Logo image
Logo image

Kuinka lakata rakastamasta jotakuta, joka ei rakasta sinua takaisin

3 minuuttia
Ei ole aina helppoa lakata rakastamasta ihmistä, vaikka hän ei rakastaisikaan sinua. Siksi haluamme antaa vinkkejä, joiden avulla voit tehdä sen.
Kuinka lakata rakastamasta jotakuta, joka ei rakasta sinua takaisin
Elena Sanz

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz

Viimeisin päivitys: 18 huhtikuuta, 2023

Yksi epämiellyttävimmistä tilanteista, joka voi tapahtua kun olet rakastunut johonkuhun, on se, että tunteisiisi ei vastata. Tämä synnyttää monia erilaisia tunteita, mukaan lukien hämmennys, turhautuminen ja viha. Päästäksesi pois tästä kivun silmukasta on tärkeää, että lakkaat rakastamasta häntä, joka ei rakasta sinua takaisin.

Psykologi Silvia Congost selittää erittäin hyvin haastattelussaan, että kun rakastamasi henkilö ei rakasta sinua, se mikä pitää sinut tuossa tilanteessa on suhteen idealisointi. Mutta samalla kun haaveilet, herättelet toiveita ja kuvittelet, kuinka asiat voisivat muuttua, aika kuluu.

Tällainen tilanne voi tapahtua, kun tapaat jonkun ja vain sinä rakastut, tai kun olet ollut pitkään kumppanisi kanssa, mutta hänen tunteensa sinua kohtaan muuttuvat. Jälkimmäisessä tapauksessa rakastamisen lopettaminen on ehkä vaikeampaa. Mutta on tärkeää tunnistaa ne merkit, jotka osoittavat ettei rakkautesi ole vastavuoroinen.

Merkkejä siitä, että hän ei rakasta sinua takaisin

Kun rakkauteesi ei vastata, vaikka kuinka yrität, on parasta hankkiutua eroon suhteesta välttääksesi kärsimyksen. Siksi aiomme antaa sinulle selkeitä esimerkkejä, jotka voit tulkita väärin vain siksi, että olet rakastunut.

Hän on selvästi sanonut sinulle: “Pidän sinusta ystävänä”

Tiedämme, että tämä lause satuttaa, mutta totuus on, että se on hyvin selkeä ja sen pitäisi auttaa sinua lopettamaan suhteen. Kun henkilö sanoo sinulle näin, hän on havainnut että sinun tunteesi ovat enemmän kuin ystävyyttä. Joten älä jää siihen uskoon, että hän tulee muuttamaan mieltään.

Hän ei arvosta sinua eikä anna suhteelle kaikkeaan

Terve parisuhde on vastavuoroinen. Kumpikin panostaa suhteeseen ja antaa kaikkensa. Jos vain sinä teet töitä suhteen eteen, koet varmasti turhautumista, onnetonta oloa ja kommunikaatiovaikeuksia. Kun kumppani ei ponnistele suhteen eteen ollenkaan, on selvää, ettei rakkautesi ole vastavuoroinen.

Hän ei osoita sitoumusta

Tämä on kenties yksi niistä lauseista, joita kuulemme nykyään eniten: “En halua sitoutua”. Monet ihmiset haluavat jakaa hetkiä toisen ihmisen kanssa, mutta eivät halua sitoutua. Jos sinä haluat sitoutua ja olla hänen kanssaan vakaassa suhteessa, mutta hän ei halua samaa, sinun tulee pohtia suhteen tulevaisuutta.

Muista: 10 tärkeintä päätöstä elämässä

Miten lakkaat rakastamasta ihmistä, joka ei rakasta sinua takaisin

Tajusitko juuri, että kiintymyksesi kohde ei rakasta sinua takaisin? Se on kivuliasta. Ehkä sinulla on tunne, ettet koskaan tule löytämään ketään samanlaista, ja elättelet vielä toivoa.

Mutta sinun täytyy ymmärtää, ettet voit jatkaa suhdetta sellaisen ihmisen kanssa, jota rakastat, mutta joka ei rakasta sinua takaisin. Ansaitset olla sellaisen ihmisen kanssa, joka tuntee sinua kohtaan samoin kuin sinä häntä kohtaan.

1. Ota etäisyyttä häneen

Etäisyyden ottaminen on yksi parhaista ja tehokkaimmista liikkeistä, joita voit tehdä. Sanotaan, että etäisyys viilentää tunteita ja se on totta, mutta ajan ja etäisyyden avulla tulet myös huomaamaan, miten epäreilussa tilanteessa olet ollut.

2. Älä aliarvioi itseäsi

Saatat ajatella, että hän ei pidä sinusta, koska olet ruma tai jotain muuta, mutta nämä ajatukset yrittävät vain boikotoida sinua. Hylkää ne mahdollisimman pian, koska ne eivät ole totta.

Some figure
Pidä itsetuntosi korkealla. Älä anna negatiivisten ja väärien ajatusten boikotoida sinua.

3. Pidä hyvää huolta itsestäsi

Tunnet kipua, mutta on aika nauttia kävelylenkeistä yksin luonnossa, kokeilla uutta toimintaa kuntosalilla, hemmotella itseäsi kylpylähoidolla. Pidä huolta itsestäsi, koska ansaitset sen ja koska tarvitset sitä.

Lue: Miksi rakkaus loppuu? 5 yleisintä syytä

4. Keskity tavoitteisiisi ja lakkaa rakastamasta henkilöä, joka ei rakasta sinua takaisin

Usein meistä tuntuu, että maailma loppuu, kun suhde päättyy. Tulet kuitenkin huomaamaan ennemmin tai myöhemmin, että se ei ole totta.

Siksi sinun tulee keskittyä tavoitteisiisi. Keskity työhön, harrastuksiin, tulevaisuuteen. Tämä auttaa sinua pääsemään yli pahasta paikasta.

5. Hae ammattiapua

Tämän kokemuksen jälkeen on normaalia, että itsetuntosi on loukkaantunut. Tai et tiedä, kuinka jatkaa elämääsi. On tärkeää päästä eroon surusta, alkaa tehdä asioita ja nähdä sen kivun ulkopuolelle, jota nyt tunnet.

Kaikkea ei voi tehdä yksin. Jos tarvitset ammattiapua, hae sitä, ja aloita polku parantumiseen.

Se, että lakkaat rakastamasta jotakuta, joka ei rakasta sinua takaisin, on itsestäsi huolen pitämistä

Toivomme, että nämä vinkit ovat hyödyllisiä. Mutta jos et pärjää yksin, hae apua.

Mielenterveysalan ammattilaiset voivat auttaa toipumaan tästä mahdollisimman nopeasti. On tervettä ottaa askel, joka palauttaa itsetunnon ja vie sinut raiteillesi henkilökohtaisissa projekteissasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Amati, V., Meggiolaro, S., Rivellini, G. & Zaccarin, S. (2018). Social relations and life satisfaction: The role of friends. Genus74, 1-18. Disponible en: https://link.springer.com/article/10.1186/s41118-018-0032-z
  • Bernstein, E. E. & McNally, R. J. (2017). Acute aerobic exercise helps overcome emotion regulation deficits. Cognition and emotion31(4), 834-843. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02699931.2016.1168284
  • Martínez-Gómez, J.A., Cano-Sandoval, M., Soler-Cantillo, M. L. y Bolívar-Suárez, Y. (2021).
    Duelo Amoroso, Dependencia Emocional y Salud Mental en mujeres que han terminado una relación de pareja. Informes Psicológicos, 21(1), 101-116. Consultado el 9 de marzo de 2023 http://dx.doi.org/10.18566/infpsic.v21n1a07
  • González, D. (2017, 31 de enero). El miedo a la soledad nos hace elegir mal y no cortar una relación a tiempo. El correo. Disponible en: https://www.elcorreo.com/alava/araba/201701/31/miedo-soledad-hace-elegir-20170130205251.html?ref=https%3A%2F%2Fmejorconsalud.as.com%2
  • Rodriguez, M.  (2023). ADOLESCERE. Revista de Formación Continuada de la Sociedad Española de Medicina de la Adolescencia. Volumen XI. Enero – Febrero 2023. Nº 1. Consultado el 9 de marzo de 2023. https://www.adolescere.es/2023-1-volumen-xi/
  • Rovner, G., Vowles, K., Gerdle, B. & Gillanders, D. (2015). Latent class analysis of the short and long forms of the chronic pain acceptance questionnaire: further examination of patient subgroups. The Journal of Pain16(11), 1095-1105. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S152659001500810X
  • Singer, A. R. & Dobson, K. S. (2007). An experimental investigation of the cognitive vulnerability to depression. Behaviour research and therapy45(3), 563-575. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005796706001082

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.