8 sairautta, jotka aiheuttavat kylmyyden tunnetta
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas
Erilaiset sairaudet voivat aiheuttaa kylmyyden tunnetta, samoin kylmyys voi johtua useista muista eri syistä, kuten esimerkiksi vääränlaisen ruokavalion noudattamisesta tai passiivisesta elämäntavasta.
Yleensä silloin, kun ihmisen on vaikea sietää kylmää, tämä voi olla merkki ongelmasta aineenvaihdunnassa. Kylmyyden tunne voi johtua myös siitä, että kyseisellä henkilöllä on alhainen rasvaprosentti, mikä taas ei salli elimistön ylläpitää kehon normaalia lämpötilaa.
Toisaalta taas kylmän tunne voi johtua siitä, että ihminen sairastaa tulehdusperäistä tautia, kuten nuhaa tai keuhkokuumetta, jotka voivat myös aiheuttaa kehon lämpötilan muutoksia.
Tulehdusperäisissä sairauksissa kylmän tunne yleensä kuitenkin laskee silloin, kun infektiota aiheuttavaa syytä hoidetaan.
Sekä kylmä hiki, jota esiintyy usein alhaisen verenpaineen yhteydessä, että kylmän tunne tietyissä kehon osissa ovat samalla sekä ilmeisiä että epämiellyttäviä.
Kylmäntunnetta aiheuttavia mahdollisia syitä
Kaikkien yllä mainittujen syiden lisäksi, kylmäntunnetta jopa keskellä kesää voivat aiheuttaa myös monet muut tekijät. Tällaisia tekijöitä voivat olla esimerkiksi seuraavat:
- Nälkä
- Anoreksia
- Väsymys
- Infektiotaudit
- Vaihdevuodet
- Kilpirauhasen vajaatoiminta
- Matala rasvaprosentti
- Verenkiertoon liittyvät häiriöt
Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että monien naisten kohdalla estrogeenin määrä johtaa hormonitasapainon heilahteluihin, jotka vaikuttavat kylmyyden ja kuumuuden tunteeseen, pääasiassa esimerkiksi vaihdevuosien ja raskauden aikaisissa vaiheissa.
8 sairautta, jotka aiheuttavat kylmyyden tunnetta
1. Anemia
Anemia on tila, jolle on ominaista hemoglobiinin puute veressä. Hemoglobiini taas on proteiini, jonka tehtävänä on kuljettaa happea ympäri elimistöä.
Punaisten verisolujen puutos johtaa anemiaan, mikä taas vaikuttaa siihen, että ihmisellä on taipumusta kokea kylmyyden tunnetta, samoin kuin väsymystä, kalpeutta, epäsäännöllistä sydämentykytystä sekä hengitysvaikeuksia fyysisten aktiviteettien aikana.
2. Raudanpuute
Raudanpuutteesta kärsivällä ihmisellä on usein taipumusta vilunväristyksiin ja kylmään hikeen.
Rauta on mineraali, jolla on tärkeä rooli verisolujen hapen kuljetuksessa. Tämä taas on prosessi, joka vaikuttaa merkittävällä tavalla koko elimistön lämpötilan säätelyyn.
Ihmisille, jotka tuntevat jatkuvaa kylmyyden tunnetta, suositellaan teetettäväksi verikokeita, joiden avulla voidaan selvittää, johtuuko kylmyyden tunne raudanpuutteesta vai jostain muusta tekijästä.
3. Huono verenkierto
Vaikka elimistön lämpötila olisikin normaali, jotkut ihmiset voivat tuntea kylmyyden tunnetta tietyillä kehon alueilla, yleensä raajoissa.
Riippumatta vuodenajasta, oli se sitten talvi taikka kesä, nämä ihmiset kokevat jatkuvaa kylmyyden tunnetta erityisesti jaloissa ja käsissä.
Joskus raajoissa voi esiintyä myös sinertävää sävyä tai jopa tunnottomuutta. Tämä voi viitata verenkiertoon liittyviin ongelmiin.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: 7 parasta tapaa parantaa jalkojen huonoa verenkiertoa
4. Raynaudin oireyhtymä eli valkosormisuus
Raynaudin oireyhtymä eli valkosormisuus on verenkiertohäiriö, joka voi aiheuttaa jatkuvaa kylmyyttä sekä käsissä että jaloissa.
Kylmyys voi ilmetä joko satunnaisesti tai kohtauksien myötä, jotka voivat kestää muutamista minuuteista jopa tunteihin. Raynaudin oireyhtymää sairastaville potilaille suositellaan kylmien jaksojen aikana esimerkiksi liikuntaa ja kylmien kehon osien hierontaa lämmön tuottamiseksi ja verenkierron edistämiseksi.
Raynaudin oireyhtymää sairastavien potilaiden raajat ovat yleensä vaaleahkot. Sen lisäksi, että raajat tuntuvat erittäin kylmiltä, voi potilas kokea sairastuneissa raajoissa myös tunnottomuutta ja yliherkkyyttä.
5. Ongelmat kilpirauhasen toiminnassa
Jos kärsit kylmyyden tunteesta ja väsymyksestä, sinulla on kuiva iho, ohuemmat ja hauraammat hiukset ja painosi nousee, kaikki nämä oireet voivat johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta.
Yleisesti ottaen kilpirauhasen ongelmista kärsivillä ihmisillä on normaalia matalampi kehon lämpötila ja alhaisempi sietokyky kylmyydelle. Kannattaa siis muistaa, että kilpirauhashormonin on tarkoitus säädellä kehon lämpötilaa, ja jos hormonien tasapainossa tapahtuu muutoksia, voivat nämä muutokset aiheuttaa myös kylmyyden tunnetta.
Toisaalta taas on pidettävä mielessä, että kilpirauhanen säätelee myös kehon aineenvaihduntaa ja siihen liittyviä reaktioita. Jos kilpirauhanen ei tuota tehokkaasti kilpirauhashormonia, voi tämä aiheuttaa aineenvaihdunnan hidastumista.
6. Verisuoniin kohdistuvat häiriöt
Kylmän tunnetta voi syntyä myös silloin, kun verenkierto jaloissa ja käsivarsissa rajoittuu. Verenkierron rajoittuminen voi johtua verisuonten toimintaan kohdistuvista häiriöistä, kuten veren hyytymisongelmista tai arterioskleroosista eli valtimonkovettumataudista.
Usein näiden häiriöiden aikana sekä jaloissa että käsissä esiintyy valkoista tai sinistä väriä sekä pistelyn tunnetta, ja iho voi tuntua kylmältä.
7. Diabetes
Diabetes voi aiheuttaa elimistössä munuaisvaurioita. Diabeteksen aiheuttama munuaisvaurio tunnetaan myös nimellä diabeettinen nefropatia ja sen yleisimpiä oireita on kylmyyden tunne. Diabeettinen nefropatia aiheuttaa myös hengitysvaikeuksia, jalkojen, käsien ja kasvojen turvotusta sekä pahoinvointia ja oksentelua.
8. Anoreksia
Jotta ihminen voisi tuntea olonsa mukavaksi, on hänen ruumiinlämpötilansa oltava 37 ºC ja kehon painoindeksin riittävä. Jos painoindeksi laskee rajusti, kuten anoreksiaa sairastavan ihmisen kohdalla, elimistössä tapahtuvan hajoamisen seurauksena voi muiden oireiden joukossa ilmaantua kylmyyden tunnetta.
Epäterveellistä ja ravintoköyhää ruokavaliota noudattavilla ihmisillä ravintoaineiden puute voi kylmyyden tunteen lisäksi oireilla myös uuvuttavan väsymyksen tunteena.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Epätasapainoinen ruokavalio ja väsymys
Muita tekijöitä, jotka aiheuttavat kylmyyden tunnetta
1. Alkoholi
Monet uskovat, että elimistö lämpenee silloin, kun olemme nauttineet yhden tai useamman lasillisen alkoholia. Alkoholi ei kuitenkaan lämmitä elimistöä ollenkaan, vaan päinvastoin. Se, mitä alkoholin kulutus itse asiassa elimistölle tekee, on lämpövirtauksen kuljettaminen kohti elimistön pintaa, eli toisin sanoen se siirtää kehon sisäistä lämpöä ulospäin.
Kun suonet lakkaavat laajentumasta ja alkavat sen sijaan supistua, lämmön tunne katoaa ja tällöin ihminen alkaa väristyä kylmästä.
2. Väsymys
Kun tunnet olosi väsyneeksi (oli kyseessä sitten unettomuus tai krooninen väsymys), elimistö toimii hitaasti ja puutteellisesti. Tämä johtuu siitä, että silloin, kun elimistö tuottaa vähemmän energiaa, myös sen lämpötila laskee.
3. Liian niukka ruokavalio
Ihmiset, jotka noudattavat liian niukkaa ruokavaliota, eivät todennäköisesti saa tarpeeksi kaloreita tehokkaan lämmöntuotannon varmistamiseksi. Riittävän kalorimäärän nauttiminen auttaa tuottamaan lämpöä ja näin ollen takaa, että myös elimistö toimii kunnolla.
Elimistö ei kykene ylläpitämään kehon matalaa lämpötilaa, joten on tarpeen, että kaloreita kulutetaan riittävä määrä lämmöntuotannon varmistamiseksi.
4. Liian alhainen kehon rasvaprosentti
Ihmiset, joilla on liian alhainen kehon rasvaprosentti, voivat tuntea kylmyyden tunnetta normaalia nopeammin ja useammin. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että heidän elimistöstään ei löydy riittävää rasvaprosenttia elimistöä suojaavan kerroksen luomiseksi.
5. B12-vitamiinin puute
Elimistö tarvitsee B12-vitamiinia punasolujen tuottamiseksi, joiden tehtävänä on taas kuljettaa happea koko kehoon. B12-vitamiinin puute voi aiheuttaa kroonista kylmyyden tunnetta.
B12-vitamiinin puute voi johtua myös epätasapainoisesta ja epäterveellisestä ruokavaliosta tai huonosta ravintoaineiden imeytymisestä suolessa.
6. Jotkut lääkeaineet voivat aiheuttaa alilämpöä
Kuluttajat eivät usein tiedä, että toisinaan myös osa lääkeaineista voi aiheuttaa erilaisia vaivoja, kuten virtsankarkailua ja tässä tapauksessa myös alilämpöä tai hypotermiaa.
Tällaisia lääkkeitä ovat muun muassa antipsykoottiset lääkkeet, barbituraatit, verisuonia laajentavat lääkkeet, osa verenpainelääkkeistä sekä jotkut epilepsialääkkeet monen muun lääkkeen joukossa.
Näiden ei-toivottujen sivuvaikutusten välttämiseksi on aina tärkeää lukea tarkkaan lääkkeen mukana tuleva seloste tai kysyä lisätietoa omalta lääkäriltä.
Suosituksia, jotka voivat auttaa vähentämään kylmyyden tunnetta kehossa
- Liikunnan harrastaminen.
- Asianmukaisesta nesteytyksestä huolehtiminen.
- Alkoholi- ja tupakkatuotteiden välttäminen.
- Tasapainoisen ja terveellisen ruokavalion noudattaminen.
- Keittojen, kuten kasvis- ja kanakeiton nauttiminen.
- Sipulin, valkosipulin ja inkiväärin osuuden lisääminen ruokavaliossa.
- Pähkinöiden, siementen ja muiden runsaasti hyvänlaatuisia Omega-3 -rasvahappoja sisältävien ruoka-ainesten nauttiminen.
Jos kylmyyden tunne johtuu alhaisesta ympäristön lämpötilasta, voidaan oloa parantaa noudattamalla tavanomaisia suosituksia, kuten kuumien juomien ja ruokien nauttimista sekä lämmintä pukeutumista.
Toisaalta taas, jos kyseessä ei ole alhaisen lämpötilan aiheuttama kylmyyden tunne, on mahdollista, että tila voi johtua jostakin yllä mainituista häiriöistä tai sairauksista, ja nämä tilat vaativat lääkärin hoitoa. Kun oireiden taustalla oleva syy on löydetty ja asianmukainen hoito aloitettu, myös kylmyyden tunne katoaa.
Erilaiset sairaudet voivat aiheuttaa kylmyyden tunnetta, samoin kylmyys voi johtua useista muista eri syistä, kuten esimerkiksi vääränlaisen ruokavalion noudattamisesta tai passiivisesta elämäntavasta.
Yleensä silloin, kun ihmisen on vaikea sietää kylmää, tämä voi olla merkki ongelmasta aineenvaihdunnassa. Kylmyyden tunne voi johtua myös siitä, että kyseisellä henkilöllä on alhainen rasvaprosentti, mikä taas ei salli elimistön ylläpitää kehon normaalia lämpötilaa.
Toisaalta taas kylmän tunne voi johtua siitä, että ihminen sairastaa tulehdusperäistä tautia, kuten nuhaa tai keuhkokuumetta, jotka voivat myös aiheuttaa kehon lämpötilan muutoksia.
Tulehdusperäisissä sairauksissa kylmän tunne yleensä kuitenkin laskee silloin, kun infektiota aiheuttavaa syytä hoidetaan.
Sekä kylmä hiki, jota esiintyy usein alhaisen verenpaineen yhteydessä, että kylmän tunne tietyissä kehon osissa ovat samalla sekä ilmeisiä että epämiellyttäviä.
Kylmäntunnetta aiheuttavia mahdollisia syitä
Kaikkien yllä mainittujen syiden lisäksi, kylmäntunnetta jopa keskellä kesää voivat aiheuttaa myös monet muut tekijät. Tällaisia tekijöitä voivat olla esimerkiksi seuraavat:
- Nälkä
- Anoreksia
- Väsymys
- Infektiotaudit
- Vaihdevuodet
- Kilpirauhasen vajaatoiminta
- Matala rasvaprosentti
- Verenkiertoon liittyvät häiriöt
Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että monien naisten kohdalla estrogeenin määrä johtaa hormonitasapainon heilahteluihin, jotka vaikuttavat kylmyyden ja kuumuuden tunteeseen, pääasiassa esimerkiksi vaihdevuosien ja raskauden aikaisissa vaiheissa.
8 sairautta, jotka aiheuttavat kylmyyden tunnetta
1. Anemia
Anemia on tila, jolle on ominaista hemoglobiinin puute veressä. Hemoglobiini taas on proteiini, jonka tehtävänä on kuljettaa happea ympäri elimistöä.
Punaisten verisolujen puutos johtaa anemiaan, mikä taas vaikuttaa siihen, että ihmisellä on taipumusta kokea kylmyyden tunnetta, samoin kuin väsymystä, kalpeutta, epäsäännöllistä sydämentykytystä sekä hengitysvaikeuksia fyysisten aktiviteettien aikana.
2. Raudanpuute
Raudanpuutteesta kärsivällä ihmisellä on usein taipumusta vilunväristyksiin ja kylmään hikeen.
Rauta on mineraali, jolla on tärkeä rooli verisolujen hapen kuljetuksessa. Tämä taas on prosessi, joka vaikuttaa merkittävällä tavalla koko elimistön lämpötilan säätelyyn.
Ihmisille, jotka tuntevat jatkuvaa kylmyyden tunnetta, suositellaan teetettäväksi verikokeita, joiden avulla voidaan selvittää, johtuuko kylmyyden tunne raudanpuutteesta vai jostain muusta tekijästä.
3. Huono verenkierto
Vaikka elimistön lämpötila olisikin normaali, jotkut ihmiset voivat tuntea kylmyyden tunnetta tietyillä kehon alueilla, yleensä raajoissa.
Riippumatta vuodenajasta, oli se sitten talvi taikka kesä, nämä ihmiset kokevat jatkuvaa kylmyyden tunnetta erityisesti jaloissa ja käsissä.
Joskus raajoissa voi esiintyä myös sinertävää sävyä tai jopa tunnottomuutta. Tämä voi viitata verenkiertoon liittyviin ongelmiin.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: 7 parasta tapaa parantaa jalkojen huonoa verenkiertoa
4. Raynaudin oireyhtymä eli valkosormisuus
Raynaudin oireyhtymä eli valkosormisuus on verenkiertohäiriö, joka voi aiheuttaa jatkuvaa kylmyyttä sekä käsissä että jaloissa.
Kylmyys voi ilmetä joko satunnaisesti tai kohtauksien myötä, jotka voivat kestää muutamista minuuteista jopa tunteihin. Raynaudin oireyhtymää sairastaville potilaille suositellaan kylmien jaksojen aikana esimerkiksi liikuntaa ja kylmien kehon osien hierontaa lämmön tuottamiseksi ja verenkierron edistämiseksi.
Raynaudin oireyhtymää sairastavien potilaiden raajat ovat yleensä vaaleahkot. Sen lisäksi, että raajat tuntuvat erittäin kylmiltä, voi potilas kokea sairastuneissa raajoissa myös tunnottomuutta ja yliherkkyyttä.
5. Ongelmat kilpirauhasen toiminnassa
Jos kärsit kylmyyden tunteesta ja väsymyksestä, sinulla on kuiva iho, ohuemmat ja hauraammat hiukset ja painosi nousee, kaikki nämä oireet voivat johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta.
Yleisesti ottaen kilpirauhasen ongelmista kärsivillä ihmisillä on normaalia matalampi kehon lämpötila ja alhaisempi sietokyky kylmyydelle. Kannattaa siis muistaa, että kilpirauhashormonin on tarkoitus säädellä kehon lämpötilaa, ja jos hormonien tasapainossa tapahtuu muutoksia, voivat nämä muutokset aiheuttaa myös kylmyyden tunnetta.
Toisaalta taas on pidettävä mielessä, että kilpirauhanen säätelee myös kehon aineenvaihduntaa ja siihen liittyviä reaktioita. Jos kilpirauhanen ei tuota tehokkaasti kilpirauhashormonia, voi tämä aiheuttaa aineenvaihdunnan hidastumista.
6. Verisuoniin kohdistuvat häiriöt
Kylmän tunnetta voi syntyä myös silloin, kun verenkierto jaloissa ja käsivarsissa rajoittuu. Verenkierron rajoittuminen voi johtua verisuonten toimintaan kohdistuvista häiriöistä, kuten veren hyytymisongelmista tai arterioskleroosista eli valtimonkovettumataudista.
Usein näiden häiriöiden aikana sekä jaloissa että käsissä esiintyy valkoista tai sinistä väriä sekä pistelyn tunnetta, ja iho voi tuntua kylmältä.
7. Diabetes
Diabetes voi aiheuttaa elimistössä munuaisvaurioita. Diabeteksen aiheuttama munuaisvaurio tunnetaan myös nimellä diabeettinen nefropatia ja sen yleisimpiä oireita on kylmyyden tunne. Diabeettinen nefropatia aiheuttaa myös hengitysvaikeuksia, jalkojen, käsien ja kasvojen turvotusta sekä pahoinvointia ja oksentelua.
8. Anoreksia
Jotta ihminen voisi tuntea olonsa mukavaksi, on hänen ruumiinlämpötilansa oltava 37 ºC ja kehon painoindeksin riittävä. Jos painoindeksi laskee rajusti, kuten anoreksiaa sairastavan ihmisen kohdalla, elimistössä tapahtuvan hajoamisen seurauksena voi muiden oireiden joukossa ilmaantua kylmyyden tunnetta.
Epäterveellistä ja ravintoköyhää ruokavaliota noudattavilla ihmisillä ravintoaineiden puute voi kylmyyden tunteen lisäksi oireilla myös uuvuttavan väsymyksen tunteena.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Epätasapainoinen ruokavalio ja väsymys
Muita tekijöitä, jotka aiheuttavat kylmyyden tunnetta
1. Alkoholi
Monet uskovat, että elimistö lämpenee silloin, kun olemme nauttineet yhden tai useamman lasillisen alkoholia. Alkoholi ei kuitenkaan lämmitä elimistöä ollenkaan, vaan päinvastoin. Se, mitä alkoholin kulutus itse asiassa elimistölle tekee, on lämpövirtauksen kuljettaminen kohti elimistön pintaa, eli toisin sanoen se siirtää kehon sisäistä lämpöä ulospäin.
Kun suonet lakkaavat laajentumasta ja alkavat sen sijaan supistua, lämmön tunne katoaa ja tällöin ihminen alkaa väristyä kylmästä.
2. Väsymys
Kun tunnet olosi väsyneeksi (oli kyseessä sitten unettomuus tai krooninen väsymys), elimistö toimii hitaasti ja puutteellisesti. Tämä johtuu siitä, että silloin, kun elimistö tuottaa vähemmän energiaa, myös sen lämpötila laskee.
3. Liian niukka ruokavalio
Ihmiset, jotka noudattavat liian niukkaa ruokavaliota, eivät todennäköisesti saa tarpeeksi kaloreita tehokkaan lämmöntuotannon varmistamiseksi. Riittävän kalorimäärän nauttiminen auttaa tuottamaan lämpöä ja näin ollen takaa, että myös elimistö toimii kunnolla.
Elimistö ei kykene ylläpitämään kehon matalaa lämpötilaa, joten on tarpeen, että kaloreita kulutetaan riittävä määrä lämmöntuotannon varmistamiseksi.
4. Liian alhainen kehon rasvaprosentti
Ihmiset, joilla on liian alhainen kehon rasvaprosentti, voivat tuntea kylmyyden tunnetta normaalia nopeammin ja useammin. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että heidän elimistöstään ei löydy riittävää rasvaprosenttia elimistöä suojaavan kerroksen luomiseksi.
5. B12-vitamiinin puute
Elimistö tarvitsee B12-vitamiinia punasolujen tuottamiseksi, joiden tehtävänä on taas kuljettaa happea koko kehoon. B12-vitamiinin puute voi aiheuttaa kroonista kylmyyden tunnetta.
B12-vitamiinin puute voi johtua myös epätasapainoisesta ja epäterveellisestä ruokavaliosta tai huonosta ravintoaineiden imeytymisestä suolessa.
6. Jotkut lääkeaineet voivat aiheuttaa alilämpöä
Kuluttajat eivät usein tiedä, että toisinaan myös osa lääkeaineista voi aiheuttaa erilaisia vaivoja, kuten virtsankarkailua ja tässä tapauksessa myös alilämpöä tai hypotermiaa.
Tällaisia lääkkeitä ovat muun muassa antipsykoottiset lääkkeet, barbituraatit, verisuonia laajentavat lääkkeet, osa verenpainelääkkeistä sekä jotkut epilepsialääkkeet monen muun lääkkeen joukossa.
Näiden ei-toivottujen sivuvaikutusten välttämiseksi on aina tärkeää lukea tarkkaan lääkkeen mukana tuleva seloste tai kysyä lisätietoa omalta lääkäriltä.
Suosituksia, jotka voivat auttaa vähentämään kylmyyden tunnetta kehossa
- Liikunnan harrastaminen.
- Asianmukaisesta nesteytyksestä huolehtiminen.
- Alkoholi- ja tupakkatuotteiden välttäminen.
- Tasapainoisen ja terveellisen ruokavalion noudattaminen.
- Keittojen, kuten kasvis- ja kanakeiton nauttiminen.
- Sipulin, valkosipulin ja inkiväärin osuuden lisääminen ruokavaliossa.
- Pähkinöiden, siementen ja muiden runsaasti hyvänlaatuisia Omega-3 -rasvahappoja sisältävien ruoka-ainesten nauttiminen.
Jos kylmyyden tunne johtuu alhaisesta ympäristön lämpötilasta, voidaan oloa parantaa noudattamalla tavanomaisia suosituksia, kuten kuumien juomien ja ruokien nauttimista sekä lämmintä pukeutumista.
Toisaalta taas, jos kyseessä ei ole alhaisen lämpötilan aiheuttama kylmyyden tunne, on mahdollista, että tila voi johtua jostakin yllä mainituista häiriöistä tai sairauksista, ja nämä tilat vaativat lääkärin hoitoa. Kun oireiden taustalla oleva syy on löydetty ja asianmukainen hoito aloitettu, myös kylmyyden tunne katoaa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bae, K. H., Go, H. Y., Park, K. H., Ahn, I., Yoon, Y., Lee, S. (2018). The association between cold hypersensitivity in the hands and feet and chronic disease: results of a multicentre study. BMC Complement Altern Med, 18(1), 40. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29385996/.
- Bravo, J. F. (2012). Dificultades en el diagnóstico y tratamiento de la disautonomía. Rev Chil Reumatol, 28(3), 152-58. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-691037.
- Chaker, L., Razvi, S., Bensenor, I. M., Azizi, F., Pearce, E. N., Peeters, R. P. (2022). Hypothyroidism. Nat Rev Dis Primers, 8(1), 30. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35589725/.
- Clínica Mayo (s.f.). Anemia. Consultado el 24 de mayo de 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360.
- Clínica Mayo (s.f.). Enfermedad arterial periférica. Consultado el 24 de mayo de 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/peripheral-artery-disease/symptoms-causes/syc-20350557.
- Moore, C., Bokor, B. (2022). Anorexia Nervosa. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459148/.
- Pittman, R. N. (2011). Regulation of Tissue Oxygenation. Morgan & Claypool Life Sciences. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK54112/.
- Rask-Madsen, C., King, G. L. (2013). Vascular complications of diabetes: mechanisms of injury and protective factors. Cell Metab, 17(1), 20–33. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23312281/.
- Stjernbrandt, A., Carlsson, D., Pettersson, H., Liljelind, I., Nilsson, T., Wahlström, J. (2018). Cold sensitivity and associated factors: a nested case-control study performed in Northern Sweden. Int Arch Occup Environ Health, 91(7), 785-797. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6132661/.
- Temprano, K. K. (2016). A Review of Raynaud’s Disease. Mo Med, 113(2), 123–126. https://europepmc.org/article/med/27311222.
- Voelcker, T. (2015). Perception of cold hands: comparison between women and men. Extrem Physiol Med, 4(S1), A80. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4580940/.
- Zhong, C. B., Leonardelli, G. J. (2008). Cold and lonely: does social exclusion literally feel cold? Psychol Sci, 19(9), 838-42. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18947346/.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.