Logo image
Logo image

7 asiaa, joista huomaat että stressitasosi on liian korkealla

3 minuuttia
On olemassa tiettyjä fyysisiä tekijöitä, jotka voivat kertoa stressitasosi olevan liian korkealla. Välttääksesi niiden kohoamisen sinun tulisi kyetä hallitsemaan tunteitasi.
7 asiaa, joista huomaat että stressitasosi on liian korkealla
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Moderni elämäntyylimme, useat samanaikaiset työt ja jokapäiväiset ongelmamme voivat johtaa siihen, että ajattelemme stressin olevan luonnollinen osa elämäämme. Tuntuuko sinusta, että stressitasosi on liian korkealla?

Vaikka stressi on normaali fysiologinen reaktio epäsuotuisiin tilanteisiin joita kohtaamme päivittäin, voivat sen vaikutukset pahentaa asioita tilanteen vakavoituessa. On todistettu, että pitkittynyt stressille altistuminen voi lisätä sydäntautien, alentuneen vastustuskyvyn ja masentumiseen sairastumisen riskiä.

Vaikka monet stressin oireet huomaa olemuksen muutoksena, on olemassa myös useita fyysisiä seurauksia, joita stressi voi tuoda tullessaan.

American Psychological Association varoittaa, että korkeat stressitasot vaikuttavat meihin enemmän kuin koskaan aiemmin.

Kaikkein huolestuttavinta tässä on se, että useimmat tapaukset eivät saa osakseen riittävää huomiota ja lopulta muuttuvatkin vakavammiksi oireyhtymiksi.

Koska jokainen meistä kärsii stressistä jossain elämämme vaiheessa, on tärkeää tietää, mistä asioista voi päätellä sen olevan riistäytymässä käsistä. Tarkista näiden merkkien perusteella, jos sinun stressitasosi on liian korkealla:

1. Ihottuma

Some figure

Jos sinulla ei ole aiemmin ollut allergioita ja yhtäkkiä huomaat ihosi olevan täynnä punaisia läiskiä tai ihottumaa, on hyvin mahdollista, että se johtuu korkeasta stressitasosta.

Kun kehosi altistuu stressille, immuunijärjestelmä voi mennä epätasapainoon ja vartalo alkaa erittää kemikaalia, joka tunnetaan nimellä histamiini.

Jos sitä ei hoideta ajallaan, voi ilmaantua ihottumaa ja muunlaisia iho-oireita. Voi itse asiassa olla, että sinulle kehittyy iho-ongelmia, jollaisia sinulla ei ennen ole ollut.

2. Jatkuvat päänsäryt

Päänsäryt ja migreenit ovat tuttuja ihmisille, jotka ovat stressaantuneita tai jotka yrittävät ratkaista vaikeita tilanteita. Tämä johtuu tiettyjen kemikaalien vapautumisesta, jotka häiritsevät hermostomme ja aivojen verisuonten toimintaa.

Stressi vaikuttaa usein myös lihaksistoomme aiheuttaen niin sanottua jännityspäänsärkyä.

3. Vatsavaivat

Some figure

Laaja kirjo erilaisia ruoansulatusvaivoja johtuu jatkuvista tai säännöllisistä fyysisistä tai henkisistä stressikausista.

Stressiä aiheuttavat hormonit voivat muuttaa ruoansulatuskanavan toimintaa ja johtaa erilaisiin oireisiin, kuten myrkkyjen kerääntymiseen, ilmavaivoihin ja tulehdukseen. Joissain tapauksissa se voi myös lisätä paksusuolen supistelua, mikä voi aiheuttaa kramppeja ja ripulia.

4. Jatkuvat vilustumiset

Korkeiden stressitasojen aikaansaama kortisolin eritys aiheuttaa tukkeumia immuunijärjestelmässä, jotka puolestaan voivat alentaa kykyä taistella hengityselimistön terveyteen vaikuttavia taudinaiheuttajia vastaan.

On olemassa suuri todennäköisyys siihen, että stressaantuneet ihmiset vilustuvat ja heillä puhkeaa herpes tai jokin muu bakteeri- tai virusperäinen sairaus. Mikä pahinta, jos alkuperäinen ongelmasi ei ratkea, eivät lääkkeetkään välttämättä auta sinua paranemaan täysin.

5. Aknen ilmestyminen

Some figure

Tiedämme, että akne on iho-ongelma, jonka voi laukaista monet eri tekijät. Vaikka teini-ikäiset ovatkin eniten siitä kärsivä ikäryhmä, myös aikuiset voivat saada akneoireita stressin myötä.

Aknen syntyä edesauttaa hormonaalinen epätasapaino, jossa kortisolitasot ovat dominoivassa asemassa muihin hormoneihin nähden. Tämä hormoni häiritsee ihon talirauhasten toimintaa ja lisää öljyntuotantoa.

Ylimääräinen tali, joka kerääntyy ihohuokosiisi aiheuttaa mustapäiden ja finnien synnyn.

6. Unettomuus

Unettomuus ja vaikeudet saada unta vaikuttavat paljon tunnetilaasi ja päivän askareisiin.

Henkilö, jonka stressitasot ovat liian korkealla, voi kärsiä lihaskivuista, ajatuksista jotka keskittyvät ahdistaviin tilanteisiin ja nukahtamisvaikeuksista.

Vakavinta tässä tilassa on se, että ajan mittaan se kuluttaa kehoasi, ja elämänlaatuasi alentavien fyysisten ongelmien kehittyminen on mahdollista.

7. Liiallinen väsymys

Some figure

Uupumus tai vakava väsymys on kehon normaali reaktio siihen, ettei se ole saanut tarpeeksi lepoa ja on altistunut säännölliselle fyysiselle tai henkiselle stressille.

Näiden oireiden mukana seuraavat usein muutokset mielialassa, mukaan lukien masennus, ahdistus ja ärtyneisyys.

Tunnistatko jonkun näistä merkeistä? Jos olet kärsinyt niistä lähiaikoina, suosittelemme, että varaat ajan lääkäriltäsi ja etsit vaihtoehtoja, jotka auttavat sinua alentamaan stressitasojasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cohen, S., Tyrrell, D. A. j., & Smith, A. P. (1991). Psychological stress and susceptibility to the common cold. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJM199108293250903
  • American Psychological Association. (2015). Stress in AmericaTM Paying With Our Health. In Stress in America.
  • WebMD. Anxiety, Stress, and Stomachaches. Recuperado el 28 de abril de 2020. https://www.webmd.com/parenting/features/anxiety-stress-and-stomachaches#1
  • Clínica Mayo. Headaches: Reduce stress to prevent the pain. (2019). Recuperado el 28 de abril de 2020. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tension-headache/in-depth/headaches/art-20046707
  • The American Institute of Stress. What to Do When Stress Gives You Hives. (2019). Recuperado el 28 de abril de 2020. https://www.stress.org/what-to-do-when-stress-gives-you-hives

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.