Logo image
Logo image

Miksi hammaskivi muuttuu mustaksi? Hoito ja ehkäisy

7 minuuttia
Musta hammaskivi vaikuttaa suun estetiikkaan ja terveyteen. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka se poistetaan ja miten estää sen muodostumista.
Miksi hammaskivi muuttuu mustaksi? Hoito ja ehkäisy
Viimeisin päivitys: 22 heinäkuuta, 2022

Bakteerit ja lika voivat kerääntyä hampaiden pinnalle, jos emme huolehdi riittävästä suuhygieniasta. Tässä artikkelissa kerromme hammaskivästä ja siitä, miksi se joskus näyttää mustalta. Miksi ihmeessä hammaskivi muuttuu mustaksi?

Tämän tumman hammaskiven esiintyminen hampaissa ja ikenissä ei vaikuta ainoastaan ​​hymyn ulkonäköön. Se voi myös aiheuttaa suun sairauksia, kuten ientulehdusta ja parodontaalista sairautta.

Kun mustaa hammaskiveä alkaa muodostumaan, on se poistettava mahdollisimman nopeasti. Näiden saostumien poistaminen säilyttää suun terveyden ja parantaa suun estetiikkaa. Hammaslääkärin väliintulo on kuitenkin tarpeen.

Mitä on hammaskivi?

Bakteerit ja ruokajäämät kerääntyvät hampaiden pinnalla riittämättömän suuhygienian vuoksi. Tämä johtaa tahmean kalvon syntymiseen, joka tunnetaan nimellä plakki.

Jos plakkia ei poisteta harjaamalla ja hammaslangalla, se kerääntyy hampaisiin ja ikeniin. Ja ajan myötä suussa olevat mineraalit kalkkiutuvat ja kovettavat tämän kalvon. Tämä on sitä, mitä kutsumme hammaskiveksi.

Nopeus, jolla bakteeriplakki kovettuu, vaihtelee ihmisestä toiseen ja voi jopa muuttua samalla yksilöllä eri elämänvaiheissa. Yleisesti ottaen keskimääräinen kalkkeutumisaika on 10-12 päivää.

Hammaskiven muodostumiseen vaikuttavat tekijät, kuten hampaan tyyppi, syljen pH sekä kalsiumin, fosforin ja muiden syljessä olevien aineiden määrä. Myös suuhygieniatottumukset, hammashoidon saatavuus, aika edellisestä hammaspuhdistuksesta, systeemiset sairaudet, tiettyjen lääkkeiden käyttö, ruokavalio ja potilaan ikä vaikuttavat.

Hammaskivi muodostuu bakteeriplakin mineralisoitumisesta. Sillä on kuitenkin erilainen rakenne ja koostumus, eikä sitä ole niin helppo poistaa. Harjaus ja hammaslangan käyttö eivät riitä sen poistamiseen.

Hammaskiven väri

Hammaskiven väri riippuu pitkälti siitä, kuinka vanha kovettuma on ja missä se sijaitsee. Yleisimmät alueet, joissa bakteeriplakki alkaa kovettua, ovat lähellä kanavia, joiden kautta sylki poistuu suusta. Tämä on alempien etuhampaiden sisäpuolella ja poskihampaiden ulkopinnalla.

Kun se on tuskin muodostunut ja on ienrajan yläpuolella, hammaskivi on vaaleampaa. Näissä tapauksissa sitä kutsutaan supragingivaaliseksi hammaskiveksi ja sen väri on keltainen tai vaaleanruskea.

Kun hammaskivi on vanhentunut ja kerääntynyt, on tavallista, että se alkaa kerääntyä ikenen alle. Tämä tunnetaan subgingivaalisena hammaskivenä.

Pitkään suussa olleet subgingivaaliset hammaskivet ja kerrostumat tummuvat. Siten ne voivat näyttää väriltään ruskeilta, mustilta tai vihreiltä.

Miksi hammaskivi muuttuu mustaksi?

Mustan hammaskiven koostumus on sama kuin kevyempien varianttien. Se sisältää kuitenkin myös muita komponentteja, jotka tulevat erilaisista nesteistä.

Joten kuolleiden bakteerien ja mineralisoituneiden sylkiproteiinien lisäksi hammaskivi altistuu seuraaville aineille:

  • Veri ja hemaattiset sivutuotteet: Tulehtuneet ikenet, jotka vuotavat verta, altistavat hammaskiven joutumaan kosketuksiin hemaattisten aineiden kanssa, jotka pyrkivät tummentamaan sitä. Kun hammaskivi on ienrajan alapuolella, tumma pigmentti veren kanssa on havaittavampi.
  • Gingival crevicular neste: Tämä on nestettä, jota erittyy sidekudoksesta ja sen eritys lisääntyy bakteeriplakin sekä ientulehduksen esiintyessä.
  • Ulkoiset aineet: Kosketus suuhun joutuvien ulkoisten aineiden kanssa voi edistää hammaskiven värjäytymistä ja pigmentoitumista. Sen tummuminen voi johtua tummien juomien, kuten kahvin tai punaviinin, jatkuvasta kulutuksesta ja tupakan käytöstä.

Näiden tekijöiden lisäksi sinun pitäisi kuitenkin tietää, että kaikki hammaskiven muodot tummuvat ja kasvavat ajan myötä.

Some figure

Lue myös: Hammassilta: tyypit, edut ja haitat

Mustan hammaskiven aiheuttamat komplikaatiot

Mustan hammaskiven ja plakin esiintyminen suussa vaikuttaa haitallisesti suun terveyteen. Molemmat toimivat ikenien ärsyttäjinä edistäen niiden tulehdusta ja ientulehduksen ilmaantumista. Ienkudos turpoaa, kipeää, punoittaa ja vuotaa helposti.

Jos ientulehdusta ei hoideta ajoissa, se voi kehittyä parodontiittiksi. Tämä tila on vakavampi. Tulehdukset ja infektiot vahingoittavat syvästi hampaita tukevia kudoksia. Siten se voi johtaa hampaiden liikkumiseen ja jopa putoamiseen.

Kun musta hammaskivi kerääntyy ikenen alle, ienkudoksen ja hampaiden väliin, se edistää haitallisten bakteerien esiintymistä ja kertymistä. Tämä altistaa infektioiden ja mädän kehittymiselle periodontaalisten taskujen sisällä.

Parodontiitti on myös yleisen terveyden riskitekijä. Itse asiassa tämä suun tila liittyy diabeteksen, sydänsairauksien ja hengityselinten sairauksien komplikaatioihin.

Jos hammaskivi muuttuu mustaksi, se ei vaikuta vain suuonteloon, vaan sillä on vaikutuksia koko kehoon. Se on myös käsiteltävä ajoissa, jotta se ei aiheuta pysyvää vahinkoa.

Mustan hammaskiven hoito

Olemme jo maininneet, että kun hammaskivi muuttuu mustaksi, ainoa tapa se on käydä hammaslääkärissä. Harjaus ja hammaslangan käyttö eivät riitä poistamaan näitä kovia kerrostumia hampaiden pinnoilta.

Ammattilainen arvioi tilanteen, määrittää hammaskiven sijainnin ja diagnosoi siihen liittyvät sairaudet. Tämän perusteella valitaan sopivin lähestymistapa.

Mustan hammaskiven poistamiseksi hammaslääkärit turvautuvat tyypillisesti niin kutsuttuun viilaamiseen ja juuren höyläykseen. Tämä on toimenpide, jolla pyritään poistamaan bakteeriplakkia, hammaskiveä sekä hampaiden pinnoille ja parodontaalitaskuille kerääntynyttä pigmenttiä.

Tässä interventiossa yhdistyvät manuaalisten työkalujen, joita kutsutaan kyreteiksi, käyttö ultraääniinstrumenttien kanssa. Jälkimmäinen synnyttää mikrovärähtelyjä, jotka rikkovat mineralisoituneen plakin kiteet.

Kun ientaskujen sisään on kertynyt musta hammaskiveä kosketuksiin ikenien ja hammasjuurien kanssa, on tarpeen käyttää anestesiaa kivun välttämiseksi hoidon aikana. Tämän jälkeen hammaslääkäri suorittaa hammaskyretaasin.

Tämä toimenpide sisältää hampaiden juurien viilaamisen, kiillotuksen ja tasoittamisen. Hammaskivi ja ikenenalainen bakteeriplakki poistetaan ja ikenien sisällä oleva tulehduksellinen kudos poistetaan.

Lopuksi hampaiden ulkopinta puhdistetaan pyörivillä instrumenteilla epäpuhtauksien, pigmenttien ja epätasaisuuksien poistamiseksi. Tämä jättää sileän pinnan, joka estää bakteeriplakin pysymistä ja ongelman toistumisen.

Kertyneen mustan hammaskiven määrästä ja parodontaalikudosten kunnosta riippuen voi olla tarpeen tehdä yksi tai useampi viilaus- ja juurihöyläyskerta. Vakavammissa tapauksissa yhdistelmä periodontaalisten leikkausten kanssa voi olla sopiva hoitovaihtoehto.

Tulokset

Näiden mustaa hammaskiveä poistavien toimenpiteiden avulla potilaan hymy näyttää jälleen kauniilta ja miellyttävältä. Lisäksi ikenet ja parodontaalikudos voivat palautua.

Kun kaikki musta hammaskivi on poistettu suusta, hammaslääkäri antaa potilaalle joitain kotona suoritettavia hygieniatoimenpiteitä. Lisäksi, jos tapaus sitä edellyttää, hammaslääkäri määrää antibiootteja, antiseptisiä aineita ja tulehduskipulääkkeitä parantaakseen prosessin kehitystä.

Aina silloin tällöin on tarpeen arvioida suun tila uudelleen ja suorittaa ylläpitohoitoja. Joillakin ihmisillä on suurempi taipumus muodostaa hammaskiveä.

Mustan hammaskiven ehkäisy

Kuten sanonta kuuluu, “ennaltaehkäisy on parempi kuin hoito”. Vaikka musta hammaskivi voidaan poistaa ja käsitellä yksinkertaisella hoidolla, kuten viilauksella ja juurien höyläyksellä, on ihanteellista välttää tämän hoidon tarvetta.

Tavoitteena on vähentää bakteeriplakin pysyvyyttä suun pinnoilla. Hammaskiveä ei synny ilman plakkia, joka voi kalkkiutua.

Huolehdi riittävästä suuhygieniasta

Riittävä suuhygienia on välttämätöntä mustan hammaskiven muodostumisen estämiseksi. Tätä varten hampaiden ja ikenien oikea sekä toistuva harjaus on avainasemassa. Tämä mahdollistaa muodostuvan bakteeriplakin poistamisen.

On välttämätöntä harjata kaikkien suussa olevien elementtien kaikki sivut ja alue, jossa hampaat kohtaavat ikenet. Älä unohda puhdistaa myös kielen pintaa.

Tämä tulee tehdä pehmeällä harjalla ja fluorihammastahnalla. On myös joitain vaihtoehtoisia hammastahnoja, jotka on suunniteltu erityisesti hammaskiven hallintaan. Hammaslääkäri voi suositella näitä tuotteita potilaille, jotka tuottavat suuren määrän hammaskiveä.

Harjauksen tulee kestää vähintään noin kaksi minuuttia. Se tulee tehdä 2 tai 3 kertaa päivässä tai jokaisen aterian jälkeen.

Lisäksi on välttämätöntä käyttää hammaslankaa kerran päivässä. Tätä elementtiä käytetään puhdistamaan hampaiden väliset alueet, joihin hammasharja ei pääse. Hammashuuhtelulaitteet ja hammasväliharjat voivat olla suureksi avuksi.

Hammaslääkäri voi ehdottaa suuveden käyttöä. Nämä antiseptisiä tai fluoria sisältävät erikoisnesteet auttavat hallitsemaan plakin muodostumista, estämään hammaskiven muodostumista ja täydentävät hygieniarutiineja.

Kiinnitä huomiota ruokavalioosi

Plakkia muodostavat bakteerit hyödyntävät ruokavaliossamme olevia sokereita ja hiilihydraatteja kasvaakseen sekä lisääntyäkseen. Kun kiinnitämme huomiota siihen, millaista ruokaa syömme, se auttaa pitämään haitalliset bakteerit hallinnassa.

Siksi on suositeltavaa välttää tai ainakin vähentää bakteerien lisääntymistä edistävien elintarvikkeiden käyttöä. Välipaloja, makeisia, karkkeja, makeisia, virvoitusjuomia ja ultraprosessoituja ruokia ovat esimerkkejä.

Some figure

Lue myös: Miten toimia hammastapaturman sattuessa?

Vältä tupakointia

Tupakointi lisää hammaskiven muodostumisen mahdollisuutta, monien muiden haitallisten vaikutusten ohella.

Suun kuivuminen ja lisääntynyt bakteeriplakki ovat yleisiä ongelmia tupakoitsijoilla. Tämän seurauksena mustan hammaskiven muodostuminen ja kerääntyminen on yleinen seuraus. Savukkeiden sisältämien kemikaalien pigmentit tummuttavat hammaskiveä nopeammin.

Hallitse suun kuivumista

Sylki on erittäin tärkeä neste suun terveyden ylläpitämisessä. Se auttaa puhdistamaan hampaiden pinnat, rajoittaa bakteerien kasvua ja neutraloi niiden tuottamia happoja.

Ikääntyminen, joidenkin lääkkeiden, kuten rauhoittavien lääkkeiden, masennuslääkkeiden, verenpainelääkkeiden ja onkologisten hoitojen käyttö voi kuitenkin aiheuttaa suun kuivumista. Kserostomia voi johtua myös toistuvasta alkoholijuomien käytöstä tai tupakoinnista.

Runsas veden juominen ja purukumi ovat vaihtoehtoja, jotka auttavat torjumaan tämän ongelman vaikutuksia. Jos mahdollista, suun kuivumista aiheuttavien lääkkeiden vaihtaminen on myös hyvä strategia.

Käy säännöllisesti hammaslääkärissä

Säännölliset hammaslääkärikäynnit kuuden kuukauden välein auttavat havaitsemaan ja hoitamaan suun ongelmat ajoissa. Sitten, jos hammaskiveä ilmaantuu, se voidaan poistaa välittömästi, ennen kuin se voi jatkaa kerääntymistä ja aiheuttaa ei-toivottuja seurauksia.

Hammaslääkärin vastaanotolla on yleisiä neuvoja harjaustekniikoista ja suosituksia tiettyjen suuhygieniatuotteiden käytöstä. Hammaslääkäri myös kouluttaa potilasta suuhunsa hoidosta ja sen terveydestä.

Ammattimaisilla puhdistuksilla on myös erittäin tärkeä rooli bakteeriplakin hallinnassa. He mahdollistavat plakin, hammaskiven ja pigmenttien varhaisen poiston, joita muodostuu ja joihin hammasharja ei pääse käsiksi.

Ei mustaa hammaskiveä

Tummien kerrostumien peittämä hymy ei ole paras ensivaikutelma. Kuten kerroimme, musta hammaskive ei kuitenkaan vaikuta vain suun estetiikkaan ja ulkonäköön. Se altistaa ihmisen myös muille sairauksille.

Kun musta hammaskivi ilmestyy, hammaslääkärissä käynti on tarpeen. Ja vaikka se olisi yksinkertainen toimenpide, on aina parempi välttää sitä. Sitoutuminen hyvään suunhoitoon estää mustan hammaskiven muodostumisen ja parantaa hymysi ulkonäköä sekä terveyttä.

Bakteerit ja lika voivat kerääntyä hampaiden pinnalle, jos emme huolehdi riittävästä suuhygieniasta. Tässä artikkelissa kerromme hammaskivästä ja siitä, miksi se joskus näyttää mustalta. Miksi ihmeessä hammaskivi muuttuu mustaksi?

Tämän tumman hammaskiven esiintyminen hampaissa ja ikenissä ei vaikuta ainoastaan ​​hymyn ulkonäköön. Se voi myös aiheuttaa suun sairauksia, kuten ientulehdusta ja parodontaalista sairautta.

Kun mustaa hammaskiveä alkaa muodostumaan, on se poistettava mahdollisimman nopeasti. Näiden saostumien poistaminen säilyttää suun terveyden ja parantaa suun estetiikkaa. Hammaslääkärin väliintulo on kuitenkin tarpeen.

Mitä on hammaskivi?

Bakteerit ja ruokajäämät kerääntyvät hampaiden pinnalla riittämättömän suuhygienian vuoksi. Tämä johtaa tahmean kalvon syntymiseen, joka tunnetaan nimellä plakki.

Jos plakkia ei poisteta harjaamalla ja hammaslangalla, se kerääntyy hampaisiin ja ikeniin. Ja ajan myötä suussa olevat mineraalit kalkkiutuvat ja kovettavat tämän kalvon. Tämä on sitä, mitä kutsumme hammaskiveksi.

Nopeus, jolla bakteeriplakki kovettuu, vaihtelee ihmisestä toiseen ja voi jopa muuttua samalla yksilöllä eri elämänvaiheissa. Yleisesti ottaen keskimääräinen kalkkeutumisaika on 10-12 päivää.

Hammaskiven muodostumiseen vaikuttavat tekijät, kuten hampaan tyyppi, syljen pH sekä kalsiumin, fosforin ja muiden syljessä olevien aineiden määrä. Myös suuhygieniatottumukset, hammashoidon saatavuus, aika edellisestä hammaspuhdistuksesta, systeemiset sairaudet, tiettyjen lääkkeiden käyttö, ruokavalio ja potilaan ikä vaikuttavat.

Hammaskivi muodostuu bakteeriplakin mineralisoitumisesta. Sillä on kuitenkin erilainen rakenne ja koostumus, eikä sitä ole niin helppo poistaa. Harjaus ja hammaslangan käyttö eivät riitä sen poistamiseen.

Hammaskiven väri

Hammaskiven väri riippuu pitkälti siitä, kuinka vanha kovettuma on ja missä se sijaitsee. Yleisimmät alueet, joissa bakteeriplakki alkaa kovettua, ovat lähellä kanavia, joiden kautta sylki poistuu suusta. Tämä on alempien etuhampaiden sisäpuolella ja poskihampaiden ulkopinnalla.

Kun se on tuskin muodostunut ja on ienrajan yläpuolella, hammaskivi on vaaleampaa. Näissä tapauksissa sitä kutsutaan supragingivaaliseksi hammaskiveksi ja sen väri on keltainen tai vaaleanruskea.

Kun hammaskivi on vanhentunut ja kerääntynyt, on tavallista, että se alkaa kerääntyä ikenen alle. Tämä tunnetaan subgingivaalisena hammaskivenä.

Pitkään suussa olleet subgingivaaliset hammaskivet ja kerrostumat tummuvat. Siten ne voivat näyttää väriltään ruskeilta, mustilta tai vihreiltä.

Miksi hammaskivi muuttuu mustaksi?

Mustan hammaskiven koostumus on sama kuin kevyempien varianttien. Se sisältää kuitenkin myös muita komponentteja, jotka tulevat erilaisista nesteistä.

Joten kuolleiden bakteerien ja mineralisoituneiden sylkiproteiinien lisäksi hammaskivi altistuu seuraaville aineille:

  • Veri ja hemaattiset sivutuotteet: Tulehtuneet ikenet, jotka vuotavat verta, altistavat hammaskiven joutumaan kosketuksiin hemaattisten aineiden kanssa, jotka pyrkivät tummentamaan sitä. Kun hammaskivi on ienrajan alapuolella, tumma pigmentti veren kanssa on havaittavampi.
  • Gingival crevicular neste: Tämä on nestettä, jota erittyy sidekudoksesta ja sen eritys lisääntyy bakteeriplakin sekä ientulehduksen esiintyessä.
  • Ulkoiset aineet: Kosketus suuhun joutuvien ulkoisten aineiden kanssa voi edistää hammaskiven värjäytymistä ja pigmentoitumista. Sen tummuminen voi johtua tummien juomien, kuten kahvin tai punaviinin, jatkuvasta kulutuksesta ja tupakan käytöstä.

Näiden tekijöiden lisäksi sinun pitäisi kuitenkin tietää, että kaikki hammaskiven muodot tummuvat ja kasvavat ajan myötä.

Some figure

Lue myös: Hammassilta: tyypit, edut ja haitat

Mustan hammaskiven aiheuttamat komplikaatiot

Mustan hammaskiven ja plakin esiintyminen suussa vaikuttaa haitallisesti suun terveyteen. Molemmat toimivat ikenien ärsyttäjinä edistäen niiden tulehdusta ja ientulehduksen ilmaantumista. Ienkudos turpoaa, kipeää, punoittaa ja vuotaa helposti.

Jos ientulehdusta ei hoideta ajoissa, se voi kehittyä parodontiittiksi. Tämä tila on vakavampi. Tulehdukset ja infektiot vahingoittavat syvästi hampaita tukevia kudoksia. Siten se voi johtaa hampaiden liikkumiseen ja jopa putoamiseen.

Kun musta hammaskivi kerääntyy ikenen alle, ienkudoksen ja hampaiden väliin, se edistää haitallisten bakteerien esiintymistä ja kertymistä. Tämä altistaa infektioiden ja mädän kehittymiselle periodontaalisten taskujen sisällä.

Parodontiitti on myös yleisen terveyden riskitekijä. Itse asiassa tämä suun tila liittyy diabeteksen, sydänsairauksien ja hengityselinten sairauksien komplikaatioihin.

Jos hammaskivi muuttuu mustaksi, se ei vaikuta vain suuonteloon, vaan sillä on vaikutuksia koko kehoon. Se on myös käsiteltävä ajoissa, jotta se ei aiheuta pysyvää vahinkoa.

Mustan hammaskiven hoito

Olemme jo maininneet, että kun hammaskivi muuttuu mustaksi, ainoa tapa se on käydä hammaslääkärissä. Harjaus ja hammaslangan käyttö eivät riitä poistamaan näitä kovia kerrostumia hampaiden pinnoilta.

Ammattilainen arvioi tilanteen, määrittää hammaskiven sijainnin ja diagnosoi siihen liittyvät sairaudet. Tämän perusteella valitaan sopivin lähestymistapa.

Mustan hammaskiven poistamiseksi hammaslääkärit turvautuvat tyypillisesti niin kutsuttuun viilaamiseen ja juuren höyläykseen. Tämä on toimenpide, jolla pyritään poistamaan bakteeriplakkia, hammaskiveä sekä hampaiden pinnoille ja parodontaalitaskuille kerääntynyttä pigmenttiä.

Tässä interventiossa yhdistyvät manuaalisten työkalujen, joita kutsutaan kyreteiksi, käyttö ultraääniinstrumenttien kanssa. Jälkimmäinen synnyttää mikrovärähtelyjä, jotka rikkovat mineralisoituneen plakin kiteet.

Kun ientaskujen sisään on kertynyt musta hammaskiveä kosketuksiin ikenien ja hammasjuurien kanssa, on tarpeen käyttää anestesiaa kivun välttämiseksi hoidon aikana. Tämän jälkeen hammaslääkäri suorittaa hammaskyretaasin.

Tämä toimenpide sisältää hampaiden juurien viilaamisen, kiillotuksen ja tasoittamisen. Hammaskivi ja ikenenalainen bakteeriplakki poistetaan ja ikenien sisällä oleva tulehduksellinen kudos poistetaan.

Lopuksi hampaiden ulkopinta puhdistetaan pyörivillä instrumenteilla epäpuhtauksien, pigmenttien ja epätasaisuuksien poistamiseksi. Tämä jättää sileän pinnan, joka estää bakteeriplakin pysymistä ja ongelman toistumisen.

Kertyneen mustan hammaskiven määrästä ja parodontaalikudosten kunnosta riippuen voi olla tarpeen tehdä yksi tai useampi viilaus- ja juurihöyläyskerta. Vakavammissa tapauksissa yhdistelmä periodontaalisten leikkausten kanssa voi olla sopiva hoitovaihtoehto.

Tulokset

Näiden mustaa hammaskiveä poistavien toimenpiteiden avulla potilaan hymy näyttää jälleen kauniilta ja miellyttävältä. Lisäksi ikenet ja parodontaalikudos voivat palautua.

Kun kaikki musta hammaskivi on poistettu suusta, hammaslääkäri antaa potilaalle joitain kotona suoritettavia hygieniatoimenpiteitä. Lisäksi, jos tapaus sitä edellyttää, hammaslääkäri määrää antibiootteja, antiseptisiä aineita ja tulehduskipulääkkeitä parantaakseen prosessin kehitystä.

Aina silloin tällöin on tarpeen arvioida suun tila uudelleen ja suorittaa ylläpitohoitoja. Joillakin ihmisillä on suurempi taipumus muodostaa hammaskiveä.

Mustan hammaskiven ehkäisy

Kuten sanonta kuuluu, “ennaltaehkäisy on parempi kuin hoito”. Vaikka musta hammaskivi voidaan poistaa ja käsitellä yksinkertaisella hoidolla, kuten viilauksella ja juurien höyläyksellä, on ihanteellista välttää tämän hoidon tarvetta.

Tavoitteena on vähentää bakteeriplakin pysyvyyttä suun pinnoilla. Hammaskiveä ei synny ilman plakkia, joka voi kalkkiutua.

Huolehdi riittävästä suuhygieniasta

Riittävä suuhygienia on välttämätöntä mustan hammaskiven muodostumisen estämiseksi. Tätä varten hampaiden ja ikenien oikea sekä toistuva harjaus on avainasemassa. Tämä mahdollistaa muodostuvan bakteeriplakin poistamisen.

On välttämätöntä harjata kaikkien suussa olevien elementtien kaikki sivut ja alue, jossa hampaat kohtaavat ikenet. Älä unohda puhdistaa myös kielen pintaa.

Tämä tulee tehdä pehmeällä harjalla ja fluorihammastahnalla. On myös joitain vaihtoehtoisia hammastahnoja, jotka on suunniteltu erityisesti hammaskiven hallintaan. Hammaslääkäri voi suositella näitä tuotteita potilaille, jotka tuottavat suuren määrän hammaskiveä.

Harjauksen tulee kestää vähintään noin kaksi minuuttia. Se tulee tehdä 2 tai 3 kertaa päivässä tai jokaisen aterian jälkeen.

Lisäksi on välttämätöntä käyttää hammaslankaa kerran päivässä. Tätä elementtiä käytetään puhdistamaan hampaiden väliset alueet, joihin hammasharja ei pääse. Hammashuuhtelulaitteet ja hammasväliharjat voivat olla suureksi avuksi.

Hammaslääkäri voi ehdottaa suuveden käyttöä. Nämä antiseptisiä tai fluoria sisältävät erikoisnesteet auttavat hallitsemaan plakin muodostumista, estämään hammaskiven muodostumista ja täydentävät hygieniarutiineja.

Kiinnitä huomiota ruokavalioosi

Plakkia muodostavat bakteerit hyödyntävät ruokavaliossamme olevia sokereita ja hiilihydraatteja kasvaakseen sekä lisääntyäkseen. Kun kiinnitämme huomiota siihen, millaista ruokaa syömme, se auttaa pitämään haitalliset bakteerit hallinnassa.

Siksi on suositeltavaa välttää tai ainakin vähentää bakteerien lisääntymistä edistävien elintarvikkeiden käyttöä. Välipaloja, makeisia, karkkeja, makeisia, virvoitusjuomia ja ultraprosessoituja ruokia ovat esimerkkejä.

Some figure

Lue myös: Miten toimia hammastapaturman sattuessa?

Vältä tupakointia

Tupakointi lisää hammaskiven muodostumisen mahdollisuutta, monien muiden haitallisten vaikutusten ohella.

Suun kuivuminen ja lisääntynyt bakteeriplakki ovat yleisiä ongelmia tupakoitsijoilla. Tämän seurauksena mustan hammaskiven muodostuminen ja kerääntyminen on yleinen seuraus. Savukkeiden sisältämien kemikaalien pigmentit tummuttavat hammaskiveä nopeammin.

Hallitse suun kuivumista

Sylki on erittäin tärkeä neste suun terveyden ylläpitämisessä. Se auttaa puhdistamaan hampaiden pinnat, rajoittaa bakteerien kasvua ja neutraloi niiden tuottamia happoja.

Ikääntyminen, joidenkin lääkkeiden, kuten rauhoittavien lääkkeiden, masennuslääkkeiden, verenpainelääkkeiden ja onkologisten hoitojen käyttö voi kuitenkin aiheuttaa suun kuivumista. Kserostomia voi johtua myös toistuvasta alkoholijuomien käytöstä tai tupakoinnista.

Runsas veden juominen ja purukumi ovat vaihtoehtoja, jotka auttavat torjumaan tämän ongelman vaikutuksia. Jos mahdollista, suun kuivumista aiheuttavien lääkkeiden vaihtaminen on myös hyvä strategia.

Käy säännöllisesti hammaslääkärissä

Säännölliset hammaslääkärikäynnit kuuden kuukauden välein auttavat havaitsemaan ja hoitamaan suun ongelmat ajoissa. Sitten, jos hammaskiveä ilmaantuu, se voidaan poistaa välittömästi, ennen kuin se voi jatkaa kerääntymistä ja aiheuttaa ei-toivottuja seurauksia.

Hammaslääkärin vastaanotolla on yleisiä neuvoja harjaustekniikoista ja suosituksia tiettyjen suuhygieniatuotteiden käytöstä. Hammaslääkäri myös kouluttaa potilasta suuhunsa hoidosta ja sen terveydestä.

Ammattimaisilla puhdistuksilla on myös erittäin tärkeä rooli bakteeriplakin hallinnassa. He mahdollistavat plakin, hammaskiven ja pigmenttien varhaisen poiston, joita muodostuu ja joihin hammasharja ei pääse käsiksi.

Ei mustaa hammaskiveä

Tummien kerrostumien peittämä hymy ei ole paras ensivaikutelma. Kuten kerroimme, musta hammaskive ei kuitenkaan vaikuta vain suun estetiikkaan ja ulkonäköön. Se altistaa ihmisen myös muille sairauksille.

Kun musta hammaskivi ilmestyy, hammaslääkärissä käynti on tarpeen. Ja vaikka se olisi yksinkertainen toimenpide, on aina parempi välttää sitä. Sitoutuminen hyvään suunhoitoon estää mustan hammaskiven muodostumisen ja parantaa hymysi ulkonäköä sekä terveyttä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Baux Jiménez, G. (2008). Incidencia del cálculo dental en piezas del maxilar superior (Doctoral dissertation, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología. Escuela de Postgrado” Dr. José Apolo Pineda”).
  • Rivas Almonte, U. O. (2004). Dosaje de calcio y fósforo en saliva estimulada en relación al cálculo supragingival, en personas sanas.
  • Caballero, A., Ricaurte, M., & Conrado, C. (2011). Cálculo dental: una revisión de literatura y presentación de una condición inusual. Acta odontológica venezolana49(3).
  • Chaguay Alvarado, J. S. (2021). El tabaquismo y sus consecuencias en la cavidad bucal (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • ANATOMOFISIOMICROBIOLÓGICOS, A. C. Y. (2006). El surco gingival Aspectos clínicos y anatomofisiomicrobiológicos. Odous Científica7(2).
  • Pérez, A. J. S. (2008). Gingivectomia y curetaje gingival. Labor dental clínica: Avances clínicos en odontoestomatología9(1), 24-28.
  • Mosquera Tacuri, M. J. (2019). Tratamiento de bolsas periodontales con raspado y alisado radicular campo abierto (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Rodríguez, J. A. L., Casana, S. T. V., & Alejandro, M. G. P. (2020). Efectividad de la clorhexidina y aceites esenciales asociados al raspado y alisado radicular en el tratamiento de periodontitis crónica. Ciencias de la salud18(3), 3.
  • Bernardo Ricardo, P. B., Clara, O. M., & Walkyria del Carmen, G. R. (2021, March). Efectividad de antimicrobianos como coadyuvantes del raspado y alisado radicular en la periodontitis del adulto. In EMPREFARMA PINAR 2021.
  • Badal, C. F. (2014). Evaluación de la capacidad de un nuevo colutorio de inhibir la formación del cálculo dental supragingival (Doctoral dissertation, Universitat de València).
  • Llena, C., Forner, L., & Vento, C. (2009). Anticalculus efficacy of a new dentifrice. Quintessence International40(6).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.