Vinkit virtsarakon tulehduksen ehkäisyyn ja hoitoon

· elokuu 27, 2015

Virtsarakon tulehdus, joka tunnetaan myös virtsatieinfektiona (VTI) on bakteereiden aiheuttama virtsarakon infektio. Tämä ongelma voi olla usien kivulias ja kiusallinen ja johtua erilaisista syistä – useimmiten lääkitykseen reagoimisesta, huonosta hygieniasta tai sairauksista. Tästä artikkelista voit lukea miten ehkäistä ja hoitaa virtsarakon tulehdusta.

Tavanomainen hoito tähän infektioon ovat antibiootit, mutta on olemassa myös joitakin ruoka-aineita, jotka voivat taistella sitä vastaan, kuten diureetit ja antioksidantit, koska ne stimuloivat nesteiden poistamista.

Oireet

 • Vatsakipu
 • Polttava tunne virtsatessa
 • Vilunväreet
 • Yleinen pahanolontunne
 • Kuume

Vinkit virtsarakon tulehduksen ehkäisemiseen

Juo tarpeeksi vettä

Veden juonti

 

Kehosi tarvitee tarpeeksi vettä, jotta se toimii oikein. ”Vesi” koskee myös uutteita, teetä, keittoja, juomia ja yleensäkin kaikkea, joka on nestettä ja kosteuttaa kehoasi. Jos sinulla on virtsarakon tulehdus, juo vettä niin paljon kuin mahdollista. Joskus tämä on paras hoitokeino, koska sen lievittämiseksi bakteereista täytyy päästä eroon ja virtsaaminen vastaa niistä eroon pääsemisestä. Yritä siis juoda paljon vettä!

Lisäehdotuksia:

 • Juo lasillinen vettä, johon on sekoitettu kaksi ruokalusikallista omenaviinietikkaa ennen jokaista ateriaa.
 • Juo persiljauutetta tyhjään vatsaan.
 • Keitä ennen nukkumaanmenoa kaksi ruokalusikallista kamomillaa ja kolme raakaa valkosipulinkynttä litrassa vettä. Odota, että se jäähtyy, kostuta pyyhe nesteeseen ja pese vagina hyvin tällä pyyhkeellä.
 • Juo kolme lasillista karpalomehua päivässä. Se on loistavaa kehollesi, koska se sisältää aineita, jotka estävät bakteereja tarttumasta virtsateiden seiniin, joka helpottaa niiden poistamista virtsan kautta.
 • Keitä kaksi ruokalusikallista tinjamia ja kaksi ruokalusikallista rosmariinia litrassa vettä. Pese vagina tämän seoksen ja pyyhkeen avulla.
 • Keitä yksi ruokalusikallinen puolanminttua kupillisessa vettä ja juo jokaisen aterian jälkeen.

Älä lykkää wc:hen menoa

Pahin asia mitä voit tehdä on odottaa liian pitkään wc:hen menoa. Odottamisen takia virtsarakkosi toimii huonosti pidättäessä virtsaa. On tärkeää, että kehosi pääsee eroon kuona-aineista, jotka ovat tavallisesti ainesosia, joita se ei tarvitse.

Käytä lämpöä

Lämmitä hiukan vettä ja kostuta pyyhe siihen. Katso, että vesi ei ole liian kuumaa ja laita se vatsallesi virtsarakon alueen päälle. Tämä auttaa lievittämään kipua ja torjuu tulehdusta ja turvotusta. Se on myös hyvä lievittämään lihasjännitystä

Ylläpidä erinomainen hygieniataso

Hygienia

Mikä vain tekijä, joka lisää emättimen kosteutta voi aiheuttaa näitä infektioita. Aloita jättämällä pois pikkuhousunsuojat. Tutkijat ovat kyseenalaistaneet näiden käyttöä erittäin paljon, koska se on liitetty erilaisiin emättimen tulehduksiin, sillä se voi lisätä kosteutta ja hikeä häpyhuulten alueella. Jos sinun on pakko käyttää suojaa, vaihda se tarpeeksi usein, sillä se voi hautoa ulkoisia tulehduksia antaen niille tarpeeksi aikaa hyökätä virtsateihin.

Siirrytäänpä kysymykseen sukupuolisuhteista, koska ne ovat myös asia, jossa on välttämätöntä huolehtia hygieniasta tämän sairauden ehkäisemiseksi. Sinun ja kumppanisi pitäisi puhdistaa intiimialueenne hyvin ja muistaa että kondomin käyttö. Mene seksin jälkeen suihkuun, koska nesteet jotka jäävät emättimeen voivat myös aiheuttaa virtsarakon tulehduksen.

Tiukat alusvaatteet

Tämä ei ole suositeltavaa, koska genitaalialueen täytyy pysyä kuivana. Joidenkin todella tiukkojen vaatteiden käyttäminen voi lisätä kehosi lämpötilaa ja saada sinut hikoilemaan. Kuten sanoimme aiemmin, on parasta vagina-alueelle, että sen lämpötilassa tai pH-tasapainossa ei tapahdu muutoksia.

Milloin pitäisi ottaa yhteys lääkäriin

Ota yhteys lääkäriin, jos seuraavia oireita esiintyy:

 • Oksentelu
 • Kylmiä väreitä
 • Verta virtsassa