Trinomia: kolmen aktiivisen ainesosan monipilleri

Trinomiaa käytetään korvaushoitona aikuispotilailla, joilla on sydän- ja verisuonitautien riski muun muassa aikaisemmin kärsityn sydänkohtauksen vuoksi. Se on ensimmäinen pilleri, joka yhdistää kolme vaikuttavaa ainetta yhteen pilleriin.
Trinomia: kolmen aktiivisen ainesosan monipilleri
Mariel Mendoza

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Trinomia on ensimmäinen monipilleri, joka koostuu kolmesta vaikuttavasta aineesta. Lääkärit määräävät tätä lääkettä sydän- ja verisuonitautien ehkäisemiseksi.

Trinomiassa on kolme vaikuttavaa ainetta:

 • Asetyylisalisyylihappo
 • Atorvastatiini
 • Ramipriili

Lääkärit määräävät tämän lääkkeen korvaamaan vakiintuneen hoidon potilailla, jotka käyttävät kolmea komponenttia samanaikaisesti. Normaalisti käytetyt annokset ovat niitä, joita tarvitaan sydän- ja verisuonitapahtumien riskin pienentämiseksi. Tämä pätee erityisesti potilailla, jotka ovat kokeneet sydän- ja verisuonitautitapahtuman.

Kolme vaikuttavaa ainetta: Trinomian koostumus

Trinomia -kapselit sisältävät kolmea eri vaikuttavaa ainetta, joista jokainen vaikuttaa sydän- ja verisuonitautitekijöihin.

 • Asetyylisalisyylihappo: Tämä kuuluu verihiutaleiden vastaisten lääkkeiden ryhmään. Se estää verihiutaleita kasautumasta yhteen ja muodostamasta hyytymää.
 • Atorvastatiini: Tämä on vaikuttava aine, joka kuuluu statiiniryhmään. Nämä ovat lääkkeitä, jotka auttavat säätelemään veren kolesteroli- ja triglyseriditasoja.
 • Ramipriili: Ramipriili kuuluu ACE:n (angiotensiiniä konvertoivan entsyymin) estäjien lääkeryhmään. Tämä vaikuttava aine vaikuttaa verisuoniin säätelemällä verenpainetta. Sen vaikutusmekanismi saa verisuonet rentoutumaan, mikä johtaa niiden halkaisijan kasvuun. Tämän vaikutuksen ansiosta sydän pumppaa verta muualle kehoon helpommin.

Miten Trinomiaa otetaan

Lääkärisi kertoo sinulle, miten Trinomiahoito aloitetaan. Tavallinen annos on yleensä yksi kapseli päivässä illallisen jälkeen. On tärkeää olla tietoinen siitä, ettet koskaan saa avata, murskata tai pureskella Trinomia -kapseleita.

Hoitoa ei pidä lopettaa äkillisesti keskustelematta ensin lääkärin kanssa, koska tämä on lääke, joka on määrätty riskipotilaille, jotka ovat aiemmin kokeneet sydän- ja verisuonitapahtuman.

Trinomia auttaa ehkäisemään sydänkohtauksia.
Tämä lääke on määrätty potilaille, jotka ovat jo kärsineet sydän- ja verisuonitapahtumista ennen. Tällä lääkkeellä pyritään ehkäisemään tapahtuman uusiutumista.

Mahdolliset haittavaikutukset

Trinomia, kuten kaikki lääkkeet, voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Hoito on lopetettava, jos havaitset vakavia vaikutuksia, mukaan lukien seuraavat:

 • Veren oksentelu: Tämä oire on tärkeä, koska se on merkki mahalaukun verenvuodosta.
 • Allergiset reaktiot: Iho, hengitystiet, erityisesti astmapotilailla.
 • Vaikeat verenvuodot: Mukaan lukien aivoverenvuoto, varsinkin jos verenpaineesi on korkea ja hallitsematon, ja myös silloin, kun saat hoitoa antikoagulantteilla.
 • Lihaskipu tai kouristukset.
 • Yliherkkyysreaktiot: Jos olet yliherkkä jollekin Trinomian aineosalle, saatat kärsiä oireista, kuten kasvojen, kielen ja kurkun turpoamisesta, hengitysvaikeuksista tai nielemisestä.
 • Ihottuma: Näissä tapauksissa voi esiintyä punertavia täpliä erityisesti kämmenissä tai jaloissa, joista voi kehittyä rakkuloita.

Jotkut vuorovaikutukset näiden kolmen vaikuttavan aineen kanssa

Trinomia ruuan, juomien ja alkoholin kanssa

Kun käytät tätä lääkettä, älä juo alkoholia. Alkoholi lisää verenvuotoriskiä sekä maha- ja suolistohaavaumia. Lisäksi alkoholin käyttö voi lisätä joidenkin korkean verenpaineen hoitoon käytettävien lääkkeiden vaikutusta.

Trinomia ei sovi alkoholin kanssa otettavaksi.
Trinomia voi olla vuorovaikutuksessa alkoholin kanssa, joten ei ole suositeltavaa ottaa niitä yhdessä.

Voinko ottaa Trinomiaa, jos olen raskaana tai imetän?

Älä ota Trinomiaa, jos olet raskaana tai epäilet olevasi raskaana. Jos kuitenkin tulet raskaaksi tämän lääkkeen käytön aikana, lopeta hoito ja ota yhteys lääkäriisi.

Jos aiot tulla raskaaksi, sinun on kuitenkin vaihdettava vaihtoehtoiseen hoitoon, joka sopii tilanteeseesi. Ei myöskään ole suositeltavaa ottaa Trinomiaa, jos imetät. Yleisesti ottaen hedelmällisessä iässä olevien naisten on käytettävä tehokasta ehkäisymenetelmää koko hoidon ajan.

Mikä on niin uutta Trinomiassa ja sen kolmessa vaikuttavassa aineessa?

Trinomia helpottaa toissijaista ehkäisyä tarvitsevien potilaiden hoidon seuraamista, kun he poistuvat sairaalasta. Sitä ei kuitenkaan pitäisi käyttää tapauksissa, joissa aspiriinin, ACE:n estäjien tai statiinien käyttö keskisuurina tai suurina annoksina on vasta-aiheista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Wiley B, Fuster V. The concept of the polypill in the prevention of cardiovascular disease. Ann Glob Health. 2014 Jan-Feb;80(1):24-34.
 • Barrios V, Escobar C. Improving cardiovascular protection: focus on a cardiovascular polypill. Future Cardiol. 2016 Mar;12(2):181-96.
 • Borroto J. Impact of the polypill approach in the efficacy and safety of Trinomia: Post-marketing pharmacovigilance data after three-years. J Pharmacovigil. 2017;05(03).
 • Ibañez B, Castellano JM, Fuster V. Polypill strategy at the heart of cardiovascular secondary prevention. Heart. 2019 Jan;105(1):9-10.
 • Tamargo J, Castellano JM, Fuster V. The Fuster-CNIC-Ferrer Cardiovascular Polypill: a polypill for secondary cardiovascular prevention. Int J Cardiol. 2015 Dec;201 Suppl 1:S15-22.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.