Logo image
Logo image

Mustat läiskät ikenissä: syyt ja hoidot

7 minuuttia
Jos huomaat mustia läiskiä ikenissäsi, saatat säikähtää tai huolestua. Tässä artikkelissa kerromme, miksi tämä suun kudos voi tummua ja mitä asialle voi tehdä.
Mustat läiskät ikenissä: syyt ja hoidot
Viimeisin päivitys: 25 kesäkuuta, 2022

Saatat säikähtää, jos hampaita harjatessasi huomaat mustia läiskiä ikenissäsi. Nämä tummumat eivät vaikuta ainoastaan hymyn kauneuteen, vaan saattavat olla merkki siitä, että jotain on pielessä suusi terveydessä. Tässä artikkelissa kerromme, mistä mustat läiskät ikenissä johtuvat ja miten niitä hoidetaan.

Hampaita reunustava ienkudos on yleensä hailakan vaaleanpunainen. Mutta ihon, hiusten ja hampaiden tavoin jokaisen ihmisen ikenien väri vaihtelee yksilöllisesti.

Mustat läiskät ikenissä voivat johtua eri syistä. Useimmiten kyseessä on harmiton ongelma. Tämän varmistamiseksi on kuitenkin parasta kysyä asiasta hammaslääkäriltä, joka voi tehdä arvion ongelmasta.

Miltä normaalit ikenet näyttävät?

Ikenet ovat pehmeää, säikeistä kudosta, joka ympäröi hampaita. Ne suojaavat ja peittävät hammaskuoppaharjannetta hampaiden juurialueella.

Luukudoksen ja parodontaaliligamentin kanssa ne muodostavat parodontiumin. Toisin sanoen ikenet ovat osa sitä rakennetta, jonka tehtävänä on pitää hampaita paikoillaan.

Terveet ikenet ovat hailakan vaaleanpunaiset, yhtenäiset ja rakenteeltaan pistemäiset appelsiininkuoren tavoin. Ne ovat kiinteät ja niiden tarkkarajaiset reunat ympäröivät hampaiden kaulaa.

Ikenien väri voi, kuten jo mainittiin, vaihdella yksilöllisesti. Ihon tavoin ienkudoksessa on melanosyyttejä, jotka ovat epiteelin väristä vastaavia soluja.

Joskus ienkudoksen väri muuttuu, ja tähän tilanteeseen tulee puuttua. Ikenien ulkonäön muuttuminen voi viitata hoitoa vaativaan terveysongelmaan suussa.

Ruhjevammat

Mustia läiskiä voi ilmaantua ikeniin alueelle kohdistuneen trauman seurauksena. Muiden kehonosien tavoin ienkudoskin voi vaurioitua.

Suun lyöminen, kasvot edellä kaatuminen, teräväreunaisten ruokien syöminen ja jopa liian voimakas hampaiden harjaaminen voivat kaikki aiheuttaa mustelmia ikeniin. Mustelmat näyttävät tummanpunaisilta tai violeteilta, mutta muuttuvat ajan myötä tummanruskeiksi tai mustiksi.

Jos ikenissä olevat mustat läiskät johtuvat mustelmasta, alueella voi olla myös lievää kipua sekä verenvuotoa.

Mustelmat häviävät yleensä itsestään muutamassa päivässä, eikä hammaslääkärin hoitoa tarvita. Jos mustelma ei häviä ajan myötä, kannattaa mennä hammaslääkäriin.

Lisäksi jos eri puolille kehoa ilmaantuu useita mustelmia ilman selkeää syytä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Kyseessä voi olla veriongelma.

Some figure

Hampaan puhkeamiseen liittyvä kysta

Kun hammas on puhkeamassa, ikeneen saattaa muodostua nestetäytteinen kysta. Tämä johtuu siitä, että hammaskruunu ei pysty läpäisemään ikenen limakalvoa ja puhkeamaan kunnolla.

Toisinaan nestekertymässä on verta, joka voi tehdä ikenestä violetin tai mustan. Kun kystassa on verta, kyseessä on hampaan puhkeamiseen liittyvä hematooma. Näin tapahtuu yleensä silloin, jos kysta vahingoittuu iskun tai kaatumisen seurauksena.

Tämä on yleistä lapsuudessa maitohampaiden ja rautahampaiden puhjetessa. Ne katoavat itsestään hampaan tullessa läpi.

Jos tämä prosessi vie normaalia kauemmin eikä hammas pysty puhkeamaan itse, hammaslääkäri voi tehdä pienen viillon ikeneen, aivan kuten rengasniitin, prosessin edistämiseksi.

Melanoplakia ja melanoottiset makulat

Kuten jo kerroimme puhuessamme normaaleista ikenistä, jokaisella ihmisellä ienkudos on erivärinen. Ja perintötekijät liittyvät läheisesti tämän limakalvon ulkonäköön.

Tästä syystä joillakin potilailla on tummanruskeat tai mustat ikenet, ja se johtuu lisääntyneestä melaniinituotannosta ienkudoksessa. Tätä kutsutaan melanoplakiaksi, ja sitä pidetään harmittomana ja normaalina.

Näitä pigmenttiläiskiä voi esiintyä millä tahansa ienkudoksen alueella, yleensä kummallakin puolella. Ne ovat oireettomia ja muuttuvat selkeämmäksi henkilön ikääntyessä. Niitä nähdään yleensä poskien ja huulten limakalvoilla.

Ne ovat yleisempiä tietyillä etnisillä ryhmillä, ja niitä kutsuttiinkin aiemmin rotuläiskiksi tai rotuun liittyväksi melaniinipigmentaatioksi.

Melanoottiset makulat sen sijaan ovat harmittomia läiskiä aivan kuten pisamat. Niitä voi esiintyä kehon useissa osissa, myös ikenissä.

Melanoottiset makulat ovat yksittäisiä ruskeita, sinertäviä tai mustia läiskiä, jotka ovat oireettomia. Ne ovat pieniä, yleensä 1–8 millimetriä halkaisijaltaan ja tarkkarajaisia.

Näiden leesioiden syytä ei tunneta, ja joillakin on niitä jo syntyessään. Hoitoa ei tarvita. Jos epäillään vakavampaa patologiaa, hammaslääkäri saattaa ehdottaa biopsiaa.

Tupakointi

Suun terveydelle haitallisista tottumuksista tupakointi on yksi vahingollisimmista. Se ei ainoastaan värjää hampaita, vaan kuumuus ja myrkyt vaurioittavat suun limakalvoa ja voivat aiheuttaa vakavia sairauksia.

Vuosia tupakoineilla ihmisillä on usein mustia läiskiä ikenissään. Nikotiini lisää melaniinituotantoa soluissa aiheuttaen ienkudoksen tummumista. Tämä tunnetaan tupakoitsijan melanoosina.

Limakalvojen tummumista on havaittavissa myös huulissa ja poskissa. Tupakoinnin lopettamisen ja näiden tummien pigmenttiläiskien vähenemisen välillä on yhteys. Ikenien mustien läiskien katsotaan siis olevan tilapäisiä.

Lue lisää täältä: Kuinka monta vuotta tupakointi lyhentää elämääsi?

Amalgaamitatuointi

Amalgaamista johtuvia mustia läiskiä ilmaantuu ikeniin, kun potilaalle on tehty paikka tästä materiaalista. Jokin pieni hiukkanen hammaspaikasta saattaa jäädä kiinni hampaiden ympärille.

Hopea-amalgaamia käytetään hampaiden reikien täyttämiseen. Jos sitä pääsee limakalvon sisään, se voi värjätä sen. Tämä voi tapahtua paikkaa tehdessä tai sitä poistaessa pyörivillä instrumenteilla, kun tarkoitus on korvata se resiinillä.

Tahrat sijaitsevat yleensä lähellä paikattua hammasta. Ne ovat väriltään tummansinisiä tai mustia.

Ne ovat oireettomia ja pysyviä, eikä niitä tarvitse poistaa. Mutta vaikka ne eivät olekaan vaarallisia, hyvin selkeät läiskät voivat olla esteettinen haitta.

Tällaisten mustien läiskien ehkäisemiseksi hammaslääkärin tulisi käyttää kofferdamia laitaessaan tai poistaessaan amalgaamipaikkoja. Näin pehmytkudokset saavat suojaa.

Tiettyjen lääkkeiden käyttö

Tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksena ikenien tummumista. Yhdistelmäehkäisypillerit ovat tavallisin esimerkki.

Myös jotkut antibiootit, malarialääkkeet, psyykenlääkkeet ja syöpälääkkeet voivat aiheuttaa tummia läiskiä ikeniin. Näistä klooripromatsiinilla, minosykliinillä ja kinidiinillä on ollut tällainen ikävä sivuvaikutus.

Mustat läiskät ikenissä voivat johtua parodontiitista

Ientulehdus ja parodontiitti voivat myös aiheuttaa mustia läiskiä ikeniin. Tämä ei ole kovinkaan yleistä, sillä useimmiten ien tulehtuu ja näyttää punaiselta ja vuotaa verta.

Kun suuhun kertyy runsaasti bakteeriplakkia ja se kalkkeutuu, se muuttuu hammaskiveksi. Hammaskivi voi näyttää tummalta, ja jos sitä on ikenen alla olevalla alueella, se voi tehdä ikenestä mustan näköisen.

Ikenet voivat näyttää tilapäisesti tummilta myös silloin, kun alueelle on tehty hammashoito. Kun esimerkiksi iensiirre asetetaan leikatun ikenen tilalle, kudos näyttää mustalta muutaman päivän ajan väliaikaisen nekroosin takia, joka katoaa alueen parantuessa.

Toinen parodontiittiongelma, joka voi aiheuttaa mustia läiskiä ikeniin, on akuutti kuolioituva haavainen ientulehdus. Kyseessä on harvinainen ienkudosten tulehdus.

Se aiheuttaa kuumetta, pahanhajuista hengitystä ja paljon kipua ikenissä, joiden papillit kuolioituvat ja näyttävät harmailta tai mustilta.  Se on tavallisesti seurausta aiemmasta ientulehduksesta, jossa bakteerit lisääntyvät erittäin nopeasti ja kudos kuolee. Se liittyy huonoon suuhygieniaan, epäterveelliseen ruokavalioon, stressiin, unenpuutteeseen tai immuuniongelmiin.

Sitä hoidetaan puhdistamalla ientaskut ja hampaiden pinnat sekä antibiooteilla. Hyvä suuhygienia ja suuvesien käyttö edistävät kudoksen paranemista ja ehkäisevät sen uusiutumista.

Siniluomi

Siniluomi on pyöreä, laakea ja hieman koholla oleva musta tai sinertävä luomi ikenissä (ja muualla ihossa). Se on vähän kuin pisama ienkudoksessa.

Sen alkuperää ei tiedetä varmuudella, ja se kehittyy yleensä lapsuudessa tai nuoruudessa. Siniluomet ovat yleisempiä naisilla.

Ne eivät yleensä vaadi hoitoa, mutta niitä on tärkeää pitää silmällä. Jos luomen koko, muoto tai väri muuttuu, lääkäri suosittelee biopsiaa mahdollisen pahanlaatuisen muutoksen havaitsemiseksi.

Suun melanoakantooma

Suun melanoakantooma on harvinainen häiriö, joka aiheuttaa mustia läiskiä suun eri osiin, ikenet mukaan lukien. Ne eivät ole vaarallisia ja niitä ilmaantuu yleensä nuorille.

Niiden syytä ei tunneta, mutta ne näyttäisivät liittyvän pureskelun tai suuhun kohdistuvan kitkan aiheuttamiin vaurioihin. Ne eivät vaadi hoitoa, mutta koska ne ovat samankaltaisia kuin muut leesiot, ne edellyttävät biopsiaa vakavampien patologioiden poissulkemiseksi.

Mustat läiskät ikenissä voivat johtua suusyövästä

Suusyöpäkin voi aiheuttaa mustia läiskiä ikeniin. Tähän sairauteen liittyy muitakin oireita, kuten huonosti paranevia avohaavoja, epätavallista verenvuotoa, turvotusta, kurkun kroonista kipua ja äänenmuutoksia. Toisaalta läiskä voi olla sen ainoa oire.

Syöpä voidaan sulkea pois ottamalla koepala. Tutkimusta voidaan täydentää vielä eri kuvanamismenetelmillä, kuten tietokonetomografialla tai PET-kuvauksella. Erityisesti jos halutaan nähdä, onko syöpä levinnyt muihin kehonosiin.

Jos läiskä on pahanlaatuinen ja syöpä ei ole levinnyt, se voidaan poistaa leikkauksessa. Jos se on levinnyt, syöpäsolut tapetaan kemoterapialla ja sädehoidolla.

Tupakoitsijoilla ja alkoholin suurkuluttajilla on kohonnut riski sairastua suusyöpään.

Some figure
Ikenien biopsia voi paljastaa ongelman syyn, kun aiheuttaja on epäselvä.

Lue lisää täältä: Suusyöpä: riskit, ehkäisy ja oireet

Muut patologiat

Myös eräät koko elimistön sairaudet voivat olla syynä ikenien mustiin läiskiin. Näistä patologioista tulee olla tietoinen, jotta voidaan päättää asianmukainen hoito ongelman syyn hoitamiseksi.

Yksi esimerkki on Peutz-Jeghersin oireyhtymä. Se on autosomissa vallitsevasti periytyvä sairaus, joka aiheuttaa pigmenttiläiskiä suuhun tai suun ympärille. Sairaus kasvattaa myös suolistopolyyppien ja syövän riskiä. Tässä tapauksessa tarvitaan geenitestausta.

Myös Addisonin tauti voi aiheuttaa mustia läiskiä ikeniin ja muualle suun limakalvoille. Se on autoimmuunitauti, joka vaikuttaa lisämunuaisiin.

Addisonin tautia sairastavilla potilailla on usein uupumusta, kovaa janontunnetta, painonlaskua, ruokahaluttomuutta ja lihasheikkoutta. Lisäksi huulissa, kitalaessa ja ikenissä on pigmenttiläiskiä ja muualla kehossa tummia laikkuja.

Mustat läiskät ikenissä: hoito

Ikenien mustien läiskien hoitamiseksi on selvitettävä niiden syy ja toimittava sen mukaisesti. Kosmettiisiin tarkoituksiin on olemassa menetelmiä, jotka voivat parantaa ienkudoksen ulkonäköä, kun tummuus on hyvänlaatuista.

Tässä on mahdollisia hoitokeinoja tummiin ikeniin:

  • Mikrohionta: Tässä ikenen uloimmat kerrokset poistetaan erityisillä instrumenteilla. Tämä poistaa pigmentointuneen alueen ja tuo esiin alla olevan terveen, vaaleanpunaisen kudoksen.
  • Kirurginen poistaminen: Tässä läiskät poistetaan ikenistä leikkaamalla skalpellilla. Kyseessä on invasiivinen menetelmä, jossa on hankalampi toipilasaika. Kudos käy läpi paranemisprosessin, eivätkä tulokset ole aina pitkäkestoisia.
  • Jäädytys: Hoidettava ienkudos jäädytetään.
  • Iensiirto: Kitalaesta otetaan ei-pigmentoitunutta kudosta ja se asetetaan ikeneen läiskän peittämiseksi.
  • Laser: Laserteknologiaa hyödyntämällä poistetaan melaniinia tuottavat solut. Tämä on hyvin vähän kajoava toimenpide, joka vähentää verenvuotoa ja nopeuttaa potilaan toipumista.

Monet näistä toimenpiteistä voivat vahingoittaa limakalvoa tai läiskät saattavat ilmaantua uudelleen. On erittäin tärkeää selventää nämä seikat hammaslääkärin kanssa ennen hoidon aloittamista.

Saatat säikähtää, jos hampaita harjatessasi huomaat mustia läiskiä ikenissäsi. Nämä tummumat eivät vaikuta ainoastaan hymyn kauneuteen, vaan saattavat olla merkki siitä, että jotain on pielessä suusi terveydessä. Tässä artikkelissa kerromme, mistä mustat läiskät ikenissä johtuvat ja miten niitä hoidetaan.

Hampaita reunustava ienkudos on yleensä hailakan vaaleanpunainen. Mutta ihon, hiusten ja hampaiden tavoin jokaisen ihmisen ikenien väri vaihtelee yksilöllisesti.

Mustat läiskät ikenissä voivat johtua eri syistä. Useimmiten kyseessä on harmiton ongelma. Tämän varmistamiseksi on kuitenkin parasta kysyä asiasta hammaslääkäriltä, joka voi tehdä arvion ongelmasta.

Miltä normaalit ikenet näyttävät?

Ikenet ovat pehmeää, säikeistä kudosta, joka ympäröi hampaita. Ne suojaavat ja peittävät hammaskuoppaharjannetta hampaiden juurialueella.

Luukudoksen ja parodontaaliligamentin kanssa ne muodostavat parodontiumin. Toisin sanoen ikenet ovat osa sitä rakennetta, jonka tehtävänä on pitää hampaita paikoillaan.

Terveet ikenet ovat hailakan vaaleanpunaiset, yhtenäiset ja rakenteeltaan pistemäiset appelsiininkuoren tavoin. Ne ovat kiinteät ja niiden tarkkarajaiset reunat ympäröivät hampaiden kaulaa.

Ikenien väri voi, kuten jo mainittiin, vaihdella yksilöllisesti. Ihon tavoin ienkudoksessa on melanosyyttejä, jotka ovat epiteelin väristä vastaavia soluja.

Joskus ienkudoksen väri muuttuu, ja tähän tilanteeseen tulee puuttua. Ikenien ulkonäön muuttuminen voi viitata hoitoa vaativaan terveysongelmaan suussa.

Ruhjevammat

Mustia läiskiä voi ilmaantua ikeniin alueelle kohdistuneen trauman seurauksena. Muiden kehonosien tavoin ienkudoskin voi vaurioitua.

Suun lyöminen, kasvot edellä kaatuminen, teräväreunaisten ruokien syöminen ja jopa liian voimakas hampaiden harjaaminen voivat kaikki aiheuttaa mustelmia ikeniin. Mustelmat näyttävät tummanpunaisilta tai violeteilta, mutta muuttuvat ajan myötä tummanruskeiksi tai mustiksi.

Jos ikenissä olevat mustat läiskät johtuvat mustelmasta, alueella voi olla myös lievää kipua sekä verenvuotoa.

Mustelmat häviävät yleensä itsestään muutamassa päivässä, eikä hammaslääkärin hoitoa tarvita. Jos mustelma ei häviä ajan myötä, kannattaa mennä hammaslääkäriin.

Lisäksi jos eri puolille kehoa ilmaantuu useita mustelmia ilman selkeää syytä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Kyseessä voi olla veriongelma.

Some figure

Hampaan puhkeamiseen liittyvä kysta

Kun hammas on puhkeamassa, ikeneen saattaa muodostua nestetäytteinen kysta. Tämä johtuu siitä, että hammaskruunu ei pysty läpäisemään ikenen limakalvoa ja puhkeamaan kunnolla.

Toisinaan nestekertymässä on verta, joka voi tehdä ikenestä violetin tai mustan. Kun kystassa on verta, kyseessä on hampaan puhkeamiseen liittyvä hematooma. Näin tapahtuu yleensä silloin, jos kysta vahingoittuu iskun tai kaatumisen seurauksena.

Tämä on yleistä lapsuudessa maitohampaiden ja rautahampaiden puhjetessa. Ne katoavat itsestään hampaan tullessa läpi.

Jos tämä prosessi vie normaalia kauemmin eikä hammas pysty puhkeamaan itse, hammaslääkäri voi tehdä pienen viillon ikeneen, aivan kuten rengasniitin, prosessin edistämiseksi.

Melanoplakia ja melanoottiset makulat

Kuten jo kerroimme puhuessamme normaaleista ikenistä, jokaisella ihmisellä ienkudos on erivärinen. Ja perintötekijät liittyvät läheisesti tämän limakalvon ulkonäköön.

Tästä syystä joillakin potilailla on tummanruskeat tai mustat ikenet, ja se johtuu lisääntyneestä melaniinituotannosta ienkudoksessa. Tätä kutsutaan melanoplakiaksi, ja sitä pidetään harmittomana ja normaalina.

Näitä pigmenttiläiskiä voi esiintyä millä tahansa ienkudoksen alueella, yleensä kummallakin puolella. Ne ovat oireettomia ja muuttuvat selkeämmäksi henkilön ikääntyessä. Niitä nähdään yleensä poskien ja huulten limakalvoilla.

Ne ovat yleisempiä tietyillä etnisillä ryhmillä, ja niitä kutsuttiinkin aiemmin rotuläiskiksi tai rotuun liittyväksi melaniinipigmentaatioksi.

Melanoottiset makulat sen sijaan ovat harmittomia läiskiä aivan kuten pisamat. Niitä voi esiintyä kehon useissa osissa, myös ikenissä.

Melanoottiset makulat ovat yksittäisiä ruskeita, sinertäviä tai mustia läiskiä, jotka ovat oireettomia. Ne ovat pieniä, yleensä 1–8 millimetriä halkaisijaltaan ja tarkkarajaisia.

Näiden leesioiden syytä ei tunneta, ja joillakin on niitä jo syntyessään. Hoitoa ei tarvita. Jos epäillään vakavampaa patologiaa, hammaslääkäri saattaa ehdottaa biopsiaa.

Tupakointi

Suun terveydelle haitallisista tottumuksista tupakointi on yksi vahingollisimmista. Se ei ainoastaan värjää hampaita, vaan kuumuus ja myrkyt vaurioittavat suun limakalvoa ja voivat aiheuttaa vakavia sairauksia.

Vuosia tupakoineilla ihmisillä on usein mustia läiskiä ikenissään. Nikotiini lisää melaniinituotantoa soluissa aiheuttaen ienkudoksen tummumista. Tämä tunnetaan tupakoitsijan melanoosina.

Limakalvojen tummumista on havaittavissa myös huulissa ja poskissa. Tupakoinnin lopettamisen ja näiden tummien pigmenttiläiskien vähenemisen välillä on yhteys. Ikenien mustien läiskien katsotaan siis olevan tilapäisiä.

Lue lisää täältä: Kuinka monta vuotta tupakointi lyhentää elämääsi?

Amalgaamitatuointi

Amalgaamista johtuvia mustia läiskiä ilmaantuu ikeniin, kun potilaalle on tehty paikka tästä materiaalista. Jokin pieni hiukkanen hammaspaikasta saattaa jäädä kiinni hampaiden ympärille.

Hopea-amalgaamia käytetään hampaiden reikien täyttämiseen. Jos sitä pääsee limakalvon sisään, se voi värjätä sen. Tämä voi tapahtua paikkaa tehdessä tai sitä poistaessa pyörivillä instrumenteilla, kun tarkoitus on korvata se resiinillä.

Tahrat sijaitsevat yleensä lähellä paikattua hammasta. Ne ovat väriltään tummansinisiä tai mustia.

Ne ovat oireettomia ja pysyviä, eikä niitä tarvitse poistaa. Mutta vaikka ne eivät olekaan vaarallisia, hyvin selkeät läiskät voivat olla esteettinen haitta.

Tällaisten mustien läiskien ehkäisemiseksi hammaslääkärin tulisi käyttää kofferdamia laitaessaan tai poistaessaan amalgaamipaikkoja. Näin pehmytkudokset saavat suojaa.

Tiettyjen lääkkeiden käyttö

Tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksena ikenien tummumista. Yhdistelmäehkäisypillerit ovat tavallisin esimerkki.

Myös jotkut antibiootit, malarialääkkeet, psyykenlääkkeet ja syöpälääkkeet voivat aiheuttaa tummia läiskiä ikeniin. Näistä klooripromatsiinilla, minosykliinillä ja kinidiinillä on ollut tällainen ikävä sivuvaikutus.

Mustat läiskät ikenissä voivat johtua parodontiitista

Ientulehdus ja parodontiitti voivat myös aiheuttaa mustia läiskiä ikeniin. Tämä ei ole kovinkaan yleistä, sillä useimmiten ien tulehtuu ja näyttää punaiselta ja vuotaa verta.

Kun suuhun kertyy runsaasti bakteeriplakkia ja se kalkkeutuu, se muuttuu hammaskiveksi. Hammaskivi voi näyttää tummalta, ja jos sitä on ikenen alla olevalla alueella, se voi tehdä ikenestä mustan näköisen.

Ikenet voivat näyttää tilapäisesti tummilta myös silloin, kun alueelle on tehty hammashoito. Kun esimerkiksi iensiirre asetetaan leikatun ikenen tilalle, kudos näyttää mustalta muutaman päivän ajan väliaikaisen nekroosin takia, joka katoaa alueen parantuessa.

Toinen parodontiittiongelma, joka voi aiheuttaa mustia läiskiä ikeniin, on akuutti kuolioituva haavainen ientulehdus. Kyseessä on harvinainen ienkudosten tulehdus.

Se aiheuttaa kuumetta, pahanhajuista hengitystä ja paljon kipua ikenissä, joiden papillit kuolioituvat ja näyttävät harmailta tai mustilta.  Se on tavallisesti seurausta aiemmasta ientulehduksesta, jossa bakteerit lisääntyvät erittäin nopeasti ja kudos kuolee. Se liittyy huonoon suuhygieniaan, epäterveelliseen ruokavalioon, stressiin, unenpuutteeseen tai immuuniongelmiin.

Sitä hoidetaan puhdistamalla ientaskut ja hampaiden pinnat sekä antibiooteilla. Hyvä suuhygienia ja suuvesien käyttö edistävät kudoksen paranemista ja ehkäisevät sen uusiutumista.

Siniluomi

Siniluomi on pyöreä, laakea ja hieman koholla oleva musta tai sinertävä luomi ikenissä (ja muualla ihossa). Se on vähän kuin pisama ienkudoksessa.

Sen alkuperää ei tiedetä varmuudella, ja se kehittyy yleensä lapsuudessa tai nuoruudessa. Siniluomet ovat yleisempiä naisilla.

Ne eivät yleensä vaadi hoitoa, mutta niitä on tärkeää pitää silmällä. Jos luomen koko, muoto tai väri muuttuu, lääkäri suosittelee biopsiaa mahdollisen pahanlaatuisen muutoksen havaitsemiseksi.

Suun melanoakantooma

Suun melanoakantooma on harvinainen häiriö, joka aiheuttaa mustia läiskiä suun eri osiin, ikenet mukaan lukien. Ne eivät ole vaarallisia ja niitä ilmaantuu yleensä nuorille.

Niiden syytä ei tunneta, mutta ne näyttäisivät liittyvän pureskelun tai suuhun kohdistuvan kitkan aiheuttamiin vaurioihin. Ne eivät vaadi hoitoa, mutta koska ne ovat samankaltaisia kuin muut leesiot, ne edellyttävät biopsiaa vakavampien patologioiden poissulkemiseksi.

Mustat läiskät ikenissä voivat johtua suusyövästä

Suusyöpäkin voi aiheuttaa mustia läiskiä ikeniin. Tähän sairauteen liittyy muitakin oireita, kuten huonosti paranevia avohaavoja, epätavallista verenvuotoa, turvotusta, kurkun kroonista kipua ja äänenmuutoksia. Toisaalta läiskä voi olla sen ainoa oire.

Syöpä voidaan sulkea pois ottamalla koepala. Tutkimusta voidaan täydentää vielä eri kuvanamismenetelmillä, kuten tietokonetomografialla tai PET-kuvauksella. Erityisesti jos halutaan nähdä, onko syöpä levinnyt muihin kehonosiin.

Jos läiskä on pahanlaatuinen ja syöpä ei ole levinnyt, se voidaan poistaa leikkauksessa. Jos se on levinnyt, syöpäsolut tapetaan kemoterapialla ja sädehoidolla.

Tupakoitsijoilla ja alkoholin suurkuluttajilla on kohonnut riski sairastua suusyöpään.

Some figure
Ikenien biopsia voi paljastaa ongelman syyn, kun aiheuttaja on epäselvä.

Lue lisää täältä: Suusyöpä: riskit, ehkäisy ja oireet

Muut patologiat

Myös eräät koko elimistön sairaudet voivat olla syynä ikenien mustiin läiskiin. Näistä patologioista tulee olla tietoinen, jotta voidaan päättää asianmukainen hoito ongelman syyn hoitamiseksi.

Yksi esimerkki on Peutz-Jeghersin oireyhtymä. Se on autosomissa vallitsevasti periytyvä sairaus, joka aiheuttaa pigmenttiläiskiä suuhun tai suun ympärille. Sairaus kasvattaa myös suolistopolyyppien ja syövän riskiä. Tässä tapauksessa tarvitaan geenitestausta.

Myös Addisonin tauti voi aiheuttaa mustia läiskiä ikeniin ja muualle suun limakalvoille. Se on autoimmuunitauti, joka vaikuttaa lisämunuaisiin.

Addisonin tautia sairastavilla potilailla on usein uupumusta, kovaa janontunnetta, painonlaskua, ruokahaluttomuutta ja lihasheikkoutta. Lisäksi huulissa, kitalaessa ja ikenissä on pigmenttiläiskiä ja muualla kehossa tummia laikkuja.

Mustat läiskät ikenissä: hoito

Ikenien mustien läiskien hoitamiseksi on selvitettävä niiden syy ja toimittava sen mukaisesti. Kosmettiisiin tarkoituksiin on olemassa menetelmiä, jotka voivat parantaa ienkudoksen ulkonäköä, kun tummuus on hyvänlaatuista.

Tässä on mahdollisia hoitokeinoja tummiin ikeniin:

  • Mikrohionta: Tässä ikenen uloimmat kerrokset poistetaan erityisillä instrumenteilla. Tämä poistaa pigmentointuneen alueen ja tuo esiin alla olevan terveen, vaaleanpunaisen kudoksen.
  • Kirurginen poistaminen: Tässä läiskät poistetaan ikenistä leikkaamalla skalpellilla. Kyseessä on invasiivinen menetelmä, jossa on hankalampi toipilasaika. Kudos käy läpi paranemisprosessin, eivätkä tulokset ole aina pitkäkestoisia.
  • Jäädytys: Hoidettava ienkudos jäädytetään.
  • Iensiirto: Kitalaesta otetaan ei-pigmentoitunutta kudosta ja se asetetaan ikeneen läiskän peittämiseksi.
  • Laser: Laserteknologiaa hyödyntämällä poistetaan melaniinia tuottavat solut. Tämä on hyvin vähän kajoava toimenpide, joka vähentää verenvuotoa ja nopeuttaa potilaan toipumista.

Monet näistä toimenpiteistä voivat vahingoittaa limakalvoa tai läiskät saattavat ilmaantua uudelleen. On erittäin tärkeää selventää nämä seikat hammaslääkärin kanssa ennen hoidon aloittamista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Flores, A. G. F., & Oviedo, D. M. G. (2018). Quiste de erupción: Reporte de caso. Revista Mexicana de Estomatología5(1), 55-56.
  • de la Teja Ángeles, E., Garza-Elizondo, R., & Durán-Gutiérrez, L. A. (2021). Erupción dental difícil. Acta Pediátrica de México42(4).
  • Blanco Carrión, A., Somoza Martín, M., & López López, J. (2003). Discromías de la mucosa oral. Gaceta Dental, 2003, num. 136, p. 32-50.
  • Calderón García, P. A. (2021). Gingivitis Ulcero necrosante y su relación con el VIH-sida (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Bruno, G., Zavala, M. C., Sapag, M., Arzac, E., Zanelli, M. R., Vera Tapia Brook, M. J., & Lancon, C. A. (2020). Gingivitis ulcero necrotizante aguda. In IV Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 7 de julio de 2020).
  • Blanco, G. F. LESIONES PIGMENTARIAS DE LA BOCA (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma del Paraguay).
  • Contreras, E., & Carlos, R. (2005). Melanoacantosis oral (melanoacantoma): reporte de un caso y revision de literatura. Medicina Oral, Patología Oral y Cirugía Bucal (Ed. impresa)10(1), 09-12.
  • Valerdi, M. L., Resendiz, J., Labastida, S., Gallegos, F., & Kimura, T. (2018). Melanoma primario en mucosa de cavidad bucal. Oral18(58), 1526-1529.
  • Álvares, H. N. M., & Cueto, N. F. T. Melanoma oral primario. Revisión de la literatura.
  • Sacoto Cantos, C. R. (2020). Efectividad de la microabrasion en el tratamiento de melanosis gingival (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Tello, P. M. C., Ayala, L. D. O., & Endara, A. S. C. (2020). Melanosis Gingival: diagnóstico y terapéutica de su implicación estética. Revisión de la literatura.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.