7 kotikonstia kärpästen karkottamiseksi

Ongelma kärpäsissä ei ole vain niiden inhottava ulkonäkö, vaan ne voivat myös levittää tauteja koskettaessaan ruokia ja muita pintoja. Siksi ne on parasta pitää loitolla. Opi 7 helppoa ja luonnollista tapaa karkottaa nämä ärsyttävät hyönteiset.
7 kotikonstia kärpästen karkottamiseksi

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kärpäset ovat erityisen inhottavia hyönteisiä. Teet kaikkesi kärpästen karkottamiseksi, mutta aina ne löytävät tiensä eri paikkoihin kotonasi.

Niitä saattaa ilmestyä huolimattoman siivouksen seurauksena, vaikka useimmiten niitä houkutteleekin paikalle ruokien jämät ja roskiksessa olevat jätteet.

Vaikka ne ovatkin ruman näköisiä ja epämiellyttäviä hyönteisiä, tärkein syy kärpästen karkottamiseksi liittyy omaan terveyteesi. Kärpäset kantavat nimittäin mukanaan haitallisia bakteereja, jotka voivat sairastuttaa sinut joutuessaan ruokaasi.

Tästä syystä sinun on keksittävä jokin keino karkottaa kärpäset tehokkaasti käyttämällä luonnollisia tuotteita, tarvitsematta turvautua koviin kemikaaleihin.

Vinkit kärpästen karkottamiseksi

Tänään haluamme jakaa kanssasi seitsemän mielenkiintoista luonnollista ratkaisua, joita voit kokeilla seuraavalla kerralla, kun kärpäset valloittavat kotisi.

1. Vodkapussit

vodkapussit kärpästen karkottamiseksi

Muutama sisällä roikkuva vodkalla täytetty muovipussi on mielenkiintoinen tapa karkottaa tiettyihin paikkoihin kerääntyvät kärpäset.

Sen lisäksi, että ne haisevat kärpäsistä pahalta, läpinäkyvä pussi saa auringonvalon taittumaan ja muodostaa prismoja. Tämä optinen efekti on kärpäsistä epämiellyttävä, joten ne pyrkivät pois sen aiheuttajan luota.

Voit lisätä pienen määrän vodkaa myös ihollesi ajaaksesi tiehensä siihen laskeutuvat kärpäset.

2. Basilika

Basilikan ominaisuuksilla on mielenkiintoisia vaikutuksia kärpäsiin.

Tämän lääkekasvin tuoksu on hyönteisistä sietämätön. Haistaessaan sen ne lähtevät välittömästi.

Helpointa on kasvattaa basilikaa ruukussa puutarhassa, mutta voit tehdä siitä myös teetä käyttämällä sen lehtiä ja suihkuttamalla sitä suoraan hyönteisten päälle.

3. Laventelin eteerinen öljy

eteeriset öljyt kärpästen karkottamiseksi

Laventelin eteerisellä öljyllä on läpitunkeva tuoksu, joka rentouttaa ihmiset mutta karkottaa hyönteiset.

Vaikka sitä tavallisesti käytetäänkin vaihtoehtoisena menetelmänä stressin ja ahdistuksen hoidossa, voit hyödyntää sitä myös kärpästen hävittämisessä.

Suihkepullon tai vaporisaattorin käyttäminen aineen levittämisessä auttaa hyönteisten karkottamisessa ja tuo samalla kotiisi miellyttävän tuoksun.

4. Eykalyptuksen eteerinen öljy

Eykalyptuksen eteerinen öljy on arvokas aine sen lääkinnällisistä käyttömahdollisuuksista johtuen, ja aivan erityisesti sen hengityselimistölle tarjoamien hyötyjen ansiosta.

Sen voimakas tuoksu auttaa avaamaan hengitystiet astman, flunssan tai keuhkoputkentulehduksen aikana.

Tämän lisäksi se on ihanteellinen aine hyödynnettäväksi kodin desinfioimisessa, sillä se poistaa bakteereja ja pitää loitolla hyönteiset, kuten kärpäset ja muurahaiset.

Kaada sitä vain purkkiin, jossa on lämmintä vettä, ja lisää tätä nestettä niille alueille, joihin hyönteiset yleensä pyrkivät.

5. Valkosipuli

valkosipuli kärpästen karkottamiseksi

Valkosipulinkynsistä vapautuu haihtuvia yhdisteitä, jotka pitävät kärpäset loitolla ja levittävät ympäristöön myös valkosipulille tyypillistä hajua.

Aseta muutama valkosipulinkynsi keittiöön tai ripottele valkosipulijauhetta ruokaasi. Se estää kärpäsiä laskeutumasta sille. Voit jopa murskata valkosipulinkynsiä ja levittää tahnan hyönteisten valloittamiin paikkoihin.

6. Omenaviinietikka

Omenaviinietikan hapot ovat vaihtoehtoinen ratkaisu kaupassa myytäville kemikaaleille ja hyönteismyrkyille kärpästen ja muiden hyönteisten karkottamisessa.

Sen ominaisuudet ja tyypillinen tuoksu karkottavat nämä ötökät ja myös desinfioivat niiden jälkeensä jättämät epäpuhtaudet.

Vaikka omenaviinietikan suihkuttaminen suoraan kärpästen päälle voi olla tehokasta, sitä kannattaa kaataa pienempiin astioihin ja laittaa ympäri taloa ehkäisevänä keinona.

7. Mausteneilikka ja appelsiini

appelsiini ja mausteneilikat kärpästen karkottamiseksi

Appelsiinien luontainen tuoksu toimii sekä kärpästen karkottajana että luonnollisena ilmanraikastimena.

Mausteneilikan läpitunkeva aromi yhdistettynä sitrushedelmien tuoksuun ärsyttää kärpäsiä ja helpottaa niistä eroon pääsemistä.

Työnnä muutama mausteneilikka appelsiinin kuoreen ja aseta appelsiini keittiöön tai muuhun sellaiseen paikkaan, jonne kärpäsillä on tapana hakeutua.

Valitse näistä sinua eniten houkutteleva vaihtoehto ajaaksesi pois nämä epätoivotut tunkeilijat. Kokeile ihmeessä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Frances, S. P., Rigby, L. M., & Chow, W. K. (2014). Comparative Laboratory and Field Evaluation of Repellent Formulations Containing Deet and Lemon Eucalyptus Oil Against Mosquitoes in Queensland, Australia1. Journal of the American Mosquito Control Association, 30(1), 65–67. https://doi.org/10.2987/13-6366.1
  • Maiia, M. F., & Moore, S. J. (2011, March 15). “Plant-based insect repellents: A review of their efficacy development and testing”. Malaria Journal, 10(1), S11
  • Choi, W. S., Park, B. S., Ku, S. K., & Lee, S. E. (2002). “Repellent activities of essential oils and monoterpenes against Culex pipiens pallens”. Journal of the American Mosquito Control Association, 18(4), 348-351
  • Quiceno, J., Bastidas, X., Rojas, D., & Bayona, M. (2010). La mosca doméstica como portador de patógenos microbianos, en cinco cafeterías del norte de Bogotá. Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica13(2), 23-29.
  • LACHANCE, S., & GRANGE, G. (2013). Repellent effectiveness of seven plant essential oils, sunflower oil and natural insecticides against horn flies on pastured dairy cows and heifers. Medical and Veterinary Entomology, 28(2), 193–200. https://doi.org/10.1111/mve.12044
  • ZHOU, H., CHEN, J., LIU, Y., Francis, F., Haubruge, E., Bragard, C., SUN, J., & CHENG, D. (2013). Influence of Garlic Intercropping or Active Emitted Volatiles in Releasers on Aphid and Related Beneficial in Wheat Fields in China. Journal of Integrative Agriculture, 12(3), 467–473. https://doi.org/10.1016/s2095-3119(13)60247-6
  • Spies, J. M., & Liburd, O. E. (2019). Comparison of Attractants, Insecticides, and Mass Trapping for Managing Drosophila suzukii (Diptera: Drosophilidae) in Blueberries. Florida Entomologist, 102(2), 315. https://doi.org/10.1653/024.102.0205
  • Corrales Castillo, J., Rodríguez Arrieta, A., Villalobos Moya, K., Hernández Villalobos, S., & Alvarado Rodríguez, O. (2018). Evaluación de tres extractos naturales contra Bemisia tabaci en el cultivo del melón, Puntarenas, Costa Rica. Agronomía Costarricense, 42(2). https://doi.org/10.15517/rac.v42i2.33781

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.