Logo image
Logo image

Keuhkokuumerokotteen teho aikuisilla

4 minuuttia
Keuhkokuumerokotetta on kahta eri tyyppiä. Kukin on tarkoitettu tietylle ikäryhmälle, ja molemmat ovat turvallisia käyttää ja tehoavat virukseen yhtä hyvin.
Keuhkokuumerokotteen teho aikuisilla
Viimeisin päivitys: 28 marraskuuta, 2021

Keuhkokuumerokote (tai pneumokokkirokote) lisensoitiin ensimmäisen kerran vuonna 1977. Keuhkokuume on yleinen keuhkotulehdus, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin maailmanlaajuisesti joka vuosi.

Yleisin keuhkokuumetta aiheuttava bakteeri on pneumokokki (Streptococcus pneumoniae). Se on mikro-organismi, joka leviää ihmiskontaktin kautta. Vaikka suurin osa sen aiheuttamista infektioista on lieviä, se voi myös aiheuttaa erittäin vakavia tapauksia, erityisesti vanhuksilla ja lapsilla.

Niin paljon, että se voi keuhkokuumeen lisäksi johtaa verenmyrkytykseen ja aivokalvontulehdukseen. Siksi tässä artikkelissa selitämme keuhkokuumerokotteen tärkeydestä, tehokkuudesta ja turvallisuudesta.

Mikä on keuhkokuumerokote?

Keuhkokuume on keuhkotulehdus. Mitä tapahtuu, on se, että alveolit ​​(pienet pussit, joissa kaasunvaihto tapahtuu keuhkoissa) täyttyvät nesteellä tai tulehduseritteellä. Tästä syystä henkilö ei voi hengittää kunnolla. Se aiheuttaa yleensä yskää, kuumetta ja yleistä huonovointisuutta muiden oireiden ohella. Ongelmana on, että tämä tila voi muuttua vakavaksi ja joskus jopa tappavaksi.

Centers for Disease Control and Prevention -järjestön julkaisun mukaan lähes 50 000 ihmistä kuolee vuosittain keuhkokuumeeseen pelkästään Yhdysvalloissa. Lisäksi noin miljoona saa sairaanhoitoa tämän terveysongelman vuoksi.

Tietyillä ihmisryhmillä on suurempi riski saada keuhkokuume tai vakavampi keuhkokuumeen muoto. Ensisijaisesti ryhmässä ovat yli 65-vuotiaat aikuiset ja alle 5-vuotiaat lapset.

Kroonisia sairauksia, kuten diabetesta tai korkeaa verenpainetta sairastavat, ovat toinen riskiryhmä. Sama koskee immuunipuutteisia henkilöitä. Tupakoitsijat ovat myös suuremmassa vaarassa, koska heidän keuhkonsa ovat haavoittuvaiset.

Some figure
Keuhkokuumeesta johtuvat sairaalahoidot ovat yleisiä, koska tämä ongelma voi kehittyä vakavaksi.

Rokotteiden tyypit

Kuten edellä mainittiin, ensimmäinen keuhkokuumerokote lisensoitiin vuonna 1977. Siitä lähtien asiantuntijat ovat kehittäneet ja parantaneet rokotusmenetelmää. Nykyään käytetään kahta eri versiota, jotka molemmat ovat turvallisia ja tehokkaita.

Ensimmäinen on pneumokokkipolysakkaridirokote (PPSV23). Se suojaa 23 bakteerityypiltä, jotka aiheuttavat pneumokokkitautia (yhteensä arvioidaan olevan noin 90 kantaa). Sitä suositellaan yli 65-vuotiaille ja tupakoiville.

Toinen rokote on pneumokokkikonjugaattirokote (PCV13). Se tarjoaa suojan 13 bakteerityyppiä vastaan. Sitä annetaan systemaattisesti rokotusohjelman mukaisesti 2, 4 ja 6 kuukauden ikäisille sekä 12-15 kuukauden ikäisille lapsille. Lääkärit käyttävät sitä myös ihmisille, joilla on sisäkorvaistutteita ja aivo-selkäydinnestevuotoja (jos yli 65-vuotiaat).

Keuhkokuumerokotteen teho

Keuhkokuumerokotetta pidetään tyypistä riippumatta tehokkaana ja turvallisena. Tästä aiheesta on paljon tutkimusta. International Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selitetään, että pneumokokkipolysakkaridirokote (PPV23) on tehokkaampi nuorilla aikuisilla.

Itse asiassa näyttää siltä, ​​​​että tämä teho pienenee hieman ajan myötä. Siitä huolimatta molemmat tyypit ovat onnistuneet vähentämään kuolemien määrää. Ne ovat myös vähentäneet sairaudesta johtuvia komplikaatioita.

Kuten American Academy of Family Physiciansin artikkelissa selitetään, pneumokokkikonjugaattirokotteen (PCV13) käyttö lapsilla on vähentänyt ilmaantuvuutta myös aikuisten keskuudessa.

Itse asiassa vuoteen 2013 mennessä invasiivisen pneumokokkitaudin ilmaantuvuus oli vähentynyt noin 50 % vanhemmilla aikuisilla. Tästä syystä rokotteiden katsotaan olleen suuri läpimurto tämän ongelman ehkäisyssä.

Sivuvaikutukset ja turvallisuus

Vakavat sivuvaikutukset ovat erittäin harvinaisia. Siksi hyöty-riskisuhde on selvä.

Pneumokokkikonjugaattirokote (PCV13) voi aiheuttaa epämukavuutta pistoskohdassa. Esimerkiksi punoitusta, turvotusta ja kipua. Sitä tapahtuu sekä lapsilla että aikuisilla. Sairaanhoitajat antavat yleensä rokotteen käsivarteen ja siellä epämukavuus ilmenee.

Joissakin tapauksissa potilaalla on kuumetta, väsymystä ja yleistä huonovointisuutta. Tähän sisältyy huono ruokahalu ja päänsärky. Lapsilla kuume on yleensä lievempää, mutta heillä on suurempi riski saada kuumekohtauksia.

Toisaalta polysakkaridityyppinen rokote (PPSV23) voi myös saada aikaan näitä vaikutuksia. Lääkärit yhdistävät sen yleistyneeseen lihaskipuun. Oire on kuitenkin joka tapauksessa ohimenevä.

Milloin rokotetta suositellaan?

On tiettyjä ihmisryhmiä, jotka ovat alttiimpia pneumokokille. Siksi lääkärit antavat rokotteen yli 65-vuotiaille sekä alle 5-vuotiaille lapsille.

Sitä määrätään myös immuunipuutteisille henkilöille tai kroonisista sairauksista kärsiville (diabeetikot, astmaatikot, sydänpotilaat). Tupakoitsijat ovat toinen riskiryhmä, jonka pitäisi ottaa tämä rokote.

Kuten Vaccines -artikkelissa selitetään, jokaisella rokotuksella on omat indikaationsa. Asiantuntijat osoittavat yleensä pneumokokkikonjugaattia (PCV13) seuraavissa tapauksissa:

  • Alle 2-vuotiaat lapset. Lääkärit antavat neljässä eri annoksessa 2, 4 ja 6 kuukauden iässä.
  • Yli 2-vuotiaat lapset, joilla on tiettyjä terveysongelmia.
  • Yli 65-vuotiaiden aikuisten osalta valinta on monimutkainen. Yleensä lääkärit suosivat polysakkarideja. Sinun on pidettävä mielessä, että kumpaakaan näistä kahdesta ei pidä antaa, jos jompikumpi niistä on aiheuttanut allergisen reaktion. Raskaana olevien naisten ei myöskään pitäisi ottaa sitä.
Some figure
Rokotus pneumokokkia vastaan ​​vanhemmalla iällä on parantanut keuhkokuumeen ennustetta sekä lapsilla että vanhuksilla.

Muut keuhkokuumerokotteen käyttöaiheet

Lääkärit suosittelevat tällä hetkellä rokotetta matkustettaessa tiettyihin paikkoihin. Erityisesti Aasiaan, Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan matkustettaessa. Nämä ovat paikkoja, joissa bakteerin esiintyvyys on korkea.

Keuhkokuumerokote on turvallinen ja tehokas

Molemmat keuhkokuumerokotteet ovat turvallisia ja tehokkaita. Sivuvaikutuksia voi esiintyä, mutta ne ovat lieviä ja itsestään rajoittuvia. Esimerkiksi kipu pistoskohdassa tai lievä huonovointisuus.

Lääkärit suosittelevat siksi riskiryhmien rokottamista. Hyöty on merkittävästi suurempi kuin riski. Lisäksi infektioiden, kuolemien ja komplikaatioiden prosenttiosuus on laskenut.

Rokotuksen lisäksi on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon tietyt toimenpiteet tartunnan ehkäisemiseksi. Sinun tulee suorittaa oikea käsihygienia usein. Sinun on myös puhdistettava pinnat, joita ihmiset usein koskettavat.

Aivastaessa tai yskiessä sinun tulee peittää nenäsi ja suusi kyynärpään sisäpuolella tai kertakäyttöisellä nenäliinalla. Samoin on tärkeää lopettaa tupakointi tai rajoittaa kosketusta tupakoitsijoiden kanssa mahdollisimman paljon. Lopuksi, jos sinulla on oireita tai epäillään sairautta, on tärkeää aina kääntyä lääkärin puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Neumocócica | Vacunas. (n.d.). Retrieved April 15, 2021, from https://www.vaccines.gov/diseases/pneumonia
  • Vacuna contra el neumococo. (n.d.). Retrieved April 15, 2021, from https://www.aafp.org/family-physician/patient-care/prevention-wellness/immunizations-vaccines/disease-pop-immunization/pneumococcus-vaccine.html
  • Patógenos | Texto completo gratis | Una revisión sistemática de los estudios publicados entre 2016 y 2019 sobre la efectividad y la eficacia de la vacunación antineumocócica en la neumonía y la enfermedad neumocócica invasiva en una población anciana | HTML. (n.d.). Retrieved April 15, 2021, from https://www.mdpi.com/2076-0817/9/4/259/htm
  • La neumonía puede prevenirse: Las vacunas pueden ayudar | CDC. (n.d.). Retrieved April 15, 2021, from https://www.cdc.gov/pneumonia/prevention-sp.html
  • Nemirovsky, Corina. “Vacuna conjugada polisacárida contra la neumonía neumoccocica en adultos.” Evidencia, actualizacion en la práctica ambulatoria 20.1 (2017).
  • Blanco, AI Aller, and M. Monclús López. “¿ Es efectiva la vacunación antineumocócica para evitar la enfermedad por neumococo en adultos inmunodeprimidos?.” Vacunas 20.2 (2019): 60-65.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.