6 vinkkiä silmien pitämiseksi terveinä

Näkökykysi on yksi arvokkaimmista aisteistasi, mutta miten sitä tulisi oikeaoppisesti hoitaa? Jatka lukemista, sillä kerromme asiasta tarkemmin!
6 vinkkiä silmien pitämiseksi terveinä

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 10 marraskuuta, 2022

Näkökyky on yksi ihmisen arvokkaimmista aisteista, mutta moni meistä ei huolla sitä yhtä hyvin kuin olisi tarpeen. Tässä artikkelissa annamme kuusi vinkkiä silmien pitämiseksi terveinä, jatka siis lukemista!

Olet varmaankin kuullut jo useampaan otteeseen, kuinka kehoa ja jokaista sen järjestelmistä tulisi hoitaa. Mutta kuinka paljon kuitenkaan ajattelet sitä, millä tavoin silmien terveyttä voidaan ylläpitää?

Useimmat vinkit näkökyvyn hoitamiseksi ovat sen tyyppisiä kuten “Älä katso liikaa televisiota” ja “Älä käytä tietokonetta ja puhelinta jatkuvasti”. Nämä ohjeet ovat kuitenkin muuttuneet tietyssä mielessä hiukan turhiksi.

Vaikka ne ovatkin edelleen tietysti hyödyllisiä, tämän hetken todellisuus on se, että useimmat moderneissa maissa elävät ihmiset käyttävät suuren määrän tunteja päivässä tietokoneruudun edessä joko työn, koulun tai muiden aktiviteettien merkeissä.

Tämän vuoksi haluammekin tällä kertaa kertoa hyvistä ja helpoista vinkeistä, jotta voisit pitää silmien terveyttä yllä – jatka lukemista ja ala hoitaa näkökykyäsi!

6 vinkkiä silmien terveyden ylläpitoon

1. Muuta ruokavaliosi terveellisemmäksi

Pidät silmien terveyttä yllä syömällä monipuolisesti ja terveellisesti.

 

Se, mitä suuhusi laitat, saattaa vaikuttaa näkökykyysi suuresti. Tämä johtuu siitä, että silmillesi antama vitamiinien määrä on suora seuraus nauttimastasi ravinnosta.

Yksi parhaista tuotteista joita näkökykysi kannalta voit valita on porkkana, jossa on runsaasti A- ja C-vitamiinia. Nämä vitamiinit vastaavat siitä, että voit pitää yllä ja parantaa silmien terveyttä.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa ruoka, joka vaikuttaa silmien terveyteen. Jos sinulla on huono ruokavalio, riskisi saada glaukooman tyyppisiä sairauksia nimittäin kasvaa.

2. Käytä aurinkolaseja niin paljon kuin voit

Aurinkolasit eivät ole vain tyylikkäät, sillä ne myös vähentävät auringon UV-säteiden haitallista vaikutusta silmiisi. Jos siis menet ulos, kannattaisi käyttää aurinkolaseja riippumatta siitä, onko sää pilvinen vai ei.

Kun menet ostoksille aurinkolasit tähtäimessäsi, varmista, että ne torjuvat ainakin 90 % auringon UV-säteistä. On vieläkin parempi, jos lasit ovat polarisoidut. Näin voit pitää silmäsi terveinä sekä tuntea olosi mukavammaksi silloin, kun olet aurinkoisessa paikassa.

3. Juttele asiantuntijan kanssa näkökykyvystäsi

Keskustele lääkärisi kanssa, jos näkökykysi huolettaa sinua.

 

Vain silmälääkäri voi kertoa sinulle, mikä on todella näkökykysi laita. Tässä tutkimuksessa käytettävä menetelmä on melkoisen yksinkertainen.

Jos et koskaan ole käynyt silmätutkimuksessa, voimme kertoa, että siihen kuuluvat seuraavat vaiheet:

  • kuvien katselu erilaisten linssien lävitse
  • eri kokoisten kirjainten katselu
  • silmätutkimus kivuttoman laitteen avulla, jotta silmänpaine voidaan mitata

Tässä on koko tutkimus, joten sitä ei tarvitse pelätä millään tavalla. Jos haluat varmistaa, että saat parhaat tulokset silmätutkimuksestasi, kannattaa myös pyytää pupillien laajennusta.

Tämä toimenpide sisältää sen, että silmääsi laitetaan muutama pisara pupillia laajentavaa ainetta, jotta lääkäri voi tutkia sitä tarkemmin. Suurimman osan ajasta laajennusta käytetään sen selvittämiseksi, onko silmän sisäisessä paineessa jotakin ongelmaa.

4. Jos sinulla on jo silmälasit, pidä niistä hyvää huolta!

Lasien tarve ei välttämättä tarkoita sitä, että sinulla ei olisi terveet silmät. Suurimmassa osassa tapauksia tarvitset vain hiukan lisäapua, jotta voisit nähdä paremmin tai estää näkökyvyn rasittumista.

Puhdistuksen tarpeen kannalta sillä ei ole väliä, käytätkö laseja vai piilolinssejä. Sinun tulisi nimittäin aina pitää linssit puhtaina. Tämä edistää sitä että silmäsi eivät rasitu, ja lisäksi se myös estää sinua saamasta tulehduksia silmiisi.

On hyvä idea käydä vuosittaisessa tutkimuksessa, jotta voitaisiin selvittää mikä näkökykysi kunto on ja tarvitsevatko lasisi muutosta.

5. Opettele käyttämään tietokonetta oikein

Tietokoneruudun tuijottaminen pitkiä aikoja rasittaa silmiä.

 

Nykypäivänä on lähes mahdotonta elää ilman tietokonetta tai älypuhelimen näyttöä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö olisi useita keinoja näkökyvyn suojelemiseksi käyttäessäsi näitä laitteita. Avainsana tässä onkin kohtuullisuus.

Kun katsot televisiota, se etäisyys joka olisi hyvä pitää ruudusta, on noin 90 cm. Jos käytät sen sijaan tietokonetta, tulisi olla vähintään noin 60 cm:n etäisyys silmiesi ja ruudun välillä.

On tavallista käyttää kännyköitä pimeässä, mutta tätä koskien tulisi kuitenkin pitää mielessä, että näkökyky kärsii. On siis aina parasta käyttää näyttöjä vain silloin, kun valot ovat päällä.

Näiden neuvojen lisäksi muista myös se, että useimmissa näytöissä on mahdollisuus säätää niiden kirkkautta. Käytä siis tätä asetusta, jotta näkökykysi saisi mahdollisuuden rentoutua.

6. Kosteat silmät ovat yhtä kuin terveet silmät

Silmät tarvitsevat jatkuvaa kosteutusta. Jos omat silmäsi tuntuvat kuivilta tai kutiavilta, näkökykysi tulee kärsimään. Jos räpyttely ei riitä, pyydä lääkäriäsi suosittelemaan jotakin keinotekoista kosteuttavaa tuotetta silloin tällöin käytettäväksi.

Jos vietät useampia tunteja päivässä tietokoneen ääressä, laita yksi pisara kumpaankin silmään aina kolmen tunnin välein tai milloin tahansa, kun alat tuntea olosi epämukavaksi. Näin voit edistää sitä, että silmäsi pysyvät terveempinä kauemmin.

Kuten voit nähdä, kaikki näistä vinkeistä silmien pitämiseksi hyvässä kunnossa ovat hyvin helppoja toteuttaa.  Hoida vain silmiäsi yhtä hyvin kuin hoidat muitakin kehosi alueita – ota ylös nämä perusvinkit voidaksesi varjella paremmin tätä hyvin tärkeää aistiasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rasmussen HM, Johnson EJ. Nutrients for the aging eye. Clin Interv Aging. 2013;8:741–748. doi:10.2147/CIA.S45399
  • van Kuijk FJ. Effects of ultraviolet light on the eye: role of protective glasses. Environ Health Perspect. 1991;96:177–184. doi:10.1289/ehp.9196177
  • Moshirfar M, Pierson K, Hanamaikai K, Santiago-Caban L, Muthappan V, Passi SF. Artificial tears potpourri: a literature review. Clin Ophthalmol. 2014;8:1419–1433. Published 2014 Jul 31. doi:10.2147/OPTH.S65263
  • Al Owaifeer, A. M., & Al Taisan, A. A. (2018). The Role of Diet in Glaucoma: A Review of the Current Evidence. Ophthalmology and therapy, 7(1), 19–31. https://doi.org/10.1007/s40123-018-0120-3
  • Kierstan Boyd. 2020. Computers, Digital Devices and Eye Strain. American Academy of Ophtalmology. https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/computer-usage

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.