Logo image
Logo image

Tunnetko kversetiinin edut?

5 minuuttia
Kversetiini on kasvipigmentti, jolle on tunnusomaista sen antioksidanttinen ja anti-inflammatorinen vaikutus. Mitkä ruoat sisältävät sitä?
Tunnetko kversetiinin edut?
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tunnetko kversetiinin edut? Kversetiini on luonnollinen fytokemikaali, jota löytyy monenlaisista kasveista ja elintarvikkeista. Vaikka sillä on tärkeä rooli pigmenttinä, se on myös tunnettu potentiaalistaan ​​edistää fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

Aivan kuten tieteellisessä ACS Omega -lehdessä julkaistussa artikkelissa on kuvattu, sillä on lupaavia bioaktiivisia vaikutuksia, sillä se toimii diabeteksen vastaisena yhdisteenä, antioksidanttina, tulehdusta ehkäisevänä yhdisteenä, haavoja parantavana aineena ja kardiovaskulaarisena aineena.

Itse asiassa sen mahdollisuuksia useiden sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon tutkitaan parhaillaan. Mitä tiede sanoo siitä? Mitkä ovat sen tärkeimmät lähteet? Tässä artikkelissa vastaamme näihin kysymyksiin.

Mikä on kversetiini?

Kversetiini on kasvipigmentti, joka kuuluu flavonoidien ryhmään. Se vastaa värin antamisesta eri hedelmille, kukille ja vihanneksille. Tämän lisäksi sitä arvostetaan sen antioksidanttisista ja anti-inflammatorisista ominaisuuksistaan. Sen nimi tulee latinan sanasta quercetum, joka tarkoittaa “tammimetsää“.

Vaikka sen biologista hyötyosuutta aliarvioitiin aiemmin, sen tiedetään nyt olevan suhteellisen korkeampi kuin muiden fytokemikaalien. Lisäksi sen arvioidaan olevan runsain flavonoidi ruokavaliossamme, ja keskivertoihminen kuluttaa 10–100 mg päivässä ruoan kautta (sitä löytyy yli 20 ruokalähteestä).

Kversetiinin hyödyt ja käyttötarkoitukset

Tutkijat ovat useiden vuosikymmenten ajan pitäneet kversetiiniä suuressa biologisessa arvossa sen antioksidanttikapasiteetin vuoksi. Kuten Pharmacognosy Reviewsin julkaisussa selitetään, tämäntyyppisillä flavonoidilla on tärkeä rooli solujen suojaamisessa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.

Vapaat radikaalit ovat epävakaita molekyylejä, jotka liittyvät monien kroonisten sairauksien kehittymiseen. Niiden liiallinen tuotanto muuttaa solujen toimintaa ja johtaa sydämen, aineenvaihdunnan sekä hermoston rappeutumishäiriöiden kehittymiseen. Miten kversetiini auttaa näiden ongelmien ehkäisyssä tai hoidossa? Katsotaanpa!

Tulehduksen alentamiseen vaikuttavat ominaisuudet

Monet krooniset sairaudet liittyvät krooniseen tulehdukseen. Toisaalta on todettu, että vapaiden radikaalien korkeat tasot aktivoivat tulehduksellisia geenejä ja johtavat kehon kohtuuttomaan vasteeseen.

Tässä suhteessa kversetiini on hyödyllinen, koska sen antioksidanttipotentiaali estää vapaiden radikaalien kielteisiä vaikutuksia. Samoin se vähentää solutulehduksen merkkiaineita.

Tältä osin The American Journal of Clinical Nutrition raportoi, että kversetiini heikensi tutkimuksessa tulehdusgeenien, mukaan lukien tuumorinekroositekijä-alfa (TNFα) ja interleukiini-6 (IL-6) -molekyylit, ilmentymistä.

Sillä välin Journal of the American Nutrition Association -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin, että 500 mg kversetiiniä päivittäin 8 viikon ajan vähensi tulehdusmerkkiaineita nivelreumaa sairastavilla naisilla. Tämä liittyi jäykkyyden ja kivun vähenemiseen.

Some figure
Kvertsetiini voi vähentää nivelreuman aiheuttamaa epämukavuutta, kipua ja jäykkyyttä.

Lue myös: 5 seurausta pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden kulutuksesta

Sydän- ja verisuonisairaudet

Yksi syy, miksi kversetiini edistää sydän- ja verisuoniterveydenhuoltoa, on sen kyky rentouttaa verisuonia. Tämän vuoksi sen nauttiminen auttaa vähentämään korkean verenpaineen riskiä.

Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics -lehdessä julkaistu tutkimus raportoi, että tällä flavonoidilla on verisuonia laajentavia vaikutuksia ja se auttaa alentamaan korkeaa verenpainetta. Tämä vahvistettiin myös äskettäin Journal of the American Heart Association -lehdessä julkaistussa katsauksessa, jossa todettiin, että 500 mg:n kversetiinin nauttiminen päivässä auttoi alentamaan systolista ja diastolista verenpainetta keskimäärin 5,8 mm Hg ja 2,6 mm Hg.

European Journal of Medicinal Chemistry:ssä jaetut tiedot puolestaan ​​viittaavat siihen, että kversetiini estää myös huonon kolesterolin (LDL) hapettumista, mikä on avainasemassa kardiovaskulaarisen riskin hallinnassa.

Neurodegeneratiivisten häiriöiden ehkäisy

Antioksidanteilla on tärkeä rooli neurodegeneratiivisten sairauksien riskin vähentämisessä. Erityisesti kversetiini on tunnustettu hermostoa suojaavaksi aineeksi.

Oxidative Medicine and Cellular Longevity -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että tämä aine stimuloi luonnollista puolustuskykyä oksidatiivista stressiä vastaan ​​ja vähentää Alzheimerin taudin sekä dementian riskiä.

Allergiaoireiden lievitys

Kversetiinin anti-inflammatorisella vaikutuksella on positiivisia vaikutuksia allergioiden torjunnassa. Journal of Allergy, Asthma and Immunologylehdessä kerrottiin, että tämä antioksidantti auttoi hallitsemaan maapähkinään liittyviä anafylaktisia reaktioita hiirillä.

Samaan aikaan muut tutkimukset havaitsivat, että se auttaa tukahduttamaan tulehdusta edistäviä kemikaaleja, kuten histamiinia. Toistaiseksi on epäselvää, esiintyisikö näitä samoja vaikutuksia ihmisillä.

Kasvaimia ehkäisevät ominaisuudet

Kvertsetiini ei ole vaihtoehtoinen parannuskeino syöpään. Se ei missään tapauksessa saa korvata tämän taudin lääkehoitoja. Todisteet viittaavat kuitenkin siihen, että sillä on ehkäisevä rooli oksidatiiviseen stressiin ja tulehdukseen liittyvissä kroonisissa sairauksissa, kuten kasvaimissa.

Plos One -lehdessä tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että tämä fytokemikaali auttaa merkittävästi estämään syöpäsolujen lisääntymistä. Tarkemmin sanottuna koeputki- ja eläintutkimukset yhdistävät tämän aineen syövän ehkäisyyn seuraavissa kudoksissa:

Ennenaikaisen ikääntymisen ehkäisy

Ikääntyminen on biologinen prosessi, jota ei voida pysäyttää. Jatkuva altistuminen vapaille radikaaleille kuitenkin nopeuttaa sitä. Onneksi luonnolliset aineet, kuten kversetiini, voivat auttaa pysäyttämään tai hidastamaan sitä.

Nature Medicinetutkimuksessa yhdistetään sen käyttö lisääntyneeseen eliniän odotteeseen vanhuudessa. Se viittaa myös siihen, että se auttaa suojaamaan soluja ja vähentämään ikääntymisen merkkiaineita.

Samanlaisia ​​tuloksia raportoitiin toisessa The American Journal of Chinese Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, jossa todettiin, että kversetiinillä on korjaavia etuja ihmisen ihon fibroblasteihin.

Verensokeritasojen hallinta

Useissa tutkimuksissa kversetiini on osoittanut sen hyödyt verensokerin alentamisessa. Biomedicine and Pharmacotherapy -lehdessä julkaistussa kirjallisuuskatsauksessa kerrotaan, että tällä flavonoidilla on diabeteksen vastainen potentiaali ja se voi vähentää diabetekseen liittyvien komplikaatioiden riskiä.

Some figure
Punaiset omenat ovat tärkeä kversetiinin lähde, ja niitä voidaan syödä usein.

Lue myös: Mitä lääkkeiden apuaineet ovat?

Kversetiinin riskit ja mahdolliset sivuvaikutukset

Vaikka kversetiini tunnetaan monista eduistaan, se ei ole ilman sivuvaikutuksia, varsinkin kun sitä käytetään lisäravinteena. Molecular Nutrition and Food Researchin raportissa kerrotaan, että yli 1000 mg:n päivittäinen saanti voi aiheuttaa seuraavia oireita:

  • Vatsaongelmia
  • Päänsärkyä
  • Pistelevää tunnetta
  • Pahoinvointia

Useimmissa tapauksissa sitä pidetään kuitenkin turvallisena eikä sen pitäisi aiheuttaa komplikaatioita.

Paras tapa kuluttaa sitä on sitä sisältävien ruokien kautta. Jos sitä kuitenkin otetaan lisäravinteena, sitä tulee välttää seuraavissa tapauksissa:

  • Raskaana olevat ja imettävät naiset
  • Ihmiset, jotka saavat antibioottihoitoa
  • Ihmiset, jotka käyttävät korkeaan verenpaineeseen lääkkeitä
  • Ihmiset, joilla on diagnosoitu krooninen sairaus (käänny ensin lääkärin puoleen)

On tärkeää ottaa huomioon, että suurin osa kversetiiniä koskevista tutkimuksista on tehty eläimillä tai laboratoriossa. Siksi ei voida varmuudella väittää, että se tuottaa merkittäviä etuja ihmisille. Siksi sen ei pitäisi olla ensisijainen hoito.

Tärkeimmät kversetiinin lähteet

Kvertsetiini tarjoaa monia etuja, kun sitä saadaan tiettyjen elintarvikkeiden kautta. Se on usein keskittynyt kuoreen tai ulkokerrokseen. Tärkeimmät lähteet ovat seuraavat:

  • Parsakaali
  • Kirsikat
  • Tomaatit
  • Salottisipulia
  • Lehtikaali
  • Punaiset viinirypäleet
  • Kaprikset
  • Vihreä ja musta tee
  • Punaiset omenat
  • Punainen lehtisalaatti
  • Paprikat (keltainen ja vihreä)
  • Sipulit (punainen ja valkoinen)
  • Marjat (karpalot, mustikat, mustikat ja vadelmat)

Kversetiinin määrä vaihtelee kussakin elintarvikkeessa ja joskus riippuu sen kasvuolosuhteista. Sitä on kuitenkin saatavana myös kaupallisina lisäravinteina, joko kapselina tai jauheena.

Suositellut annokset ovat yleensä 500-1000 mg päivässä. Optimaalisen imeytymisen varmistamiseksi on suositeltavaa käyttää samanaikaisesti C-vitamiinia tai entsyymejä, kuten bromelaiinia.

Mitä meidän tulee muistaa kversetiinistä ja sen eduista?

Kvertsetiini on yksi suosituimmista flavonoideista hyvän terveyden edistämiseksi. Todisteet viittaavat siihen, että sillä on anti-inflammatorista ja antioksidanttista potentiaali. Tällä tavoin sillä on rooli useiden sairauksien ehkäisyssä.

Vaikka sitä on saatavana lisäravinteena, se saadaan parhaiten ruokavalion kautta. Monet ruoat sisältävät sitä ja muita tärkeitä ravintoaineita.

Tunnetko kversetiinin edut? Kversetiini on luonnollinen fytokemikaali, jota löytyy monenlaisista kasveista ja elintarvikkeista. Vaikka sillä on tärkeä rooli pigmenttinä, se on myös tunnettu potentiaalistaan ​​edistää fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

Aivan kuten tieteellisessä ACS Omega -lehdessä julkaistussa artikkelissa on kuvattu, sillä on lupaavia bioaktiivisia vaikutuksia, sillä se toimii diabeteksen vastaisena yhdisteenä, antioksidanttina, tulehdusta ehkäisevänä yhdisteenä, haavoja parantavana aineena ja kardiovaskulaarisena aineena.

Itse asiassa sen mahdollisuuksia useiden sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon tutkitaan parhaillaan. Mitä tiede sanoo siitä? Mitkä ovat sen tärkeimmät lähteet? Tässä artikkelissa vastaamme näihin kysymyksiin.

Mikä on kversetiini?

Kversetiini on kasvipigmentti, joka kuuluu flavonoidien ryhmään. Se vastaa värin antamisesta eri hedelmille, kukille ja vihanneksille. Tämän lisäksi sitä arvostetaan sen antioksidanttisista ja anti-inflammatorisista ominaisuuksistaan. Sen nimi tulee latinan sanasta quercetum, joka tarkoittaa “tammimetsää“.

Vaikka sen biologista hyötyosuutta aliarvioitiin aiemmin, sen tiedetään nyt olevan suhteellisen korkeampi kuin muiden fytokemikaalien. Lisäksi sen arvioidaan olevan runsain flavonoidi ruokavaliossamme, ja keskivertoihminen kuluttaa 10–100 mg päivässä ruoan kautta (sitä löytyy yli 20 ruokalähteestä).

Kversetiinin hyödyt ja käyttötarkoitukset

Tutkijat ovat useiden vuosikymmenten ajan pitäneet kversetiiniä suuressa biologisessa arvossa sen antioksidanttikapasiteetin vuoksi. Kuten Pharmacognosy Reviewsin julkaisussa selitetään, tämäntyyppisillä flavonoidilla on tärkeä rooli solujen suojaamisessa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.

Vapaat radikaalit ovat epävakaita molekyylejä, jotka liittyvät monien kroonisten sairauksien kehittymiseen. Niiden liiallinen tuotanto muuttaa solujen toimintaa ja johtaa sydämen, aineenvaihdunnan sekä hermoston rappeutumishäiriöiden kehittymiseen. Miten kversetiini auttaa näiden ongelmien ehkäisyssä tai hoidossa? Katsotaanpa!

Tulehduksen alentamiseen vaikuttavat ominaisuudet

Monet krooniset sairaudet liittyvät krooniseen tulehdukseen. Toisaalta on todettu, että vapaiden radikaalien korkeat tasot aktivoivat tulehduksellisia geenejä ja johtavat kehon kohtuuttomaan vasteeseen.

Tässä suhteessa kversetiini on hyödyllinen, koska sen antioksidanttipotentiaali estää vapaiden radikaalien kielteisiä vaikutuksia. Samoin se vähentää solutulehduksen merkkiaineita.

Tältä osin The American Journal of Clinical Nutrition raportoi, että kversetiini heikensi tutkimuksessa tulehdusgeenien, mukaan lukien tuumorinekroositekijä-alfa (TNFα) ja interleukiini-6 (IL-6) -molekyylit, ilmentymistä.

Sillä välin Journal of the American Nutrition Association -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin, että 500 mg kversetiiniä päivittäin 8 viikon ajan vähensi tulehdusmerkkiaineita nivelreumaa sairastavilla naisilla. Tämä liittyi jäykkyyden ja kivun vähenemiseen.

Some figure
Kvertsetiini voi vähentää nivelreuman aiheuttamaa epämukavuutta, kipua ja jäykkyyttä.

Lue myös: 5 seurausta pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden kulutuksesta

Sydän- ja verisuonisairaudet

Yksi syy, miksi kversetiini edistää sydän- ja verisuoniterveydenhuoltoa, on sen kyky rentouttaa verisuonia. Tämän vuoksi sen nauttiminen auttaa vähentämään korkean verenpaineen riskiä.

Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics -lehdessä julkaistu tutkimus raportoi, että tällä flavonoidilla on verisuonia laajentavia vaikutuksia ja se auttaa alentamaan korkeaa verenpainetta. Tämä vahvistettiin myös äskettäin Journal of the American Heart Association -lehdessä julkaistussa katsauksessa, jossa todettiin, että 500 mg:n kversetiinin nauttiminen päivässä auttoi alentamaan systolista ja diastolista verenpainetta keskimäärin 5,8 mm Hg ja 2,6 mm Hg.

European Journal of Medicinal Chemistry:ssä jaetut tiedot puolestaan ​​viittaavat siihen, että kversetiini estää myös huonon kolesterolin (LDL) hapettumista, mikä on avainasemassa kardiovaskulaarisen riskin hallinnassa.

Neurodegeneratiivisten häiriöiden ehkäisy

Antioksidanteilla on tärkeä rooli neurodegeneratiivisten sairauksien riskin vähentämisessä. Erityisesti kversetiini on tunnustettu hermostoa suojaavaksi aineeksi.

Oxidative Medicine and Cellular Longevity -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että tämä aine stimuloi luonnollista puolustuskykyä oksidatiivista stressiä vastaan ​​ja vähentää Alzheimerin taudin sekä dementian riskiä.

Allergiaoireiden lievitys

Kversetiinin anti-inflammatorisella vaikutuksella on positiivisia vaikutuksia allergioiden torjunnassa. Journal of Allergy, Asthma and Immunologylehdessä kerrottiin, että tämä antioksidantti auttoi hallitsemaan maapähkinään liittyviä anafylaktisia reaktioita hiirillä.

Samaan aikaan muut tutkimukset havaitsivat, että se auttaa tukahduttamaan tulehdusta edistäviä kemikaaleja, kuten histamiinia. Toistaiseksi on epäselvää, esiintyisikö näitä samoja vaikutuksia ihmisillä.

Kasvaimia ehkäisevät ominaisuudet

Kvertsetiini ei ole vaihtoehtoinen parannuskeino syöpään. Se ei missään tapauksessa saa korvata tämän taudin lääkehoitoja. Todisteet viittaavat kuitenkin siihen, että sillä on ehkäisevä rooli oksidatiiviseen stressiin ja tulehdukseen liittyvissä kroonisissa sairauksissa, kuten kasvaimissa.

Plos One -lehdessä tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että tämä fytokemikaali auttaa merkittävästi estämään syöpäsolujen lisääntymistä. Tarkemmin sanottuna koeputki- ja eläintutkimukset yhdistävät tämän aineen syövän ehkäisyyn seuraavissa kudoksissa:

Ennenaikaisen ikääntymisen ehkäisy

Ikääntyminen on biologinen prosessi, jota ei voida pysäyttää. Jatkuva altistuminen vapaille radikaaleille kuitenkin nopeuttaa sitä. Onneksi luonnolliset aineet, kuten kversetiini, voivat auttaa pysäyttämään tai hidastamaan sitä.

Nature Medicinetutkimuksessa yhdistetään sen käyttö lisääntyneeseen eliniän odotteeseen vanhuudessa. Se viittaa myös siihen, että se auttaa suojaamaan soluja ja vähentämään ikääntymisen merkkiaineita.

Samanlaisia ​​tuloksia raportoitiin toisessa The American Journal of Chinese Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, jossa todettiin, että kversetiinillä on korjaavia etuja ihmisen ihon fibroblasteihin.

Verensokeritasojen hallinta

Useissa tutkimuksissa kversetiini on osoittanut sen hyödyt verensokerin alentamisessa. Biomedicine and Pharmacotherapy -lehdessä julkaistussa kirjallisuuskatsauksessa kerrotaan, että tällä flavonoidilla on diabeteksen vastainen potentiaali ja se voi vähentää diabetekseen liittyvien komplikaatioiden riskiä.

Some figure
Punaiset omenat ovat tärkeä kversetiinin lähde, ja niitä voidaan syödä usein.

Lue myös: Mitä lääkkeiden apuaineet ovat?

Kversetiinin riskit ja mahdolliset sivuvaikutukset

Vaikka kversetiini tunnetaan monista eduistaan, se ei ole ilman sivuvaikutuksia, varsinkin kun sitä käytetään lisäravinteena. Molecular Nutrition and Food Researchin raportissa kerrotaan, että yli 1000 mg:n päivittäinen saanti voi aiheuttaa seuraavia oireita:

  • Vatsaongelmia
  • Päänsärkyä
  • Pistelevää tunnetta
  • Pahoinvointia

Useimmissa tapauksissa sitä pidetään kuitenkin turvallisena eikä sen pitäisi aiheuttaa komplikaatioita.

Paras tapa kuluttaa sitä on sitä sisältävien ruokien kautta. Jos sitä kuitenkin otetaan lisäravinteena, sitä tulee välttää seuraavissa tapauksissa:

  • Raskaana olevat ja imettävät naiset
  • Ihmiset, jotka saavat antibioottihoitoa
  • Ihmiset, jotka käyttävät korkeaan verenpaineeseen lääkkeitä
  • Ihmiset, joilla on diagnosoitu krooninen sairaus (käänny ensin lääkärin puoleen)

On tärkeää ottaa huomioon, että suurin osa kversetiiniä koskevista tutkimuksista on tehty eläimillä tai laboratoriossa. Siksi ei voida varmuudella väittää, että se tuottaa merkittäviä etuja ihmisille. Siksi sen ei pitäisi olla ensisijainen hoito.

Tärkeimmät kversetiinin lähteet

Kvertsetiini tarjoaa monia etuja, kun sitä saadaan tiettyjen elintarvikkeiden kautta. Se on usein keskittynyt kuoreen tai ulkokerrokseen. Tärkeimmät lähteet ovat seuraavat:

  • Parsakaali
  • Kirsikat
  • Tomaatit
  • Salottisipulia
  • Lehtikaali
  • Punaiset viinirypäleet
  • Kaprikset
  • Vihreä ja musta tee
  • Punaiset omenat
  • Punainen lehtisalaatti
  • Paprikat (keltainen ja vihreä)
  • Sipulit (punainen ja valkoinen)
  • Marjat (karpalot, mustikat, mustikat ja vadelmat)

Kversetiinin määrä vaihtelee kussakin elintarvikkeessa ja joskus riippuu sen kasvuolosuhteista. Sitä on kuitenkin saatavana myös kaupallisina lisäravinteina, joko kapselina tai jauheena.

Suositellut annokset ovat yleensä 500-1000 mg päivässä. Optimaalisen imeytymisen varmistamiseksi on suositeltavaa käyttää samanaikaisesti C-vitamiinia tai entsyymejä, kuten bromelaiinia.

Mitä meidän tulee muistaa kversetiinistä ja sen eduista?

Kvertsetiini on yksi suosituimmista flavonoideista hyvän terveyden edistämiseksi. Todisteet viittaavat siihen, että sillä on anti-inflammatorista ja antioksidanttista potentiaali. Tällä tavoin sillä on rooli useiden sairauksien ehkäisyssä.

Vaikka sitä on saatavana lisäravinteena, se saadaan parhaiten ruokavalion kautta. Monet ruoat sisältävät sitä ja muita tärkeitä ravintoaineita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Anand David, Alexander Victor et al. “Overviews of Biological Importance of Quercetin: A Bioactive Flavonoid.” Pharmacognosy reviews vol. 10,20 (2016): 84-89. doi:10.4103/0973-7847.194044
  • Bischoff SC. Quercetin: potentials in the prevention and therapy of disease. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2008 Nov;11(6):733-40. doi: 10.1097/MCO.0b013e32831394b8. PMID: 18827577.
  • Anand David, Alexander Victor et al. “Overviews of Biological Importance of Quercetin: A Bioactive Flavonoid.” Pharmacognosy reviews vol. 10,20 (2016): 84-89. doi:10.4103/0973-7847.194044
  • Hunter P. The inflammation theory of disease. The growing realization that chronic inflammation is crucial in many diseases opens new avenues for treatment. EMBO Rep. 2012 Nov 6;13(11):968-70. doi: 10.1038/embor.2012.142. Epub 2012 Oct 9. PMID: 23044824; PMCID: PMC3492709.
  • Boots AW, Haenen GR, Bast A. Health effects of quercetin: from antioxidant to nutraceutical. Eur J Pharmacol. 2008 May 13;585(2-3):325-37. doi: 10.1016/j.ejphar.2008.03.008. Epub 2008 Mar 18. PMID: 18417116.
  • Chuang CC, Martinez K, Xie G, Kennedy A, Bumrungpert A, Overman A, Jia W, McIntosh MK. Quercetin is equally or more effective than resveratrol in attenuating tumor necrosis factor-{alpha}-mediated inflammation and insulin resistance in primary human adipocytes. Am J Clin Nutr. 2010 Dec;92(6):1511-21. doi: 10.3945/ajcn.2010.29807. Epub 2010 Oct 13. PMID: 20943792.
  • Javadi F, Ahmadzadeh A, Eghtesadi S, Aryaeian N, Zabihiyeganeh M, Rahimi Foroushani A, Jazayeri S. The Effect of Quercetin on Inflammatory Factors and Clinical Symptoms in Women with Rheumatoid Arthritis: A Double-Blind, Randomized Controlled Trial. J Am Coll Nutr. 2017 Jan;36(1):9-15. doi: 10.1080/07315724.2016.1140093. Epub 2016 Oct 6. PMID: 27710596.
  • Patel RV, Mistry BM, Shinde SK, Syed R, Singh V, Shin HS. Therapeutic potential of quercetin as a cardiovascular agent. Eur J Med Chem. 2018 Jul 15;155:889-904. doi: 10.1016/j.ejmech.2018.06.053. Epub 2018 Jun 27. PMID: 29966915.
  • Costa LG, Garrick JM, Roquè PJ, Pellacani C. Mechanisms of Neuroprotection by Quercetin: Counteracting Oxidative Stress and More. Oxid Med Cell Longev. 2016;2016:2986796. doi: 10.1155/2016/2986796. Epub 2016 Jan 24. PMID: 26904161; PMCID: PMC4745323.
  • Khansari N, Shakiba Y, Mahmoudi M. Chronic inflammation and oxidative stress as a major cause of age-related diseases and cancer. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2009 Jan;3(1):73-80. doi: 10.2174/187221309787158371. PMID: 19149749.
  • Zhou J, Fang L, Liao J, Li L, Yao W, Xiong Z, Zhou X. Investigation of the anti-cancer effect of quercetin on HepG2 cells in vivo. PLoS One. 2017 Mar 6;12(3):e0172838. doi: 10.1371/journal.pone.0172838. PMID: 28264020; PMCID: PMC5338765.
  • Hashemzaei M, Delarami Far A, Yari A, Heravi RE, Tabrizian K, Taghdisi SM, Sadegh SE, Tsarouhas K, Kouretas D, Tzanakakis G, Nikitovic D, Anisimov NY, Spandidos DA, Tsatsakis AM, Rezaee R. Anticancer and apoptosis‑inducing effects of quercetin in vitro and in vivo. Oncol Rep. 2017 Aug;38(2):819-828. doi: 10.3892/or.2017.5766. Epub 2017 Jun 28. PMID: 28677813; PMCID: PMC5561933.
  • Deng XH, Song HY, Zhou YF, Yuan GY, Zheng FJ. Effects of quercetin on the proliferation of breast cancer cells and expression of survivin in vitro. Exp Ther Med. 2013 Nov;6(5):1155-1158. doi: 10.3892/etm.2013.1285. Epub 2013 Sep 3. PMID: 24223637; PMCID: PMC3820718.
  • Su Q, Peng M, Zhang Y, Xu W, Darko KO, Tao T, Huang Y, Tao X, Yang X. Quercetin induces bladder cancer cells apoptosis by activation of AMPK signaling pathway. Am J Cancer Res. 2016 Jan 15;6(2):498-508. PMID: 27186419; PMCID: PMC4859676.
  • Xu M, Pirtskhalava T, Farr JN, Weigand BM, Palmer AK, Weivoda MM, Inman CL, Ogrodnik MB, Hachfeld CM, Fraser DG, Onken JL, Johnson KO, Verzosa GC, Langhi LGP, Weigl M, Giorgadze N, LeBrasseur NK, Miller JD, Jurk D, Singh RJ, Allison DB, Ejima K, Hubbard GB, Ikeno Y, Cubro H, Garovic VD, Hou X, Weroha SJ, Robbins PD, Niedernhofer LJ, Khosla S, Tchkonia T, Kirkland JL. Senolytics improve physical function and increase lifespan in old age. Nat Med. 2018 Aug;24(8):1246-1256. doi: 10.1038/s41591-018-0092-9. Epub 2018 Jul 9. PMID: 29988130; PMCID: PMC6082705.
  • Sohn EJ, Kim JM, Kang SH, Kwon J, An HJ, Sung JS, Cho KA, Jang IS, Choi JS. Restoring Effects of Natural Anti-Oxidant Quercetin on Cellular Senescent Human Dermal Fibroblasts. Am J Chin Med. 2018;46(4):853-873. doi: 10.1142/S0192415X18500453. Epub 2018 May 8. PMID: 29737207.
  • Andres S, Pevny S, Ziegenhagen R, Bakhiya N, Schäfer B, Hirsch-Ernst KI, Lampen A. Safety Aspects of the Use of Quercetin as a Dietary Supplement. Mol Nutr Food Res. 2018 Jan;62(1). doi: 10.1002/mnfr.201700447. Epub 2017 Dec 19. PMID: 29127724.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.