achachao Almerco, Kelly, and Lidia Yileng Tay Chu Jon. “Terapias para disminuir la sensibilidad por blanqueamiento dental.” Revista Estomatológica Herediana 29.4 (2019): 297-305.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.