Voikukka auttaa hoitamaan ihottumaa

Vuonna 2010 julkaistu tutkimus paljasti uuden vaihtoehdon ihottuman hoitoon: voikukka. Tästä artikkelista saat lisätietoja voikukan hoitavasta vaikutuksesta, sekä siitä miten voikukkaa voidaan käyttää maksan puhdistamiseen ja ihottuman aiheuttaman ärsytyksen hoitoon.
Voikukka auttaa hoitamaan ihottumaa
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Voikukkaa on käytetty moniin eri tarkoituksiin jo lähes tuhannen vuoden ajan. Voikukalla voidaan hoitaa mm. maksan sairauksia, ruuansulatusvaivoja ja iho-ongelmia. Tämän rikkaruohonakin tunnetun kasvin hyödyt ovat suuremmat kuin osaat kuvitellakaan.

Voikukalla on lukuisia parantavia ominaisuuksia

Hiljattain tiede on varmistanut sen, minkä erilaiset kansat ja kulttuurit ovat tietäneet jo vuosisatoja: voikukalla on hoitavia, lääkinnällisiä ominaisuuksia. Yksi näistä ominaisuuksista liittyy ihottuman hoitoon.

Ihottumalla voidaan tarkoittaa montaa eri asiaa. Kyseessä voi olla krooninen, atooppinen ihottuma, tai hetkellinen ihoärsytykseen tai tulehdukseen liittyvä ihottuma. Joskus allerginen reaktio voi myös aiheuttaa ihottumaa.

Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa, että ihottuma ja psoriasis ovat kaksi täysin eri asiaa, eikä voikukalla välttämättä voida hoitaa psoriasista samalla tavalla kuin perinteistä ihottumaa.

voikukalla ei voi välttämättä hoitaa psoriasista

Psoriasis on ihosairaus, jossa ihon solukko uudistuu niin nopeasti, ettei entinen ihosolukko ehdi poistua ja tämä muodostaa hilseileviä, paksuuntuneita läikkiä iholle, jotka voivat kutista ja punoittaa.

Tanskan Odensen yliopistollisen sairaalan ihotautiosastolla suoritetussa kokeessa todettiin, että voikukat voivat hoitaa kämmenien ja jalkojen pieniä nesterakkuloita eli pompholyxeja. Pompholyx tarkoittaa pieniä, 1–2 mm:n läpimittaisia, usein voimakkaasti kutisevia, kirkkaita nesterakkuloita, joita ilmestyy kämmeniin, sormiin tai jalkapohjiin puuskittain.

Joskus rakkulat kasvavat suuriksi, ja niitä voi olla myös muualla. Kyseiseen kokeeseen otti osaa 20 henkilöä, joista kaikki kärsivät kutisevista nesterakkuloista.

Neljän viikon tutkimusjaksolla koehenkilöille annettiin tiivistettyä voikukkamehua, ja muutamassa päivässä potilaat huomasivat rakkuloiden pienentyneen ja kutinan lievittyneen. Kuukauden hoidon jälkeen kaikki rakkulat olivat kadonneet.

Tutkimuksen mukaan voikukka oli tehokas hoito tämän tyyppisen ekseeman hoitoon. Voikukan hoitavat ominaisuudet perustuvat sen seuraaviin ominaisuuksiin.

Voikukalla on antimikrobinen vaikutus

voikukalla on antimikrobinen vaikutus

Voikukasta valmistettua salvaa on käytetty ihosairauksien hoitoon jo pitkään. Voikukka on hyödyllinen aines sekä pinnallisesti käytettynä että teejuomana, kiitos sen antimikrobisen ja sieniä tappavan vaikutuksen.

Voikukka on emäksinen aines, jolla on kyky puhdistaa elimistöä ja lievittää hormonaalisia ongelmia, jotka voivat johtaa erilaisiin ihovaivoihin.

Voikukalla on antioksidanttinen vaikutus

Voikukan tehokkuus perustuu sen sisältämiin antioksidantteihin, jotka vaikuttavat suoraan ihosoluihin tulehdusta vähentäen. Kasvin sisältämät vitamiinit (A, C, D ja B) sekä magnesium, rauta, sinkki ja kalsium, auttavat ihottuman vaurioittamaa ihosolukkoa korjautumaan ja uudistumaan.

Voikukka vaikuttaa positiivisesti maksaan ja ihon terveyteen

Kun maksa ei kykene suodattamaan myrkkyjä ja kuona-aineita kunnolla, se näkyy iholla. Elimistö yrittää poistaa kuona-aineita verenkierrosta ihohuokosten välityksellä, jolloin syntyy epäpuhtauksia sekä ihon ärtymistä ja ihottumaa. Muihin oireisiin kuuluu nesteturvotus, akne, kutina ja muutokset ihon sävyssä.

Voikukkateen säännöllinen nauttiminen helpottaa maksan toimintaa, sillä voikukan sisältämät antioksidantit poistavat maksan kuormitusta ja helpottavat sen toimintaa edistäen kuona-aineiden poistumista. Kun vahvistat maksan toimintaa, vahvistat samalla immuniteettia ihottumaa vastaan.

Näin voikukkaa nautitaan ihottuman lievitykseen

voikukalla parantava vaikutus

Tutustutaan seuraavaksi siihen, miten voikukkaa voi lisätä ruokavalioon. Tämä on helppoa!

Ainekset

  • 250 ml vettä
  • 1 tl kuivattua voikukkaa

Valmistus

Tee valmistetaan täysin samalla tavalla kuin muutkin teejuomat.

  • Kiehauta vesi ja lisää voikukka.
  • Anna uuttua 15 minuuttia ja odota vielä 5 minuuttia ennen nauttimista.
  • Kun tee on jäähtynyt sopivasti, voit lisätä tilkan hunajaa makeuttaaksesi sitä.

Milloin teetä kannattaa juoda?

 

voikukalla on terveysvaikutuksia teen muodossa

Suosittelemme teen nauttimista joka ilta. Kuten mainitsimme aikaisemmin, on iholla ja maksan terveydellä läheinen yhteys. Vahvistat ja suojaat maksaa parhaiten nauttimalla teen ennen nukkumaanmenoa, sillä maksan luontainen puhdistusprosessi alkaa yöllä.

Näin tehostat kehon uusiutumista ja puhdistumista, ja poistat maksan ja muiden sisäelinten kuormitusta. Kun nautit teetä iltaisin, kehosi tottuu siihen ja alkaa odottaa jokapäiväistä annostaan. Samalla säännöllistät kehon puhdistumista ja ehkäiset tehokkaasti tulehduksia ja ihottumaa.

Kenelle voikukkatee ei sovellu?

Älä nauti voikukasta valmistettua teetä tai muita valmisteita jos:

Sinulla on munuaiskiviä

Voikukan lehdet sisältävät runsaasti oksalaatteja, jotka voivat kiihdyttää munuaiskivien muodostumista. Jos sinulla on taipuvaisuutta munuaiskivien muodostumiseen, vältä voikukkaa sisältävien valmisteiden käyttöä.

Närästys

Voikukka stimuloi vatsanesteiden erittymistä, eikä se sovi ihmisille, jotka kärsivät närästyksestä tai vatsan liiallisesta hapokkuudesta.

Vatsahaavat

Jos kärsit vatsahaavoista, ei voikukkatee sovellu sinulle. Voikukka lisää vatsahappojen määrää, mikä voi johtaa vatsahaavan aiheuttamien oireiden pahenemiseen.

Muista myös, ettei voikukkaa tule käyttää tiettyjen lääkevalmisteiden kanssa, esim. litium tai antibiootit. Muista varmistaa lääkäriltäsi voikukkateen soveltuvuus, jos kärsit pitkäaikaissairauksista tai käytät lääkkeitä säännöllisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • García-Navarro, X.; Corella, F.; Roé, E.; Dalmau, J. y Puig, Ll. (2006). “Dishidrosis”, Farmacia Profesional, 20 (4): 70-72.
  • Paulsen, E. (2010). “Dandelion Juice in the Treatment of Dyshidrotic Hand Eczema” (En fase de ensayo, en el Hospital Universitario de Odense, Dinamarca). En https://clinicaltrials.gov/ct2/show/study/NCT00442091. Recuperado el 28/12/2018.
  • Ulubelen, A.; Miski, M.; Neuman, P., and Mabry, T. J. (1979). “Flavonoids of Salvia tomentosa (Labiatae)”, Journal of Natural Products, 42 (4): 261-263.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.