Logo image
Logo image

Uusi TikTok-haaste vaarantaa hampaiden terveyden

6 minuuttia
TikTok on loputon haasteiden lähde. Monet niistä ovat kuitenkin riskialttiita. Mitä tapahtuu, jos hierot taikasientä hampaisiisi?
Uusi TikTok-haaste vaarantaa hampaiden terveyden
Vanesa Evangelina Buffa

Kirjoittanut ja tarkastanut hammaslääkäri Vanesa Evangelina Buffa

Viimeisin päivitys: 14 kesäkuuta, 2023

Kun kuulemme, että on syntynyt uusi TikTok-haaste, joka vaarantaa hampaiden terveyden, emme ikävä kyllä ole enää niin yllättyneitä. Teinien eniten käyttämässä sosiaalisessa verkostossa on hälyttävän usein haasteita, joissa asetetaan vaarallisia tavoitteita.

Viraalihaasteita on keksitty kaikille mahdollisille elämän ja ihmisen osa-alueille, myös suuhun. Aikuisten on tärkeää olla tietoinen niiden olemassaolosta, jotta niitä voidaan ehkäistä ja estää nuoria kokeilemasta niitä.

Uusin villitys on hampaiden valkaisu niin sanotulla “taikasienellä”. Tiedätkö, mistä se koostuu ja miksi se on haitallista?

Tässä tilaisuudessa kerromme yksityiskohtaisesti kaiken siitä ja jaamme joitakin suosituksia.

Taas uusi TikTok-haaste, joka vaarantaa hampaiden terveyden

TikTok on niin suosittu, että on jopa sosiologeja, jotka puhuvat “TikTok-sukupolvesta”, viitaten sukupolveen, jota kutsutaan myös nimellä “Z-sukupolvi”. Kyseessä ovat vuosina 1995-2009 syntyneet nuoret, eli nykyään 13-27 -vuotiaat.

Tässä ikäryhmässä vertikaaliset videot, jotka kestävät hyvin lyhyen aikaa ja joita kuka tahansa voi helposti tehdä, ovat syrjäyttäneet muut, esimerkiksi Facebookin ja Twitterin tarjoamat videot.

Haasteilla on keskeinen rooli muodin levittämisessä. Ne koostuvat yhden käyttäjän käynnistämästä ehdotuksesta, jota muut voivat kopioida ja kuvata, ja sitten he lataavat videon tai kuvan sosiaaliseen verkostoon, jotta tuloksia voidaan vertailla. Kun tämä onnistuu leviämään kansan keskuudessa, videoiden määrä on jättimäinen.

Ongelmana on, että (lähes) aina haaste edellyttää jonkin toiminnan tai toimenpiteen tekemistä, joka on jossain määrin riskialtista tai haitallista. Tämä on myös sovelluksen viehätys, sillä se on kaikkien saatavilla matkapuhelimilla ja antaa kenelle tahansa mahdollisuuden toimia päähenkilönä.

Lue tämäkin: Julkkikset lopettavat sosiaalisen median käytön suojellakseen mielenterveyttään

Some figure
TikTokin uusi viraalihaaste ehdottaa käyttäjille, että he käyttäisivät hampaisiinsa taikasientä. Tämä käytäntö on kuitenkin vaarallinen.

Viraaliksi tulleet haasteet

TikTok-haaste, josta puhumme tänään ja joka vaarantaa hampaiden terveyden, ehdottaa hampaiden valkaisemista taikasienellä. Käyttäjää yllytetään hieromaan hampaiden pintoja tällä melamiinituotteella, jotta niille saadaan muka vaaleampi sävy.

Muitakin vaarallisia haasteita on ollut ennen. Tunnetuimpia olivat seuraavat:

  • Hampaiden valkaisu hapoilla: Rikkihappo oli TikTok-käyttäjien suosiossa kotivalkaisumenetelmänä. Myös formaldehydiä kokeiltiin sosiaalisessa verkostossa.
  • DIY-kiinnikkeet: Useat käyttäjät ovat luoneet haasteita hampaiden asentojen muuttamiseksi muutamassa päivässä kotitekoisten esineiden avulla. Esimerkiksi käyttämällä kuminauhoja, jotka asetetaan järjettömästi hampaiden väliin.
  • Kynsiviilan käyttö hampaisiin: Suosituksi ovat tulleet myös haasteet muuttaa hampaiden elementtien muotoa raaputtamalla niitä kynsiviilalla. Tällä on samanlainen toimintakyky kuin taikasienellä, sillä kiilteen hankaaminen on varsin vaarallista.
  • Superliima esineiden liimaamiseksi hampaisiin: Superliimalla on suuri liimausvoima ja sitä käytetään yleisesti kodin pikku korjailuissa. Jotkut TikTok-käyttäjät ovat ehdottaneet koristeiden liimaamista esimerkiksi halloween-juhlia varten, ei vain pukuihin, vaan myös hampaisiin.

Taikasienen sen vaarat

Taikasieni on tehty melamiinista. Se toimii kitkan avulla, joten sitä voisi verrata kynsiviilaan. Se on tarkoitettu tahrojen poistamiseen pinnoilta, erityisesti kotona, kuten pöydältä tai kattilasta.

Melamiini on erittäin suosittu valmistusmateriaali, koska se on halpaa ja tarpeeksi vahvaa kestämään päivittäistä käyttöä. Tämän vuoksi jotkut huonekalut ja astiat valmistetaan kokonaan siitä.

Vaikka taikasienen käyttömahdollisuudet ovat moninaiset, valmistajat ilmoittavat aina selvästi, että sitä ei saa käyttää ihmiskehoon. Melamiinin turvallisuudesta on käyty kiivasta keskustelua.

Sen nauttiminen voi olla myrkyllistä. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) on asettanut melamiinille turvallisen päivittäisen raja-arvon, joka estäisi myrkytysten syntymisen. Tämä arvo on alle 0,1 millilitraa kehon painokiloa kohti.

Melamiiniastioita pidetään turvallisina. Niistä ei näytä vapautuvan niin paljoa ainetta, että se aiheuttaisi myrkytyksen. Sama pätee huonekaluihin ja niiden kosketukseen ihon kanssa.

Samaa ei kuitenkaan voida sanoa, jos melamiinista valmistettu taikasieni työnnetään suuhun. Säännöllinen kosketus limakalvojen kanssa voi aiheuttaa aineen pääsyä elimistöön.

TikTok-haaste vaarantaa hampaiden kiilteen

TikTok-haasteen ehdotus perustuu hampaiden pinnan raaputtamiseen taikasienellä tahrojen poistamiseksi ja teoriassa valkaisun saavuttamiseksi. Melamiini vaikuttaa kitkan avulla ja syö hampaiden kiillettä.

Kiille on hampaan uloin kerros. Sen alla on dentiini eli hammasluu, joka on kellertävä kudos, joka antaa hampaille niiden todellisen värin, sillä kiille on läpikuultava.

Kaiken kaikkiaan on hyvin todennäköistä, että taikasienen jatkuva käyttö ei saavuta tavoitetta eli hampaiden valkaisua. Päinvastoin, kiillettä jää jäljelle yhä vähemmän ja dentiiniä paljastuu yhä enemmän, mikä saa hampaat näyttämään entistä keltaisemmilta.

Puhumattakaan siitä, että koko pinnan tasainen kaavinta on lähes mahdotonta. Tällöin kiilteen paksuus on erilainen kullakin alueella, mikä johtaa värjäytymiin alueilla, joilla niitä ei aiemmin ollut.

Tämän sivuvaikutuksen lisäksi myös hampaiden herkkyys lisääntyy. Lisääntynyt dentiinin altistuminen tekee siitä herkemmän ulkoisten lämpötilamuutosten aiheuttamille muutoksille, kuten kuuman tai kylmän juoman juomiselle.

Liiallinen kuluminen muuttaa myös hampaiden muotoa. Ne saattavat menettää normaalin anatomiansa tai muuttua reunoiltaan läpikuultaviksi, eli niiden ulkonäkö muuttuu huonompaan päin.

Kaikki nämä vaikutukset voimistuvat, jos henkilöllä, joka käyttää taikasientä hampaisiinsa, on muita riskitekijöitä hampaiden kulumiselle, kuten esimerkiksi seuraavat:

  • Nikotiinin käyttö tai tupakointi.
  • Hiilihapollisten juomien nauttiminen.
  • Hiovien hammastahnojen käyttö.

Eroosio on ikuinen vahinko

Kiilteen eroosio on peruuttamatonta. Toisin sanoen, kun taikasieni on poistanut osan hampaan pintamateriaalista, se ei uusiudu. Tällä alueella ei tapahdu paranemisprosessia tai uuden kudoksen muodostumista.

Vaurio on krooninen, eikä ole muuta ratkaisua kuin turvautua rajumpiin hammaslääketieteellisiin tekniikoihin. Joka tapauksessa nämäkin terapeuttiset lähestymistavat vain hoitavat jo vaurioitunutta kehonosaa.

Kaikista näistä syistä on parasta ehkäistä vaurioita poistamalla niitä aiheuttavat tekijät. Näihin kuuluu muun muassa tämä taikasientä ehdottava TikTok-haaste, joka vaarantaa hampaiden terveyden.

Teini-ikäisten osalta vanhempien vastuulla on olla tietoisia näistä suuntauksista, jotta he voivat puhua lastensa kanssa ja selittää, että ne ovat epäterveellisiä. Haasteet leviävät nopeasti, ja nuoret tarttuvat niihin ensimmäisinä, seurauksista piittamatta tai niistä tietämättä.

Todellinen hampaiden valkaisu

Jos haluat valkaista hampaasi, on parasta kääntyä hammaslääkärin puoleen. Ammattilainen osaa opastaa sinua valitsemaan tekniikan, joka sopii juuri sinulle ja jolla ei ole liikaa haittavaikutuksia.

Joitakin valkaisumuotoja kutsutaan “kotivalkaisuksi“. Tämä ei tarkoita sitä, että käytetään omia keksintöjä, vaan että apteekista voi ostaa valkaisutuotteita ja niitä käytetään kotona. Näiden joukossa ovat seuraavat vaihtoehdot:

  • Valkaiseva hammastahna: Nämä ovat hammastahnoja kuten tavalliset hammastahnat, mutta niihin on lisätty hioma-aineita. Nämä voivat olla vetyperoksidia tai karbamidiperoksidia. Niitä käytetään kahdesti päivässä useiden viikkojen ajan. Tulokset eivät ole välittömiä, ja ne ovat havaittavissa noin 1 kuukauden kuluttua aloituksesta.
  • Valkaiseva huuhtelu: Näissä suuvesissä on myös vetyperoksidia. Niitä on huuhdeltava kerran päivässä, jotta tulokset näkyvät noin 90 päivän kuluttua.
  • Kynät: Nämä on nimetty niiden muodon mukaan. Ne ovat putkia, joissa on geeliä, jota levitetään hankaamalla hampaissa paljain silmin havaittaviin tahroihin. Vaikutukset eivät säily pitkään.
  • Valkaisuliuskat: Liuskat ovat varsin tehokkaita hampaiden valkaisussa. Ne ovat liimanauhoja, jotka asetetaan hampaisiin ja annetaan vaikuttaa pakkauksessa ilmoitetun ajan. Niiden tulisi olla hampaissa 30 minuuttia päivässä vähintään 2 viikon ajan.

Jatka lukemista: Hampaiden ultraäänipuhdistus: hyödyt ja haitat

Some figure
Ammattimaiset hampaiden valkaisuhoidot ovat paras vaihtoehto hampaiden sävyn palauttamiseksi niitä vahingoittamatta.

Ammattimaiset valkaisuhoidot ovat hammaslääkärin vastaanotollaan suorittamia valkaisuhoitoja. Niitä voidaan täydentää toimenpiteillä, joita asiantuntija ehdottaa tehtäväksi kotona. Näitä vaihtoehtoja ovat muun muassa seuraavat:

  • UV- tai LED-valo: Hammaslääkäri asettaa hampaille valkaisugeelin. Sen jälkeen hän altistaa hampaat valolle, joka aktivoi geelin ja nopeuttaa sen vaikutusta. Tämä perustuu korkeisiin vetyperoksidi- tai karbamidiperoksidipitoisuuksiin. Yhden tunnin mittaisen istunnon jälkeen voidaan nähdä pitkäaikaisia tuloksia.
  • Valkaisulusikat: Näitä käytetään kotona, mutta niiden valmistamiseksi ja räätälöimiseksi tulee käydä hammaslääkärin vastaanotolla. Ne laitetaan suuhun ja jätetään vaikuttamaan määrätyksi ajaksi. Niitä käytetään noin viikon verran.
  • Yhdistelmähoito: Toimenpiteitä voidaan myös yhdistellä, jolloin osa hoidosta tapahtuu hammaslääkärin vastaanotolla ja osa kotona.

Hampaiden terveysriskien ehkäisy riippuu myös sosiaalisesta mediasta

Suun ongelmien ehkäisy ei enää onnistu ilman sosiaalista mediaa. Uuden viraalihaasteen ilmestyminen TikTokiin muiden haitallisten trendien lisäksi herättää huolta erityisesti aikuisten keskuudessa.

Vanhempien ja hammaslääketieteen ammattilaisten vastuulla on selventää villitysten vaaroja. Nuoret saattavat löytää sieltä jotain hauskaa, jolla on pitkäaikaisia ja peruuttamattomia seurauksia.

Sosiaalisten verkostojen välittömyys, tarve vastata vertaispaineeseen, nuorten esteettiset ristiriidat ja monet muut tekijät törmäävät tässä digitaalisessa ajassa. Paras vastaus on puhua nuoren kanssa sekä antaa tarkkaa ja luotettavaa tietoa.

Kun kohtaamme mikä tahansa viraalihaasteen, on ensin kärsivällisesti tutkittava sen alkuperä ja perusteet. Vanhempien kannalta avainasemassa on, kuten sanottu, viestintä lasten kanssa.

Kun kuulemme, että on syntynyt uusi TikTok-haaste, joka vaarantaa hampaiden terveyden, emme ikävä kyllä ole enää niin yllättyneitä. Teinien eniten käyttämässä sosiaalisessa verkostossa on hälyttävän usein haasteita, joissa asetetaan vaarallisia tavoitteita.

Viraalihaasteita on keksitty kaikille mahdollisille elämän ja ihmisen osa-alueille, myös suuhun. Aikuisten on tärkeää olla tietoinen niiden olemassaolosta, jotta niitä voidaan ehkäistä ja estää nuoria kokeilemasta niitä.

Uusin villitys on hampaiden valkaisu niin sanotulla “taikasienellä”. Tiedätkö, mistä se koostuu ja miksi se on haitallista?

Tässä tilaisuudessa kerromme yksityiskohtaisesti kaiken siitä ja jaamme joitakin suosituksia.

Taas uusi TikTok-haaste, joka vaarantaa hampaiden terveyden

TikTok on niin suosittu, että on jopa sosiologeja, jotka puhuvat “TikTok-sukupolvesta”, viitaten sukupolveen, jota kutsutaan myös nimellä “Z-sukupolvi”. Kyseessä ovat vuosina 1995-2009 syntyneet nuoret, eli nykyään 13-27 -vuotiaat.

Tässä ikäryhmässä vertikaaliset videot, jotka kestävät hyvin lyhyen aikaa ja joita kuka tahansa voi helposti tehdä, ovat syrjäyttäneet muut, esimerkiksi Facebookin ja Twitterin tarjoamat videot.

Haasteilla on keskeinen rooli muodin levittämisessä. Ne koostuvat yhden käyttäjän käynnistämästä ehdotuksesta, jota muut voivat kopioida ja kuvata, ja sitten he lataavat videon tai kuvan sosiaaliseen verkostoon, jotta tuloksia voidaan vertailla. Kun tämä onnistuu leviämään kansan keskuudessa, videoiden määrä on jättimäinen.

Ongelmana on, että (lähes) aina haaste edellyttää jonkin toiminnan tai toimenpiteen tekemistä, joka on jossain määrin riskialtista tai haitallista. Tämä on myös sovelluksen viehätys, sillä se on kaikkien saatavilla matkapuhelimilla ja antaa kenelle tahansa mahdollisuuden toimia päähenkilönä.

Lue tämäkin: Julkkikset lopettavat sosiaalisen median käytön suojellakseen mielenterveyttään

Some figure
TikTokin uusi viraalihaaste ehdottaa käyttäjille, että he käyttäisivät hampaisiinsa taikasientä. Tämä käytäntö on kuitenkin vaarallinen.

Viraaliksi tulleet haasteet

TikTok-haaste, josta puhumme tänään ja joka vaarantaa hampaiden terveyden, ehdottaa hampaiden valkaisemista taikasienellä. Käyttäjää yllytetään hieromaan hampaiden pintoja tällä melamiinituotteella, jotta niille saadaan muka vaaleampi sävy.

Muitakin vaarallisia haasteita on ollut ennen. Tunnetuimpia olivat seuraavat:

  • Hampaiden valkaisu hapoilla: Rikkihappo oli TikTok-käyttäjien suosiossa kotivalkaisumenetelmänä. Myös formaldehydiä kokeiltiin sosiaalisessa verkostossa.
  • DIY-kiinnikkeet: Useat käyttäjät ovat luoneet haasteita hampaiden asentojen muuttamiseksi muutamassa päivässä kotitekoisten esineiden avulla. Esimerkiksi käyttämällä kuminauhoja, jotka asetetaan järjettömästi hampaiden väliin.
  • Kynsiviilan käyttö hampaisiin: Suosituksi ovat tulleet myös haasteet muuttaa hampaiden elementtien muotoa raaputtamalla niitä kynsiviilalla. Tällä on samanlainen toimintakyky kuin taikasienellä, sillä kiilteen hankaaminen on varsin vaarallista.
  • Superliima esineiden liimaamiseksi hampaisiin: Superliimalla on suuri liimausvoima ja sitä käytetään yleisesti kodin pikku korjailuissa. Jotkut TikTok-käyttäjät ovat ehdottaneet koristeiden liimaamista esimerkiksi halloween-juhlia varten, ei vain pukuihin, vaan myös hampaisiin.

Taikasienen sen vaarat

Taikasieni on tehty melamiinista. Se toimii kitkan avulla, joten sitä voisi verrata kynsiviilaan. Se on tarkoitettu tahrojen poistamiseen pinnoilta, erityisesti kotona, kuten pöydältä tai kattilasta.

Melamiini on erittäin suosittu valmistusmateriaali, koska se on halpaa ja tarpeeksi vahvaa kestämään päivittäistä käyttöä. Tämän vuoksi jotkut huonekalut ja astiat valmistetaan kokonaan siitä.

Vaikka taikasienen käyttömahdollisuudet ovat moninaiset, valmistajat ilmoittavat aina selvästi, että sitä ei saa käyttää ihmiskehoon. Melamiinin turvallisuudesta on käyty kiivasta keskustelua.

Sen nauttiminen voi olla myrkyllistä. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) on asettanut melamiinille turvallisen päivittäisen raja-arvon, joka estäisi myrkytysten syntymisen. Tämä arvo on alle 0,1 millilitraa kehon painokiloa kohti.

Melamiiniastioita pidetään turvallisina. Niistä ei näytä vapautuvan niin paljoa ainetta, että se aiheuttaisi myrkytyksen. Sama pätee huonekaluihin ja niiden kosketukseen ihon kanssa.

Samaa ei kuitenkaan voida sanoa, jos melamiinista valmistettu taikasieni työnnetään suuhun. Säännöllinen kosketus limakalvojen kanssa voi aiheuttaa aineen pääsyä elimistöön.

TikTok-haaste vaarantaa hampaiden kiilteen

TikTok-haasteen ehdotus perustuu hampaiden pinnan raaputtamiseen taikasienellä tahrojen poistamiseksi ja teoriassa valkaisun saavuttamiseksi. Melamiini vaikuttaa kitkan avulla ja syö hampaiden kiillettä.

Kiille on hampaan uloin kerros. Sen alla on dentiini eli hammasluu, joka on kellertävä kudos, joka antaa hampaille niiden todellisen värin, sillä kiille on läpikuultava.

Kaiken kaikkiaan on hyvin todennäköistä, että taikasienen jatkuva käyttö ei saavuta tavoitetta eli hampaiden valkaisua. Päinvastoin, kiillettä jää jäljelle yhä vähemmän ja dentiiniä paljastuu yhä enemmän, mikä saa hampaat näyttämään entistä keltaisemmilta.

Puhumattakaan siitä, että koko pinnan tasainen kaavinta on lähes mahdotonta. Tällöin kiilteen paksuus on erilainen kullakin alueella, mikä johtaa värjäytymiin alueilla, joilla niitä ei aiemmin ollut.

Tämän sivuvaikutuksen lisäksi myös hampaiden herkkyys lisääntyy. Lisääntynyt dentiinin altistuminen tekee siitä herkemmän ulkoisten lämpötilamuutosten aiheuttamille muutoksille, kuten kuuman tai kylmän juoman juomiselle.

Liiallinen kuluminen muuttaa myös hampaiden muotoa. Ne saattavat menettää normaalin anatomiansa tai muuttua reunoiltaan läpikuultaviksi, eli niiden ulkonäkö muuttuu huonompaan päin.

Kaikki nämä vaikutukset voimistuvat, jos henkilöllä, joka käyttää taikasientä hampaisiinsa, on muita riskitekijöitä hampaiden kulumiselle, kuten esimerkiksi seuraavat:

  • Nikotiinin käyttö tai tupakointi.
  • Hiilihapollisten juomien nauttiminen.
  • Hiovien hammastahnojen käyttö.

Eroosio on ikuinen vahinko

Kiilteen eroosio on peruuttamatonta. Toisin sanoen, kun taikasieni on poistanut osan hampaan pintamateriaalista, se ei uusiudu. Tällä alueella ei tapahdu paranemisprosessia tai uuden kudoksen muodostumista.

Vaurio on krooninen, eikä ole muuta ratkaisua kuin turvautua rajumpiin hammaslääketieteellisiin tekniikoihin. Joka tapauksessa nämäkin terapeuttiset lähestymistavat vain hoitavat jo vaurioitunutta kehonosaa.

Kaikista näistä syistä on parasta ehkäistä vaurioita poistamalla niitä aiheuttavat tekijät. Näihin kuuluu muun muassa tämä taikasientä ehdottava TikTok-haaste, joka vaarantaa hampaiden terveyden.

Teini-ikäisten osalta vanhempien vastuulla on olla tietoisia näistä suuntauksista, jotta he voivat puhua lastensa kanssa ja selittää, että ne ovat epäterveellisiä. Haasteet leviävät nopeasti, ja nuoret tarttuvat niihin ensimmäisinä, seurauksista piittamatta tai niistä tietämättä.

Todellinen hampaiden valkaisu

Jos haluat valkaista hampaasi, on parasta kääntyä hammaslääkärin puoleen. Ammattilainen osaa opastaa sinua valitsemaan tekniikan, joka sopii juuri sinulle ja jolla ei ole liikaa haittavaikutuksia.

Joitakin valkaisumuotoja kutsutaan “kotivalkaisuksi“. Tämä ei tarkoita sitä, että käytetään omia keksintöjä, vaan että apteekista voi ostaa valkaisutuotteita ja niitä käytetään kotona. Näiden joukossa ovat seuraavat vaihtoehdot:

  • Valkaiseva hammastahna: Nämä ovat hammastahnoja kuten tavalliset hammastahnat, mutta niihin on lisätty hioma-aineita. Nämä voivat olla vetyperoksidia tai karbamidiperoksidia. Niitä käytetään kahdesti päivässä useiden viikkojen ajan. Tulokset eivät ole välittömiä, ja ne ovat havaittavissa noin 1 kuukauden kuluttua aloituksesta.
  • Valkaiseva huuhtelu: Näissä suuvesissä on myös vetyperoksidia. Niitä on huuhdeltava kerran päivässä, jotta tulokset näkyvät noin 90 päivän kuluttua.
  • Kynät: Nämä on nimetty niiden muodon mukaan. Ne ovat putkia, joissa on geeliä, jota levitetään hankaamalla hampaissa paljain silmin havaittaviin tahroihin. Vaikutukset eivät säily pitkään.
  • Valkaisuliuskat: Liuskat ovat varsin tehokkaita hampaiden valkaisussa. Ne ovat liimanauhoja, jotka asetetaan hampaisiin ja annetaan vaikuttaa pakkauksessa ilmoitetun ajan. Niiden tulisi olla hampaissa 30 minuuttia päivässä vähintään 2 viikon ajan.

Jatka lukemista: Hampaiden ultraäänipuhdistus: hyödyt ja haitat

Some figure
Ammattimaiset hampaiden valkaisuhoidot ovat paras vaihtoehto hampaiden sävyn palauttamiseksi niitä vahingoittamatta.

Ammattimaiset valkaisuhoidot ovat hammaslääkärin vastaanotollaan suorittamia valkaisuhoitoja. Niitä voidaan täydentää toimenpiteillä, joita asiantuntija ehdottaa tehtäväksi kotona. Näitä vaihtoehtoja ovat muun muassa seuraavat:

  • UV- tai LED-valo: Hammaslääkäri asettaa hampaille valkaisugeelin. Sen jälkeen hän altistaa hampaat valolle, joka aktivoi geelin ja nopeuttaa sen vaikutusta. Tämä perustuu korkeisiin vetyperoksidi- tai karbamidiperoksidipitoisuuksiin. Yhden tunnin mittaisen istunnon jälkeen voidaan nähdä pitkäaikaisia tuloksia.
  • Valkaisulusikat: Näitä käytetään kotona, mutta niiden valmistamiseksi ja räätälöimiseksi tulee käydä hammaslääkärin vastaanotolla. Ne laitetaan suuhun ja jätetään vaikuttamaan määrätyksi ajaksi. Niitä käytetään noin viikon verran.
  • Yhdistelmähoito: Toimenpiteitä voidaan myös yhdistellä, jolloin osa hoidosta tapahtuu hammaslääkärin vastaanotolla ja osa kotona.

Hampaiden terveysriskien ehkäisy riippuu myös sosiaalisesta mediasta

Suun ongelmien ehkäisy ei enää onnistu ilman sosiaalista mediaa. Uuden viraalihaasteen ilmestyminen TikTokiin muiden haitallisten trendien lisäksi herättää huolta erityisesti aikuisten keskuudessa.

Vanhempien ja hammaslääketieteen ammattilaisten vastuulla on selventää villitysten vaaroja. Nuoret saattavat löytää sieltä jotain hauskaa, jolla on pitkäaikaisia ja peruuttamattomia seurauksia.

Sosiaalisten verkostojen välittömyys, tarve vastata vertaispaineeseen, nuorten esteettiset ristiriidat ja monet muut tekijät törmäävät tässä digitaalisessa ajassa. Paras vastaus on puhua nuoren kanssa sekä antaa tarkkaa ja luotettavaa tietoa.

Kun kohtaamme mikä tahansa viraalihaasteen, on ensin kärsivällisesti tutkittava sen alkuperä ja perusteet. Vanhempien kannalta avainasemassa on, kuten sanottu, viestintä lasten kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Candina, Héctor Juan Ruiz, and Aleida Herrera Batista. “Abrasión dental. Presentación de un caso.” Investigaciones Medicoquirúrgicas 11.3 (2019): 1-9.
  • Cantos Acebo, Emily Yamileth. “Criterios clínicos en el uso de peróxido de hidrógeno y peróxido de carbamida en el aclaramiento dental.” (2021).
  • García Rodríguez, Andrea. “Estudio comparativo de la eficacia de blanqueamiento de los agentes aclaradores kit de acaloramiento dental endo perladent® y perborato de sodio.” (2020).
  • Silva, João Victor Batista Soares, et al. “Clinical evaluation of domestic dental whitening strategies.” Research, Society and Development 10.5 (2021): e35610514948-e35610514948.
  • Pérez Ramírez, Felipe. “Estilos de personalidady su influencia en la decision de someterse a blanqueamiento dental.” (2015).
  • Marson, Fabiano Carlos, Luis Guilherme Sensi, and Rodrigo Reis. “Nuevo Concepto en el blanqueamiento dental por la técnica en el consultorio.” CasoClínico. Rev. DentsplyBrasil 6.
  • Hirata, R., and C. Higashi. “Blanqueamiento dental: conceptos y sustancias blanqueadoras.” Hirata R. Tips: Claves en odontología estética. Buenos Aires: Editorial Médica Panamericana (2012): 27-101.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.