Vanhene sydämeltään nuorten ihmisten kanssa

Nuoriin sydämiin ei ikä vaikuta. Ne tietävät, että tässä elämässä täytyy oppia nauttimaan pienistä asioista sekä kokea täysillä jokainen hetki. Näin voit aina tuntea itsesi nuoreksi.

Ihminen, joka tuntee itsensä nuoreksi sydämessään, nauttii hyvinvoinnista ja terveydestä. Yksi tapa pitää sydän tällaisena on ympäröidä itsensä sellaisilla ihmisillä, joista itse välittää.

Tiedämme kaikki, että vanheneminen ei aina ole mikään miellyttävä prosessi. Ensinnäkin vanheneminen tarkoittaa sitä, että ihminen kulkee yhä kauemmaksi optimismiin luottavien ihmisten suojaavasta ajattelutavasta ja kaikkein intohimoisimmista positiivisuuteen uskovista henkilöistä. Tämä vie mennessään tietyn elämänlaadun osatekijän.

Alat ehkä saada polvikipuja, ja kulunut lonkkasi tulee kenties rajoittamaan monia suunnitelmiasi. Ei myöskään voida unohtaa niin kutsuttua ”tyhjän pesän syndroomaa”, joka iskee silloin, kun lapset lähtevät kotoa ja ympäristö hiljenee äänettömämmäksi kuin koskaan aikaisemmin.

Kun siis alat huomata harmaita hiuksia, näet ryppyjä kasvoissasi sekä keräät tilillesi useampia virheitä, tapahtuu ehkä eräs asia, joka on vieläkin monimutkaisempi: saatat menettää puolisosi.

On tietysti mahdollista vanheta kunniakkaasti, olla vahva ja optimistinen, mutta vuodet tulevat jättämään ihmiseen jälkensä. Siksi tulisikin aina muistaa yksi kaikkein parhaista lääkkeistä ajan jatkuvaan kulkuun: itsensä ympäröiminen sellaisilla ihmisillä, jotka ovat sydämiltään nuoria.

Puhumme tässä tietenkin hyvistä ystävistä – sellaisista ystävistä, jotka ovat kanssasi 60 tai 70 vuodenkin kuluttua ja jotka ovat avainasia ihmisen terveyden kannalta.

Ihmiset, jotka tuntevat itsensä nuoriksi vanhoinakin

Voit elää ”kolmannen nuoruutesi” monella erilaisella tavalla. Kun henkilö lopulta pääsee eläkkeelle, hän usein näkee tämän aikana, jolloin elämästä voi nauttia täysillä.

Alat siis ehkä käydä ulkona, vietät iltapäivät tanssien ja käyt sosiaalisissa tilaisuuksissa, kun taas joillakin on yksinäisyyden tunne, jota ei voi jättää huomiotta. Ja jos tähän sitten lisätään vielä terveysongelmia, ihmisen tunne-elämä heikkenee vielä entisestään.

Erään tutkimuksen mukaan, joka on University of Rochester -yliopiston toteuttama, sosiaalisten vuorovaikutusten lukumäärä ja laatu vanhemmalla ihmisellä on suoraan yhteydessä hänen terveyteensä ja elinikäodotteeseensa.

Kuten varmaankin olet jo arvannutkin, ikääntyminen hyvien ystävien kanssa on siis varsinainen resepti hyvinvoinnin luomiseksi.

Ystävyys ikääntyneillä ihmisillä

Ihmisen vanhetessa ystävyydet ovat kaikkein parasta lääkettä niveltulehdukseen. Ystävät ovat myös niitä parhaita vitamiineja, jotka tuovat hymyn sellaisille kasvoille, jotka ovat jo ryppyjen peitossa – kyse on ajan antamasta hedelmästä.

Jos sinulla on sellaisia ihmisiä rinnallasi, jotka tuntevat itsensä nuoriksi sydämiltään, kyseessä on etuoikeus, johon tulee sijoittaa jo aikaisin elämässä. On kuitenkin eräitä asioita, jotka kannattaa pitää mielessä tämän suhteen, ja seuraavaksi kerromme tällaisista tekijöistä liittyen ikääntymiseen ja ystävyyssuhteisiin, joita kannattaa hiukan pohtia.

Mummo ja kukka

Kun olet nuori, rakkaus ja ystävyydet ovat helppoja löytää. Ne tulevat elämääsi niinkuin voimakkaat kesämyrskyt, ja ne ovat virkistäviä kaikkien viiden aistisi kannalta. Joskus kuitenkin käy niin, että aivan kuten ne tulivatkin hyvin helposti, ne saattavat lähteä yhtä vaivattomasti.

 • Kaikki muuttuu, kun elämän syksyn rauha saapuu, ja tämä tuo mukanaan myös ensimmäisen ikääntymisen ajanjakson. Tällöin tiedämme, mitä haluamme ja mitä emme halua elämältä.
 • Tulee hetki, jolloin ymmärrät, että haluat ympärillesi jaloja, aitoja ja empaattisia ihmisiä, jotka ymmärtävät kunnioituksen ja vastavuoroisuuden päälle.
 • Kypsyminen ja vuosien lisääntyminen ihmisen henkilökohtaisella matkalla tarkoittavat sitä, että henkilö käy läpi useita sisäisiä matkoja, jolloin oman itsensä menettää ja löytää uudestaan. Tässä on tietysti kyse hyvin intiimistä matkasta, ja jokainen henkilö elää sen omalla tavallaan.
 • Tällöin tajuat sen, että nykyhetkeen sijoittaminen on sama asia kuin omaan kohtaloon sijoittaminen.

Jos elämä koostuu tietystä määrästä päiviä, sinun tulee kokea ne syvällisesti sekä keskittyä siihen, mikä todella on merkityksellistä: rakkaus ja ystävyys.

Salaisuus todellisen elämänlaadun löytämiseksi

Bronnie Ware on australialainen sairaanhoitaja, ja hän on palliatiivisen hoidon asiantuntija. Vuonna 2011 hän julkaisi erittäin menestyksekkään kirjan nimeltään ”The Top 5 Regrets of the Dying”, joka on suomennettu nimikkeellä ”Viisi viimeistä toivetta – elä, älä kadu”.

Vanha pariskunta

Tässä kirjassa hän keräsi yhteen sen, mitä hänen potilaansa olivat sanoneet ennen kuin aika koitti tämän maailman taakse jättämiselle. Seuraavassa ovat ne viisi asiaa, joita ihmiset usein katuivat: ne asiat, joita he eivät olleet tehneet, jotta he olisivat voineet nauttia täydemmästä ja onnellisemmasta elämästä.

Olennaisimmat katumuksenaiheet ovat seuraavat:

 • Etten seurannut sydäntäni jokaisena elämäni hetkenä.
 • Etten ilmaissut koko elämäni ajan sitä, mitä todella tunsin.
 • Että tein liikaa töitä, enkä priorisoinut yksinkertaisia asioita.
 • Etten välittänyt ystävistäni hieman enemmän.
 • Etten ollut tyytyväisempi niihin ihmisiin, joita todella rakastin.

Kuinka voin tunnistaa ne ihmiset, jotka todella tuntevat itsensä nuoriksi?

Sellaisille ihmisille, jotka tuntevat olonsa nuoriksi sydämiltään, ei ole väliä sillä, kuinka monta vuotta heidän taakseen on jäänyt. Se mikä tässä merkitsee, on mielentila ja ihmisen asenne.

Kun henkilö saapuu vanhuuteen ja hänellä on seuranaan sellaisia ihmisiä, jotka ovat aina täynnä optimismia ja elinvoimaa, kyseessä on epäilemättä eräs parhaista etuoikeuksista, joita voi saada.

Vanha pari sydämiltään nuoria

 • Ei kannata myöskään unohtaa niitä ihmisiä, jotka tukevat sinua niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina.
 • Nämä ihmiset tulevat olemaan tukenasi silloin, kun ajat käyvät vaikeiksi.
 • Ne henkilöt, jotka tuntevat itsensä nuoriksi sydämissään, haluavat sinun lähtevän ulos kodistasi. He eivät halua nähdä sinua yksin ja kodinhoidon rutiinien uuvuttamana. Heille raikas ilma, nauru ja musiikki ovat edelleen elintärkeitä asioita. Mutta ennen kaikkea kyse on eräästä asiasta: elossa olemisen tunteesta.

Lopulta on nimittäin niin, että rypyt ovat ihossa eivätkä ihmisen sydämessä. Siksi ei koskaan tulisi olla puutetta halusta syleillä elämää. Minkä tahansa ikäinen sitten oletkin.

UUTISIA VERKOSSA