Logo image
Logo image

Mikä on kemoosi ja miten se vaikuttaa silmiin?

3 minuuttia
Kemoosi aiheuttaa kipua, kutinaa, turvotusta ja vaikeuksia silmän avaamisessa tai sulkemisessa. Kerromme täällä sen syistä ja hoidoista.
Mikä on kemoosi ja miten se vaikuttaa silmiin?
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 26 kesäkuuta, 2023

Kemoosi on merkki silmien ärsytyksestä. Se on hyvänlaatuinen tulehdusprosessi, joka vaikuttaa sidekalvoon, joka on lähes läpinäkyvään kalvoon ja silmämunan uloin pinta. Se peittää sekä kovakalvon (silmän valkoisen osan) että silmäluomien sisäpuolen.

Useimmissa tapauksissa tämä tila liittyy allergisiin reaktioihin tai silmätulehduksiin. On kuitenkin muitakin mahdollisia syitä. Haittapuolena on se, että jos sitä ei hoideta asianmukaisesti, se voi pahentua ja heikentää näkökykyä tai kykyä sulkea silmä. Mistä sen tunnistaa? Miten sitä hoidetaan?

Mikä on kemoosi?

Kemoosi on silmämunaa ympäröivän limakalvon tulehdus. Mount Sinai Health Systemin mukaan sen esiintyminen liittyy allergioihin, infektioon, vammaan tai silmäleikkauksen komplikaatioon.

Tämän vuoksi se ei ole varsinainen sairaus, vaan oire. Sitä voi esiintyä yhdessä silmässä tai molemmissa. Se ei myöskään ole tarttuvaa, ja sitä voi esiintyä kaikenikäisillä ja molemmilla sukupuolilla.

Sidekalvo on kalvo, joka reunustaa kovakalvoa ja silmäluomien sisäpintaa. Kun kemoosi ilmenee, ärsytys aiheuttaa sidekalvon turvotusta. Tämän seurauksena silmä muistuttaa suurta nestetäytteistä rakkulaa.

Sarveiskalvo on yksi niistä linsseistä, joiden avulla valonsäteet tarkentuvat silmässä kunnolla. Kun se on vaurioitunut, näkö heikkenee.

Tämä tila voi muuttua toistuvaksi ja krooniseksi, varsinkin kun se liittyy allergisiin prosesseihin. Siksi on tärkeää, että sitä hoidetaan asianmukaisesti.

Mitkä ovat oireet?

Vision Center selittää, että kemoosi aiheuttaa nesteen kertymistä silmäluomiin ja silmiä peittävään kalvoon. Tämän seurauksena ilmenee muita oireita, kuten kipua ja kutinaa, jotka usein lisääntyvät silmiä avattaessa ja suljettaessa.

Muita kliinisiä ilmenemismuotoja ovat muun muassa seuraavat:

  • Vetiset silmät.
  • Silmien punoitus ja ärsytys.
  • Diplopia (kaksoiskuvat).
  • Näön hämärtyminen.
  • Roskan tunne silmässä.

Jos tulehdus muuttuu vakavaksi, silmään voi kertyä niin paljon nestettä, että silmä muistuttaa rakkulaa. Jotkut tuntevat, etteivät he pysty sulkemaan silmäluomia kokonaan, ja kun se etenee sarveiskalvoon, näöntarkkuus heikkenee.

Lue tämäkin: Muutokset silmäluomien asennossa

Kemoosin syyt

Kemoosi ei ole varsinainen sairaus. Se on tulehdusreaktio, jota voi esiintyä useista syistä. Sen yleisimmät syyt ovat seuraavat:

  • Silmävammat. Ne johtuvat yleensä kosketuksesta aggressiivisiin aineisiin, kuten kemiallisiin tuotteisiin, pölyhiukkasiin ja muihin aineisiin. Voi johtua myös silmien aggressiivisesta hankauksesta.
  • Tartunnat. Esimerkiksi sidekalvotulehdus, jonka aiheuttavat virukset tai bakteerit.
  • Allergiset reaktiot.
  • Angioedeema. Tämä on turvotusta (turvotuksen muodostumista) ihon, limakalvojen ja limakalvonalaisen kudoksen alla.
  • Gravesin tauti.
  • Kilpirauhasongelmat, kuten kilpirauhasen liikatoiminta.

Muut mahdolliset syyt

Joskus kemoosi viittaa nesteen kertymiseen. Kun henkilö kärsii vakavasta turvotuksesta (joka johtuu pääasiassa tietyistä lääkkeistä), oireet voivat levitä silmään.

Vaikka se on harvinaista, silmän periorbitaalisessa osassa oleva kasvain voi aiheuttaa sidekalvon kemoosia. Sama pätee, jos silmänesteiden virtauksessa on häiriö. Se voi johtua jopa oleskelusta hyvin kuivassa ilmastossa.

Miten se diagnosoidaan?

Jotta kemoosi voidaan diagnosoida, on tärkeää, että lääkäri suorittaa asianmukaisen fyysisen tutkimuksen. Hänen on myös tiedettävä, milloin tila on alkanut, mitä muita oireita on ilmennyt, onko ollut jokin laukaiseva tekijä jne.

Ihannetapauksessa tutkimuksen tekee silmälääkäri. Paljaalla silmällä voidaan nähdä kovakalvon tai silmäluomien sisäosan punoitus. Lisäksi kyynelehtiminen ja sidekalvopussin turvotus ovat hyvin tyypillisiä merkkejä.

Kemoosin hoito

Kemoosin hoito riippuu sen syystä. Siksi on tärkeää tehdä oikea diagnoosi. Muuten tila voi pahentua ja vaikuttaa näkökykyyn tai uusiutua ja kroonistua.

Useimmissa tapauksissa asianmukainen lääkehoito riittää. Kun syynä on bakteeri-infektio, kuten bakteeriperäinen sidekalvotulehdus, määrätään yleensä antibioottisia silmätippoja. Jos kyseessä on virusperäinen silmätulehdus, käytetään muunlaisia silmätippoja.

Kaikissa tapauksissa silmään suositellaan kylmäkompresseja. Jos kyseessä on allerginen reaktio, voidaan käyttää antihistamiineja. Niitä on usein saatavilla ilman reseptiä, ja ne vähentävät elimistön reaktiota kyseiseen allergeeniin.

Lue lisää: American Optometric Association suosittelee jokavuotista silmätutkimusta

Voiko sitä ehkäistä?

Se ei olekaan aina mahdollista, mutta monissa tapauksissa kemoosi voidaan ehkäistä, esimerkiksi estämällä silmien joutuminen kosketuksiin aggressiivisten tai tarttuvien aineiden kanssa.

Niinpä on tärkeää käyttää silmäsuojaimia aina, kun olet “vaarallisessa” ympäristössä, kuten paikoissa, joissa tuulee paljon ja hiukkasia voi päästä silmään.

Tartuntojen välttämiseksi on tärkeää, ettei silmiin kosketa likaisilla käsillä. Myös kosmetiikkatuotteiden jakaminen muiden kanssa tai piilolinssien hygienian laiminlyönti voi aiheuttaa kemoosin.

Allergikkojen tulisi pyrkiä pysymään erossa reaktion aiheuttavasta aineesta. Jos se ei onnistu, on hyödyllistä pitää mukanaan antihistamiineja, jotta reaktio voidaan pysäyttää sen ilmaantuessa.

Mitä pitää muistaa?

Kemoosi on tila, joka aiheuttaa usein kipua, silmän turvotusta, kyvyttömyyttä sulkea silmää ja jopa näön vääristymistä. Useimmissa tapauksissa se liittyy allergisiin reaktioihin tai infektioihin.

Vaikka se on yleensä hyvänlaatuinen, on tärkeää kääntyä aina erikoislääkärin puoleen, kun oireita ilmenee. Sen jälkeen voidaan määrittää asianmukainen hoito.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chemosis. (s. f.). Mount Sinai Health System. https://www.mountsinai.org/health-library/symptoms/chemosis
  • Chemosis. (2022, 17 agosto). Vagelos College of Physicians and Surgeons. https://www.vagelos.columbia.edu/departments-centers/ophthalmology/education/digital-reference-ophthalmology/cornea-and-external-diseases/non-infectious/chemosis
  • Chemosis in the Eye: Causes, Symptoms & Treatment. (2022, 12 diciembre). Vision Center. https://www.visioncenter.org/conditions/chemosis/
  • Quemosis Conjuntival: Síntomas y Tratamiento – Área Oftalmológica. (n.d.). Retrieved February 20, 2021, from https://areaoftalmologica.com/cornea/quemosis-conjuntival/.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.