Sopiva ruokavalio refluksista kärsiville
Ruokatorven refluksi on sairaus, josta moni ihminen kärsii. Siinä mahahapot nousevat toistuvasti ruokatorveen ja aiheuttavat ikäviä oireita. Ruokatorvessa on sulkijalihas, joka aukeaa aina syödessä niin, että ruoka pääsee kulkeutumaan mahalaukkuun. Muulloin sulkijalihas pysyy kiinni. Sulkijalihas estää mahahappoja palaamasta takaisin ruokatorveen, eli se estää refluksia. Tässä artikkelissa kerromme, millainen on sopiva ruokavalio refluksista kärsiville ihmisille.
Refluksi: nämä on hyvä tietää
Kun ruokatorven sulkijalihas heikkenee, mahahapot pääsevät nousemaan ruokatorveen ja aiheuttavat oireita. Refluksi voi oireilla esimerkiksi liikahappoisuutena, happamana tai karvaana makuna suussa ja rintakipuna. Refluksi voi johtua useista syistä, mutta sen ilmaantumiseen vaikuttaa erityisesti ruokavalio.
Refluksia ehkäisevää ruokavaliota on helppo noudattaa. Potilaat voivat syödä kaikkia ruokaryhmiä joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.
Ruokatorven sulkijalihas voi heikentyä useammasta kuin yhdestä syystä. Seuraavat suositukset saattavat auttaa lievittämään refluksioireita:
- Vältä tupakointia, sillä nikotiini heikentää ja rentouttaa sulkijalihasta.
- Vältä purukumia tai erittäin kovia makeisia, sillä ne lisäävät ilman nielemistä, mikä puolestaan aiheuttaa refluksia.
- Älä mene nopeasti makuulle illallisen jälkeen. Vältä niin paljon kuin mahdollista syömästä raskaita aterioita illalla. Suosittelemme syömään viimeistään kolmea tuntia ennen nukkumaanmenoa.
- Vältä tiukkoja vaatteita, kumartumista tai treenaamista aterioiden jälkeen.
- Syö pieniä annoksia useammin.
- Jos olet ylipainoinen, yritä hoikistua tai pudottaa painoasi ainakin muutamia kiloja, sillä liikalihavuus lisää riskiä saada refluksi.
- Kohota sängynpäätyä 15 senttimetriä.
- Yritä olla syömättä paljon ranskalaisia perunoita, täysirasvaisia meijerituotteita (erityisesti maitoa), suklaata, öljyjä, paprikaa, kermaa ja pikaruokaa.
- Sitrusmehut, kahvi, tee ja muut kofeiinipitoiset juomat ärsyttävät ruokatorvea (suosittelemme välttämään niitä).
- Älä syö liikaa hapokkaita tai mausteisia ruokia.
- Harrasta kevyttä liikuntaa tunti tai kaksi tuntia syömisen jälkeen.
- Nauti alkoholia kohtuudella. Älä kuluta enempää kuin 2 lasillista päivässä, jos olet nainen, tai 3 jos olet mies. Jos mahdollista, älä juo ollenkaan.
- Yritä nukkua vasemmalla kyljelläsi, koska mahalaukku sijaitsee sillä puolella. Vältä nukkumasta oikealla kyljelläsi, selällään tai mahallaan.
Suositellut ruokaryhmät refluksista kärsiville
Refluksista kärsivien tulisi syödä tai välttää seuraavia ruokaryhmiä:
- Meijerituotteet: suosittelemme laktoositonta maitoa, rasvatonta jogurttia ja rasvatonta maitoa. Tuotteet, joita pitäisi välttää, ovat kaakao ja täysrasvainen maito.
- Kasvikset: kaikki ovat sallittuja, paitsi tomaatti.
- Hedelmät: suosittelemme syömään omenoita, meloneita, mansikoita, banaaneita, persikoita ja päärynöitä. Vältä sitrushedelmiä (viinirypäleitä, ananaksia, appelsiineja, greippiä ja sitruunoita).
- Leipä ja viljat: suosittelemme syömään vain sellaista leipää, jonka valmistuksessa on käytetty vähärasvaista maitoa, ja välttämään täysrasvaisesta maidosta valmistettuja leipiä.
- Liha: suosittelemme vähärasvaista lihaa, kalaa, kalkkunaa ja kanaa. Vältä pekonia, kanannahkaa, kylmää tai rasvaista lihaa.
- Rasva ja öljyt: rasvaiset ja öljyiset ruuat eivät ole suositeltavia, erityisesti jos rasva on eläinperäistä.
- Jälkiruuat ja makeiset: alle kolme grammaa rasvaa sisältävät jälkiruoat ja makeiset ovat sallittuja. Pyri välttämään suklaata ja jälkiruokia, joissa on paljon rasvaa tai öljyjä.
- Juomat: kofeiinittomat juomat, tee (ei minttutee), mehut (poislukien sitrusmehut) ja vesi ovat kaikki suositeltavia. Pyri välttämään alkoholia, kahvia, minttuteetä ja mineraalijuomia.
- Keitot: ainoastaan vähärasvaiset keitot ovat suositeltavia. Sinun tulisi välttää kanakeittoa, kermaisia sosekeittoja tai keittoja, joissa on maitoa.
Luonnolliset hoitokeinot refluksiin
Löydät parhaat luonnolliset hoitokeinot refluksin hoitoon seuraavasta listasta:
- Omenaviinietikka: lisää kaksi ruokalusikallista tai 10 ml kupilliseen vettä. Sekoita se hyvin ja juo kolme kertaa päivässä.
- Porkkana- tai kaalimehu: sinun pitäisi juoda kupillinen päivässä.
- Ruuansulatusta tehostavat kasvit: voit hyödyntää rosmariinia, laakeria, salviaa tai timjamia höysteenä tai mausteena päivittäisillä aterioillasi.
- Papaija: syö tätä hedelmää joka päivä, erityisesti aamulla. Se auttaa sinua sulattamaan proteiineja.
- Ruokasooda: teelusikallinen liotettuna lasilliseen vettä helpottaa oireita.
- Inkivääri: leikkaa muutamia paloja inkivääriä ja keitä runsaassa vedessä muutamia minuutteja. Juo se teen tapaan ja lisää hunajaa makeuttamiseen.
- Mantelit: niiden tulisi olla raakoja. Tämä auttaa tasapainottamaan vatsan pH:ta ja myös sisällyttämään ruokavalioosi kalsiumia, jos et voi juoda maitoa.
- Aloe vera: juo 60 ml aloe veraa veden kanssa joka päivä.
- Lämmin sitruunavesi: juo sitä tyhjään vatsaan 15 minuuttia ennen aamupalaa tasapainottaaksesi ruuansulatusjärjestelmän happotasoja.
- Kamomillatee: se kontrolloi refluksin oireita. Voit myös käyttää rohtosarviapilaa.
Päivittäiseen ruokavalioon voi kuulua punaisia omenoita, inkiväärijuurta, basilikanlehtiä, yrttiteetä, fenkolinsiemeniä, keltaista sinappia ja suolakurkkua.
Kuvat ovat lähteistä: I am, Emilian Robert Vicol, IRRI Photos, Mike Haller, Koon, Miheco, Siona Karen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Pacheco-Galván, A., Hart, S. P., & Morice, A. H. (2011). Reflujo gastroesofágico. Archivos de Bronconeumología. https://doi.org/10.1016/j.arbres.2011.02.001
- Diaz de Rojas, F., Castello Tapias, M., & Marino Negrón, M. (1991). OMEPRAZOL Y ENFERMEDAD POR REFLUJO GASTROESOFAGICO [2]. Gastroenterología y Hepatología. https://doi.org/10.1016/j.theochem.2004.11.037
- Brizuela, R., García, I., & León, C. (1995). Efectos del café sobre la mucosa esofágica. Revista Cubana de Medicina Militar.
- Calvet, X., & Villoria, A. (2013). [Esophageal diseases: gastroesophageal reflux disease, Barrett’s esophagus, achalasia and eosinophilic esophagitis]. Enfermedades Esofagicas: Enfermedad Por Reflujo Gastroesofagico, Esofago de Barrett, Acalasia y Esofagitis Eosinofilica. https://doi.org/10.1016/S0210-5705(12)70031-6
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.