Mistä virtsatietulehdukset johtuvat?

Voimme ymmärtää paremmin mistä virtsatietulehdukset johtuvat, jos analysoimme niille altistavia tilanteita, sillä iällä ja kaikilla olosuhteilla on omat riskitekijänsä.
Mistä virtsatietulehdukset johtuvat?

Viimeisin päivitys: 12 huhtikuuta, 2020

Kysyttäessä, mistä virtsatietulehdukset johtuvat, on tärkeää ensin määritellä, millainen sairaus virtsatietulehdus on. Lisäksi on tärkeää ymmärtää, millaiset olosuhteet ovat niille altistavia tekijöitä.

Virtsatietulehdus on tulehdus, jota esiintyy nimensä mukaisesti jossain päin virtsateitä. Tähän järjestelmään sisältyvät pääasiallisesti virtsaputki, virtsarakko, virtsanjohtimet sekä munuaiset.

Virtsatietulehdukset ovat suhteellisen yleisiä infektioita, erityisesti naisten keskuudessa, sillä naisen elimistön virtsaputki on huomattavasti miehen virtsaputkea lyhyempi, jolloin bakteerien on helpompi nousta ylös rakkotasolle. Tilastojen mukaan on arvioitu, että jopa 50 prosenttia naisista kärsii elämänsä aikana vähintään yhden virtsatietulehduksen. Tämä taas selittää virtsaamiseen liittyviin oireisiin koskevien lääkärikäyntien suuren määrän, erityisesti niissä terveyskeskuksissa ja sairaaloissa, jotka ottavat vastaan lukuisia naispotilaita.

Ymmärtääksemme paremmin mistä virtsatietulehdukset johtuvat, meidän on ensin selvitettävä, että niiden alkuperä piilee bakteerin aiheuttamassa tulehduksessa. Nämä mikro-organismit nousevat virtsaputkea pitkin ylös ja asettuvat yhteen virtsaelimistä aiheuttaen samalla tulehduksen yhteydessä ilmaantuvia oireita.

Virtsatietulehduksen oireet tulehduksen sijainnin mukaan

Ennen kuin sukellamme syvemmin virtsatietulehduksen esiintymiseen ja syntyyn, kertaamme sen yleisimpiä oireita tulehduksen sijainnin mukaan, sillä tiedämme jo entuudestaan, että tulehduksen aiheuttamat oireet vaihtelevat paljolti sen mukaan, missä päin virtsajärjestelmää virtsatietulehdus ilmenee.

Kun tulehdus pääsee munuaisiin, sitä kutsutaan munuaistason tulehdukseksi eli pyelonefriittiksi. Tämä tila on virtsatietulehduksista kaikkein vaarallisin, sillä siinä potilaalle nousee korkea kuume ja lisäksi hän voi kokea oksentelua ja kovaa alaselän kipua.

Jos infektio taas sijaitsee rakon alapuolella, sitä kutsutaan kystiitiksi. Se on yleisin virtsatietulehduksen esiintymistapa, ja sen tärkeimmät oireet ovat polttelu virtsatessa sekä toistuva ja kova virtsaamisen tarve, vaikka virtsatessa ulos tulisikin vain muutama tippa. Alavatsassa voi esiintyä myös kipua, mutta tätä oiretta ei esiinny läheskään kaikilla potilailla. Virtsassa voi esiintyä joissakin tapauksissa myös verta.

Viimeisenä virtsatietulehduksen tyyppinä on uretriitti eli virtsaputkentulehdus. Kyseessä on virtsatietulehdus, jossa bakteeri asettuu nimensä mukaisesti virtsaputkeen. Sen ensisijaisena merkkinä on yleensä virtsaputkesta tuleva eritys, joka sekoitetaan monesti sukupuoliteitse tarttuviin tauteihin, joten sen diagnoosin selkeyttäminen vaatii täydentäviä menetelmiä.

Virtsatietulehduksen oireet vaihtelevat paljolti sen mukaan, missä päin virtsajärjestelmää tulehdus ilmenee

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Millaisia muutoksia virtsassa voi esiintyä?

Mistä virtsatietulehdukset johtuvat? Mitkä ovat sille altistavia riskitekijöitä?

Nyt, kun olemme käyneet läpi virtsatietulehdusten eri tyypit ja oireet tulehduksen sijainnin mukaan, tutustumme tarkemmin sille altistaviin riskitekijöihin. Nämä riskitekijät ovat toisin sanoen tilanteita tai ominaispiirteitä, joiden läsnänolo tekee tulehduksen saamisesta todennäköisemmän.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että virtsatietulehduksen saaneella henkilöllä tulisi olla jokin seuraavaksi mainituista riskitekijöistä. On siis tarpeen painottaa, että seuraavat riskitekijät eivät ole välttämätön edellytys virtsatietulehduksille, mutta voivat suosia sitä. Riski virtsatietulehduksen saamiseen kasvaa seuraavissa tilanteissa:

  • Olet nainen: Kuten yllä jo mainitsimme, naiset ovat alttiimpia virtsatietulehduksille, koska heidän virtsaputkensa on miehen virtsaputkea paljon lyhyempi ja näin ollen helpottaa bakteerien nousua ulkopuolelta virtsaputkeen ja rakkotasolle.
  • Olet seksuaalisesti aktiivinen: Seksuaalisesti aktiivisen kauden aikana naiset voivat kärsiä sukupuoliyhteyteen liittyvästä kystiitistä. Kyseessä on varsin yleinen taudinkuva, jolle ominaista on sen ilmaantuminen juuri sukupuolisuhteen yhteydessä.
  • Sinulla on vaihdevuodet: Vaihdevuosien aikana kuukautisten tulo lakkaa, jolloin myös naisen elimistön estrogeenitasot laskevat. Kun elimistössä on normaalia vähemmän estrogeenia, myös limakalvot, mukaan lukien virtsateiden limakalvot kuivuvat. Tämä kuivuus puolestaan suosii bakteerien nousua virtsaputkeen ja rakkotasolle.
  • Sinulla on ilmennyt virtsateiden toimintahäiriöitä: Jos virtsateiden normaali toiminta häiriintyy (jokin estää virtsan normaalia kulkua), bakteerit löytävät tästä tilanteesta itselleen täydelliset olosuhteet lisääntymiselle. Näistä toimintahäiriöistä voimme mainita muun muassa munuaiskivet, eturauhasen liikakasvu (miesten virtsatietulehdusten tapauksessa) sekä virtsarakon mekaaniseen tyhjennykseen suunnatun katetrin käyttö, jonka lääkäri on määrännyt potilaalle virtsan normaalia poistumista häiritsevän tai estävän patologian seurauksena. Katetrin tapauksessa virtsatietulehduksen riski kasvaa joidenkin tutkimusten mukaan jopa 10-kertaiseksi.

Virtsatietulehduksen syyt tulehduksen sijainnin mukaan

Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, virtsatietulehdusta voi esiintyä sekä virtsajärjestelmän ylä- että alaosassa. Tulehduksen sijainti vaikuttaa myös siihen, kuinka yleisiä kyseisen tulehduksen syyt ovat.

Munuaistason tulehduksen pääasiallinen syy on bakteerien nousu virtsarakosta kohti munuaistasoa. Taudinkuvalla on tapana alkaa useimmissa tapauksissa tavallisesta kystiitistä, eli virtsarakon tulehduksesta, joka ei joko parannu kunnolla tai sitä ei hoideta asianmukaisella tavalla.

Kystiitti puolestaan ​​johtuu suurimmassa osassa tapauksista Escherichia coli -nimisestä bakteerista, jota esiintyy välilihan ja peräaukon alueella. Itse asiassa on arvioitu, että naisten virtatietulehduksissa jopa 75–95 prosentissa tapauksista tulehduksen syypäänä on nimenomaan Escherichia coli -bakteeri. Myös monet muut bakteerit voivat toki aiheuttaa kystiittiä, mutta kyseessä on hyvin erityinen tapaus, joita esiintyy harvoin, ja kuten voimme huomata, vain noin 5-25 prosentissa kaikista naisten virtsatietulehduksista. Tämän vuoksi kystiitin oireiden ilmaantuessa lääkäri epäilee normaalisti juuri Escherichia coli -bakteerin läsnäoloa.

Toisaalta taas virtsaputkentulehdus eli urertiitti avaa uuden joukon tulehdukseen johtaneita syitä. Uretriitissa Escherichia coli ei nimittäin ole ainoa kyseistä tulehdusta aiheuttava bakteeri. Virtsaputken ja emättimen läheisyys naisilla mahdollistaa muun muassa sellaisten mikro-organismien, kuten klamydian ja mykoplasman osallistumisen tulehduksen syntyyn.

Perinteisen virtatietulehduksen eli kystiitin yleisimpiä oireita ovat kasvanut virtsaamisen tarve sekä kipu ja polttelu virtsatessa

Kiinnostuitko aiheesta? Jatka lukemista täällä: Jos sinulla on virtsatietulehdus, vältä näitä ruokia

Missä ikäluokissa virtsatietulehdusten riski kasvaa?

Voimme myös analysoida virtsatietulehduksiin johtavia syitä siitä näkökulmasta, mihin ikäluokkaan kukin tulehduksen saaneista henkilöistä sijoittuu. Eri ikäluokissa toiset virtsatietulehduksen syyt ovat nimittäin todennäköisempiä siinä missä taas toiset syyt ovat paljon epätodennäköisempiä.

  • Nuoret: Nuorten naisten kystiitti liittyy useimmissa tapauksissa aktiiviseen seksielämään.
  • Vaihdevuosi-ikäiset naiset: Kuukautisten loppumisen jälkeen naisen riski saada virtsatietulehduksen kasvaa, syynä tähän on estrogeenitasojen lasku.
  • Vanhemmat miehet: Miehen ylittäessä 40 vuoden iän, eturauhasen liikakasvun riski kasvaa. Laajentunut eturauhanen estää normaalia virtsan virtausta ja suosii näin myös virtsatietulehduksia aiheuttavien bakteerien asettumista virtsaputkeen ja virtsarakkoon.
  • Iäkkäät ihmiset: Tässä ikäryhmässä suuri riskitekijä on sairaalahoitoon joutuminen. Lisäksi näihin sairaalahoitoihin liittyy monissa tapauksissa myös virtsaamista helpottavan katetrin asentaminen, joka kasvattaa virtsatietulehduksen riskiä merkittävästi.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Andreu, Antonia, et al. “Diagnóstico microbiológico de las infecciones del tracto urinario.” Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica 29.1 (2011): 52-57.
  • Jiménez, J. F., E. Broseta, and M. Gobernado. “Infección urinaria.” Actas Urol Esp 26.7 (2002): 563-573.
  • Durán, Ana María Guzmán, and Andrés Valdivieso Dávila. “Infección urinaria: diagnóstico y tratamiento.” ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas 26.3 (2018).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.