Logo image
Logo image

Millaisia elintarvikkeita kannattaa ostaa karanteenin aikana?

5 minuuttia
Asianmukaisen ruokavalion noudattaminen myös karanteenin aikana on hyvinvointimme kannalta tärkeää. Tästä syystä haluamme kertoa seuraavaksi hieman tarkemmin, millaisia elintarvikkeita kannattaa ostaa karanteenin aikana niiden ominaisuuksien ja säilyvyyden perusteella.
Millaisia elintarvikkeita kannattaa ostaa karanteenin aikana?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Karanteenin aikana on välttämätöntä harkita uudelleen, millaisia elintarvikkeita kannattaa ostaa. Älykäs ostaminen auttaa meitä sekä säästämään rahaa että maksimoimaan elintarvikkeista saatavan hyödyn.

On tärkeää, että kykenemme takaamaan myös karanteenin aikana kaikkien niiden tärkeiden ravinteiden saannin, joita elimistömme tarvitsee omien elintärkeiden toimintojensa ylläpitämiseksi. Tästä syystä ruokaostoksilla meidän tulisi pitää mielessä muutamia tärkeitä näkökohtia, jotka kertovat, millaisia elintarvikkeita kannattaa karanteenin aikana ostaa.

Emme lisäksi saa unohtaa, että tänä aikana on erittäin todennäköistä, että fyysinen aktiivisuutemme laskee samalla, kun kalorimäärämme lähtevät nousemaan. Siksi onkin tärkeää, että tämä seikka otetaan tarkoin huomioon karanteeniajan ruokavaliota suunniteltaessa, sillä liiallinen kalorien kulutus johtaa painonnousuun. Tästä syystä haluamme jakaa tässä artikkelissa muutamia hyödyllisiä vinkkejä, jotka kertovat, millaisia elintarvikkeita kannattaa karanteenin aikana ostaa.

Millaiset elintarvikkeet sopivat parhaiten karanteeniajalle?

Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman kriisin edessä Maailman terveysjärjestö WHO on korostanut sosiaalisen eristäytymisen ylläpitämisen tärkeyttä. Tästä syystä yksi useiden maiden toteuttamista ennalta ehkäisevistä toimenpiteistä on ollut väistämättä väestön karanteeni. Vaikka Suomessa ulkonaliikkumiskieltoa ei ole laitettu monien muiden maiden tapaan voimaan, ihmisiä pyydetään pysyttelemään kodeissaan ja välttämään liikkumista ulkona ilman tärkeää syytä.

Tästä syystä myös monet suomalaiset ovat alkaneet pohtia tulevaisuutta ja mahdollisia rajoituksia ulkona liikkumiselle, mikä voisi johtaa esimerkiksi kauppojen aukioloaikojen rajoittamiseen. Tämän lisäksi monet riskiryhmään kuuluvat henkilöt eivät asioi enää edes ruokaostoksilla, vaan tilaavat ostoksensa suoraan kotiin joko kaupan oman kuljetuspalvelun tai läheisen kautta. Nämä poikkeusolot ovat herättäneet monissa huolenaiheita siitä, millaisia elintarvikkeita ostoslistaan ​​tulisi sisällyttää ja millaista karanteeniaikana valmistettavan ruoan tulisi terveyden ja hyvinvoinnin kannalta olla.

No, näiden epäilyjen häivyttämiseksi haluamme jakaa alla yksityiskohtaisesti hyödyllisiä vinkkejä siihen!

1. Säilykkeet

Säilykkeillä on perustavanlaatuinen etu muihin markkinoilta saataviin elintarvikkeisiin nähden: niiden säilyvyysaika. Tällä tavoin voimme taata korkealaatuisten proteiinien lähteen (etenkin kalasta ja merenelävistä valmistetuissa säilykkeissä) valmistamisessamme aterioissa pitkin päivää.

Makro- ja mikroravintoaineita tutkineiden asiantuntijoiden mukaan proteiinin riittävä saanti on avaintekijä silloin, kun haluamme ehkäistä lihasten heikentymistä. Tästä syystä meidän ei tulisi laiminlyödä sen asianmukaista saantia. Proteiinipitoisten tuotteiden lisäksi voimme hankkia myös hedelmiä ja joitakin vihanneksia säilykkeinä, vaikka samalla kannattaa muistaa, että tuoreiden kasvisten ja vihannesten päivittäistä saantia kannattaa pitää yllä niin pitkään kuin mahdollista.

Samalla on hyvä pitää mielessä, että jos nautimme hedelmiä ja vihanneksia säilöttyinä, voimme samalla hyötyä myös niiden säilykevedestä. Säilyketuotteissa joidenkin vihannesten ja hedelmien vitamiinit ja mineraalit liukenevat nimenomaan säilykeveteen ja tämän hyödyntämällä voimme varmistaa, että saamme kyseisestä elintarvikkeesta käyttöön sen parhaan ravitsemuksellisen laadun.

Some figure

Kotikaranteenin kaltaisina aikoina säilykkeillä on yksi erittäin tärkeä etu muihin elintarvikkeisiin verrattuna: niiden pitkä säilyvyys.

2. Pakastetut vihannekset

Vihannekset ja hedelmät ovat herkästi pilaantuvia elintarvikkeita, ja niiden säilyvyys huoneenlämmössä on usein lyhyt. Pakastettuina taas ne säilyvät pidempään.

Lisäksi on huomattava, että vihannesten pakastaminen pitää niiden ravitsemukselliset ominaisuudet ennallaan toisin kuin esimerkiksi niiden keittäminen tai säilöminen. Toki se, mikä pakastamisen aikana voi muuttua, on niiden ulkonäkö, rakenne ja maku, mutta samalla niiden rikas ravintosisältö täydentää loistavasti karanteenin aikaista ruokavaliota.

Vitamiinien ja antioksidanttien saanti on välttämätöntä myös karanteenin aikana, oli se sitten miten lyhyt tahansa. Tästä syystä, ja kuten monet asiantuntijat ovat neuvoneet, voimme pyrkiä varmistamaan näiden tärkeiden ravintoaineiden saantia pakastettujen hedelmien ja vihannesten avulla.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Voiko koronavirus tarttua elintarvikkeiden välityksellä?

3. Täysjyvä

Nälkää säätelevän mekanismin moitteettoman toiminnan varmistamiseksi sekä suoliston tasaisen toiminnan mahdollistamiseksi on tärkeää, että muistamme pitää huolta myös karanteenin aikana riittävästä kuidun saannista.

Tätä väittämää tukevat myös tieteelliset tutkimukset, ja siksi onkin välttämätöntä, että pyrimme takaamaan täysjyvien ja kuitupitoisten tuotteiden saannin ruokavaliossamme aina, oli kyse kotikaranteenista tai ei. Täysjyväriisin, ruisleivän, villiriisin, kvinoan ja täysjyväpastan lisäksi esimerkiksi palkokasvit pitävät usein sisällään runsain määrin kuitua.

4. Jogurtti

Probioottisten elintarvikkeiden kulutus on välttämätöntä suoliston asianmukaisen toiminnan takaamiseksi. Lisäksi hyvä suoliston mikrobisto on tieteellisten tutkimusten mukaan yksi ensimmäisistä puolustusmuureista, jonka elimistömme ottaa käyttöön taistelussa patogeenisiä organismeja vastaan.

Lisäksi maitotuotteiden kulutus tarjoaa elimistölle tärkeitä annoksia kalsiumia. Tämä mineraali puolestaan liittyy muun muassa hermoimpulssien siirtoon sekä luuston terveyteen. Samalla on kuitenkin hyvä varmistaa, että jogurteissa ei ole lisättyä sokeria, sillä makeutettujen jogurttituotteiden kuluttaminen voi yllättäen tuoda ruokavalioon epätoivottuja lisäkaloreita. Parhaita vaihtoehtoja ovatkin maustamattomat jogurtit, joko maidosta tai kasvimaidoista valmistettuina.

Toinen maitotuotteiden etu on se, että niiden säilyvyys jääkaapissa on moniin muihin elintarvikkeisiin, kuten vihanneksiin ja hedelmiin verrattuna erittäin hyvä. Tästä samaisesta syystä voimmekin säilyttää jogurtteja jääkaapissa pitkiäkin aikoja nauttien niitä 1 tai 2 annosta päivässä.

Some figure

Probioottien ansiosta​ jogurtti on elintarvike, joka auttaa ylläpitämään puolustuskykyämme optimaalisessa kunnossa. Lisäksi sen säännöllinen kulutus edistää ruoansulatuskanavan terveyttä.

5. Nesteytys karanteenin aikana

Lopuksi, emme saa unohtaa riittävää nesteytystä karanteenin aikana. Tästä syystä onkin välttämätöntä varmistaa, että nautimme tarpeeksi nesteitä päivän mittaan; riittävä määrä normaalipainoiselle aikuiselle on 2-3 litraa päivässä.

Nestehukka voi erityisesti iäkkäällä väestöllä ja lapsilla aiheuttaa vakavia seurauksia sen lisäksi, että se vaikeuttaa organismin lämmön säätelyä. Paras janojuoma on aina vesi, sillä se muodostaa elimistön kannalta välttämättömän väliaineen, jossa organismimme tärkeimmät fysiologiset reaktiot suoritetaan.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Kuinka ehkäistä koronavirustartunta ostoksilla käydessä

Ruokavalio karanteenin aikana

Karanteenin aikana meidän on pyrittävä varmistamaan tiettyjen elintarvikkeiden riittävä saanti ruokavarastoissamme. Tämän avulla pystymme tarjoamaan elimistölle juuri niitä tärkeitä ravintoaineita, joita se tarvitsee olennaisten toimintojensa suorittamiseksi.

Lisäksi voimme hyödyntää karanteenin aikana muutamia hyviä strategioita, jotka auttavat meitä ylläpitämään kalorien tasapainoa. Yksi niistä voisi esimerkiksi olla ajoittainen paasto. Ajoittaisen paaston avulla voimme varmistaa, että ylimääräisiä kaloreita ei synny juuri tämän ajankohdan aikana, jolloin fyysinen aktiivisuutemme laskee ja samalla kalorien kulutus kasvaa.

Lopuksi on syytä pitää mielessä, että vaikka ulkonaliikkumiskielto ei ole tällä hetkellä voimassa, yksi välttämättömän tärkeistä ennaltaehkäisevistä menetelmistä taistelussa koronavirusta vastaan on kotona pysyminen niin paljon kuin mahdollista.

Uusimpien THL:n ohjeistusten mukaan riskiryhmään kuuluvien ja oireilevien ei tulisi poistua kotoa kuin ulkoilemaan (1-2 metrin suojaetäisyyttä noudattaen) ja muiden tulisi poistua kotoa ulkoilun lisäksi vain välttämättömien menojen, kuten ruoka- tai lääkeostosten suorittamisen ajaksi, samaista suojaetäisyyttä tiukasti noudattaen.

Myös hygienian ylläpitämisestä on tullut erittäin ajankohtainen teema. Toistuva ja huolellinen käsienpesu ja ruoan asianmukainen käsittely elintarviketurvallisuuden kannalta voivat pelastaa meidät monelta riskiltä.

Karanteenin aikana on välttämätöntä harkita uudelleen, millaisia elintarvikkeita kannattaa ostaa. Älykäs ostaminen auttaa meitä sekä säästämään rahaa että maksimoimaan elintarvikkeista saatavan hyödyn.

On tärkeää, että kykenemme takaamaan myös karanteenin aikana kaikkien niiden tärkeiden ravinteiden saannin, joita elimistömme tarvitsee omien elintärkeiden toimintojensa ylläpitämiseksi. Tästä syystä ruokaostoksilla meidän tulisi pitää mielessä muutamia tärkeitä näkökohtia, jotka kertovat, millaisia elintarvikkeita kannattaa karanteenin aikana ostaa.

Emme lisäksi saa unohtaa, että tänä aikana on erittäin todennäköistä, että fyysinen aktiivisuutemme laskee samalla, kun kalorimäärämme lähtevät nousemaan. Siksi onkin tärkeää, että tämä seikka otetaan tarkoin huomioon karanteeniajan ruokavaliota suunniteltaessa, sillä liiallinen kalorien kulutus johtaa painonnousuun. Tästä syystä haluamme jakaa tässä artikkelissa muutamia hyödyllisiä vinkkejä, jotka kertovat, millaisia elintarvikkeita kannattaa karanteenin aikana ostaa.

Millaiset elintarvikkeet sopivat parhaiten karanteeniajalle?

Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman kriisin edessä Maailman terveysjärjestö WHO on korostanut sosiaalisen eristäytymisen ylläpitämisen tärkeyttä. Tästä syystä yksi useiden maiden toteuttamista ennalta ehkäisevistä toimenpiteistä on ollut väistämättä väestön karanteeni. Vaikka Suomessa ulkonaliikkumiskieltoa ei ole laitettu monien muiden maiden tapaan voimaan, ihmisiä pyydetään pysyttelemään kodeissaan ja välttämään liikkumista ulkona ilman tärkeää syytä.

Tästä syystä myös monet suomalaiset ovat alkaneet pohtia tulevaisuutta ja mahdollisia rajoituksia ulkona liikkumiselle, mikä voisi johtaa esimerkiksi kauppojen aukioloaikojen rajoittamiseen. Tämän lisäksi monet riskiryhmään kuuluvat henkilöt eivät asioi enää edes ruokaostoksilla, vaan tilaavat ostoksensa suoraan kotiin joko kaupan oman kuljetuspalvelun tai läheisen kautta. Nämä poikkeusolot ovat herättäneet monissa huolenaiheita siitä, millaisia elintarvikkeita ostoslistaan ​​tulisi sisällyttää ja millaista karanteeniaikana valmistettavan ruoan tulisi terveyden ja hyvinvoinnin kannalta olla.

No, näiden epäilyjen häivyttämiseksi haluamme jakaa alla yksityiskohtaisesti hyödyllisiä vinkkejä siihen!

1. Säilykkeet

Säilykkeillä on perustavanlaatuinen etu muihin markkinoilta saataviin elintarvikkeisiin nähden: niiden säilyvyysaika. Tällä tavoin voimme taata korkealaatuisten proteiinien lähteen (etenkin kalasta ja merenelävistä valmistetuissa säilykkeissä) valmistamisessamme aterioissa pitkin päivää.

Makro- ja mikroravintoaineita tutkineiden asiantuntijoiden mukaan proteiinin riittävä saanti on avaintekijä silloin, kun haluamme ehkäistä lihasten heikentymistä. Tästä syystä meidän ei tulisi laiminlyödä sen asianmukaista saantia. Proteiinipitoisten tuotteiden lisäksi voimme hankkia myös hedelmiä ja joitakin vihanneksia säilykkeinä, vaikka samalla kannattaa muistaa, että tuoreiden kasvisten ja vihannesten päivittäistä saantia kannattaa pitää yllä niin pitkään kuin mahdollista.

Samalla on hyvä pitää mielessä, että jos nautimme hedelmiä ja vihanneksia säilöttyinä, voimme samalla hyötyä myös niiden säilykevedestä. Säilyketuotteissa joidenkin vihannesten ja hedelmien vitamiinit ja mineraalit liukenevat nimenomaan säilykeveteen ja tämän hyödyntämällä voimme varmistaa, että saamme kyseisestä elintarvikkeesta käyttöön sen parhaan ravitsemuksellisen laadun.

Some figure

Kotikaranteenin kaltaisina aikoina säilykkeillä on yksi erittäin tärkeä etu muihin elintarvikkeisiin verrattuna: niiden pitkä säilyvyys.

2. Pakastetut vihannekset

Vihannekset ja hedelmät ovat herkästi pilaantuvia elintarvikkeita, ja niiden säilyvyys huoneenlämmössä on usein lyhyt. Pakastettuina taas ne säilyvät pidempään.

Lisäksi on huomattava, että vihannesten pakastaminen pitää niiden ravitsemukselliset ominaisuudet ennallaan toisin kuin esimerkiksi niiden keittäminen tai säilöminen. Toki se, mikä pakastamisen aikana voi muuttua, on niiden ulkonäkö, rakenne ja maku, mutta samalla niiden rikas ravintosisältö täydentää loistavasti karanteenin aikaista ruokavaliota.

Vitamiinien ja antioksidanttien saanti on välttämätöntä myös karanteenin aikana, oli se sitten miten lyhyt tahansa. Tästä syystä, ja kuten monet asiantuntijat ovat neuvoneet, voimme pyrkiä varmistamaan näiden tärkeiden ravintoaineiden saantia pakastettujen hedelmien ja vihannesten avulla.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Voiko koronavirus tarttua elintarvikkeiden välityksellä?

3. Täysjyvä

Nälkää säätelevän mekanismin moitteettoman toiminnan varmistamiseksi sekä suoliston tasaisen toiminnan mahdollistamiseksi on tärkeää, että muistamme pitää huolta myös karanteenin aikana riittävästä kuidun saannista.

Tätä väittämää tukevat myös tieteelliset tutkimukset, ja siksi onkin välttämätöntä, että pyrimme takaamaan täysjyvien ja kuitupitoisten tuotteiden saannin ruokavaliossamme aina, oli kyse kotikaranteenista tai ei. Täysjyväriisin, ruisleivän, villiriisin, kvinoan ja täysjyväpastan lisäksi esimerkiksi palkokasvit pitävät usein sisällään runsain määrin kuitua.

4. Jogurtti

Probioottisten elintarvikkeiden kulutus on välttämätöntä suoliston asianmukaisen toiminnan takaamiseksi. Lisäksi hyvä suoliston mikrobisto on tieteellisten tutkimusten mukaan yksi ensimmäisistä puolustusmuureista, jonka elimistömme ottaa käyttöön taistelussa patogeenisiä organismeja vastaan.

Lisäksi maitotuotteiden kulutus tarjoaa elimistölle tärkeitä annoksia kalsiumia. Tämä mineraali puolestaan liittyy muun muassa hermoimpulssien siirtoon sekä luuston terveyteen. Samalla on kuitenkin hyvä varmistaa, että jogurteissa ei ole lisättyä sokeria, sillä makeutettujen jogurttituotteiden kuluttaminen voi yllättäen tuoda ruokavalioon epätoivottuja lisäkaloreita. Parhaita vaihtoehtoja ovatkin maustamattomat jogurtit, joko maidosta tai kasvimaidoista valmistettuina.

Toinen maitotuotteiden etu on se, että niiden säilyvyys jääkaapissa on moniin muihin elintarvikkeisiin, kuten vihanneksiin ja hedelmiin verrattuna erittäin hyvä. Tästä samaisesta syystä voimmekin säilyttää jogurtteja jääkaapissa pitkiäkin aikoja nauttien niitä 1 tai 2 annosta päivässä.

Some figure

Probioottien ansiosta​ jogurtti on elintarvike, joka auttaa ylläpitämään puolustuskykyämme optimaalisessa kunnossa. Lisäksi sen säännöllinen kulutus edistää ruoansulatuskanavan terveyttä.

5. Nesteytys karanteenin aikana

Lopuksi, emme saa unohtaa riittävää nesteytystä karanteenin aikana. Tästä syystä onkin välttämätöntä varmistaa, että nautimme tarpeeksi nesteitä päivän mittaan; riittävä määrä normaalipainoiselle aikuiselle on 2-3 litraa päivässä.

Nestehukka voi erityisesti iäkkäällä väestöllä ja lapsilla aiheuttaa vakavia seurauksia sen lisäksi, että se vaikeuttaa organismin lämmön säätelyä. Paras janojuoma on aina vesi, sillä se muodostaa elimistön kannalta välttämättömän väliaineen, jossa organismimme tärkeimmät fysiologiset reaktiot suoritetaan.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Kuinka ehkäistä koronavirustartunta ostoksilla käydessä

Ruokavalio karanteenin aikana

Karanteenin aikana meidän on pyrittävä varmistamaan tiettyjen elintarvikkeiden riittävä saanti ruokavarastoissamme. Tämän avulla pystymme tarjoamaan elimistölle juuri niitä tärkeitä ravintoaineita, joita se tarvitsee olennaisten toimintojensa suorittamiseksi.

Lisäksi voimme hyödyntää karanteenin aikana muutamia hyviä strategioita, jotka auttavat meitä ylläpitämään kalorien tasapainoa. Yksi niistä voisi esimerkiksi olla ajoittainen paasto. Ajoittaisen paaston avulla voimme varmistaa, että ylimääräisiä kaloreita ei synny juuri tämän ajankohdan aikana, jolloin fyysinen aktiivisuutemme laskee ja samalla kalorien kulutus kasvaa.

Lopuksi on syytä pitää mielessä, että vaikka ulkonaliikkumiskielto ei ole tällä hetkellä voimassa, yksi välttämättömän tärkeistä ennaltaehkäisevistä menetelmistä taistelussa koronavirusta vastaan on kotona pysyminen niin paljon kuin mahdollista.

Uusimpien THL:n ohjeistusten mukaan riskiryhmään kuuluvien ja oireilevien ei tulisi poistua kotoa kuin ulkoilemaan (1-2 metrin suojaetäisyyttä noudattaen) ja muiden tulisi poistua kotoa ulkoilun lisäksi vain välttämättömien menojen, kuten ruoka- tai lääkeostosten suorittamisen ajaksi, samaista suojaetäisyyttä tiukasti noudattaen.

Myös hygienian ylläpitämisestä on tullut erittäin ajankohtainen teema. Toistuva ja huolellinen käsienpesu ja ruoan asianmukainen käsittely elintarviketurvallisuuden kannalta voivat pelastaa meidät monelta riskiltä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ortiz Leyba C., Gomez Tello V., Serón Arbeloa C., Requeriments of macronutrients and micronutrients. Nutr Hosp, 2005. 2: 13-17.
  • Jain AK., Mehra NK., Swarnakar NK., Role of antioxidants for the treatment of cardiovascular diseases: challenges and opportunities. Curr Pharm Des, 2015. 21 (30): 4441-55.
  • Shen L., Huang C., Lu X., Jiang Z., Zhu C., Lower  dietary fibre intake, but not total water consumption, is associated with constipation: a population based analysis. J Hum Nutr Diet, 2019. 32 (4): 422-431.
  • Alarcón P., González M., Castro E., The role of gut microbiota in the regulation of the immune response. Rev Med Chil, 2016. 144 (7): 910-6.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.