Logo image
Logo image

Hauraiden kynsien hoito: 9 kotikonstia

3 minuuttia
Ulkoisen hoidon lisäksi on tärkeää tehdä parannuksia ruokavalioon, jotta hauraat kynnet vahvistuvat sisältä käsin.
Hauraiden kynsien hoito: 9 kotikonstia
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Useat tekijät voivat haurastuttaa kynsiä, yleisimmin kehno ruokavalio, ravintoaineiden puutos, sormien tulehdukset, ärsytystä aiheuttavien tuotteiden käsittely ja sairaudet. Lue artikkelistamme, kuinka hauraiden kynsien hoito onnistuu kotikonstein!

Jos kyntesi lohkeilevat tai liuskoittuvat herkästi, jokin on pielessä. Myös valkoiset läiskät tai värimuutokset ovat merkkejä ongelmista.

Tässä tapauksessa on tärkeää pohtia hetki omaa ruokavaliota ja käsittelemiäsi kemikaaleja. Myös jatkuva kynsilakan käyttö voi olla haitallista. Muista, että kynnet tarvitsevat aina välillä lepoa.

Hauraiden kynsien hoito onnistuu seuraavilla konsteilla.

Hauraiden kynsien hoito

1. Kookosöljy

Some figure

Kookosöljyn tyydyttynyt rasva kosteuttaa kynsiä ja alentaa tulehdusten riskiä.

  • Levitä sitä kynsiin lämpimänä ja hiero viiden minuutin ajan kosteuttaaksesi kynsiäsi ja parantaaksesi alueen verenkiertoa. Tee tätä mielellään kahdesta kolmeen kertaan päivässä.
  • Toinen vaihtoehto on lisätä muutama tippa sitruunamehua puoleen desiin lämmintä kookosöljyä. Uita kynsiä tässä seoksessa 10 minuuttia ennen nukkumaanmenoa ja laita käsineet käteen yön ajaksi, jotta aine pääsee vaikuttamaan.

2. E-vitamiiniöljy

E-vitamiinikapselit sisältävät öljyä, jota tulisi levittää suoraan kynsiin nopeiden tulosten saamiseksi.

  • Hiero kynsiä tällä öljyllä päivittäin viiden minuutin ajan kosteuttaaksesi ja vahvistaaksesi niitä. Tee tätä kahden viikon ajan. Näin alueen verenkierto paranee.

3. Risiiniöljy

Risiiniöljyn runsas E-vitamiinipitoisuus vahvistaa kynsiä ja tekee niistä kiiltävät.

  • Yhden tipan hierominen jokaiseen kynteen riittää. Huomaat eron nopeasti!

4. Hauraiden kynsien hoito ruoalla

On tärkeää syödä runsaasti A- ja B-vitamiineja sisältäviä ruokia, sillä ne edistävät keratiinintuotantoa.

Porkkanat, tomaatit, mansikat, paprikat ja kurpitsat voivat auttaa vahvistamaan kynsiä. Syö myös lihaa, kalaa, siipikarjaa, vehnänalkioita, palkokasveja, pähkinöitä, perunoita, pinaattia ja munakoisoa.

5. Omenaviinietikka

Omenaviinietikka sisältää rautaa, kalsiumia, vitamiineja, kaliumia ja magnesiumia. Siinä on myös etikka- ja omenahappoa, jotka auttavat alentamaan tulehdusriskiä.

  • Hauraita kynsiä voi vahvistaa uittamalla sormia seoksessa, jossa on yhtä paljon omenaviinietikkaa ja vettä.
  • Voit tehdä tätä kerran päivässä viiden minuutin ajan.
  • Tämän jälkeen työnnä kynsinauhoja varovasti taaksepäin ja kuivaa kynnet hyvin.

6. Kurkku

Kurkun sisältämä beetakaroteeni sekä B- ja C-vitamiinit vahvistavat kynsiä.

  • Sekoita tehosekoittimessa noin desi kurkkua ja 2,5 desiä vettä ja uita kynsiä tässä seoksessa muutama minuutti.

Tutustu: 9 syytä, miksi kurkkumehun juonti kannattaa

7. Hauraiden kynsien hoito sipulilla

Sipulin yhdisteet tappavat sieniä ja bakteereja. Hyödynnä sipulia kynsien suojaamisessa infektioilta ja lohkeilulta tekemällä halkeamia sipuliin ja laittamalla sormet näiden halkeamien sisään viideksi minuutiksi.

8. Valkosipuli

Valkosipulissa on paljon eri kivennäisaineita, kuten kalsiumia, rikkiä, sinkkiä, kuparia, kaliumia ja fosforihappoa, sekä A-, B- ja C-vitamiineja. Voit hyödyntää kaikki nämä ominaisuudet laittamalla pienen määrän murskattua valkosipulia pullolliseen kirkasta kynsilakkaa.

9. Hauraiden kynsien hoito oluella

Hauraiden kynsien hoito onnistuu erinomaisesti myös oluen avulla.

  • Sekoita keskenään 120 ml olutta, 60 ml oliiviöljyä ja 60 ml omenaviinietikkaa.
  • Huomaat eron kynsissä, jos uitat niitä tässä seoksessa 15 minuuttia kerran tai pari viikossa.

Näillä vinkeillä vältät hauraat kynnet

Näiden hoitojen lisäksi voit hyödyntää useita vinkkejä, jotka auttavat ehkäisemään kynsien haurastumista. Tärkeintä on kosteuttaa kynnet ennen erityisen aluslakan käyttämistä hauraille ja liuskoittuville kynsille. Yhtä tärkeää on myös käyttää korkealaatuisia kynsilakkoja.

Hiero lisäksi kosteusvoidetta kynsiin ja kynsinauhoihin kolme kertaa viikossa. Laita käteen puuvillakäsineet ja anna niiden olla yön yli.

Lue tämäkin artikkeli: Musta viiva kynnessä voi kertoa syövästä

Geelikynnet?

Hauraiden kynsien korvaaminen geelikynsillä ei ole hyvä vaihtoehto. Kynsiä on aina parempi ravita niiden kasvaessa.

Nämä hoidot hauraille kynsille pitävät kynnet kauniina ja viehättävinä. Tämä ei vaadi muuta kuin ajan omistamista kynsistä huolehtimiselle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alessandrini A, Starace M, Bruni F, Piraccini BM. An Open Study to Evaluate Effectiveness and Tolerability of a Nail Oil Composed of Vitamin E and Essential Oils in Mild to Moderate Distal Subungual Onychomycosis. Skin Appendage Disord. 2020 Jan;6(1):14-18.
  • Cashman MW, Sloan SB. Nutrition and nail disease. Clin Dermatol. 2010 Jul-Aug;28(4):420-5.
  • Chessa MA, Iorizzo M, Richert B, López-Estebaranz JL, Rigopoulos D, Tosti A, Gupta AK, Di Chiacchio N, Di Chiacchio NG, Rubin AI, Baran R, Lipner SR, Daniel R, Chiheb S, Grover C, Starace M, Piraccini BM. Pathogenesis, Clinical Signs and Treatment Recommendations in Brittle Nails: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2020 Feb;10(1):15-27.
  • Iorizzo M, Pazzaglia M, M Piraccini B, Tullo S, Tosti A. Brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2004 Jul;3(3):138-44.
  • Lambert EM, Dziura J, Kauls L, Mercurio M, Antaya RJ. Yellow nail syndrome in three siblings: a randomized double-blind trial of topical vitamin E. Pediatr Dermatol. 2006 Jul-Aug;23(4):390-5.
  • Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2017 Dec 27;19(1):70.
  • Pârvu M, Moţ CA, Pârvu AE, Mircea C, Stoeber L, Roşca-Casian O, Ţigu AB. Allium sativum Extract Chemical Composition, Antioxidant Activity and Antifungal Effect against Meyerozyma guilliermondii and Rhodotorula mucilaginosa Causing Onychomycosis. Molecules. 2019 Oct 31;24(21):3958.
  • Pazyar N, Feily A. Garlic in dermatology. Dermatol Reports. 2011 Apr 28;3(1):e4.
  • Reinecke JK, Hinshaw MA. Nail health in women. Int J Womens Dermatol. 2020 Feb 5;6(2):73-79.
  • Van der Steen, M., & Stevens, C. V. Undecylenic acid: a valuable and physiologically active renewable building block from castor oil. ChemSusChem: Chemistry & Sustainability Energy & Materials. 2009; 2(8): 692-713.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.