Logo image
Logo image

10 outoa kipua, joita ei tulisi sivuuttaa

6 minuuttia
10 outoa kipua, joita ei tulisi sivuuttaa
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Ekhiñe Graell
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Me kaikki olemme kokeneet epämääräisiä kipuja, joille ei tunnu olevan mitään selitystä. Joskus kivut iskevät yllättäen ja kaikkoavat yhtä nopeasti kuin ilmestyivätkin, ja joskus kipuilu jatkuu monta päivää. Suurin osa meistä ei kiinnitä summittaiseen kipuiluun sen enempää huomiota, sillä usein kipu kaikkoaa itsestään tai vähintäänkin särkylääkkeiden avulla. On kuitenkin olemassa 10 mysteeristä kipua, joita sinun ei tulisi sivuuttaa. Lue lisää.

Tällaiset kivut eivät eroa kovin paljoa niistä kummallisista äänistä, joita autostasi voi välillä kuulua. Yhtäkkiä kuuluu huminaa tai kolinaa, joka sitten katoaa samantien. Jos et ole automekaanikko, tuskin kiinnität asiaan sen enempää huomiota, etenkin jos oudot äänet eivät ilmesty kuin satunnaisesti.

Mutta aivan kuten auton kanssa, jokin pieni ongelma voi ajan kuluessa muuttua suuremmaksi ja sen ääni kovemmaksi. Joskus kipuilu on merkki jostakin isommasta ja vielä piilossa olevasta ongelmasta. 

Kaikki kivut eivät välttämättä ole merkki jostakin vakavammasta tai hätätilanteesta, mutta muutamia tällaisia kipuja tulisi pitää silmällä eikä niitä sovi sivuuttaa. Joskus voi tuntua nolottavalta lähteä lääkäriin selittämään kummallisista ja epäsäännöllisistä oireista, mutta lääkärin tehtävä on kartoittaa oireiden mahdolliset syyt ja lähettää sinut tarpeen vaatiessa jatkotutkimuksiin. On parempi olla aikaisin liikkeellä, kuin vasta siinä vaiheessa kun kivut ovat jo kovat. Pidä silmällä näitä kymmentä oiretta:

1. Sydän voi kipuilla monella tapaa

Usein sydänkohtauksen oletetaan alkavan pahalla rintakivulla ja sydänongelmien katsotaan oireilevan lähes aina rinnan alueen kipuna tai ahdistuksena. Näin ei kuitenkaan ole, vaan sydämen kivut voivat heijastua muuallekin kehoon.

Kuvittelepa seuraavanlainen tilanne: on kuuma kesäpäivä ja leikkaat nurmikkoa auringonpaahteessa: hikoiluttaa, hengästyttää ja ehkä vähän heikotuttaakin. Ruohonleikkuri on painava ja nurmikkoa riittää. Yhtäkkiä tunnet voimakasta kipua leuassasi. Hetkisen kuluttua kipu helpottaa tai kaikkoaa kokonaan, ja jatkat nurmikon leikkaamista normaaliin tapaan. Ensimmäisenä mieleesi ei varmaan tule miettiä sydämen kuntoa, sillä kipu leuassa ei mielestäsi liity sydämeen.

Valitettavasti kipu leuassa voi kuitenkin olla merkki siitä, että sydän on ylikuormittunut eikä toimi normaalisti. Kova kipu leuassa voi olla jopa merkki alkavasta sydänkohtauksesta.

Usein sydänkohtauksen kivut vaikuttavat rintakehän eri alueilla, olkapäissä ja käsivarressa, vatsan seudulla, alaleuassa tai kurkussa. Muista, että sydän voi heijastaa kivun moniin eri paikkoihin, eikä aina rintakehään. Ole siis valppaana jos tunnet yllättävää kipua leuassa tai olkapäässä, ilmoita asiasta jollekulle ja lähde lääkäriin, jos kipu ei helpota.

2. Kipu alaselässä

Some figure

Alaselän kipu on yksi yleisimmistä selän oireista. Useimmiten se johtuu lihasten kipuilusta, mutta joskus se voi olla varoitus jostain muusta. Alaselän kipu voi olla merkki munuaisongelmista, esimerkiksi kivuliaista munuaiskivistä.

Virtsatiekivet tai munuaiskivet ovat niukkaliukoisten aineiden muodostamia kasaumia, jotka ilmoittavat itsestään kiilautuessaan virtsanjohtimeen. Kohtauksen ensioire on äkillinen, voimakas kipu, joka tuntuu selässä, kyljessä ja alavatsalla. Kipu voi olla vaikea paikallistaa, sillä se säteilee kaikkialle. Myös munuaisen tulehdus ja turpoaminen voi aiheuttaa pahaa kipua ja epämiellyttäviä tuntemuksia alaselässä, samaten kasvain munuaisessa.

3. Kovat vatsakivut

Aina vatsakivuille ei ole yksiselitteistä syytä. Vatsakivut voivat johtua ruuansulatusongelmista, kuukautisista tai monista muista asioista. Myös munuaisten, keuhkojen ja kohdun ongelmat voivat synnyttää kipua vatsan alueella.

Kova kipu alavatsan oikealla puolella voi tarkoittaa umpisuolen tulehdusta, johon tarvitaan leikkaushoitoa mahdollisimman nopeasti. Umpisuolen kipuilu alkaa yleensä vähitellen ja voimistuu muutaman tunnin sisään. Tulehduksen yhteydessä voi esiintyä myös pahoinvointia, kuumetta ja oksentelua.

Kipu ylävatsassa oikealla puolella voi olla merkki sappirakon ongelmista. Ylävatsan kipu yhdessä yläselän kivun kanssa voi olla merkki tulehduksesta haimassa. Jos näitä ongelmia ei hoideta nopeasti, ne voivat johtaa kudosten vaurioitumiseen ja muihin komplikaatioihin. Lisäksi maksan tulehdus esimerkiksi hepatiitin aiheuttamana tuottaa yleensä voimakasta kipua vatsan seudulla. Lähde aina käymään lääkärissä mikäli kärsit kovista vatsakivuista.

4. Kipu säärissä

Säärien kipu johtuu usein kovasta rasituksesta, esimerkiksi lenkkeilystä tai juoksusta tai portaiden kiipeämisestä. Säärien kipu voi johtua kuitenkin myös jostakin muusta liikuntaan liittymättömästä, etenkin jos et ole hetkeen tehnyt mitään lihaksia rasittavaa.

Jaloissa sijaitsee verisuonien verkosto, joka koostuu valtimoista ja laskimoista, jotka kuljettavat verta lihaksiin ja sydämeen. Pinnalliset verisuonet ovat näkyvillä ihon pinnassa, ja ne ovat vastuussa veren kuljetuksesta syvempiin verisuoniin.

Verisuonten sisällä sijaitsevat läpät pitävät huolta siitä, että veri virtaa oikeaan paikkaan. Joskus voi kuitenkin päästä syntymään veritulppa, esimerkiksi verisuonen repeämisen takia. Laskimoveritulppia syntyy lähes aina pelkästään alaraajoihin ja ne voivat aiheuttaa kipua ja turvotusta jaloissa. Laskimoveritulppa voi olla vaarallinen, sillä se voi joskus johtaa keuhkoveritulppaan.

5. Kihelmöinti jaloissa ja käsissä

Some figure

Me kaikki olemme kokeneet jalkojen puutumista ja pistelyä pitkällisen istumisen jälkeen, etenkin jos jalat ovat olleet samassa asennossa pitkään. Polvillaan tai risti-istunnassa jalat puutuvat, sillä veri ei pääse kiertämään normaalisti. Seuraa epämiellyttävä puutunut ja pistelevä tunne. Kihelmöinti ja puutuminen häipyy kuitenkin nopeasti, kun jalkoja liikuttelee.

On kuitenkin syytä huolestua, jos jalkasi tai kätesi puutuvat ja kihelmöivät ilman mitään näkyvää syytä. Jos olet liikkunut normaalisti ja olet varma ettei verenkierto raajoihin ole häiriintynyt, voi puutuminen olla merkki hermovaurioista. Puutuminen, pistely ja polte raajoissa voi olla merkki ääreishermoston ongelmista. 

6. Yleinen kipu kehossa

Jos tunnet kipua tietyssä osassa kehoa, se tarkoittaa että sinun tulisi pitää tätä osaa silmällä. Kyse voi olla esimerkiksi fibromyalgiasta.

Fibromyalgia aiheuttaa kipua lihaksissa ja sidekudoksissa. Tuki- ja liikuntaelimistön kipujen ohella potilaat kärsivät lepoa antamattomasta yöunesta ja heti heräämisestä alkavasta uupumuksesta. Lisäksi heillä on erilaisia psyykkisen ja neurologisen tyyppisiä oireita. Oireiden kuva ei ole yhteneväinen, joten tautia voi olla vaikea diagnosoida. Fibromyalgiaa esiintyy etenkin keski-iän ohittaneilla naisilla.

Joskus myös psyykkiset sairaudet, kuten masennus, voivat aiheuttaa epämääräisiä kipuja lihaksissa ja muilla kehon alueilla. Masennuksesta johtuvat kivut voivat esiintyä esim. selkäkipuina, päänsärkynä ja kipukynnyksen madaltumisena.

7. Kipu kiveksissä

Kivesten kipua ei tulisi koskaan sivuuttaa, sillä usein oireet pahenevat pitkällä aikavälillä. Kivesten kipu ei aina johdu kasvaimesta tai syövästä, eivätkä kaikki kiveksistä löytyvät muhkurat ole välttämättä kasvaimia. Kipuilu voi olla seuraus esimerkiksi tyrän tai suonikohjun muodostumisesta. Kotidiagnoosia ei itselleen kannata alkaa suorittamaan, vaan parasta on lähteä lääkärin vastaanotolle.

Lisäkivestulehdus on yleisin lisäkiveksen sairaus, joka voi aiheuttaa kipua ja turvotusta kiveksissä. Lisäkives on kiveksen pinnalla ja osittain kiveksen takana sijaitseva sykkyräinen elin, jonka tiehyessä kiveksen tuottamat siittiöt kypsyvät ja varastoituvat. Lisäkivestulehdus hoidetaan antibiooteilla.

8. Kova päänsärky

Some figure

Päänsärkyä esiintyy lähes kaikilla ihmisillä ja se voi johtua monista eri syistä, esimerkiksi stressi, vähäinen nesteytys tai niskan lihasten jäykkyys voi johtaa päänsärkyyn. Jos kärsit kovasta ja yllättävästä päänsärystä, joka alkaa yhtäkkiä ja ilman mitään näkyvää syytä, kannattaa siitä puhua lääkärin kanssa. Jos pääkipuun yhdistyy näkökyvyn menetys, voi kyseessä olla halvaus tai veritulppa, ja tällöin on lähdettävä heti sairaalaan.

9. Kipu lantion seudulla yhdynnässä

Sisäsynnytintulehdus (pelvic inflammatory disease eli PID) aiheuttaa kipua ja epämukavaa tunnetta lantion seudulla seksin aikana. Useimmiten tauti ilmenee nuorilla hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Harvinainen se on vaihdevuosien jälkeen tai nuorilla tytöillä, joilla ei ole ollut yhdyntöjä.

Tulehdus leviää nousevana infektiona kohdunkaulan kanavan kautta kohdun limakalvolle aiheuttaen kohdun limakalvon tulehduksen, minkä jälkeen se siirtyy munanjohtimiin. Tulehdus aiheuttaa turvotusta ja kipua kudoksissa, ja voi johtaa arpikudoksen syntymiseen ja jopa lapsettomuuteen.

Tärkein aiheuttajamikrobi on sukupuoliteitse tarttuva klamydia. Myös muut sukupuolitaudit, kuten tippuri, voivat aiheuttaa tulehduksen. Tippuri on kuitenkin nykyään harvinainen. Myös streptokokit ja monet suolistobakteerit voivat aiheuttaa taudin.

10. Jatkuva kipu nivelissä

Nivelrikko on ihmisen yleisin nivelsairaus. Eniten sitä esiintyy ukkovarpaiden tyvinivelissä, sormien kärkinivelissä ja selkärangan nivelissä. Suurimmat terveydelliset haitat aiheutuvat lonkan ja polven nivelrikosta. Nivelrikko syntyy, kun niveliä peittävä rusto iän ja kulutuksen myötä haurastuu. Nivelrikko aiheuttaa kipua ja turvotusta nivelissä.

Toinen syy nivelkipuun voi olla punahukka, krooninen autoimmuunisairaus, joka oireilee eri puolilla kehoa. Sairauden takia elimistön puolustusjärjestelmä ei toimi kuten pitäisi, vaan hyökkää elimistön omia kudoksia vastaan sen sijaan että suojelisi niitä bakteereilta ja viruksilta. Punahukan muita oireita ovat väsymys, kuumeilu ja hiustenlähtö.

Myös hepatiitti voi aiheuttaa nivelkipua. Hepatiitti vaikuttaa pääasiallisesti maksassa, mutta voi ilmetä kipuna muuallakin. Tämän lisäksi nivelreuma aiheuttaa kipua nivelissä, etenkin sormissa ja varpaissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.