5 syytä olla onnellinen
Onnellisuudelle on olemassa monta määritelmää, sillä eri ihmiset käsittävät ja kokevat onnellisuuden eri tavoin. Onnellisuus on tunne, johon liittyvät hyvinvointi, hyvä elämänlaatu, tyytyväisyys omaan elämään sekä positiivisten tunteiden paljous ja negatiivisten tunteiden vähyys. Jokainen meistä tarvitsee erilaisia asioita ollakseen onnellinen. Toisille onnellisuuteen riittävät pienet arkiset asiat, kun taas toiset kaipaavat isoja onnistumisia tunteakseen olonsa onnelliseksi. Seuraavaksi listaamme viisi jokaiselle pätevää syytä olla onnellinen.
5 syytä olla onnellinen
Alla listatut viisi syytä olla onnellinen ovat hyvin käytännönläheisiä. Ne ovat asioita, jotka toisinaan unohdamme jatkuvan kiireen, murehtimisen ja huolen keskellä. Itseään on kuitenkin hyvä muistuttaa niistä säännöllisesti, sillä niillä voi olla huomattavan positiivinen vaikutus omalle ololle.
1. Olet elossa
Tämä syy saattaa tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta fakta on, että tälläkin hetkellä valtava määrä ihmisiä kärsii vakavista ja jopa kuolemaan johtavista sairauksista. Tarkastele asiaa toisinaan tästä näkökulmasta ja muista näin, että elämä ja terveys ovat etuoikeuksia, joita ei saisi pitää itsestäänselvyyksinä.
2. Olet taitava
Jokaisella on jokin taito, joka tekee hänestä ainutlaatuisen, ja usein tämä piirre on sellainen, joka vain harvoilla on. Anna oman potentiaalisi näkyä ja tee siitä yksi syy olla onnellinen. Oman lahjan näyttäminen ja hyödyntäminen voi olla erittäin tyydyttävää.
3. Sinua rakastetaan
Muista, että ympärilläsi on ihmisiä jotka välittävät sinusta ja tekevät kaikkensa tukeakseen sinua, vaikka et sitä aina huomaisikaan. On tärkeää käyttää hetki aikaa perheenjäsenten ja ystävien miettimiseen sen sijaan, että pitäisi heitä itsestäänselvyytenä. Olet onnekas, kun elämässäsi on ihmisiä, jotka rakastavat sinua.
4. Paras on vasta edessä
Muista katsoa välillä myös taaksepäin ymmärtääksesi, kuinka paljon olet kasvanut elämäsi aikana. Tämä auttaa sinua näkemään, kuinka elämä paranee vuosi vuodelta, ja muistuttaa, että parhaat ajat ovat vielä edessäpäin. On totta, että elämä voi olla yksi pitkä vuoristorata, mutta sinun on jatkettava matkaa ja opittava jokaisesta kokemuksesta. Olet tänään parempi kuin eilen ja huomenna tulet olemaan parempi kuin tänään.
5. Mikään ei kestä ikuisesti
Mikään ei kestä ikuisesti, olipa kyse sitten positiivisesta tai negatiivisesta asiasta. Kaikki muuttuu ja kehittyy, eikä etenkään negatiivisiin asioihin kannata jäädä vellomaan. Kun hyväksyt elämän olevan jatkuvaa muutosta, huomaat, että on lukemattomia syitä olla onnellinen. Anna elämän yllättää itsesi ja muista arvostaa kaikkea, mitä sinulla jo on.
4 vältettävää asiaa
Onnellisuuden saavuttaminen vaatii töitä, ja on tärkeää välttää tiettyjä haitallisia tapoja, jotka vaikuttavat negatiivisesti omaan hyvinvointiin.
1. Vältä itsesi vertaamista muihin
Itsensä muihin vertaaminen on yksi haitallisimmista tavoista ihmisen mielenterveydelle, olipa kyse sitten työelämästä tai muuhun elämään liittyvistä asioista. Keskity siis omaan elämääsi ja siihen, miten voit parantaa sitä ja kasvaa ihmisenä. Tämä on paras tapa saavuttaa omat tavoitteet ja muuttaa omaa näkemystä maailmasta.
2. Päästä irti katkeruudesta
Säästä itsesi menneisiin tilanteisiin liittyvältä kivulta ja negatiivisilta tunteilta, koska ne vain satuttavat sinua. Anna mielellesi mahdollisuus levätä ja anna tilaa positiivisille tunteille.
3. Muista, että väärinymmärrykset haittaavat onnellisuutta
Iso osa surusta, murheesta ja ilottomuudesta johtuu läpikäymiemme tilanteiden väärin tulkitsemisesta. Älä odota aina pahinta, vaan seuraa tilannetta rauhassa ja odota totuuden paljastumista. Negatiiviselta vaikuttanut asia voi paljastua väärinymmärrykseksi tai erehdykseksi.
4. Älä anna kritiikin hallita itseäsi
Se, mitä toiset ajattelevat meistä, voi vaikuttaa meihin ja elämäämme voimakkaasti. Muista kuitenkin, että vain sinä tiedät, mikä on parasta juuri sinulle ja mikä saa sinut tuntemaan olosi hyväksi. Jätä muiden kritiikki huomiotta.
Lue myös: Näillä vinkeillä voit olla onnellisempi
4 vinkkiä onnellisuuden saavuttamiseen
1. Nauti luonnosta
Luonnossa oleskelun ja raikkaan ilman hengittämisen tiedetään auttavan rauhoittumaan ja rentoutumaan. Hiljaisuus voi auttaa tyhjentämään mielen tai jäsentelemään ajatukset.
2. Tee hyvää muille
Hyvät teot ja ystävälliset eleet ovat loistava tapa parantaa sekä omaa että toisen ihmisen mieltä. Onnellisuus ja hyvä mieli tarttuvat, ja muiden ilahduttaminen on erinomainen tapa tehdä myös itsensä onnelliseksi.
3. Liiku säännöllisesti
Tutkimusten mukaan säännöllinen liikunta paitsi tukee terveyttä, auttaa pysymään hyvässä fyysisessä kunnossa ja ehkäisee stressiä, myös lisää onnellisuutta.
4. Nuku tarpeeksi
Hyvin nukutut yöt ovat hyvinvoinnin perusta. Riittävä unen saaminen pitää sekä mielen että kehon virkeänä, auttaa päivittäisten haasteiden kohtaamisessa ja liittyy myös kykyyn muistaa ja käsitellä hyviä muistoja. Current Biology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan liian vähän nukkuvilla ihmisillä on vaikeuksia positiivisten muistojen käsittelemisessä.
Aina on syitä olla onnellinen
Kuten huomaat, jokaisella meistä on monia syitä olla onnellinen. Löydät omat syysi kuitenkin vain vahvistamalla ymmärrystäsi onnesta. Hyvinvointi ei kumpua täydellisyydestä, vaan aidoista positiivisista tunteista, joita koemme joka päivä. Pidä aina mielessäsi, että tie onnellisuuteen voi olla pitkä ja täynnä eri vaiheita. Salaisuus on olla läsnä jokaisessa niistä ja oppia käsittelemään ne positiivisesti.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Schopenhauer A. El arte de ser feliz: Explicado en cincuenta reglas para la vida. Herder Editorial. 2012.
- Huppert F, Baylis N y Keverne B. La ciencia del bienestar. Oxford Scholarship. 2012.
- Wang F, Orpana H, Morrison H, Groh M, Dai S y Lu W. Asociación a largo plazo entre la actividad física en el tiempo libre y los cambios en la felicidad: análisis de la encuesta nacional prospectiva de salud de la población. American Journal of Epidemiology. 2012. Disponible en: https://doi.org/10.1093/aje/kws199
- Van der Helm E, Yao J, Dutt S, Rao V, Saletin J y Walker M. El sueño REM depotencia la actividad de la amígdala a experiencias emocionales previas. 2011. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.cub.2011.10.052
- Seligman M. La auténtica felicidad. Penguin Random House. 2017.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.