Mitkä värit vaikuttavat tunteisiin?

Vaikka värien vaikutukset meihin ovat synnynnäisiä, jokaisella ihmisellä on lukuisia lempivärejä, joita heidän tulisi rohkeasti käyttää elämässään tunteakseen olonsa hyväksi.
Mitkä värit vaikuttavat tunteisiin?

Viimeisin päivitys: 01 maaliskuuta, 2019

Tietyt värit vaikuttavat mielialaamme. Siksi kannattaa ymmärtää hieman sitä, kuinka värien psykologia toimii, sillä sen avulla voimme luoda työ- ja yksityisiä tiloja, joissa eläminen ja työnteko onnistuu paremmin.

Tiedämme myös, että jokaisella on oma lempivärinsä. Lisäksi on olemassa tiettyjä sävyjä, jotka rauhoittavat sekä myös kuvaavat meitä, vaikka emme täysin ymmärräkään miksi.

Tänään haluamme esitellä lyhyesti mielenkiintoisen tutkimuksen, jonka suoritti psykologi ja sosiologi Eva Heller kirjassaan “The Psychology of Color” (suom. “Värien psykologia”). Kirja koostuu viittauksista tähän tärkeään alaan, joka käsittelee läheistä suhdetta värien ja niiden meissä herättämien tunteiden välillä.

Kutsumme siis sinut lukemaan lisää kyseisestä aiheesta tästä artikkelista. Ehkäpä saat selville uusia asioita omasta persoonallisuudestasi.

Värien psykologia

On hyvinkin mahdollista, että monen ihmisen on vaikea uskoa värien voivan kertoa ihmisen persoonallisuudesta, tai että värit vaikuttavat mielialaan.

Siksi psykologi Eva Heller Berliinin Free University of Berlin -yliopistosta suoritti tarkan tutkimuksen, jossa hän analysoi 2000 ihmisen vastauksia ja käyttäytymistä liittyen tiettyihin väreihin ja niiden aikaansaamiin tuntemuksiin.

Tämän tutkimuksen ansiosta Heller pystyi osoittamaan, että tietyt mielleyhtymät eivät synny sattumanvaraisesti, vaan ovat itse asiassa universaaleja kokemuksia, jotka liittyvät vahvasti esi-isiimme, lapsuuteemme, kieleemme ja ajatuksiimme.

Tässä mielessä voisi jopa sanoa, että värien vaikutukset meihin ovat synnynnäisiä. Annamme sinulle tästä esimerkin: kukaan ei pystyisi työskentelemään tai edes rentoutumaan huoneessa, jonka seinät on maalattu mustiksi tai punaisiksi.

Toisaalta jos seinät olisivat vihreät, valkoiset tai siniset, huoneen meissä aikaansaama vaikutus olisi paljon positiivisempi. Kerromme sinulle alempana miksi. Saat sieltä myös lisätietoa jokaisesta väristä.

Miten värit vaikuttavat meihin?

Värit vaikuttavat ihmiseen ja tämän mielialaan tutkitusti.

Sininen

Hellerin suorittaman, lukuisia vuosia kestäneen tutkimuksen perusteella oli selvää, että väestön lempiväri oli sininen ja toisiksi suosituin väri vihreä.

Sinisestä uskotaan olevan 111 eri sävyä. Tähän väriin yhdistetään yleensä seuraavat asiat:

  • Sininen edustaa sympatiaa, harmoniaa sekä sielullisia ja jumalallisia hyveitä.
  • Se antaa tietyn tunteen etäisyydestä, mutta myös fantasiasta.
  • Se symboloi myös älykkyyttä, ja on yhtä feminiininen kuin maskuliininenkin väri.

Vihreä

  • Vihreä on epäilemättä yksi rakastetuimmista ja mielenkiintoisimmista väreistä. Se yhdistetään toivoon, hedelmällisyyteen, elämään ja terveyteen. Tästä syystä vihreä on suuren voiman väri.
  • Se liitetään myös elämän ensivaiheisiin, koska sen sävy on tarmoa antava, tuoden mieleen vapauden ja kaikkein suurimman voiman.
Sininen ja vihreä väri ovat suosituimpia lempivärejä.

Punainen

Olemme varmoja, että sinulla on jo aavistus siitä, mitä tämä väri yleisesti symboloi ihmisille. Todellakin, tämä väri edustaa intohimoa, mutta myös vihaa.

  • Punaisesta väristä on olemassa 105 eri sävyä. Antiikin ajoista lähtien tämä väri on yhdistetty ylempiin säätyluokkiin. Siksi se liitetään rikkauteen.
  • Punainen on myös dynaaminen väri, joka rohkaisee kaikkein intensiivisimpään toimintaan.
  • Tässä mielenkiintoinen fakta punaisesta väristä: Hellerin suorittamien tutkimusten mukaan punainen on väri, josta eläimet pitävät kaikkein vähiten.

Keltainen

Useita vuosia kestänyt analyysi osoittaa, että keltainen on yksi ristiriitaisimmista väreistä.

  • Se nähdään viihdyttävänä värinä, mutta liitetään myös petokseen.
  • Se symboloi myös kypsyyttä ja aistillista rakkautta.
  • On myös sanottu, että keltainen on hyvin optimistinen väri, joka rohkaisee tekemään työtä, lukemaan, kirjoittamaan ja luomaan asioita yleisesti.

Violetti

Violetti on epäilemättä yksi mielenkiintoisimmista väreistä. Se yhdistetään taikuuteen ja naisellisuuteen. Lisäksi violetti on väri, joka edustaa voimaa sekä solidaarisuutta ja kunnioitusta.

Eri värit symboloivat eri asioita.

Oranssi

Vaikka oranssi on väri, joka liittyy vahvasti buddhalaisuuteen, väripsykologian asiantuntijat korostavat, että oranssiin liittyy paljon muutakin.

Oranssi on nimittäin ihanneväri tilanteissa, joissa haluat edistää yhteydenpitoa ja sosiaalista ymmärrystä. Lisäksi se vetää puoleensa valoa, sekä on viihdyttävä, miellyttävä ja energinen väri.

Vaaleanpunainen

Voimme suunnilleen kuvitella, mihin tämä väri liittyy: herkkiin asioihin, viehättäviin asioihin, huomaavaisuuteen ja eroottiseen hellyyteen.

On myös otettava huomioon, että vaaleanpunainen sopii hyvin kotiin, sillä se on rentouttava väri, joka ilmentää myös toivoa ja luovuutta. Vaaleanpunaisen yhdistäminen muiden värien kanssa tuo  omaperäisyyttä.

Valkoinen

Tämä on hyvyyden, sielujen, uusien alkujen, puhtauden ja viattomuuden väri.

Musta

  • Muotisuunnittelijat rakastavat tätä väriä. Käytämme mustaa saadaksemme asuumme tyylikkyyttä.
  • Huolimatta yhä nykyäänkin valloilla olevista epäilyksistä sen suhteen, onko musta väri vai ei (sillä se ei heijasta valoa, kuten muut värit), vaistomme näkevät siinä oleellisesti jotakin negatiivista.
  • Muodin lisäksi musta liitetään loppuun, kuolemaan ja raakuuteen.

Meillä kaikilla on varmasti oma lempivärimme – itse asiassa meillä on niitä tavallisesti kahdesta kolmeen. Älä epäröi kokeilla eri värejä, sillä värit vaikuttavat mielialaan eri tavoin ja kokeilemalla löydät omat värisi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Psicología del Color.   eartvic.net/~mbaurierc/materials/20%20Selectivitat/Psicologia%20del%20color.pdf
  • Heller, E., & Chamorro, J. (2000). Psicología del color, Barcelona. Editorial Gustavo Gili.
  • Arnheim, R.. Arte y Percepción Visual. MADRID: Alianza. (2008)
  • Sanz, J.C. . El libro del Color. MADRID: Alianza. (2003)

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.