Logo image
Logo image

13 ihmiselle vaarallista virusta

6 minuuttia
Infektiot ovat yleinen sairauksien aiheuttaja ihmisillä. Taudinaiheuttajia on useita, ja niiden joukossa on viruksia. Tutustu 13 vaaralliseen virukseen täällä!
13 ihmiselle vaarallista virusta
Maryel Alvarado Nieto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Maryel Alvarado Nieto

Viimeisin päivitys: 16 tammikuuta, 2023

Virukset ovat pääasiallinen infektioiden aiheuttaja maailmassa, aiheuttaen monenlaisia kliinisiä ja eriasteisia sairauksia. Näitä pieniä patogeeneja pidetään intrasellulaarisina loisina, koska ne voivat lisääntyä vain tunkeutumalla toiseen soluun. Viruksia on hyvin laaja valikoima, joista tässä artikkelissa keskitymme 13:een, jotka ovat ihmisille vaarallisia.

On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, ettävaarallisen viruksen” määritelmää ei voida pelkistää korkeaan infektiokuolleisuuteen, vaan siihen sisältyy myös ne virukset, joilla voi olla muita vakavia seurauksia ihmisen terveydelle. Tästä syystä luokittelemme nämä tartunnanaiheuttajat sen mukaan, missä muodossa ne aiheuttavat sairauksia.

Synnynnäiset infektiot: virukset, jotka ovat vaarallisia ihmiselle raskauden aikana

Joitakin infektioita pidetään vaarallisina raskauden aikana, koska ne häiritsevät sikiön normaalia kehitystä. Samoin synnytyksen aikana oleva tartunta vaarantaa vastasyntyneen lapsen terveyden.

Tämänkaltaisten virusten havaitsemiseen tarvitaan hyvää raskauden aikana tapahtuvaa valvontaa. Näiden joukossa ovat virukset, jotka voivat aiheuttaa seuraavanlaisia komplikaatioita:

  • Keskenmeno ja spontaani raskauden keskeytyminen
  • Sikiön kuolema
  • Ennenaikainen synnytys
  • Alhainen syntymäpaino
  • Synnynnäiset epämuodostumat

Kirjallisuudessa nämä infektiot ryhmitellään yleensä lyhenteeseen TORCH, joka sisältää vastasyntyneiden tartuntatautien tärkeimmät aiheuttajat. TORCH-viruksia etsitään säännöllisesti suorittamalla serologisia testejä raskauden aikana.

1. Vihurirokkovirus

Synnynnäinen vihurirokko-oireyhtymä on vakava, mutta estettävissä oleva tila, jossa vastasyntyneellä on synnynnäisiä vikoja eri elimissä. Alle olemme listanneet yleisimmät vihurirokon aiheuttamat synnynnäiset viat:

  • Kuurous
  • Mikrokefalia
  • Mikroftalmia
  • Synnynnäinen kaihi
  • Sydämen poikkeavuudet

Suurin riskitekijä on äidin vihurirokkotartunta raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Sikiön kehityksen myöhemmissä vaiheissa tapahtuvaa infektiota ei kuitenkaan pidetä vaarallisena.

2. Sytomegalovirus (CMV)

Vaikka CMV on yleinen syntymässä saatu infektio, sen vaikutukset riippuvat siitä, kuinka pitkälle raskaus on edennyt viruksen tartuntahetkellä. Sitä pidetään vaarallisena raskauden aikana, koska se voi johtaa merkittävien neurologisten ongelmien kehittymiseen.

Alle olemme listanneet joitakin yleisimmistä tämän viruksen aiheuttamista neurologisista ongelmista:

  • Eriasteinen kuulonalenema
  • Viivästynyt psykomotorinen kehitys
  • Näköhäiriöt
  • Aivohalvaus
  • Epilepsia
Some figure
Äidit voivat välittää sytomegaloviruksen lapsilleen, mikä on sen vakavin esiintymismuoto.

Lue myös: Kaikki mitä tulee tietää sytomegalovirusinfektiosta

3. Herpes simplex, vastasyntyneille vaarallinen virus

Synnynnäinen herpes simplex -infektio on harvinainen, mutta sen aiheuttamaa kliinistä kuvaa pidetään vakavana. Vastasyntynyt saa yleensä tartunnan synnytyskanavan kautta, jolloin hänelle kehittyy tyypillisiä vaurioita syntymän jälkeisinä päivinä.

Yli puolella herpes simplexille altistuneista vauvoista kehittyy keskushermoston infektion seurauksena neurologisia sairauksia, kun taas muissa tapauksissa taudinkuva voi olla laajempi. Antiviraalisen hoidon käyttöönoton on osoitettu vähentävän tähän synnynnäiseen infektioon liittyvää kuolleisuutta.

Virukset, jotka ovat vaarallisia, koska ne aiheuttavat tappavia infektioita

Joihinkin virusinfektioihin liittyy korkea kuolleisuus, eli niiden leviämistä voidaan pitää melkein varmana kuolemana. Nämä sairaudet ovat kuitenkin melko harvinaisia, koska ne eivät tyypillisesti tartu ihmisestä toiseen.

Lisäksi tartuntariskiä voidaan pienentää, koska leviämisen maantieteelliset alueet ovat hyvin rajattuja ja näin ollen ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä voidaan soveltaa. Siitä huolimatta on edelleen populaatioita, jotka ovat alttiita näille tappaville viruksille.

4. Raivotauti

Raivotauti on eläinten kantama virus, joka aiheuttaa enkefaliitin eli aivotulehduksen. Kliinisen epäilyn perusteella hoito tulee aloittaa välittömästi, sillä hoitamattomana tämän viruksen kuolleisuus on 70 %. Se tarttuu eläimestä ihmiseen yleensä pureman välityksellä, sillä henkilön tulee joutua kosketuksiin sairaan eläimen syljen kanssa saadakseen tartunnan.

Vaikka tämä virus leviää maailmanlaajuisesti, useimmat tapaukset ovat keskittyneet Afrikkaan ja Aasiaan. Sen pääkantajia ovat lepakot ja ketut, mutta monissa tapauksissa virus on tarttunut ihmiseen sairaan kissan tai koiran pureman seurauksena.

Raivotaudin kuolleisuusriskin katsotaan olevan lähes 100 %. Altistuksen jälkeinen profylaksi voi kuitenkin vähentää kuolleisuutta, mikä tekee siitä ehkäistävissä olevan sairauden.

On tärkeää huomata, että kun neurologiset oireet alkavat, paranemisen mahdollisuutta ei ole juurikaan. Toisaalta kotieläinten järjestelmällinen rokottaminen estää tämän viruksen leviämisen.

5. Ebola

Toinen virus, joka useissa tapauksissa leviää eläimestä ihmiseen, on Ebola. Se aiheuttaa vakavan sairauden, joka johtaa monien elinten vajaatoiminta ja näin ollen noin 50 % potilaista menehtyy. Ebola-virustaudille on ominaista ruuansulatuskanavaan liittyvät ongelmat, ja se on aiheuttanut useita taudinpurkauksia Afrikassa.

Myöhemmät tutkimukset ovat pystyneet määrittämään ensimmäisen tartuntatapauksen useimmissa näistä taudinpurkauksista.

Some figure
Ebola-rokotteen etsintä etenee, mutta sellaiselle tutkimukselle ei aina ole riittävästi rahoitusta.

Lue myös: Virusten lisääntymiskierto

6. Marburg-virus

Kuten Ebola, Marburg-virus kuuluu Filovirus-perheeseen ja aiheuttaa samanlaisia ruoansulatuskanavaan liittyviä ongelmia. Tässä tapauksessa kuolleisuusaste on kuitenkin jopa 90 %.

Useat rokoteprototyypit ovat parhaillaan tutkimuksen eri vaiheissa, ja niiden tarkoituksena on antaa immuniteetti tämän tyyppisiä viruksia vastaan. Vaikka tulokset vaikuttavat lupaavilta, lisätutkimuksia tarvitaan.

Krooniset virusinfektiot, jotka liittyvät syövän kehittymiseen

Joidenkin virusten kohdalla on tieteellistä näyttöä siitä, että ne liittyvät syövän kehittymiseen, vaikka ne aiheuttavatkin alidiagnosoituja infektioita. Joissakin tapauksissa mekanismeja, joilla näitä viruksia pidetään onkogeenisinä, ei ole täysin kuvattu, mutta yhteys on osoitettu.

7. Ihmisen papilloomavirus (HPV)

HPV on maailman yleisin sukupuoliteitse tarttuva infektio. Tällä viruksella on yli 170 eri genotyyppiä, joista osa aiheuttaa sukupuolielimissä esiintyviä syyliä.

Useat muodot jäävät kuitenkin huomaamatta, koska ne eivät tuota selviä kliinisiä oireita. Jälkimmäisen ryhmän joukossa on kuitenkin useita serotyyppejä, jotka osallistuvat kohdunkaulan syövän kehittymiseen.

Näistä erottuvat erityisesti tyypit 16 ja 18, koska niitä esiintyy useimmiten kohdunkaulan syövän esiastevaurioissa. On tärkeää korostaa, että sukupuolitautina HPV-infektio voidaan ehkäistä käyttämällä ehkäisymenetelmiä ja rokottamalla nuoria naisia.

Samoin infektioon viittaavien solumuutosten varhainen havaitseminen on mahdollista säännöllisen sytologian avulla.

8. B- ja C-hepatiitti

Myös B- ja C-hepatiittiviruksia pidetään sukupuoliteitse tarttuvina infektioina, koska tämä on niiden pääasiallinen tartuntamuoto. Molemmat aineet ovat osallisena hepatosellulaarisen karsinooman kehittymisessä, joka on neljänneksi suurin syöpäkuolemien syy maailmassa.

On tärkeää muistaa, että on olemassa rokotusaikatauluja, jotka estävät tehokkaasti B-hepatiittitartuntojen leviämisen. Samoin tällä hetkellä on olemassa antiviraalista hoitoa, joka pystyy estämään viruksen etenemisen kroonisissa C-hepatiitti-infektioissa, mikä vähentää tämän karsinooman kehittymisen ilmaantuvuutta.

Some figure
Kirroosi on infektion jälkeinen vaihe, joka voi edistää maksasyövän kehittymistä.

9. Koronavirusperhe: akuutit hengitystieinfektiot

Vaikka koronavirusten on tiedetty aiheuttavan lieviä sairauksia ihmisissä 1970-luvulta lähtien, on myös totta, että 2000-luvulla ne ovat olleet vastuussa joistakin epidemiologisista taudinpurkauksista maailmanlaajuisesti. Vuonna 2002 ilmaantui SARS-CoV-1, joka aiheutti vakavan akuutin hengitystieoireyhtymän (SARS) ja vaikutti lähes 10 000 ihmiseen 32 eri maassa.

Sitten vuonna 2012 MERS-CoV ilmaantui Saudi-Arabiassa, tartuttaen yli 2 500 ihmistä 27 maassa. Ja vuodesta 2019 lähtien Kiinassa ilmaantunut SARS-CoV-2, COVID-19 -nimisen taudin tuottaja, joka leviää voimakkaasti hengityselinten eritteiden kautta.

Korkean tartunta-asteen vuoksi tauti levisi nopeasti kaikkiin maanosiin ja se julistettiin pandemiaksi maaliskuussa 2020.

Muut vaaralliset virukset

Useat virukset aiheuttavat kuumetta, jota seuraa yleensä vaihe, jolle on ominaista verenvuotoilmiöiden ilmaantuminen. Näillä potilailla hoito on yleensä tukevaa, ja toimenpiteillä pyritään estämään tartunnan leviäminen muihin.

Näitä viruksia ovat muun muassa seuraavat:

  • Krimin-Kongon-hemorraginen kuume (CCHF): Tämä on Nairoviruksen aiheuttama sairaus, jonka pääasiallinen tartuntamuoto on tartunnan saaneen punkin purema. CCHF:n kuolleisuus vaihtelee 3 prosentista 30 prosenttiin.
  • Guanarito-virus: Tämä aiheuttaa Venezuelan verenvuotokuumetta, joka on kyseisessä maassa esiintyvä endeeminen sairaus, jonka kuolleisuus on jopa 30 %.
  • Bolivian verenvuotokuume: Tämän aiheuttaa Machupo-virus. Sen kantaja on jyrsijä, ja tämä virus vaikuttaa populaatioihin Pohjois-Boliviassa. Sen kuolleisuus on 20 %.
  • Junín-virus: Tämä virus aiheuttaa Argentiinan verenvuotokuumetta, jota esiintyy usein kyseisen maan maaseudulla. Se liittyy kuolleisuuteen, joka vaihtelee 10–20 prosentin välillä.

Rokotukset voivat poistaa virusten aiheuttaman vaaran

Paras esimerkki hyvin toteutettujen rokotusohjelmien tehokkuudesta on jo hävitetty virusinfektio: isorokko. Tämä virus oli vastuussa tuhoisista vaikutuksista haavoittuvassa asemassa oleviin väestöryhmiin vuosisatojen ajan, jättäen eriasteisia seurauksia selviytyjiin.

Kuitenkin rokotteiden kehittämisen ja massaimmunisaatioprotokollien ansiosta ihmisen isorokko hävitettiin vuonna 1980. Voimmeko toistaa tämän millä tahansa näistä ihmisille vaarallisista viruksista?

Virukset ovat pääasiallinen infektioiden aiheuttaja maailmassa, aiheuttaen monenlaisia kliinisiä ja eriasteisia sairauksia. Näitä pieniä patogeeneja pidetään intrasellulaarisina loisina, koska ne voivat lisääntyä vain tunkeutumalla toiseen soluun. Viruksia on hyvin laaja valikoima, joista tässä artikkelissa keskitymme 13:een, jotka ovat ihmisille vaarallisia.

On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, ettävaarallisen viruksen” määritelmää ei voida pelkistää korkeaan infektiokuolleisuuteen, vaan siihen sisältyy myös ne virukset, joilla voi olla muita vakavia seurauksia ihmisen terveydelle. Tästä syystä luokittelemme nämä tartunnanaiheuttajat sen mukaan, missä muodossa ne aiheuttavat sairauksia.

Synnynnäiset infektiot: virukset, jotka ovat vaarallisia ihmiselle raskauden aikana

Joitakin infektioita pidetään vaarallisina raskauden aikana, koska ne häiritsevät sikiön normaalia kehitystä. Samoin synnytyksen aikana oleva tartunta vaarantaa vastasyntyneen lapsen terveyden.

Tämänkaltaisten virusten havaitsemiseen tarvitaan hyvää raskauden aikana tapahtuvaa valvontaa. Näiden joukossa ovat virukset, jotka voivat aiheuttaa seuraavanlaisia komplikaatioita:

  • Keskenmeno ja spontaani raskauden keskeytyminen
  • Sikiön kuolema
  • Ennenaikainen synnytys
  • Alhainen syntymäpaino
  • Synnynnäiset epämuodostumat

Kirjallisuudessa nämä infektiot ryhmitellään yleensä lyhenteeseen TORCH, joka sisältää vastasyntyneiden tartuntatautien tärkeimmät aiheuttajat. TORCH-viruksia etsitään säännöllisesti suorittamalla serologisia testejä raskauden aikana.

1. Vihurirokkovirus

Synnynnäinen vihurirokko-oireyhtymä on vakava, mutta estettävissä oleva tila, jossa vastasyntyneellä on synnynnäisiä vikoja eri elimissä. Alle olemme listanneet yleisimmät vihurirokon aiheuttamat synnynnäiset viat:

  • Kuurous
  • Mikrokefalia
  • Mikroftalmia
  • Synnynnäinen kaihi
  • Sydämen poikkeavuudet

Suurin riskitekijä on äidin vihurirokkotartunta raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Sikiön kehityksen myöhemmissä vaiheissa tapahtuvaa infektiota ei kuitenkaan pidetä vaarallisena.

2. Sytomegalovirus (CMV)

Vaikka CMV on yleinen syntymässä saatu infektio, sen vaikutukset riippuvat siitä, kuinka pitkälle raskaus on edennyt viruksen tartuntahetkellä. Sitä pidetään vaarallisena raskauden aikana, koska se voi johtaa merkittävien neurologisten ongelmien kehittymiseen.

Alle olemme listanneet joitakin yleisimmistä tämän viruksen aiheuttamista neurologisista ongelmista:

  • Eriasteinen kuulonalenema
  • Viivästynyt psykomotorinen kehitys
  • Näköhäiriöt
  • Aivohalvaus
  • Epilepsia
Some figure
Äidit voivat välittää sytomegaloviruksen lapsilleen, mikä on sen vakavin esiintymismuoto.

Lue myös: Kaikki mitä tulee tietää sytomegalovirusinfektiosta

3. Herpes simplex, vastasyntyneille vaarallinen virus

Synnynnäinen herpes simplex -infektio on harvinainen, mutta sen aiheuttamaa kliinistä kuvaa pidetään vakavana. Vastasyntynyt saa yleensä tartunnan synnytyskanavan kautta, jolloin hänelle kehittyy tyypillisiä vaurioita syntymän jälkeisinä päivinä.

Yli puolella herpes simplexille altistuneista vauvoista kehittyy keskushermoston infektion seurauksena neurologisia sairauksia, kun taas muissa tapauksissa taudinkuva voi olla laajempi. Antiviraalisen hoidon käyttöönoton on osoitettu vähentävän tähän synnynnäiseen infektioon liittyvää kuolleisuutta.

Virukset, jotka ovat vaarallisia, koska ne aiheuttavat tappavia infektioita

Joihinkin virusinfektioihin liittyy korkea kuolleisuus, eli niiden leviämistä voidaan pitää melkein varmana kuolemana. Nämä sairaudet ovat kuitenkin melko harvinaisia, koska ne eivät tyypillisesti tartu ihmisestä toiseen.

Lisäksi tartuntariskiä voidaan pienentää, koska leviämisen maantieteelliset alueet ovat hyvin rajattuja ja näin ollen ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä voidaan soveltaa. Siitä huolimatta on edelleen populaatioita, jotka ovat alttiita näille tappaville viruksille.

4. Raivotauti

Raivotauti on eläinten kantama virus, joka aiheuttaa enkefaliitin eli aivotulehduksen. Kliinisen epäilyn perusteella hoito tulee aloittaa välittömästi, sillä hoitamattomana tämän viruksen kuolleisuus on 70 %. Se tarttuu eläimestä ihmiseen yleensä pureman välityksellä, sillä henkilön tulee joutua kosketuksiin sairaan eläimen syljen kanssa saadakseen tartunnan.

Vaikka tämä virus leviää maailmanlaajuisesti, useimmat tapaukset ovat keskittyneet Afrikkaan ja Aasiaan. Sen pääkantajia ovat lepakot ja ketut, mutta monissa tapauksissa virus on tarttunut ihmiseen sairaan kissan tai koiran pureman seurauksena.

Raivotaudin kuolleisuusriskin katsotaan olevan lähes 100 %. Altistuksen jälkeinen profylaksi voi kuitenkin vähentää kuolleisuutta, mikä tekee siitä ehkäistävissä olevan sairauden.

On tärkeää huomata, että kun neurologiset oireet alkavat, paranemisen mahdollisuutta ei ole juurikaan. Toisaalta kotieläinten järjestelmällinen rokottaminen estää tämän viruksen leviämisen.

5. Ebola

Toinen virus, joka useissa tapauksissa leviää eläimestä ihmiseen, on Ebola. Se aiheuttaa vakavan sairauden, joka johtaa monien elinten vajaatoiminta ja näin ollen noin 50 % potilaista menehtyy. Ebola-virustaudille on ominaista ruuansulatuskanavaan liittyvät ongelmat, ja se on aiheuttanut useita taudinpurkauksia Afrikassa.

Myöhemmät tutkimukset ovat pystyneet määrittämään ensimmäisen tartuntatapauksen useimmissa näistä taudinpurkauksista.

Some figure
Ebola-rokotteen etsintä etenee, mutta sellaiselle tutkimukselle ei aina ole riittävästi rahoitusta.

Lue myös: Virusten lisääntymiskierto

6. Marburg-virus

Kuten Ebola, Marburg-virus kuuluu Filovirus-perheeseen ja aiheuttaa samanlaisia ruoansulatuskanavaan liittyviä ongelmia. Tässä tapauksessa kuolleisuusaste on kuitenkin jopa 90 %.

Useat rokoteprototyypit ovat parhaillaan tutkimuksen eri vaiheissa, ja niiden tarkoituksena on antaa immuniteetti tämän tyyppisiä viruksia vastaan. Vaikka tulokset vaikuttavat lupaavilta, lisätutkimuksia tarvitaan.

Krooniset virusinfektiot, jotka liittyvät syövän kehittymiseen

Joidenkin virusten kohdalla on tieteellistä näyttöä siitä, että ne liittyvät syövän kehittymiseen, vaikka ne aiheuttavatkin alidiagnosoituja infektioita. Joissakin tapauksissa mekanismeja, joilla näitä viruksia pidetään onkogeenisinä, ei ole täysin kuvattu, mutta yhteys on osoitettu.

7. Ihmisen papilloomavirus (HPV)

HPV on maailman yleisin sukupuoliteitse tarttuva infektio. Tällä viruksella on yli 170 eri genotyyppiä, joista osa aiheuttaa sukupuolielimissä esiintyviä syyliä.

Useat muodot jäävät kuitenkin huomaamatta, koska ne eivät tuota selviä kliinisiä oireita. Jälkimmäisen ryhmän joukossa on kuitenkin useita serotyyppejä, jotka osallistuvat kohdunkaulan syövän kehittymiseen.

Näistä erottuvat erityisesti tyypit 16 ja 18, koska niitä esiintyy useimmiten kohdunkaulan syövän esiastevaurioissa. On tärkeää korostaa, että sukupuolitautina HPV-infektio voidaan ehkäistä käyttämällä ehkäisymenetelmiä ja rokottamalla nuoria naisia.

Samoin infektioon viittaavien solumuutosten varhainen havaitseminen on mahdollista säännöllisen sytologian avulla.

8. B- ja C-hepatiitti

Myös B- ja C-hepatiittiviruksia pidetään sukupuoliteitse tarttuvina infektioina, koska tämä on niiden pääasiallinen tartuntamuoto. Molemmat aineet ovat osallisena hepatosellulaarisen karsinooman kehittymisessä, joka on neljänneksi suurin syöpäkuolemien syy maailmassa.

On tärkeää muistaa, että on olemassa rokotusaikatauluja, jotka estävät tehokkaasti B-hepatiittitartuntojen leviämisen. Samoin tällä hetkellä on olemassa antiviraalista hoitoa, joka pystyy estämään viruksen etenemisen kroonisissa C-hepatiitti-infektioissa, mikä vähentää tämän karsinooman kehittymisen ilmaantuvuutta.

Some figure
Kirroosi on infektion jälkeinen vaihe, joka voi edistää maksasyövän kehittymistä.

9. Koronavirusperhe: akuutit hengitystieinfektiot

Vaikka koronavirusten on tiedetty aiheuttavan lieviä sairauksia ihmisissä 1970-luvulta lähtien, on myös totta, että 2000-luvulla ne ovat olleet vastuussa joistakin epidemiologisista taudinpurkauksista maailmanlaajuisesti. Vuonna 2002 ilmaantui SARS-CoV-1, joka aiheutti vakavan akuutin hengitystieoireyhtymän (SARS) ja vaikutti lähes 10 000 ihmiseen 32 eri maassa.

Sitten vuonna 2012 MERS-CoV ilmaantui Saudi-Arabiassa, tartuttaen yli 2 500 ihmistä 27 maassa. Ja vuodesta 2019 lähtien Kiinassa ilmaantunut SARS-CoV-2, COVID-19 -nimisen taudin tuottaja, joka leviää voimakkaasti hengityselinten eritteiden kautta.

Korkean tartunta-asteen vuoksi tauti levisi nopeasti kaikkiin maanosiin ja se julistettiin pandemiaksi maaliskuussa 2020.

Muut vaaralliset virukset

Useat virukset aiheuttavat kuumetta, jota seuraa yleensä vaihe, jolle on ominaista verenvuotoilmiöiden ilmaantuminen. Näillä potilailla hoito on yleensä tukevaa, ja toimenpiteillä pyritään estämään tartunnan leviäminen muihin.

Näitä viruksia ovat muun muassa seuraavat:

  • Krimin-Kongon-hemorraginen kuume (CCHF): Tämä on Nairoviruksen aiheuttama sairaus, jonka pääasiallinen tartuntamuoto on tartunnan saaneen punkin purema. CCHF:n kuolleisuus vaihtelee 3 prosentista 30 prosenttiin.
  • Guanarito-virus: Tämä aiheuttaa Venezuelan verenvuotokuumetta, joka on kyseisessä maassa esiintyvä endeeminen sairaus, jonka kuolleisuus on jopa 30 %.
  • Bolivian verenvuotokuume: Tämän aiheuttaa Machupo-virus. Sen kantaja on jyrsijä, ja tämä virus vaikuttaa populaatioihin Pohjois-Boliviassa. Sen kuolleisuus on 20 %.
  • Junín-virus: Tämä virus aiheuttaa Argentiinan verenvuotokuumetta, jota esiintyy usein kyseisen maan maaseudulla. Se liittyy kuolleisuuteen, joka vaihtelee 10–20 prosentin välillä.

Rokotukset voivat poistaa virusten aiheuttaman vaaran

Paras esimerkki hyvin toteutettujen rokotusohjelmien tehokkuudesta on jo hävitetty virusinfektio: isorokko. Tämä virus oli vastuussa tuhoisista vaikutuksista haavoittuvassa asemassa oleviin väestöryhmiin vuosisatojen ajan, jättäen eriasteisia seurauksia selviytyjiin.

Kuitenkin rokotteiden kehittämisen ja massaimmunisaatioprotokollien ansiosta ihmisen isorokko hävitettiin vuonna 1980. Voimmeko toistaa tämän millä tahansa näistä ihmisille vaarallisista viruksista?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cofre, F.; Delpiano, L.; Labrana, Y.; Reyes, A.; Sandovaly, A.; Izquierdo, G.; Síndrome de TORCH: enfoque racional del diagnóstico y tratamiento Pre y Postnatal. Recomendaciones del Comité Consultivo de Infecciones Neonatales Sociedad Chilena de Infectología; Revista Chilena de Infectología; 33 (2): 191 – 216; 2016.
  • Collados, R.; Casado, J.; Infección Congénita por Citomegalovirus: la Gran Desconocida; Medicina de Familia SEMERGEN; 37 (10): 549 – 553; 2011.
  • Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
  • Frantchez, V.; Medina, J; Rabia: 99.9% Mortal, 100% Prevenible; Revista Médica del Uruguay; 34 (3): 164 – 171; 2018.
  • Jacob, S.; Crozier, I.; Fischer, W.; Hewlett, A.; Kraft, C.; de la Vega, M.; Soka, M.; Wahl, V.; Griffiths, A.; Bollinger, L.; Kuhn, J.; Ebola Virus Disease; Nature Reviews Disease Primers; 6 (13); 2020.
  • Mandell, J.; Dolin, R. Blaser, M.; Enfermedades Infecciosas. Principios y Práctica; Octava Edición; Elsevier Sanders; 2015.
  • Melcon, Mario O., Manuel J. Somoza, and Carlos Mario Melcon. “Fiebre hemorrágica argentina: complicaciones neurológicas.” Neurología Argentina 14.1 (2022): 13-25.
  • Poot, M.; Reyes, B.; Torres, M.; Virus Rabia: ¿Sentencia de Muerte?; Universidad Autónoma de Yucatán; Brain Awareness Week; 2019.
  • Pyle, Jesse D., and Sean PJ Whelan. “Isolation of reconstructed functional ribonucleoprotein complexes of Machupo virus.” Journal of virology 95.22 (2021): e01054-21.
  • Sampedro, A.; Aliaga, L.; Mazuela, P.; Rodríguez, J.; Diagnóstico de Infección Congénita; Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica; 29 (Suplemento 5): 15 – 20; 2011.
  • Solano, A.; Solano, A.; Gamboa, C.; Actualización de Prevención y Detección de Cáncer de Cérvix; Revista Médica Sinergia; 5 (3): e395; 2020.
  • Zapata, L.; Prevención y Eliminación del Síndrome de Rubeola Congénita; Revista de Obstetricia y Ginecología de Venezuela; 66 (3); 2006.
  • Zhao, F.; He, Y.; Lu, H.; Marburg Virus Disease: A Deadly Rare Virus is Coming; BioScience Trends; 16 (4): 312 – 316; 2022.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.