Logo image
Logo image

4 yleistä virhettä suhteessa

5 minuuttia
Vaikka kaikki ilmaisevat rakkautta omalla tavallaan, ei kiintymystä osoiteta pelkillä sanoilla.
4 yleistä virhettä suhteessa
Viimeisin päivitys: 05 helmikuuta, 2019

Koko elämäsi ajan, ja kasvaessasi tunne-elämältäsi kypsemmäksi, opit tuntemaan itseäsi paremmin. Opit tekemistäsi virheistä ihmissuhteissa, ja lisäksi opit tunnistamaan muureja, joita olet joskus rakentanut ympärillesi. Nämä muurit ovat suoja sinun ja kumppanisi välillä suhteessa, jotta voisit säilyttää olosi mukavana ja onnellisena.

Joskus näitä muureja ei kuitenkaan ole kovin helppo tunnistaa. Toisinaan saatat toimia itseäsi vahingoittavalla tavalla käyttäytyessäsi kumppaniasi kohtaan ja sen sijaan, että osoittaisit häntä kohtaan arvostusta, kiintymystä ja kunnioitusta, saatat luoda välillenne epäluottamusta ja tyytymättömyyttä. Tällä kertaa käsittelemme joitakin näistä pienistä, mutta hyvin yleisistä virheistä suhteessa. Näitä tekevät monet pariskunnat, ja ne saattavat luoda hyvin suurenkin henkisen etäisyyden kahden ihmisen välille.

1. Rakkaus ei ole vain sitä, että sanotaan “rakastan sinua”

Some figure

Tämä käy monelle parille jossakin vaiheessa. Olet ehkä ollut suhteessa, jossa näiden sanojen muodostamisesta on tullut helppo tapa, ja ne toistetaan joka päivä. Ja vaikka kyseiset sanat tuovatkin hyvää oloa ja lohtua, eivät ne ole yhtä kuin rakkauden osoittaminen monella tapaa. Tähän tarvitaan toimintaa, jotta voisit osoittaa, että tunnet kumppaniasi kohtaan todellista kiintymystä.

  • Jokainen tietysti ilmaisee rakkauttaan eri tavalla. Ja vaikka jotkut ovat tässä hyvin ilmaisevia, haluavat toiset mieluummin vetäytyä ja näyttää kiintymyksensä hienovaraisemmin tavoin – tällaiset merkit vaativat enemmän ymmärtämystä, jotta ne voidaan tulkita oikein. Mutta se, että ihminen sanoo jonkin asian, ei tarkoita sitä, että hän tuntee enemmän kuin se, joka pysyy vaiti. On olemassa lukemattomia tapoja osoittaa toiselle rakkautta.
  • Jotkut ihmiset odottavat parisuhteessaan merkkejä toisen kiintymyksestä päivän jokaisena hetkenä: suudelmia, kosketusta, halauksia… Mutta tässä tulisi ymmärtää, että kaikki eivät ajattele samoin, eikä kaikilla ole yhtäläiset tarpeet, mutta se ei tarkoita sitä, että toinen välttämättä rakastaa enemmän kuin toinen.
  • Rakkaus voi tulla ilmaistuksi myös katseella, tai ehkäpä pelkkä hymy muistuttaa sinua kumppanisi ehdottomasta tuesta ja ihailusta. On tietysti normaalia, että monissa tilanteissa ihminen haluaisi kumppaninsa olevan ilmaisevampi tunteidensa suhteen. Moni haluaisikin kuulla joka päivä, että heidän kumppaninsa haluaa olla juuri heidän kanssaan. Mutta tärkeää on sen sijaan se, että kun ihminen todella tekee näin – vaikka se ei tapahtuisikaan kuin harvoin – on siinä nähtävissä ehdoton vilpittömyys.
  • Arvoi kumppaniasi hänen tekojensa perusteella, eikä pelkästään sanojen. Sanat saattavat joskus menettää merkitystään, ja niitä voidaan myös tulkita väärin. Ja muista, että on aina helppoa valehdella, mutta tekojen suhteen ei näin voi tehdä. Ole siis tarkkana sen kanssa, kuinka kumppanisi kohtelee sinua – kuinka he osoittavat välittävänsä ja kuinka he näyttävät kunnioittavansa. Tämä on todellisen rakkauden mitta, eivät sanat.
  • Jos olet sellainen ihminen, jonka todella tarvitsee päivittäin kuulla sanat “minä rakastan sinua” ollakseen varma kumppaninsa kiintymyksestä, ja jos olet sitä mieltä, että kumppanisi rakastaa sinua vähemmän kuin sinä itse häntä, kannattaa ehdottomasti puhua hänen kanssaan. Sano suoraan, mitä tarvitset.

2. Rakkaus ei ole sitä, että annat kaiken itsestäsi etkä saa mitään takaisin

Some figure

Tämä on ansa, johon monet niin sanotusti putoavat. Tällöin ihminen luulee, että kumppanin rakastaminen tarkoittaa sitä, että itsestä annetaan kaikki, vaikka tämä olisi täysin ehdotonta ja rajatonta antamista. Mutta ole varovainen – tällainen suhde ei ole terveellinen.

  • On tärkeää rakastaa kumppaniaan viisaasti ja tasapainoisesti. Annat itsesi toiselle ihmiselle tietäen, että teistä tulee ”parivaljakko”. Tarjoat siis itsesi, ja toinen tekee samoin. Tuot hänen elämäänsä positiivisia asioita, kuten hänkin sinulle. Kun perustana ovat kypsyys ja yksilöllisyys, teistä tulee ikään kuin yksi olento, joka kasvaa joka päivä.
  • Jos annat itsestäsi kaiken toisen ihmisen hyväksi, tulee joskus se päivä, jolloin et ainoastaan tunne itseäsi tyhjäksi sisältä, vaan tulet olemaan myös turhautunut. Tajuat, että vaikka et edes ole huomannut asiaa, olet laittanut itsesi suhteessasi häkkiin, ja nyt et pääse pois itse luomastasi vankilasta.
  • Jos odotat, että kumppanisi tekee asioita sinun vuoksesi, ei tämä ole itsekkyyttä. Jokainen suhteessa oleva huolehtii myös toisesta osapuolesta, ja olette molemmat yhtä paljon vastuussa parisuhteessanne vallitsevasta onnellisuudesta.

3. Jos jokin vaivaa sinua suhteessa, älä istu hiljaa ja odota, että toinen ymmärtää virheensä

Ihminen ei aina ymmärrä kaikkea. Tavallinen virhe parisuhteessa on se, että osapuolet olettavat toisen ymmärtävän, jos he ovat satuttaneet tai jollakin tavalla ärsyttäneet kumppaniaan.

Mutta sen sijaan, että ilmaisisimme juuri sen, mikä meitä vaivaa, valitsemme joskus sen, että pysymme hiljaisina ja tulemme lopulta vihaisiksi. Tällöin ihminen tuntee olevansa kohdeltu välinpitämättömästi kumppaninsa taholta, ja rankaisee tätä sitten olemalla hiljaa.

Tämä on hyvin epäkypsä tapa suhtautua vaikeisiin tilanteisiin. Jos jokin asia vaivaa sinua, älä pysy hiljaa, eikä missään nimessä kannata “vihata kumppaniasi äänettömästi”, sillä niin ainoastaan jatkat tuhoisaa hyödyttömän vihan kierrettä suhteessasi.

Älä siis pelkää sanoa suoraan, mitä ajattelet. Jos olet jostakin syystä ärsyyntynyt, sano se kumppanillesi. Jos olet loukkaantunut, ilmaise se. Jos tarvitset jotakin, pyydä sitä. Kumppanisi on se ihminen, jonka kanssa olet valinnut olla. Sinun kannattaa siis luoda välillenne harmoniaa, ja tähän olisi paras käyttää keskustelua ja yhteistyötä, ei taistelua.

4. Älä rakenna koko elämääsi kumppanisi varaan

Some figure

Ajattele tätä asiaa tähän tapaan: kun aloitat uuden suhteen, olette molemmat kuin lapsia. Haluat keskittää koko elämäsi toiseen ihmiseen, ja tämä on tietysti ihan hyvä asia, sillä olet aloittamassa uutta elämää kyseisen ihmisen kanssa.

Pidä kuitenkin mielessäsi seuraavat asiat:

  • On tärkeää, että voit jatkaa kasvuasi ihmisenä, vaikka olisitkin suhteessa. Tämä tarkoittaa sitä, että joka päivä sinun täytyy jatkaa oppimista ja sen testaamista, kuka olet. Älä laiminlyö koulutustasi, ystäviäsi tai työtäsi.
  • Parisuhteet ovat tietysti tärkeitä. Mutta tärkeitä ovat myös muut elämäsi osa-alueet, ja näihin kuuluvat liikunta, sosiaalinen elämäsi, oma aikasi… Kaikki nämä asiat rikastuttavat elämääsi, ja tämä puolestaan parantaa itsetuntoasi ja varmuuden tunnettasi.
  • Jos sinulla on hyvä itsetunto, pystyt helpommin tekemään parisuhteesta onnellisen. Olet tällöin kypsempi. Jos sen sijaan keskityt vain kumppaniisi ja laiminlyöt kehittymistäsi työssä tai henkilökohtaisessa elämässäsi, tulet lopulta tuntemaan itsesi turhautuneeksi. Alat tällöin jopa syyttämään kumppaniasi omasta onnellisuuden puutteestasi.

Kasvat yksilönä, ja lisäksi kasvatte kumppanisi kanssa parisuhteen osapuolina. Tällä tavalla löytyy todellinen onni elämässä – kannattaa siis panostaa omaan hyvinvointiisi myös parisuhteessa ollessasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aron, A., Fisher, H., Mashek, D. J., Strong, G., Li, H., & Brown, L. L. (2005). Reward, Motivation, and Emotion Systems Associated With Early-Stage Intense Romantic Love. Journal of Neurophysiology, 94(1), 327–337. https://doi.org/10.1152/jn.00838.2004
  • Braithwaite, S. R., Selby, E. A., & Fincham, F. D. (2011). Forgiveness and relationship satisfaction: Mediating mechanisms. Journal of Family Psychology, 25(4), 551–559. https://doi.org/10.1037/a0024526
  • Earp, B. D., Wudarczyk, O. A., Foddy, B., & Savulescu, J. (2017). Addicted to love: What is love addiction and when should it be treated?. Philosophy, Psychiatry & Psychology24(1), 77–92. https://doi.org/10.1353/ppp.2017.0011
  • Fisher, H. E., Xu, X., Aron, A., & Brown, L. L. (2016). Intense, Passionate, Romantic Love: A Natural Addiction? How the Fields That Investigate Romance and Substance Abuse Can Inform Each Other. Frontiers in Psychology, 7, 687. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2016.00687
  • Genadek, K. R., Flood, S. M., & Moen, P. (2017). For Better or Worse? Couples’ Time Together in Encore Adulthood. The Journals of Gerontology. Series B, Psychological Sciences and Social Sciences74(2), 329–338. https://doi.org/10.1093/geronb/gbx129
  • Jin, W., Xiang, Y., & Lei, M. (2017). The Deeper the Love, the Deeper the Hate. Frontiers in Psychology, 8, 1940. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2017.01940
  • Langeslag, S. J. E., & van Strien, J. W. (2016). Regulation of Romantic Love Feelings: Preconceptions, Strategies, and Feasibility. PLoS One, 11(8), e0161087. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0161087
  • Schmidt, E. E. (2017). Are Lovers Ever One? Reconstructing the Union Theory of Love. Philosophia, 46(3), 705–719. https://doi.org/10.1007/s11406-017-9860-x
  • Surti, K., & Langeslag, S. J. E. (2019). Perceived ability to regulate love. PLoS One, 14(5), e0216523. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0216523

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.