Neljä syytä, miksi myöhäinen nukkumaanmeno on haitaksi lapsille

Riittävä unensaanti on erittäin tärkeää lasten kehityksen kannalta. Hyvänlaatuinen uni on aivan yhtä tärkeä asia kuin hyvä ravitsemus.
Neljä syytä, miksi myöhäinen nukkumaanmeno on haitaksi lapsille
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Hyvänlaatuinen uni on aivan yhtä tärkeä asia kuin hyvä ravitsemus lasten kasvun ja kehityksen kannalta. Vaikka tämä saattaa vaikuttaa ilmiselvältä asialta, monet vanhemmat eivät kiinnitä huomiota lastensa nukkumistottumuksiin, eikä siten ole tietoisia siitä, että myöhäinen nukkumaanmeno olisi haitaksi lapselle.

Modernilla elämäntyylillä on ollut tähän asiaan suuri vaikutus. Ihmiset nukkuvat yhä vähemmän, koska vanhemmilla on kiireitä työn ja lapsilla koulun kanssa, ja ihmiset eivät saa silmiään irti elektronisista laitteista.

Huolestuttavinta on se, että moni ei ole tietoinen myöhäisen nukkumaanmenon seurauksista. Päiväunien väliinjättö tai myöhään valvominen saattavat vaikuttaa harmittomilta asioilta, mutta todellisuudessa niillä on negatiivisia vaikutuksia, jotka voivat kestää läpi elämän.

Miksi myöhäinen nukkumaanmeno on niin haitallista? Miten asian voi muuttaa?

Koska monet vanhemmat eivät kiinnitä asiaan juurikaan huomiota, päätimme kertoa myöhäisen nukkumaanmenon suurimmista riskeistä sekä joitakin vinkkejä lapsen unirytmin korjaamiseksi.

Miksi lasten on tärkeää nukkua hyvin?

Kun lapsi saa tarpeeksi unta, hänen energiatasonsa ovat kohdillaan.

Ennen kuin katsomme tarkemmin myöhäisen nukkumaanmenon seurauksia, on tärkeää muistaa, miksi lasten tulisi nukkua riittävästi. Vaikka jotkut lapset eivät millään suostuisi menemään sänkyyn ajoissa, se on tärkeämpää kuin miltä se saattaa vaikuttaa.

Hyvät yöunet ovat yksi parhaista tavoista pitää energiataso yllä. Nukkuminen lataa aivojen “akut” niin, että psyykkinen suorituskykymme on parhaassa mahdollisessa vireessä päivän aikana. Lapsen mieli pysyy virkeänä ja rauhallisena hyvien yöunien jälkeen.

Uni vaikuttaa myös fyysisiin kykyihin. Levätessä lihakset vapautuvat päivän stressistä ja valmistautuvat ottamaan vastaan uusia haasteita. Tämä on tietysti avainasia lasten koulunkäyntiä ja urheiluharrastuksia ajatellen.

Mitä terveellinen uni tarkoittaa?

Terveelliseen uneen ei kuulu ainoastaan aikainen nukkumaanmeno, vaan myös seuraavat asiat:

  • Riittävä uni (noin 10 tuntia yössä, kuitenkin lapsen iästä riippuen)
  • Keskeytymätön uni
  • Päiväunet
  • Uniaikataulu, joka noudattaa lapsen vuorokausirytmiä (sisäistä biologista kelloa)

Jos jokin yllä mainituista kohdista on pielessä, se voi laukaista univajeoireita. Hyvä uutinen on se, että hyvän unirytmin noudattamisen helpottamiseksi on useita keinoja.

Syitä, miksi myöhäinen nukkumaanmeno on haitallista lapsille

Yksi vanhempien suurimmista haasteista on saada lapset sänkyyn ajoissa. Koska lapsilla on niin paljon häiriötekijöitä, he eivät millään tahtoisi mennä nukkumaan.

Jos ongelmaan ei puututa, se saattaa haitata lasten kehitystä ja kasvua. Huonot yöunet voivat olla syynä moniin ongelmiin tulevaisuudessa.

1. Aiheuttaa keskittymisvaikeuksia

Myöhäinen nukkumaanmenoaika saattaa aiheuttaa keskittymisvaikeuksia.

Huonolla unenlaadulla on negatiivisia vaikutuksia lasten psyykkiselle terveydelle. Liian vähäinen nukkuminen saa aikaan sen, ettei lapsen mieli ole riittävän vireä ja hänellä on vaikeuksia keskittyä puuhiinsa.

Huonot yöunet ovat yleisin syy keskittymisvaikeuksiin koulussa. Tämä voi tehdä lapsesta vähemmän aktiivisen ja laiskemman.

2. Aiheuttaa uneliaisuutta

Myöhäinen nukkumaanmeno saattaa olla syynä väsymykseen päivällä. Riittämätön unensaanti (alle 10 tai 12 tuntia yössä, iästä riippuen) tekee lapsesta väsyneen ja uneliaan koko päivän ajaksi.

3. Aiheuttaa uupumusta

Uneliaisuus kulkee käsi kädessä uupumuksen kanssa. Toisin kuin moni luulee, tämä ei ole vain aikuisten ongelma. Myös lapset kärsivät huonojen yöunien aiheuttamasta heikkoudentunteesta ja uupumuksesta.

Lapset voivat myös ajautua “ylivilkkaaseen” tilaan, mikä voi aiheuttaa vielä vaikeampia unihäiriöitä. Tämä tila lisää esimerkiksi adrenaliinin eritystä, mikä pitää aivot hereillä.

Myöhäinen nukkumaanmeno voi aiheuttaa uupumusta.

4. Lisää liikalihavuuden riskiä

Erään tutkimuksen mukaan huonot nukkumistottumukset voivat lisätä riskiä lapsuuden liikalihavuuteen. Tutkimuksessa kerättiin tietoa 29 eri tutkimuksesta 16 eri maasta.

Tutkimuksen mukaan myöhäinen nukkumaanmeno tai keskeytynyt uni voivat olla liikalihavuuden riskitekijöitä.

Kuinka lapsen nukkumistottumuksia voi parantaa

Vanhempien tulisi ymmärtää, etteivät lapset vain kasva itsestään pois huonoista nukkumistottumuksistaan, vaan he tarvitsevat apua ongelman ratkaisemiseen. Ala tarkkailla lastesi unirytmiä ja pidä mielessä, että lasten tulisi mennä sänkyyn illalla puoli kahdeksan ja puoli yhdeksän välillä. Koko perheen tulisi osallistua tähän. Lasten on helpompi ymmärtää levon tarve, kun he näkevät vanhempiensa ja sisarustensa menevän ajoissa nukkumaan.

Ja jotta uni olisi keskeytymätöntä, heidän tulisi nukkua huoneissa, joissa ei ole häiritekijöitä, kuten TV:tä, tietokoneita ja tabletteja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.