Logo image
Logo image

Mikä on kananmuna-allergia ja miten sitä hoidetaan?

5 minuuttia
Kananmuna-allergia on yleisempi lapsilla. Miten se tunnistetaan ja mitä sille voidaan tehdä? Täällä kerromme.
Mikä on kananmuna-allergia ja miten sitä hoidetaan?
Viimeisin päivitys: 12 syyskuuta, 2023

Kananmuna-allergia syntyy, kun immuunijärjestelmä tulkitsee kananmunan proteiinit haitallisiksi aineiksi. Yrittäessään puolustautua näitä “tunkeutujia” vastaan immuunijärjestelmä ylireagoi ja saa aikaan tulehduksellisen ja allergisen reaktion.

Vaikka sitä voi esiintyä kaikenikäisillä ihmisillä, lapset kärsivät siitä eniten. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology -akatemian mukaan se on toiseksi yleisin ruoka-aineallergia pienillä lapsilla lehmänmaidon jälkeen.

Tarkemmin sanottuna se vaikuttaa arviolta 0,9 prosenttiin kaikista lapsista ja 1,3 prosenttiin alle 5-vuotiaista lapsista. Miten se tunnistetaan ja mitkä ovat riskit? Alla kerromme.

Mikä on kananmuna-allergia ja miksi sitä esiintyy?

Kananmuna-allergia ilmenee, kun immuunijärjestelmä ylireagoi munanvalkuaisen tai -keltuaisen proteiineihin ja tunnistaa ne elimistölle haitallisiksi.

Sitä välittää immunoglobuliini E (IgE), joka on vasta-aine, joka sitoutuu antigeeneihin – tässä tapauksessa kananmunan proteiineihin – ja laukaisee vasteen immuunijärjestelmässä. Näin ollen, kun allerginen henkilö nauttii kananmunaa tai kananmunaa sisältäviä tuotteita, hänen elimistönsä vapauttaa histamiinia ja muita kemikaaleja, jotka laukaisevat tulehdusreaktion.

Oireet voivat vaihdella lievistä vakaviin, yksinkertaisesta ihottumasta anafylaksiaan (harvinaisissa tapauksissa). Onneksi 70 % sairastuneista lapsista parantuu yleensä siitä 16 ikävuoden jälkeen.

International Archives of Allergy and Immunologyn tutkimus osoittaa, että kananmunien sisällyttäminen varhaisessa vaiheessa ruokavalioon voi vähentää lasten riskiä sairastua tähän allergiaan.

Kananmuna-allergian oireet

Kananmuna-allergian kliininen kuva voi kehittyä pian ruoan nauttimisen jälkeen tai kahden tunnin kuluessa. Sillä on usein samanlaisia piirteitä kuin muillakin ruoka-aineallergioilla. Se aiheuttaa iho-, ruoansulatuskanava- ja hengitystieoireita, kuten seuraavia:

  • Diffuusi urtikaria (nokkosihottuma, joka aiheuttaa voimakasta kutinaa).
  • Suun ja kielen kutina.
  • Angioödeema (turvotus ihon alla).
  • Vatsakipu.
  • Ripuli.
  • Oksentelu.
  • Kuivuminen.
  • Nenän tukkoisuus ja räkä.
  • Aivastelu.
  • Yskä.
  • Rintakehän ahdistus tai hengenahdistus.

Anafylaksia

Kun allerginen reaktio on vakava, se voi laukaista hengenvaarallisen anafylaktisen reaktion. Tällöin tarvitaan välitöntä lääketieteellistä apua, sillä adrenaliinihoito on tarpeen. Oireet ovat seuraavat:

  • Voimakas hengenahdistus.
  • Vatsakipu.
  • Kohonnut sydämen syke.
  • Huimaus, verenpaineen lasku ja tajunnan menetys.

Muut komplikaatiot

Anafylaksian lisäksi kananmuna-allergian aiheuttama immuunijärjestelmän reaktio voi johtaa muihin terveydellisiin komplikaatioihin. Yleisimpiä ovat seuraavat:

  • Allergiat muille elintarvikkeille, kuten maidolle, maapähkinöille tai soijalle.
  • Allergiat pölypunkille, siitepölylle tai lemmikkieläinten hilseelle.
  • Atooppinen ihottuma.
  • Astma.

On erittäin tärkeää olla tietoinen kananmuna-allergian oireista, vaikka ne olisivat kuinka lieviä. Niiden vakavuus voi vaihdella potilaasta toiseen. Ja vaikka oireet olisivat aluksi lieviä, ne voivat myöhemmin ilmetä vakavampina.

Kun lääkäri katsoo, että anafylaksian riski on suuri, voi olla aiheellista antaa kiireellinen adrenaliini-injektio.

Allergia lapsilla

Kananmuna-allergiaa pidetään lapsuusiän sairautena, sillä se ilmenee yleensä alle 5-vuotiailla lapsilla. Ensimmäiset oireet havaitaan yleensä silloin, kun kananmunaa lisätään lapsen täydennysravintoon.

Useimmissa tapauksissa allergiset lapset ovat herkistyneet kananmunan valkuaisen sisältämille allergeeneille, mutta eivät keltuaisen sisältämille allergeeneille. Tästä huolimatta tila paranee yleensä 70 prosentissa tapauksista ennen murrosikää.

Lopuilla allergia jatkuu aikuisuuteen asti. Näihin tapauksiin on kiinnitettävä erityistä huomiota, koska myös vakavien reaktioiden riski kasvaa.

Lue lisää: Suklaa-allergia: syyt, hoito ja ehkäisy

Allergia aikuisilla

Aikuisiällä alkava kananmuna-allergia on erittäin harvinainen. Siihen liittyy usein aiempia muita ruoka-aineallergioita. Äkillisiä allergiatapauksia on kuitenkin raportoitu ilman aiempaa intoleranssia.

Clinical and Molecular Allergyn mukaan stressi, mikrobiston muutokset, tulehdukselliset suolistosairaudet ja jotkin lääkkeet voivat olla osallisina tämän allergian kehittymisessä aikuisiässä.

Allergia alkaa kuitenkin useimmiten lapsuudessa ja jatkuu aikuisuuteen asti. Ennuste näissä tapauksissa ei ole kovin hyvä, sillä vakavien reaktioiden riski on suuri.

International Journal of Molecular Sciences -julkaisun tutkimus osoittaa, että munankeltuaisproteiiniallergia on yleisempi aikuisiässä.

Milloin on syytä kääntyä lääkärin puoleen?

On tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle, jos kananmunien tai kananmunaa sisältävien tuotteiden syömisen jälkeen ilmenee allergian kliinisiä oireita. Jos mahdollista, erikoislääkärin puoleen on käännyttävä heti reaktion ilmaannuttua. Näin ammattilainen voi tarkkailla oireita ja päätyä helpommin diagnoosiin.

Kananmuna-allergian diagnoosi

Kananmuna-allergian diagnoosin tekeminen alkaa lääkärin toimesta potilaan sairaushistorian yksityiskohtaisella tutkimisella ja fyysisellä tutkimuksella. Sen jälkeen hän ehdottaa in vitro- tai in vivo -allergiatestejä tilan vahvistamiseksi.

Pediatric Clinics of North Americalähteen mukaan näitä testejä ovat muun muassa seuraavat:

  • Ruokaspesifisten IgE -vasta-aineiden mittaaminen.
  • Ihopistotesti.
  • Epikutaanitesti.
  • Altistuskoe.
Anamneesin tarkastelun yhteydessä olisi selvitettävä yksityiskohtaisesti kaikki tiedot kananmunan saannista ruokavaliosta sekä mahdolliset myöhemmät reaktiot. Tässä vaiheessa olisi myös annettava tiedot perheessä esiintyneistä kananmuna-allergioista tai muista ruoka-aineallergioista.

Kananmuna-allergian hoito

Kuten muidenkin ruoka-aineallergioiden kohdalla, kananmuna-allergian ensisijainen hoito on kananmunan ja sitä sisältävien tuotteiden välttäminen. Lääkäri ehdottaa myös toimintasuunnitelmaa allergiaa vastaan, jos se ilmenee. Siihen kuuluvat seuraavat toimet:

  • Antihistamiinit. Näitä on saatavilla reseptivapaasti, ja ne voivat lievemmissä tapauksissa rauhoittaa oireita. Ne eivät auta, jos kyseessä on anafylaktinen reaktio.
  • Adrenaliini-injektio hätätilanteessa. Kuten edellä mainittiin, tätä injektiota käytetään, jos esiintyy anafylaksian oireita. Sitä käytetään rentouttamaan hengitysteiden lihaksia ja supistamaan verisuonia.

Suun kautta annettava systemaattinen herkistymishoito

Koska kananmuna on hyvin yleinen elintarvike, jota esiintyy monissa elintarvikkeissa ja jopa lääkkeissä, sitä on vaikea välttää kokonaan. Tämän vuoksi on kehitetty suun kautta annettavaa herkistymishoitoa.

Siinä annetaan hyvin pieniä annoksia kyseistä elintarviketta ja annosta lisätään vähitellen, jotta elimistö sopeutuu siihen. Se voi kestää viikoista kuukausiin, ja se tehoaa jopa 70 prosentissa tapauksista.

Cochrane Library: Cochrane Reviewslehden katsauksessa todettiin, että tällä hoidolla on suuri potentiaali lisätä kananmunan sietokykyä.

Lääkärin on aina valvottava sitä, koska allergiaoireita voi kehittyä. Potilaan ja perheen koulutus on avainasemassa reaktioiden hallinnassa ja tämän hoidon onnistumisessa.

Tuotteet, jotka sisältävät yleisesti kananmunaa

Ota huomioon, että kananmunaa on monissa kaupallisissa tuotteissa. Siksi on tärkeää tarkistaa pakkausmerkinnät osana strategioita, joilla vältetään kananmuna-allergiaoireita. Kananmunaa on usein seuraavissa elintarvikkeissa:

  • Leipomotuotteet.
  • Teolliset ultraprosessoidut elintarvikkeet.
  • Maitopitoiset jälkiruoat.
  • Makeiset ja karkit.
  • Kastikkeet ja dipit.
  • Kahvikermat.

Voivatko kananmuna-allergikot syödä paistettua kananmunaa?

Lyhyt vastaus tähän kysymykseen on: ehkä. Tähän mennessä on havaittu, että kananmuna-allergikot sietävät monesti kananmunaa sisältäviä leivonnaisia.

NIH Research Matters –julkaisussa todetaan, että tämä johtuu siitä, että paistamisen korkea lämpötila auttaa hajottamaan allergiaa aiheuttavia kananmunan proteiineja.

Tästä syystä tätä paistomenetelmää harkitaan usein suun kautta annettavassa herkistymishoidossa. Huolellisella seurannalla lasten näyttää olevan turvallista syödä paistettuja munatuotteita. Lääkärin valvonta on silti tarpeen.

Lue lisää: Mitkä ovat yleisimpiä lasten allergioita?

Kananmuna-allergia, yksi yleisimmistä ruoka-aineallergioista

Kananmuna-allergia on toiseksi yleisin ruoka-aineallergia lapsuudessa. Sen oireiden tunteminen on ratkaisevan tärkeää, jotta siihen voidaan puuttua ajoissa ja asianmukaisesti. Ei pidä jättää huomiotta, että se voi johtaa hengenvaarallisiin anafylaktisiin reaktioihin.

Onneksi yli 70 prosentissa tapauksista se häviää lapsuuden jälkeen. Kaikissa tapauksissa on suositeltavaa välttää munien ja munajohdannaisten esiintymistä ruokavaliossa. Ainoastaan jos lääkäri ehdottaa herkistymishoitoa, on mahdollista sisällyttää tämä ainesosa vähitellen ruokavalioon.

Kananmuna-allergia syntyy, kun immuunijärjestelmä tulkitsee kananmunan proteiinit haitallisiksi aineiksi. Yrittäessään puolustautua näitä “tunkeutujia” vastaan immuunijärjestelmä ylireagoi ja saa aikaan tulehduksellisen ja allergisen reaktion.

Vaikka sitä voi esiintyä kaikenikäisillä ihmisillä, lapset kärsivät siitä eniten. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology -akatemian mukaan se on toiseksi yleisin ruoka-aineallergia pienillä lapsilla lehmänmaidon jälkeen.

Tarkemmin sanottuna se vaikuttaa arviolta 0,9 prosenttiin kaikista lapsista ja 1,3 prosenttiin alle 5-vuotiaista lapsista. Miten se tunnistetaan ja mitkä ovat riskit? Alla kerromme.

Mikä on kananmuna-allergia ja miksi sitä esiintyy?

Kananmuna-allergia ilmenee, kun immuunijärjestelmä ylireagoi munanvalkuaisen tai -keltuaisen proteiineihin ja tunnistaa ne elimistölle haitallisiksi.

Sitä välittää immunoglobuliini E (IgE), joka on vasta-aine, joka sitoutuu antigeeneihin – tässä tapauksessa kananmunan proteiineihin – ja laukaisee vasteen immuunijärjestelmässä. Näin ollen, kun allerginen henkilö nauttii kananmunaa tai kananmunaa sisältäviä tuotteita, hänen elimistönsä vapauttaa histamiinia ja muita kemikaaleja, jotka laukaisevat tulehdusreaktion.

Oireet voivat vaihdella lievistä vakaviin, yksinkertaisesta ihottumasta anafylaksiaan (harvinaisissa tapauksissa). Onneksi 70 % sairastuneista lapsista parantuu yleensä siitä 16 ikävuoden jälkeen.

International Archives of Allergy and Immunologyn tutkimus osoittaa, että kananmunien sisällyttäminen varhaisessa vaiheessa ruokavalioon voi vähentää lasten riskiä sairastua tähän allergiaan.

Kananmuna-allergian oireet

Kananmuna-allergian kliininen kuva voi kehittyä pian ruoan nauttimisen jälkeen tai kahden tunnin kuluessa. Sillä on usein samanlaisia piirteitä kuin muillakin ruoka-aineallergioilla. Se aiheuttaa iho-, ruoansulatuskanava- ja hengitystieoireita, kuten seuraavia:

  • Diffuusi urtikaria (nokkosihottuma, joka aiheuttaa voimakasta kutinaa).
  • Suun ja kielen kutina.
  • Angioödeema (turvotus ihon alla).
  • Vatsakipu.
  • Ripuli.
  • Oksentelu.
  • Kuivuminen.
  • Nenän tukkoisuus ja räkä.
  • Aivastelu.
  • Yskä.
  • Rintakehän ahdistus tai hengenahdistus.

Anafylaksia

Kun allerginen reaktio on vakava, se voi laukaista hengenvaarallisen anafylaktisen reaktion. Tällöin tarvitaan välitöntä lääketieteellistä apua, sillä adrenaliinihoito on tarpeen. Oireet ovat seuraavat:

  • Voimakas hengenahdistus.
  • Vatsakipu.
  • Kohonnut sydämen syke.
  • Huimaus, verenpaineen lasku ja tajunnan menetys.

Muut komplikaatiot

Anafylaksian lisäksi kananmuna-allergian aiheuttama immuunijärjestelmän reaktio voi johtaa muihin terveydellisiin komplikaatioihin. Yleisimpiä ovat seuraavat:

  • Allergiat muille elintarvikkeille, kuten maidolle, maapähkinöille tai soijalle.
  • Allergiat pölypunkille, siitepölylle tai lemmikkieläinten hilseelle.
  • Atooppinen ihottuma.
  • Astma.

On erittäin tärkeää olla tietoinen kananmuna-allergian oireista, vaikka ne olisivat kuinka lieviä. Niiden vakavuus voi vaihdella potilaasta toiseen. Ja vaikka oireet olisivat aluksi lieviä, ne voivat myöhemmin ilmetä vakavampina.

Kun lääkäri katsoo, että anafylaksian riski on suuri, voi olla aiheellista antaa kiireellinen adrenaliini-injektio.

Allergia lapsilla

Kananmuna-allergiaa pidetään lapsuusiän sairautena, sillä se ilmenee yleensä alle 5-vuotiailla lapsilla. Ensimmäiset oireet havaitaan yleensä silloin, kun kananmunaa lisätään lapsen täydennysravintoon.

Useimmissa tapauksissa allergiset lapset ovat herkistyneet kananmunan valkuaisen sisältämille allergeeneille, mutta eivät keltuaisen sisältämille allergeeneille. Tästä huolimatta tila paranee yleensä 70 prosentissa tapauksista ennen murrosikää.

Lopuilla allergia jatkuu aikuisuuteen asti. Näihin tapauksiin on kiinnitettävä erityistä huomiota, koska myös vakavien reaktioiden riski kasvaa.

Lue lisää: Suklaa-allergia: syyt, hoito ja ehkäisy

Allergia aikuisilla

Aikuisiällä alkava kananmuna-allergia on erittäin harvinainen. Siihen liittyy usein aiempia muita ruoka-aineallergioita. Äkillisiä allergiatapauksia on kuitenkin raportoitu ilman aiempaa intoleranssia.

Clinical and Molecular Allergyn mukaan stressi, mikrobiston muutokset, tulehdukselliset suolistosairaudet ja jotkin lääkkeet voivat olla osallisina tämän allergian kehittymisessä aikuisiässä.

Allergia alkaa kuitenkin useimmiten lapsuudessa ja jatkuu aikuisuuteen asti. Ennuste näissä tapauksissa ei ole kovin hyvä, sillä vakavien reaktioiden riski on suuri.

International Journal of Molecular Sciences -julkaisun tutkimus osoittaa, että munankeltuaisproteiiniallergia on yleisempi aikuisiässä.

Milloin on syytä kääntyä lääkärin puoleen?

On tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle, jos kananmunien tai kananmunaa sisältävien tuotteiden syömisen jälkeen ilmenee allergian kliinisiä oireita. Jos mahdollista, erikoislääkärin puoleen on käännyttävä heti reaktion ilmaannuttua. Näin ammattilainen voi tarkkailla oireita ja päätyä helpommin diagnoosiin.

Kananmuna-allergian diagnoosi

Kananmuna-allergian diagnoosin tekeminen alkaa lääkärin toimesta potilaan sairaushistorian yksityiskohtaisella tutkimisella ja fyysisellä tutkimuksella. Sen jälkeen hän ehdottaa in vitro- tai in vivo -allergiatestejä tilan vahvistamiseksi.

Pediatric Clinics of North Americalähteen mukaan näitä testejä ovat muun muassa seuraavat:

  • Ruokaspesifisten IgE -vasta-aineiden mittaaminen.
  • Ihopistotesti.
  • Epikutaanitesti.
  • Altistuskoe.
Anamneesin tarkastelun yhteydessä olisi selvitettävä yksityiskohtaisesti kaikki tiedot kananmunan saannista ruokavaliosta sekä mahdolliset myöhemmät reaktiot. Tässä vaiheessa olisi myös annettava tiedot perheessä esiintyneistä kananmuna-allergioista tai muista ruoka-aineallergioista.

Kananmuna-allergian hoito

Kuten muidenkin ruoka-aineallergioiden kohdalla, kananmuna-allergian ensisijainen hoito on kananmunan ja sitä sisältävien tuotteiden välttäminen. Lääkäri ehdottaa myös toimintasuunnitelmaa allergiaa vastaan, jos se ilmenee. Siihen kuuluvat seuraavat toimet:

  • Antihistamiinit. Näitä on saatavilla reseptivapaasti, ja ne voivat lievemmissä tapauksissa rauhoittaa oireita. Ne eivät auta, jos kyseessä on anafylaktinen reaktio.
  • Adrenaliini-injektio hätätilanteessa. Kuten edellä mainittiin, tätä injektiota käytetään, jos esiintyy anafylaksian oireita. Sitä käytetään rentouttamaan hengitysteiden lihaksia ja supistamaan verisuonia.

Suun kautta annettava systemaattinen herkistymishoito

Koska kananmuna on hyvin yleinen elintarvike, jota esiintyy monissa elintarvikkeissa ja jopa lääkkeissä, sitä on vaikea välttää kokonaan. Tämän vuoksi on kehitetty suun kautta annettavaa herkistymishoitoa.

Siinä annetaan hyvin pieniä annoksia kyseistä elintarviketta ja annosta lisätään vähitellen, jotta elimistö sopeutuu siihen. Se voi kestää viikoista kuukausiin, ja se tehoaa jopa 70 prosentissa tapauksista.

Cochrane Library: Cochrane Reviewslehden katsauksessa todettiin, että tällä hoidolla on suuri potentiaali lisätä kananmunan sietokykyä.

Lääkärin on aina valvottava sitä, koska allergiaoireita voi kehittyä. Potilaan ja perheen koulutus on avainasemassa reaktioiden hallinnassa ja tämän hoidon onnistumisessa.

Tuotteet, jotka sisältävät yleisesti kananmunaa

Ota huomioon, että kananmunaa on monissa kaupallisissa tuotteissa. Siksi on tärkeää tarkistaa pakkausmerkinnät osana strategioita, joilla vältetään kananmuna-allergiaoireita. Kananmunaa on usein seuraavissa elintarvikkeissa:

  • Leipomotuotteet.
  • Teolliset ultraprosessoidut elintarvikkeet.
  • Maitopitoiset jälkiruoat.
  • Makeiset ja karkit.
  • Kastikkeet ja dipit.
  • Kahvikermat.

Voivatko kananmuna-allergikot syödä paistettua kananmunaa?

Lyhyt vastaus tähän kysymykseen on: ehkä. Tähän mennessä on havaittu, että kananmuna-allergikot sietävät monesti kananmunaa sisältäviä leivonnaisia.

NIH Research Matters –julkaisussa todetaan, että tämä johtuu siitä, että paistamisen korkea lämpötila auttaa hajottamaan allergiaa aiheuttavia kananmunan proteiineja.

Tästä syystä tätä paistomenetelmää harkitaan usein suun kautta annettavassa herkistymishoidossa. Huolellisella seurannalla lasten näyttää olevan turvallista syödä paistettuja munatuotteita. Lääkärin valvonta on silti tarpeen.

Lue lisää: Mitkä ovat yleisimpiä lasten allergioita?

Kananmuna-allergia, yksi yleisimmistä ruoka-aineallergioista

Kananmuna-allergia on toiseksi yleisin ruoka-aineallergia lapsuudessa. Sen oireiden tunteminen on ratkaisevan tärkeää, jotta siihen voidaan puuttua ajoissa ja asianmukaisesti. Ei pidä jättää huomiotta, että se voi johtaa hengenvaarallisiin anafylaktisiin reaktioihin.

Onneksi yli 70 prosentissa tapauksista se häviää lapsuuden jälkeen. Kaikissa tapauksissa on suositeltavaa välttää munien ja munajohdannaisten esiintymistä ruokavaliossa. Ainoastaan jos lääkäri ehdottaa herkistymishoitoa, on mahdollista sisällyttää tämä ainesosa vähitellen ruokavalioon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • A better understanding of egg allergy in US children. (2020). American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/latest-research-summaries/the-journal-of-allergy-and-clinical-immunology-in/2020/egg
  • Al Saud B., Sigurdardottir ST., Early introduction of egg and the development of egg allergy in children: a systematic review and meta analysis. Int Arch Allergy Immunol, 2018. 177 (4): 350-359.
  • Caubet, J. C., & Wang, J. (2011). Current understanding of egg allergy. Pediatric clinics of North America58(2), 427–xi. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3069662/
  • Children with egg allergies may tolerate heated egg. (2015, mayo 28). National Institutes of Health (NIH). https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/children-egg-allergies-may-tolerate-heated-egg
  • Cremonte, E. M., Galdi, E., Roncallo, C., Boni, E., & Cremonte, L. G. (2021). Adult onset egg allergy: a case report. Clinical and Molecular Allergy: CMA, 19(1). https://clinicalmolecularallergy.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12948-021-00156-7
  • Dalal R, Grujic D. Epinephrine. [Updated 2023 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482160/
  • Dona, D. W., & Suphioglu, C. (2020). Egg Allergy: Diagnosis and Immunotherapy. International journal of molecular sciences21(14), 5010. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7404024/
  • Egg Allergy | Causes, Symptoms & Treatment | ACAAI Public Website. (2022, 13 abril). ACAAI Public Website. https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/egg/
  • Graham F., Tardio N., Paradis L., Roches AD., Begin P., Update on oral immunotherapy for egg allergy. Hum Vaccin Immunoher, 2017. 13 (10): 2452-2461.
  • Krcmova I., Novosad J.,Anaphylactic symptoms and anaphylactic shock. Vnitr Lek, 2019. 65 (2): 149-156.
  • Mathew P, Pfleghaar JL. Egg Allergy. [Updated 2022 Jul 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538192/
  • Tey, D., & Heine, R. G. (2009). Egg allergy in childhood: an update. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology9(3), 244–250. https://journals.lww.com/co-allergy/Abstract/2009/06000/Egg_allergy_in_childhood__an_update.13.aspx
  • Unsel, M., Sin, A. Z., Ardeniz, O., Erdem, N., Ersoy, R., Gulbahar, O., Mete, N., & Kokuludağ, A. (2007). New onset egg allergy in an adult. Journal of investigational allergology & clinical immunology17(1), 55–58. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17323866/
  • Yue, D., Ciccolini, A., Avilla, E., & Waserman, S. (2018). Food allergy and anaphylaxis. Journal of asthma and allergy11, 111–120. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6016602/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.