Yksinolon monet hyödyt

· tammikuu 19, 2018
Meidät on opetettu ajattelemaan, että yksinolo on epäonnistujia varten, vaikka itse asiassa se on asia, joka auttaa ihmistä kasvamaan sekä mahdollistaa sen, että löydät sen parhaan version itsestäsi. Me kaikki tarvitsemme yksinoloa.

Tiesitkö, että yksinololla on monet hyödyt? 

Ehkäpä et, sillä yhteiskunta jossa kasvamme, priorisoi suuresti romanttisia suhteita. Jos et ole parisuhteessa, tai jos et pysty pitämään yllä suhdetta pidemmän aikaa, saat nopeasti epäonnistujan leiman.

Kaikki tämä voi kuitenkin aiheuttaa vakavia ongelmia. Me saatamme lopulta olla riippuvaisia kumppanistamme sen kannalta koemmeko itsemme onnellisiksi, tai saatamme elää jatkuvassa ahdistuksessa etsien sitä ihmistä, jonka avulla voisimme mukautua yhteiskunnan standardeihin.

Onko yksinolo sitten hyvä idea? Jatka lukemista ja saat kuulla, miten hyödyt muuttamalla näkökulmaasi yksin vietettyihin aikoihin.

Lue aiheesta lisää: Voit olla onnellinen ilman parisuhdetta

Yksinolon kokemus voi olla samaan aikaan pelottava ja rikastuttava

eiffeltorni

Yksinolon hinta voi ensin olla pelottava asia, ja yksin olemisen valitsemisen seuraukset ovat juuri sitä, mitä odottaa voi: se tarkoittaa sitä, että olet yksin ja kohtaat hylättynä olemisen.

Olet luultavasti tietoinen siitä, kuinka paljon ihmiset nöyryyttävät itseään välttääkseen rakastamansa kumppanin menettämisen. Olet nähnyt, kuinka paljon toiset ovat valmiita kestämään jotta he voisivat välttää sen, että heidän olemassaololleen merkitystä antava toinen ihminen ei jätä heitä. Onhan tosiaan niin, että mikäli näin tapahtuu, ihminen jää tässä tilanteessa tyhjäksi eikä tiedä mitä tehdä.

Vaikka ihmiset ovatkin sosiaalisia olentoja, tämä ei tarkoita sitä, että me olisimme riippuvaisia toisista ollaksemme onnellisia – emme ole muista riippuvaisia myöskään elääksemme.

Jotkut ihmiset ovat kuitenkin niin riippuvaisia muista, että he tuntevat olevansa hukassa. Heiltä puuttuu omia mielipiteitä, ja he kiinnittävät itsensä niin paljon kumppaniinsa, että he lakkaavat olemasta omia itsejään.

Lue aiheesta lisää: 5 suurinta virhettä, jotka läheisriippuvaiset ihmiset tekevät

”Kuka minä olen? Mitä minä haluan? Mistä minä itse pidän?” Nämä ovat kysymyksiä, jotka ovat monelle – usko tai älä – liian vaikeita vastattaviksi. Jos he sitten vastaavat, kyseessä saattaa olla se, mitä kumppani on, mistä kumppani pitää, mitä hän tekee tai mitä hän haluaa.

Yksinolon ansosta voit löytää taas oman itsesi. Sen ansiosta voit olla todella oma itsesi.

Olet naamioinut itsesi ja lakannut olemasta juuri sinä, sillä olet pelännyt, ja tämä ei ole muuta kuin perusteetonta pelkoa.

Et tarvitse ketään toista ihmistä elääksesi onnellista elämää, eli tarvitset tähän vain oman itsesi.

Muut eivät ymmärrä niiitä, jotka valitsevat yksinolon

nainen makaa pellossa ja nauhoja mukana

Yksinolon hinta on hyvin vaikea kestää. Onhan niin, että tulee olemaan haasteellista löytää ympärille sellaisia ihmisiä, jotka tukevat tätä halua. Moni uskoo yksinolon valittuasi, että olet outo, että olet tullut hulluksi, tai että sinulla on jonkin tyyppinen trauma.

Älä odota, että kukaan ymmärtäisi tässä sinua. Valmistaudu siihen, että moni sellainen, jota olet pitänyt ystävänäsi, ottaa sinusta etäisyyttä.

Lisäksi saattaa käydä niin, että kun otat näistä ihmisistä etäisyyttä, huomaat, että he eivät olleetkaan todellisia ystäviäsi. Mutta tämä on aina asia, joka on hyvä saada selville.

Kun jäämme yksin ja kun annamme tilaa niille henkilöille joita rakastamme tai joita luulemme rakastavammeymmärrämme, kuinka paljon olemme antaneet heille ja kuinka vähän olemme saaneet takaisin.

Lue aiheesta lisää: Yksin parisuhteessa – tuhoisa tilanne

Lisäksi tulemme tietoiseksi siitä, että me olemme se osapuoli, joka on ollut tällaisten suhteiden ohjaksissa, ja heti kun päästämme irti, koko suhde pysähtyy.

Miksi sitten otimme tällaisen suuren vastuun? Miksi me uppouduimme sellaisiin suhteisiin, jotka eivät olleet täysin todellisia tai aitoja?

Vastaus löytyy siitä, että meillä on suuri yksinolemisen pelko. Se sumensi näkökykymme sekä sai meidät antamaan itsemme täysin sellaisille ihmisille, jotka antoivat meille takaisin hädin tuskin 15 % itsestään.

Sen tärkeys, että käytät aikaa itseesi tutustumiseen

peilissä ei kuvaa kasvoista

Yllä oleva muutos on mahtava tajuaminen, mutta mikä on vieläkin parempaa on se, kun ymmärrät kuka olet. On nimittäin niin, että vaikka luulisit tuntevasi itsesi, tämä ei kuitenkaan yleensä ole totta.

Me elämme maailmassa, joka on täynnä melua. Tässä maailmassa banaalit keskustelut ja tekopyhät ystävyydet ovat yleisiä, ja ne ympäröivät meitä kaikkialla. Me painamme ”automaattiohjausnappia”, ja sitten me jo menemme kuin zombiet, maistamatta tai kokematta elämää sen kokonaisuudessaan.

Yksinolon hinta ei ole aivan niin negatiivinen kuin miltä se näyttää, sillä näin pystyt avaamaan silmäsi todellisuudelle sekä suhteissasi että itseäsi koskien.

Lue aiheesta lisää: Opettele olemaan yksin

Tulet ymmärtämään, kuinka paljon et aiemmin tiennyt itsestäsi ja kuinka paljon aikaa sinun tulee antaa itsellesi, jotta voisit tuntea paremmin sen henkilön kuka olet.

Lisäksi kannattaa muistaa, että näin voit myös tulla tietoiseksi siitä, että kukaan ei ole velvoitettu tyydyttämään tarvettasi huomiota tai rakkautta koskien – sinä itse voit antaa näitä itsellesi.

Yksinolon hinta onkin siis itse asiassa loistava polku, jolla tulet ymmärtämään, että toisesta ihmisestä riippuvaisena oleminen on erittäin raskas taakka, ja hintana on sinun oma onnellisuutesi.

Artikkelin kuvat ovat peräisin seuraavista lähteistä: Luca Hollestelle, María Tudela, Austin Tott & Laura Williams.