Ilmastoinnin vaikutus terveyteen

Vaikka ilmastointi voi tuntua kuuman kesän pelastukselta, sillä voi olla haitallisia vaikutuksia terveyteen.
Ilmastoinnin vaikutus terveyteen

Kirjoittanut Óscar Dorado

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Nykyään ilmastointi löytyy toimistoista, autoista ja jopa ihmisten kodeista lämpimissä maissa. Tällä voi olla kuitenkin haitallisia seurauksia. Tässä artikkelissa katsomme, mikä on ilmastoinnin vaikutus terveyteen.

Tyypillisten kipeän kurkun ja nuhan lisäksi ilmastointi vaikuttaa haitallisesti hyvinvointiin muillakin tavoin. Tämä johtuu pääosin siitä, ettei ole hyväksi olla liian kuivassa ympäristössä. Ilmastointia on siis käytettävä vastuullisesti niin, että sitä voi hyödyntää edelleen kesäkuumalla.

Ilmastoinnin vaikutus terveyteen

Seuraavaksi katsomme kuutta suurinta vaikutusta, joka ilmastoinnilla on terveyteen.

1. Hengityselinten ongelmat

Mikä tahansa suuri muutos lämpötilassa vaikuttaa haitallisesti hengityselinjärjestelmään. Siirtyminen lämpimästä ilmasta toimiston tai ruokakaupan viileyteen voi aiheuttaa isoja ongelmia.

Ilman kiertämisestä johtuen se voi altistaa myös hengityselinten infektioille. Se voi aiheuttaa esimerkiksi nielutulehduksia.

Itse asiassa on osoitettu, että ilmastoiduissa ympäristöissä oleskelevilla ihmisillä on suurempi riski saada kurkku- ja nenäoireita. Näin ollen heillä on suurempi riski saada esimerkiksi nuha.

2. Virusinfektiot

Ilmastointi altistaa virusinfektioille

Yksi hyvin yleinen ilmastoinnin vaikutus terveyteen on virusinfektioiden leviäminen heikentyneen immuunijärjestelmän seurauksena.

Ilmastoiduissa ympäristössä vanha ilma kiertää alituisesti, mikä estää raikkaan ilman pääsyä sisään. Tämä vanha ilma voi välittää nuha- ja flunssaviruksia sekä muita pöpöjä henkilöltä toiselle.

Ilmastoidussa ympäristössä onkin suurempi riski saada virusinfektio kuin ilmastoimattomassa huoneessa.

3. Nestevaje

Pitkään ilmastoiduissa ympäristöissä oleskelevat ihmiset ovat luonnollisestikin alttiimpia nestevajeelle. Koska ilmastointi imee liikaa kosteutta ilmasta ja ihmiset eivät usein juo riittävästi vettä, heille kehittyy helposti nestevaje.

Tämä on mahdollista viileämmässäkin lämpötilassa, sillä keho ei tunnu kuumalta eikä aiheuta niin herkästi janoa. Lisäksi viileämmässä ympäristössä oleskellessa keholla on tarve liikkua vähemmän.

4. Päänsäryt

Päänsäryt ovat epäilemättä yksi yleisimmistä ilmastoinnin vaikutuksista terveyteen. Jos ilmastointia käyttää liikaa, se voi helposti laukaista päänsäryn tai jopa migreenin, kun ilman laatu sisätiloissa nousee.

Luonnollisestikin myös nestevaje lisää riskiä saada päänsärkyä. Nestevaje jätetään usein huomiotta huolimatta siitä, että se voi saada aikaan muita terveysongelmia.

Ilmastointi kuivattaa silmiä

Ilmastointi voi aiheuttaa silmien kuivumista, mikä puolestaan johtaa niiden arkuuteen ja kutinaan. Ilmastointi ei tietenkään suoraan kuivata silmiä, mutta se voi pahentaa tästä ongelmasta jo kärsivien tilaa.

Jos siis kärsit silmien kuivuudesta, on parasta pysyä poissa ilmastoiduista ympäristöistä.

6. Vähentää lämmönsietoa

Jos viettää paljon aikaa ilmastoidussa huoneessa, lämmönsietokyky voi heiketä. Tämä on yleistä erityisesti kesäisin.

Muista, että keho voi stressaantua siirryttäessä viileästä toimistosta lämpimään kesäilmaan. Tämä äkillinen lämpötilamuutos voi vaikuttaa haitallisesti terveyteen.

Ilmastoinnin vaikutus terveyteen voi siis olla erittäin haitallinen. Onkin tärkeää käyttää sitä kohtuudella.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • American Society of Heating Refrigerating and Air Conditioning Engineers. (2009). Indoor environmental health. In ASHRAE Applications Handbook.
  • Garcia, G. J. M., Bailie, N., Martins, D. A., & Kimbell, J. S. (2007). Atrophic rhinitis: A CFD study of air conditioning in the nasal cavity. Journal of Applied Physiology103(3), 1082–1092.
  • Jones, A. P. (1999). Indoor air quality and health. Atmospheric Environment.
  • Yu, B. F., Hu, Z. B., Liu, M., Yang, H. L., Kong, Q. X., & Liu, Y. H. (2009). Review of research on air-conditioning systems and indoor air quality control for human health. International Journal of Refrigeration.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.