9 tapaa, jotka pidentävät ikää

Tiesitkö, että säännöllinen liikunta voi pidentää elämää jopa neljällä vuodella? Lisäksi liikunta parantaa sydämen terveyttä, keuhkojen toimintaa ja kohentaa mielialaa.

Monet elämäntapavalinnat lyhentävät elämää ja vaikuttavat erilaisten sairauksien kehittymiseen. Onneksi on olemassa monia helppoja keinoja tehdä oikeita valintoja joka päivä ja vaikuttaa terveyteen positiivisesti, pidentää elämää ja parantaa elämänlaatua.

Sinulla on vain yksi elämä ja yksi keho elämistä varten. Siksi onkin tärkeää pitää kehostasi huolta ja elää oikein, näin pysyt terveenä pitkälle vanhuuteen saakka ja elät pidempään. Tässä artikkelissa annamme sinulle 9 vinkkiä pidemmän ja terveemmän elämän elämiseen.

Älä syö liikaa

Tutkijoiden mukaan paras tapa jaksottaa ruokailu ja ruokamäärä päivän mittaan on nauttia pieniä annoksia 5-6 kertaa päivässä. Älä siis syö suurta määrä yhdellä kertaa kolme kertaa päivässä, vaan syö vähemmän ja useammin. Painosi pysyy kurissa ja aineenvaihduntasi toimii tehokkaasti, kun keho saa pienen määrän polttoainetta lyhyin väliajoin. Aina ruokaa valmistaessasi ja ruokaillessasi varmista kuitenkin, että syöt tarpeeksi, niin että et tunne oloasi nälkäiseksi heti uudestaan.

Harrasta enemmän seksiä

Ruusujen terälehdet

Aktiivinen seksielämä on yksi avain pitkään, terveeseen elämään. Seksi kohentaa itseluottamusta, vapauttaa onnellisuushormoneja, polttaa kaloreita, alentaa verenpainetta, parantaa unirytmiä, vahvistaa vastustuskykyä ja suojaa sydäntä sydänsairauksilta. Tutkijat suosittelevat seksin harrastamista ainakin kolme kertaa viikossa.

Älä vietä liikaa aikaa auringossa

Aurigon UV-säteily aiheuttaa ihon ennenaikaista ikääntymistä, ihoärsytystä ja pahimmillaan ihosyöpää. Ihminen tarvitsee aurinkoa ja pieni määrä aurinkoa onkin hyväksi niin iholle kuin mielenterveydelle, mutta on tärkeää välttää liiallista auringossa oleskelua. Muista käyttää aurinkosuojaa aina oleskellessasi auringossa pitkiä aikoja.

Pidä huolta sosiaalisesta elämästä

Hymynaamat

Monet tutkimukset ovat osoittaneet sosiaalisuuden ja ihmissuhteiden yhteyden pitkään ikään ja onnellisuuteen. Yksinäisyydestä kärsivät ihmiset sairastuvat muita helpommin ja kuolevat nuorempina. Pidä siis huolta tärkeistä ihmissuhteista ja varaa aikaa ystävien ja perheen näkemiselle kiireenkin keskellä. Ihmiset, jotka viettävät paljon aikaa muiden kanssa, kärsivät erakkoja vähemmän sydänsairauksista. Yksinäisyys voi johtaa masennukseen, stressiin, korkeaan kolesteroliin ja muihin terveyshaittoihin.

Juo lasi viiniä päivässä

Vaikka alkoholia ei suositellakaan käytettäväksi suuria määriä, voit kuitenkin huoletta nauttia lasin punaviiniä päivässä. Tutkijoiden mukaan punaviinillä on terveellinen vaikutus elimistöön ja se voi suojata mm. sydänkohtauksilta ja diabetekselta.

Syö vihanneksia ja hedelmiä

Hedelmät

Terveellinen ruokavalio, joka koostuu suurissa osin vihanneksista ja hedelmistä, on tie onnelliseen ja pitkään elämään. Kasvikunnan tuotteista saat vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja ja muita aineksia, jotka pitävät painon ihannelukemissa ja ehkäisevät monien eri sairauksien kehittymistä. Lisäksi vihannekset ja hedelmät puhdistavat kehoa ja pitävät ihon kauniina ja nuorekkaana.

Liiku

Hyvä fyysinen kunto pidentää ikää huomattavasti. Liikuntaa suositellaankin harrastettavaksi joka päivä vähintään puolen tunnin ajan. Ei tarvitse olla pikajuoksijan kunnossa ollakseen terve, mutta mitä vanhemmaksi tulee, sitä tärkeämpää on, että taustalla on vuosien liikuntaharrastus ja kunnosta huolehtiminen. Iän lisääntyessä luuston kunto heikkenee, lihasmassaa katoaa ja liikuntakyky alenee, siksi on tärkeää aloittaa liikunta varhaisessa vaiheessa. Tutkimusten mukaan säännöllinen liikunta voi pidentää elämää jopa neljällä vuodella. Liikunta myös pitää huolta sydämen terveydestä, keuhkoista ja mielialasta. 

Älä tupakoi

Nainen katkaisee tupakan

Tupakointi ja tupakansavun hengittäminen on yksi pahimmista asioista, mitä keholleen voi tehdä. Tupakointi lyhentää ikää ja vahingoittaa terveyttä. Tupakointi alentaa elämänlaatua ja aiheuttaa monia elämää haittaavia sairauksia. Tupakointi on yksi eniten kuolemia aiheuttavista asioista koko maailmassa, sillä se johtaa usein hengitysteiden ongelmiin ja keuhkosyöpään. Tupakoinnin lopettaminen voi olla vaikeaa, muttei se ole mahdotonta, ja tupakoinnin lopettaneen kunto palautuu pian tupakoimattomien henkilöiden tasolle. Lisäapua lopettamiseen löydät täältä.

Vähennä stressiä

Jokainen kokee jonkun verran stressiä elämänsä aikana ja pieni määrä stressiä on usein hyväksi. Liiallinen stressi aiheuttaa kuitenkin vakavia seuraamuksia elimistölle ja vaikuttaa negatiivisesti niin fyysiseen kuin psyykkiseen terveyteen. Stressiä voi hoitaa rentouttavilla toimilla, kuten liikunnalla, harrastuksilla ja aktiivisilla rentoutushetkillä mm. meditoiden tai hengitysharjoituksia hyödyntäen.