Umpisuolen tulehduksen merkit ja oireet

huhtikuu 19, 2017
On elintärkeää tunnistaa umpisuolen tulehduksen oireet ja mennä lääkäriin välittömästi. Opi umpisuolen tulehduksen oireet varmistaaksesi, että saat apua heti kun tarvitset sitä. 

Umpilisäke on pussin muotoinen elin, joka on yhteydessä paksusuoleen. Se on elin, jolla ei ole mitään elintärkeitä toimintoja. Tästä syystä voit elää terveen elämän ilman sitä.

Sen tarkoitus on yhä epäselvä. Kuitenkin uskotaan, että se sisältää kudoksia, jotka auttavat kehon immuunijärjestelmää ja vastustuskykyä tulehduksia vastaan.

 

Umpisuolen tulehdus on tila, jossa umpilisäke on tulehtunut. 

Mikäli se jätetään hoitamatta, umpilisäke voi haljeta. Tämä saa sinut tilanteeseen, joka voi laittaa elämäsi vaaraan. On tärkeää, että saat lääkinnällistä hoitoa välittömästi, mikäli sinulla on mitään umpisuolen tulehduksen oireita.

Tämä tulehdus voi aiheuttaa useita oireita. Sen lisäksi umpisuolesi voi puhjeta koska tahansa 48-72 tunnin aikana oireiden ilmaantumisen jälkeen. 

Tästä syystä sinun tulisi tietää umpisuolen tulehduksen oireet jotta olet tietoinen niistä, mikäli ne tapahtuvat sinulle.

Vatsakipu

Ensimmäiset tulehduksen oireet yleensä sisältävät kramppien, ripulin sekä vatsakivun hitaan ilmaantumisen.

Umpilisäkkeesi kasvaa ja tulehtuu. Tästä syystä limakalvo vatsassasi ärtyy.

Tämä ärsytys voi aiheuttaa akuuttia kipua alaoikealla vatsassasi. Tämän kivun tulee olla jatkuvaa ja vakavaa jotta se soveltuu umpisuolen tulehduksen alkuoireeksi.

Jotkut ihmiset voivat tuntea kipua muillakin alueilla. Tässä tapauksessa on todennäköistä, että umpilisäke aiheuttaa kipua alaselässä tai lantion seudulla.

Kevyt kuume

Umpisuolen tulehdus aiheuttaa yleensä kuumetta. Voit myös tuntea kylmää hikeä.

Jos umpilisäkkeesi puhkeaa, siitä johtuva tulehdus voi nostaa ruumiinlämpöäsi. Tämä myös nostaa sydämen sykettä.

Ruoansulatusongelmat

Vatsakipu

Umpisuolen tulehdus voi aiheuttaa muitakin ongelmia, kuten pahoinvointia ja oksentelua. On mahdollista että menetät ruokahalusi ja tunnet, ettet voi syödä. Voit myös kärsiä ummetuksesta tai rankasta ripulista. 

Sinulla voi olla myös kerääntynyttä ilmaa suolistossa, jota et saa ulos. Mikäli tämä tapahtuu, se on voi olla merkki osittaisesta tai kokonaisesta esteestä suolessa. Ja tämä voi liittyä piilevään tulehdukseen.

Umpisuolen tulehduksen oireet lapsilla 

Lapset eivät aina kykene kuvailemaan, miltä heistä tuntuu. On myös mahdollista, että heillä on vaikeuksia paikantaa kipu kun heihin sattuu. He voivat sanoa, että heidän koko vatsaansa sattuu.

Voi olla vaikea tehtävä määritellä, johtuuko tämä kipu umpisuolen tulehduksesta. Lopulta on mahdollista sekoittaa se johonkin muuhun. Se saattaa kuulostaa samankaltaiselta kuin vatsavirus tai virtsatientulehdus. Kuitenkin on aina parempi olla varovainen aina kun on umpisuolen tulehduksen oireita. 

Puhjennut umpilisäke on erittäin vaarallinen kenelle tahansa. Mutta kuoleman riski on paljon korkeampi vauvoilla ja nuorilla lapsilla. 

Alle kaksivuotiaat lapset joskus osoittavat seuraavia oireita kun he kärsivät umpisuolen tulehduksesta:

 • Oksentaminen
 • Pullistunut, turvonnut vatsa
 • Arkuutta vatsassa

Tätä vanhemmat lapset ja nuoret todennäköisemmin tuntevat jotain seuraavista:

 • Pahoinvointi
 • Oksentaminen
 • Kipu vatsan oikeassa alaosassa

Umpisuolen tulehduksen oireet raskauden aikana

Raskaus

Useat umpisuolen tulehduksen oireet voivat imitoida joitakin raskauden sivuvaikutuksista, mukaanlukien vatsakrampit ja pahoinvoinnin.

Ihmisillä ei kuitenkaan aina ole klassisia umpisuolen tulehduksen oireita. Tämä on eritysesti totta raskauden loppuvaiheessa.

Raskauden aikana umpilisäke on paljon korkeammalla kohdun kasvun takia. Tästä syystä on mahdollista että tunnet kipua vatsasi yläosassa oikean alaosan sijaan. 

Raskaana olevat naiset jotka kärsivät umpisuolen tulehduksesta todennäköisemmin kokevat näitä oireita:

 • Närästystä
 • Ilmavaivoja
 • Vaihtelevia ummetuksen ja ripulin jaksoja

Mitä ovat riskitekijät? Voinko ennaltaehkäistä umpisuolen tulehduksen? 

Umpisuolen tulehdus voi ilmaantua missä iässä tahansa. Mutta se yleensä ilmenee 10-30 ikävuoden välillä. Se on myös aivan yhtä yleistä sekä miehillä että naisilla. 

Et voi ennaltaehkäistä sitä, mutta voit ottaa varotoimia vähentääksesi riskiä.

On mahdollista että sinulla on pienempi riskiä kärsiä siitä jos ruokavaliosi on erittäin kuitupitoista. Sinun tulisi lisätä syömiesi kasvisten ja hedelmien määrää.

Joitakin kuitupitoisia ruokia joita sinun tulisi syödä ovat:

 • Vadelmat
 • Omenat
 • Päärynät
 • Artisokat
 • Vihreät herneet
 • Parsakaali ja linssit
 • Mustat pavut
 • Leseet
 • Ohra
 • Kaurajauho
Kuitu

Kuidunsaannin lisääminen ehkäisee ummetuksen ilmaantumista. Se myös vähentää ulosteen kertymismäärää. Tämä on usein yleisin umpisuolen tulehduksen syy.

Muista että sinun täytyy mennä lääkärisi luo välittömästi jos sinulla on umpisuolen tulehduksen oireita. 

Ei ole olemassa kotikonsteja jotka voivat auttaa sinua. Lääkäri on ainoa henkilö, joka voi määritellä mikäli kyseessä todella on umpisuolentulehdus.

On mahdollista, että hän ottaa sinulta veri- ja virtsanäytteen. Hän käyttää näitä tulehdusten etsimiseen. Hän saattaa myös haluta tehdä vatsan ultraäänitutkimuksen. Näitä testejä voidaan käyttää määrittelemään umpilisäkkeesi tulehduksen taso.

UUTISIA VERKOSSA