Näin kasvatat steviaa kotona

Kasvattamalla stevian kotioloissa varmistut siitä, että nauttimasi tuote on parasta laatua ja ettei sen kasvatuksessa tai käsittelyssä ole käytetty vaarallisia kemikaaleja.
Näin kasvatat steviaa kotona

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Stevia (Stevia rebaudiana) on trooppinen kasvi, joka on kotoisin Etelä-Amerikasta. Paraguayn guarani-heimo on kasvattanut ja käyttänyt steviaa jo vuosisatojen ajan ja nykytiedon mukaan kasvin sisältämät yhdisteet auttavat kontrolloimaan verensokeria, kolesterolia ja verenpainetta. Tämän lisäksi steviaa voi käyttää luonnollisena makeutusaineena, joka on terveellisempi vaihtoehto sokerille.

Stevialla voi tunnetusti korvata sokerin ja hunajan, ja sitä myydään siirappimaisessa muodossa. Steviakasvin makeita lehtiä voi kuitenkin käyttää myös sellaisenaan joko tuoreina tai kuivattuina.

Stevian kasvu hidastuu syksyllä ja lakkaa kokonaan talvella, ja se jatkaa kasvuaan taas ilmaston lämmetessä. Stevia onkin monivuotinen kasvi, jota voi kasvattaa myös kotona 4-5 vuotta. Keväällä stevia puskee uusia versoja, jotka kasvavat juurien alta. Tämän jälkeen kasvi muodostaa istukkaita toukokuun keskivaiheille saakka.

Älä istuta uusia versoja, jotka kukkivat, sillä nämä eivät koskaan muodosta juuria. Stevian kukinnot eivät myöskään tuota siemeniä, jotka itävät, eli kasvi lisääntyy pelkästään pistokkaiden kautta. Kun istutat hyvälaatuisen stevian, voit kasvattaa siitä uusia versoja jatkuvasti.

Näin kasvatat steviaa itse

Steviaa voi käyttää makeuttajana sokerin tai hunajan sijasta.

 

Voit kasvattaa steviaa omassa kodissasi tai puutarhassasi, ja se pysyy käyttökelpoisena vuosien ajan. Mikäli käytät paljon steviaa ruuanlaitossa, on hyvä idea säästää rahaa ja kasvattaa se itse.

On tärkeää pitää mielessä muutama seikka steviaa kasvatettaessa. Kasvi vaatii tiettyjä hoitomenetelmiä ja oikeaoppisen tavan lehtien keruuseen, näin pidät kasvin elinvoimaisena pidempään.

Materiaalit

  • 1 suuri istutusruukku
  • Viimeiset 10 cm stevian versosta (älä käytä kukkivia versoja)
  • Turvesammalta (sen verran, että se täyttää ruukun)
  • Vettä kasteluun

Ensimmäinen vaihe

Täytä ruukku turvesammaleella (saatavilla puutarhakaupoista). Kastele sammal, älä kuitenkaan tee siitä läpimärkää.

Toinen vaihe

Poista 2-3 lehteä steviaverson alaosasta. Hautaa verso sammaleeseen ja käytä sormiasi painellen verson ympärystöä, näin se pääsee suoraan kontaktiin kostean sammalen kanssa.

Muista, että verso tulee istuttaa mahdollisimman nopeasti leikkaamisen jälkeen.

Kolmas vaihe

Stevia-kasvia voi kasvattaa myös kotona.

 

Aseta ruukku varjoiselle alueelle, ja vältä suoralle auringonvalolle altistumista. Kastele steviaa kolme kertaa päivässä: näin varmistat, että sammal pysyy riittävän kosteana.

Neljäs vaihe

28-30 päivän jälkeen saatat huomata, että steviaverso alkaa suoristua ja kohota. Kun verso on kehittänyt lehtiä, voit asettaa sen aurinkoisempaan paikkaan. Näin stimuloit stevian kasvua ja varmistat, että se jatkaa kehittymistä.

  • Kun asetat kasvin puutarhaasi, voit alkaa poistaa lehtiä käyttöösi. Voit kastella sitä kerran päivässä.
  • Kesäisin steviaa tulee kastella joka päivä, mutta keväällä ja syksyllä on tärkeää tarkastaa ettei kasvualusta ole liian kostea.
  • Talvisin steviaa kastellaan vain tarpeen mukaan. Liian suuri määrä vettä mädättää sen juuret.

Viides vaihe

Syksyn lopulla stevia on täydessä kukassa, eikä se kasva enää. Tässä vaiheessa on aika karsia kasvia: jätä jäljelle vain 10 cm kasvin pituudesta.

Kuudes vaihe

Kuivattaaksesi jäljellä olevat lehdet vältä niiden altistamista suoralle auringonvalolle: tämä voi johtaa kasvin sisältämien hyödyllisten ominaisuuksien katoamiseen.

Voit kuivata lehdet pienissä erissä sisätiloissa, jossa lämpötila on yleensä paremmin kontrolloitu ja yhdenmukainen.

Stevian lääkinnällinen käyttö

Steviaa voi käyttää eri muodoissa.

Stevian uskotaan olevan hyvä vaihtoehtoinen hoito tyypin 2 diabetesta sairastaville. Aikuisiän diabetes muodostaa jopa 90 % kaikista diabetestapauksista ja sitä hoidetaan perinteisesti insuliinilla. Stevian nauttiminen kontrolloi liiallista glukoosin määrää veressä ja lievittää sekä ruuansulatusjärjestelmän että verenkiertoelimistön toimintaongelmia. Stevialla ei tule korvata lääkärin määräämiä lääkkeitä tai hoitoja, mutta sitä voi hyödyntää verensokerin kontrolloinnissa.

Ylipainosta kärsivät voivat nauttia steviaa laihdutusmielessä, sillä stevia auttaa elimistöä polttamaan rasvaa helpommin. Stevialla on myös diureettinen vaikutus, joka puhdistaa munuaisia ja poistaa elimistöstä ylimääräistä nestettä.

Miten steviaa nautitaan?

Suosittelemme syömään 4 pehmeää lehteä joko aamiaisella tai ennen aamiaista ja toiset neljä lehteä illallisen aikana. Jos sinulla ei ole tuoreita lehtiä saatavilla, voit käyttää myös kuivattuja lehtiä valmistaaksesi teejuoman. Valmista juoma tuoreeltaan, tai valmista suurempi annos, joka säilyy juomakelpoisena muutaman vuorokauden.

Teeuute steviasta

  • 2 rkl kuivattuja, murskattuja stevialehtiä (20 g)
  • 1 litra vettä

Valmistus

  • Kiehauta vesi kattilassa, poista liedeltä ja lisää kaksi ruokalusikallista kuivattua steviaa.
  • Anna juoman uuttua vähintään puoli tuntia ennen juomista, näin lehdet ehtivät vapauttaa hoitavat ominaisuutensa juomaan.
  • Siivilöi neste ja nauti kupillinen kerran päivässä.

Kokeile stevian kasvattamista itse ja nauti sen mukanaan tuomista terveyshyödyistä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Durán A, S., Rodríguez N, M. del P., Cordón A, K., & Record C, J. (2012). Estevia (stevia rebaudiana), edulcorante natural y no calórico. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182012000400015
  • Daza Torres, M. C., Meneses Carvajal, H. S., Reyes Trujillo, A., & Urrutia Cobo, N. (2017). Necesidades hídricas de estevia calculadas con el coeficiente del cultivo. Agronomía Mesoamericana. https://doi.org/10.15517/ma.v28i2.24354
  • Goyal, S. K., Samsher, & Goyal, R. K. (2010). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: A review. International Journal of Food Sciences and Nutrition. https://doi.org/10.3109/09637480903193049
  • Yadav, A. K., Singh, S., Dhyani, D., & Ahuja, P. S. (2011). A review on the improvement of stevia [ Stevia rebaudiana (Bertoni)]. Canadian Journal of Plant Science. https://doi.org/10.4141/cjps10086
  • Shivanna, N., Naika, M., Khanum, F., & Kaul, V. K. (2013). Antioxidant, anti-diabetic and renal protective properties of Stevia rebaudiana. Journal of Diabetes and Its Complications. https://doi.org/10.1016/j.jdiacomp.2012.10.001

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.