Miten päästä eroon kovettumista jaloissa

· joulukuu 29, 2015

Jalkojen kovettumia ja känsiä esiintyy melkein kaikilla ja ne johtuvat useimmiten sopimattomista jalkineista, jotka aiheuttavat hankausta kantapäissä, varpaissa, jalkapohjissa ja vaivaisenluun kohdalla.

Kovettumat muodostuvat todellisuudessa jalkojen suojaksi. Tästä syystä ne esiintyvät kohdissa, joihin kohdistuu paljon painetta ja hankausta.

Jos kovettumia ei hoideta ajoissa pois, ne saattavat aiheuttaa kipua ja jopa verenvuotoa, joka voi johtaa tulehdukseen. Diabeetikoiden on oltava erityisen huolellisia jalkojensa hoitamisessa, koska vaurioituneen kovettuman aiheuttama haava voi johtaa vaaralliseen tulehdukseen.

On myös hyvä muistaa, että heikko ääreisverenkierto vaikeuttaa haavojen parantumista, mikä tekee diabeetikoista erityisen alttiita ja haavoittuvaisia. Älä siis jätä yhtäkään jalkavaivaa hoitamatta, mikäli kuulut tähän ihmisryhmään.

Verenkierrollisen ongelman lisäksi diabeetikot kärsivät heikentyneestä kosketusherkkyydestä, mistä syystä heidän tulisi itse säännöllisesti tarkistaa jalkojensa kunto etsimällä mahdollisia vaurioita tai haavoja.

Alla on listattu neuvoja, jotka auttavat kovettumien ennaltaehkäisyssä ja kotihoidossa.

Neuvoja

  • Älä käytä korkeakorkoisia tai epämukavia kenkiä pitkiä aikoja putkeen, erityisesti jos sinun on käveltävä pitkiä matkoja.
  • Kanna aina mukavaa kenkäparia mukanasi siltä varalta, että joudut tekemään yllättävän kävelymatkan.
  • Kosteuta jalkasi. Keskity erityisesti niihin alueisiin, jotka joutuvat päivittäin koetukselle ja hoida niitä tarpeen mukaan.
  • Kylvetä jalkojasi lämpimässä vedessä vähintään kerran kahdessa viikossa ja käytä kovettumiin hohkakiveä.
  • Emme suosittele kovettumien leikkaamista, sillä iho kovettuman alla on erityisen herkkää ja saatat vahingossa tehdä siihen haavoja, jotka aiheuttavat tulehduksia ja pahentavat kipua ja epämukavuutta. Mikäli kovettumat ovat huomattavan suuria tai aiheuttavat merkittävää epämukavuuden tunnetta, on parasta mennä jalkojenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle, missä kovettumat voidaan poistaa riskittömästi.
  • Kosteuttamiseen tulisi käyttää erityisesti tälle alueelle tarkoitettuja voiteita. Kaupassa saatavilla olevien voiteiden merkki- ja hintavalikoima on suuri.
  • Vältä paksusaumaisia sukkia, jotka lisäävät hankausta tietyillä alueilla. Suosi pehmeitä puuvillasukkia. Puuvilla pitää myös jalat kuivina ja siten ehkäisee jalkasilsan kehittymistä.
  • Älä unohda jalkojesi hoitoa talveksi ja kiinnitä niihin huomiota vain silloin kun ne ovat näkyvillä. Jalat tarvitsevat hoitoa ympäri vuoden.
  • Suojaavat geelityynyt voivat olla hyödyllisiä kenkien aiheuttaman hankauksen ehkäisyssä.

Kotihoitoja kovettumille

Numero 1

Jalkakylpy

Liota jalkojasi ensin lämpimässä vedessä ainakin 10 minuuttia. Nosta jalat vedestä ja levitä kovettumille ruokalusikallisesta ruokasoodaa ja vesitilkasta tehtyä sekoitusta. Hiero aluetta kevyesti ja käytä sitten hohkakiveä.

Numero 2

Hauduta neljä ruokalusikallista kamomillaa yhdessä litrassa vettä. Kostuta jalat haudukkeessa. Kamomilla auttaa lievittämään epämukavuuden tunnetta ja pehmentää kovettunutta ihoa.

Numero 3

Limetti

Leikkaa viipale limettiä ja aseta se kovettuman päälle. Sido limetti kiinni siteellä tai laastarilla ja pidä paikallaan yön yli.