Vältä nämä neljä ensiäitien tekemää virhettä

· syyskuu 3, 2018
Ensiäidit pelkäävät aina virheiden tekemistä. Niitä kuitenkin sattuu kaikille eikä niistä tulisi huolestua. Tässä artikkelissa jaamme neljä vinkkiä tavallisimpien virheiden välttämiseksi.

Mikä tuoreita äitejä pelottaa? Äitiys on unohtumaton kokemus. Raskaus on elämänvaihe täynnä ainutlaatuisia tuntemuksia. Jos tulet äidiksi ensimmäistä kertaa, sinulla on luultavasti mielessäsi paljon kysymyksiä ja huolia.

Ensiäidiltä saattaa jäädä huomiotta joitakin asioita, vaikka hän valmistautuisi miten huolellisesti. ”Onko vauva nälkäinen?”, ”Milloin vauva tulisi kylvettää?” ja ”Kuinka usein vauva tulisi ruokkia?” ovat joitakin yleisimmistä ensiäitien pohtimista kysymyksistä.

Jos olet äiti ensimmäistä kertaa, älä huoli. Tämä on oppimisvaihe sinulle ja perheellesi. Opit ymmärtämään vauvaasi yrityksen ja erehdyksen kautta.

Mitä ensiäitien ei tulisi tehdä?

ensiäiti vauvansa kanssa

Äitiyden maailmassa on monia myyttejä, joita ei ole mitenkään todistettu. Tämä voi saada uudet äidit tekemään sellaisia virheitä, jotka häiritsevät vauvan ja perheen sopeutumisprosessia.

Yksi yleinen virhe on syöttämisaikataulun asettaminen. Sinun on hyvä tietää, että vauva tulee imettää silloin kun hän sitä pyytää. Tämä voi olla väsyttävää, mutta näin vauva on varmasti aina kylläinen ja tyytyväinen.

Vastasyntyneet ovat erittäin hauraita ja herkkiä lähes kaikelle. Vältä käsittelemästä vauvaasi kovakouraisesti, jotta hän ei itkisi enempää. Kyllä, vastasyntynyt tarvitsee suojelua, mutta äitien ei tulisi ylisuojella vauvojaan. Vältä kapaloimasta vauvaa, sillä se voi tehdä hänen olostaan epämukavan, hän saattaa itkeä ja näin saada nestevajetta.

Vauvaa tarkkailemalla ja tunnustelemalla on mahdollista tietää, onko vauvalla kylmä vai kuuma. Jos vauvan kädet ja jalat ovat kylmät ja näyttävät violeteilta, vauvalla on kylmä ja hänet tulisi pukea lämpimämmin. Jos vauva hikoilee kaulasta ja tuntuu lämpimältä, on parasta ottaa häneltä hieman vaatteita pois.

1. Muiden mielipiteiden kuunteleminen

Koska olet ensimmäistä kertaa äiti, muut ihmiset lähelläsi nauttivat kanssasi raskaudestasi ja yrittävät auttaa. Ystävien ja perheen tuki onkin mittaamattoman arvokasta tässä erityisessä elämänvaiheessa. Seura on erittäin tärkeää raskauden aikana. Saatat kuitenkin tuntea olosi hämmentyneeksi kaikkien näiden neuvojen keskellä, ja tämä on normaalia.

”Älä koskaan riisu vauvan sukkia”, ”Leikkaa hänen hiuksensa kun hän on kolmekuukautinen”, ”Sterilisoi kaikki”. Älä kiinnitä liikaa huomiota näihin mielipiteisiin. Älä anna ihmisten neuvojen stressata sinua. Vaikka osa niistä onkin totta, osa ei ole.

Jos tunnet tarvitsevasi apua, mene asiantuntijan juttusille. On olemassa lukemattomia hyödyllisiä palveluja ja opastajia, kuten doula. Etsi ihmisiä, joilta voit saada asiantuntevia mielipiteitä tässä hyvin tärkeässä elämänvaiheessa.

Suosittelemme lukemaan: 4 hoitoa vauvan koliikkiin

2. Et kuuntele vaistojasi

Heti kun saat tietää odottavasi lasta, sinulle kehittyvät äidinvaistot. Äitiys on naisen kaikkein puhtain ja luonnollisin tila, joten älä pelkää tehdä päätöksiä ilman toisen henkilön mielipidettä.

äiti ja vauva

Jos vaistosi kehottavat sinua tekemään jotain, olet todennäköisesti oikeassa.

3. Kumppanin huomiotta jättäminen

Uusi vauva on sinun ja kumppanisi välisen rakkauden hedelmä. Teidän molempien täytyy pitää kipinää yllä, kohdella toisianne hyvin ja kuunnella toinen toistanne. Vauva aistii kaiken tämän rakkauden ja rauhan ja tuntee olonsa hyväksi.

ensiäiti ja -isä vauvansa kanssa

Kun lopultakin totutte vanhemmuuteen ja vauvan rutiineihin, suunnitelkaa yhteistä ajanviettoa ja menkää ulos. Pitäkää rakkaus elossa ja varmistakaa, että suhde perustuu kunnioitukseen, toisen hyväksymiseen ja rehellisyyteen.

Kannattaa lukea: Rakastaako kumppanisi sinua vai kohteleeko hän sinua huonosti?

4. Et anna isän auttaa ja osallistua

Vauvan elämän ensimmäiset päivät voivat uuvuttaa sinut, erityisesti jos olet äiti ensimmäistä kertaa. Vaikka voit aina turvautua asiantuntijan apuun, muista että kumppanisi tuntee sinut paremmin kuin kukaan. Isäkin on innoissaan ja haluaa toteuttaa isänrooliaan.

Opeta hänet kärsivällisesti tekemään tiettyjä tehtäviä. Opeta hänet pitelemään vauvaa sylissään ja vaihtamaan vaipan. Nämä ovat ikimuistoisia hetkiä, jotka saavat varmasti hymyn kasvoillesi. Muistuta kumppaniasi joka hetki, että olet hänen tukenaan. Te kumpikin olette oppimassa.

Lopuksi

Ensiäitinä sinun täytyy muistaa olla kärsivällinen. Tämän tulisi olla mantrasi. Opi uusia asioita joka päivä, pane mieleen toimivat menetelmät ja anna kumppanisi auttaa. Vältä stressaavia tai epämiellyttäviä tilanteita, jotta ne eivät pääse vaikuttamaan vauvan mielialaan. Sinun tulisi viettää aikaa myös yksin sekä kumppanisi ja ystäviesi kanssa, sillä se saa sinut voimaan hyvin.