Vinkit kynsisienen ehkäisyyn

Kynsisieni on yksi yleisimmistä jalkojen vaivoista ja harmittavan usein sienen annetaan kehittyä kaikessa rauhassa, eikä siihen kiinnitetä sen suurempaa huomiota, kunnes sieni on tunkeutunut jo pitkälle kynteen.
Vinkit kynsisienen ehkäisyyn
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

On tärkeä tietää, että kynsisieni kasvaa erittäin hitaasti. Yleensä sienen kasvu on kolme kertaa hitaampaa kuin normaalin kynnen uusiutuminen, joten sen huomaaminen ajoissa voi joskus olla hankalaa. Usein siinä vaiheessa, kun tajuat kynsiesi näyttävän kummallisilta, on sieni edennyt jo pitkälle.

Sieni tulee hoitaa, ja prosessi on pitkä. Jotta voisit välttää sienen kehittymisen, kannattaa tietää, miten sienen syntymistä voi välttää. Lue vinkit kynsisienen ehkäisyyn tästä artikkelista.

Kynsisieni eli kynsisilsa on nimensä mukaan kynnen sienitulehdus. Kynnessä oleva sieni-infektio ei ole vaarallinen, mutta se voi kuitenkin aiheuttaa monenlaista harmia. Epämuodostunut kynsi voi estää tiukkojen kenkien käytön, repiä sukat rikki ja sieni voi tarttua muihin ihmisiin.

Kynsisienen hoito voi olla hankalaa ja usein sieni leviää muihin jalan kynsiin. Kynsi, jossa sieni on, vaatii jatkuvaa, pitkäjänteistä kotihoitoa, joka voi tuntua väsyttävältä. Ainoa tapa varmistaa sienen tappaminen on hoitaa jalkoja joka päivä, sillä uuden, terveen kynnen kasvu täyteen mittaansa voi kestää jopa vuoden.

Kynsisienen hoitoon on olemassa erilaisia keinoja hionnasta, haposta ja kynnen poistosta laserhoitoon ja antibioottikuuriin. Antibioottikuurit ovat kuitenkin pitkällisiä ja voivat vahingoittaa elimistöä, eikä takeita kynsisienen poistamisesta ole. Suosittelemme kokeilemaan paikallisia hoitoja ensin lääkärin ohjeistuksella ja turvautumaan suurempiin operaatioihin tai lääkekuureihin vasta viimeisenä oljenkortena.

Miten kynsisieni syntyy?

Yksi yleisimmistä syistä kynsisienelle on jatkuva kosteus jaloissa, esimerkiksi kesäisin, kun jalat hikoilevat suljetuissa kengissä. Jos käyt julkisissa uimaloissa ja suihkutiloissa, on riski suurempi, sillä sieni elää kosteissa tiloissa ja voi tarttua ihmisestä toiseen kosketuksen kautta. Käytä siis aina läpykkäitä tai kumitossuja julkisissa suihkutiloissa ja uima-altailla. Muista kuivata jalat hyvin jokaisen suihkun jälkeen ja anna jalkojen hengittää pitkän, hikisen päivän jälkeen.

Oireet

Usein ensioireet alkavat kynnen värin muutoksilla ja kynnen paksuuntumisella. Kynsi voi kellastua, näyttää kuivuneelta ja kynnen alle alkaa ilmestyä kovettunutta ainesta. Joskus kynnet voivat myös alkaa haista oudolle.

Kynsisieni kasvaa hyvin hitaasti ja pieni muutos kynnessä voi vuosien mittaan levitä ja pahentua. Tarkista siis jalkojesi kunto silloin tällöin, etenkin kynsiä leikatessa ja tarkkaile kynsiä mahdollisten muutosten varalta.

Jos huomaat kynsisienen ajoissa, se on helpompi hoitaa. Mene lääkärin juttusille aiheen tiimoilta ja voitte yhdessä suunnitella sinulle parhaiten sopivan hoidon.

Myös jalkahoitajat voivat auttaa sinua kynnen huollossa. Jalkahoitaja voi hioa sientä kasvavan kynnen osan irti ja yhdessä sientä estävän lakan tai voiteen avulla kynsi kasvaa takaisin terveenä. Pitkälle edenneet kynsisienitulehdukset on joskus parasta hoitaa poistamalla koko kynsi jalkahoitajalla. Toimenpide on kivuton, sillä kynsi pehmennetään ennen poistoa.

Keinot kynsisienen ehkäisyyn

koko perheen terveet jalat
  • Suosi hengittävien kenkien käyttöä niin usein kuin mahdollista, sillä ilmastointi jaloissa pitää ne kuivina. Sieni viihtyy kosteissa, lämpimissä ja pimeissä olotiloissa, joten yritä varmistaa ettei tällaista tilannetta synny. Kesällä kannattaa käyttää avonaisia sandaaleita ja jalkapuuteria hikoilun estämiseksi. Talvella kengät tulisi riisua sisätiloissa mahdollisimman usein.
  • Älä kävele avojaloin julkisissa tiloissa, etenkään kuntosalin suihkussa, uima-altaalla jne.
  • Kuivaa jalkasi jokaisen suihkun jälkeen ja silloin kun ne ovat hikoilleet paljon, esimerkiksi pitkän kuuman päivän jäljiltä. Älä käytä samoja kenkiä monta päivää putkeen, vaan anna kenkien ‘”evätä” käytön välillä.
  • Anna jalkojen nauttia auringonpaisteesta ja riisu kengät nurmella ja terassilla.
  • Älä lainaa kenkiäsi kenellekään tai käytä kenenkään toisen kenkiä, sillä kynsisieni tarttuu helposti kenkien välityksellä. Käytä vain omia kenkiäsi ja jos sinun on pakko lainata jonkun toisen kenkiä, muista käyttää sukkia.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fraile Alonso, M. D. C., Gijón, E. G., & De Unamuno Pérez, P. (2010). Onicomicosis. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(10)70103-1.
  • Larruskain Garmendia, J., Idígoras Viedma, P., & Mendiola Arza, J. (2008). Onicomicosis: diagnóstico y tratamiento. Información Terapéutica Del Sistema Nacional de Salud, ISSN 1130-8427, Vol. 32, No. 3, 2008, Págs. 83-92. https://doi.org/10.1016/j.riam.2010.01.007.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.