Vältä näitä ruokia, jos käytät hammasrautoja
Kirjoittanut ja tarkastanut hammaslääkäri Vanesa Evangelina Buffa
Oikomishoidon alussa mieleen voi nousta kysymyksiä uusien hammasrautojen hoidosta ja ylläpidosta. Yksi kysymys koskee todennäköisesti sitä, mitä ruokia voi ja mitä ei voi syödä. Tässä artikkelissa kerromme, mitä ruokia välttää, jos käytät hammasrautoja.
Mitä tulee ruokavalioon, paras vaihtoehto on syödä terveellistä, ravitsevaa, tasapainoista ja monipuolista ruokaa, olipa sinulla hammasraudat tai ei. Sinun tulee kuitenkin ottaa huomioon muutamia asioita ylimääräisten ongelmien välttämiseksi.
Kypsennystapa, annosten koko ja ruoan rakenne ovat tekijöitä, jotka on otettava huomioon. Mitä ruokia tulisi välttää? Mitä ruokia tulisi suosia?
Miksi joitakin ruokia pitää välttää, jos käytät hammasrautoja?
Perinteisessä oikomishoidossa käytetään pieniä elementtejä, jotka kiinnitetään hampaiden pinnoille. Nämä elementit yhdistetään rautalangalla. Oikomislääkäri hyödyntää näitä elementtejä luodakseen painetta hammasrivistöön ja muuttaakseen hampaiden kasvusuuntaa sekä korjata purentaongelmia.
Riippuen tapauksen monimutkaisuudesta ja hampaiden kunnosta, hammasrautoja käytetään eri pituisia aikoja. Joissakin tapauksissa potilaan on elettävä hammasrautojen kanssa vuosia ja näin ollen on tärkeää tietää miten huolehtia niistä.
Hammasrautojen pitäminen hyvässä kunnossa mahdollistaa hoidon etenemisen ilman komplikaatioita. Myös haluttuihin tuloksiin päästään nopeammin. Päinvastoin, jos hammasraudan elementit vaurioituvat tai kaarilanka irtoaa, hoito on keskeytettävä.
Kun hoito keskeytetään, hoitoaika kokonaisuutena pitenee ja tulokset eivät välttämättä ole yhtä hyviä. Lisäksi potilas voi tuntea epämukavuutta, kipua ja suun limakalvot voivat kärsiä.
Nykyään on olemassa erilaisia oikomishoitoja, joiden avulla hammasraudat voidaan sijoittaa hampaiden etupinnalle tai takapinnalle niin, että ne eivät näy. Lisäksi ne on valmistettu erilaisista materiaaleista, jotka vastaavat potilaan tarpeita, prioriteetteja ja budjettia – näitä materiaaleja ovat esimerkiksi metalli, posliini tai safiiri.
Hammasraudat on valmistettu kestämään pureskelua ja syödessä tapahtuvaa liikettä. Siitä huolimatta tietyt tuotteet voivat vahingoittaa niitä. Tutkitaanpa asiaa tarkemmin!
Lue myös: 5 vinkkiä hampaiden valkaisuun
6 ruokaa, joita on parasta välttää, jos sinulla on hammasraudat
Kun oikomislääkäri asentaa hammasraudat paikoilleen, on normaalia tuntea pientä epämukavuutta. Hammasrautojen luoman paineen on tarkoitus korjata purentavirheitä. Alussa se voi kuitenkin aiheuttaa kipua ja epämukavuutta potilaalle.
Tämä epämiellyttävä tunne kuitenkin häviää päivien kuluessa. Useimmat tottuvat hammasrautoihin viikossa. Sopeutumisvaiheessa on kuitenkin hyvä tehdä muutoksia ruokavalioon.
Usein suositellaan ruokia, joiden pureskelu ja nieleminen ei vaadi paljoa vaivaa. Esimerkiksi erilaiset soseet ja keitot ovat hyvä vaihtoehto.
Myös alun epämukavuuden kadottua on syytä välttää tiettyjä ruokia. Tietyt ruoat voivat vahingoittaa hammasrautoja tai jäädä loukkuun hampaiden ja hammasraudan elementtien välisiin tiloihin, mikä tekee hampaiden puhdistamisesta hankalaa.
Esimerkiksi hedelmien syöminen voi olla hankalaa. Jos ruokaa jää jumiin hammasrautojen väleihin, riski sairastua suun sairauksiin, kuten kariekseen, ientulehdukseen ja parodontiittiin, kasvaa.
Ongelmien estämiseksi on tärkeää ottaa huomioon ruoan rakenne. Voit esimerkiksi leikata hedelmät pieniksi paloiksi ennen syömistä.
Katsotaanpa tarkemmin, mitä ruokia tulisi välttää, jos on hammasraudat.
1. Purukumi ja makeiset
Jos sinulla on hammasraudat, on parasta välttää tahmeaa ruokaa. Purukumi ja tahmeat makeiset vaikeuttavat hampaiden puhdistamista, koska ne tarttuvat kiinni hammasrautojen elementteihin. Erityisesti purukumi voi rikkoa tai löysätä hammasraudan osia, koska niiden syömiseen liittyy toistuvaa pureskelua ja vetämistä.
Purukumin ja makeisten sisältämä sokeri edistää bakteerien kertymistä ja hampaiden reikiintymistä. Hammasrautojen käyttö vaikeuttaa suuhygienian ylläpitämistä ja lisää mahdollisuuksia sairastua erilaisiin suusairauksiin. Mikäli ruokavalio sisältää runsaasti sokeria, suusairauksien riski kasvaa.
Tässä on joitakin makeisia, joita sinun tulee välttää, jos käytät hammasrautoja:
- Jelly Beans
- Nougat
- Purukumi
- Rusinat ja sokeroidut hedelmät
- Myslipatukat
- Tikkarit
- Lakritsi
2. Erittäin kovat ruoat
Henkilön, jolla on hammasraudat, tulee välttää myös erittäin kovien ruokien syömistä. Kovien ruokien pureskeleminen vaatii lisävoimaa, joka voi rikkoa tai irrottaa osia hammasraudoista.
Kovia ruokia pureskeltaessa on myös yleistä, että ruokajäämät juuttuvat hammasrautojen rakoihin, mikä vaikeuttaa niiden puhdistamista. Yleisimpiä esimerkkejä ovat pizzapohjat, paahdetut leivät, rapeat keksit, pähkinät ja popcornit.
Ei myöskään ole hyvä idea pureskella jäätä tai mehujäätä. Näissä tapauksissa on parempi imeä niitä.
3. Kokonaiset tai erittäin kovat hedelmät sekä vihannekset
Omenan pureminen tai maissintähkän syöminen voi irrottaa hammasraudan elementit hampaista.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi välttää ravitsevia ja terveellisiä ruokia, kuten hedelmät ja vihannekset. Sinun tarvitsee vain muuttaa niiden valmistustapaa, jotta ne olisi helpompi syödä.
Vihanneksia voi syödä höyrytettynä tai soseina. Hedelmistä voidaan valmistaa hillokkeita. Jos haluat syödä näitä ruokia mieluummin raakana, leikkaa ne pieniksi paloiksi pureskelun helpottamiseksi.
Salaatista jää usein jäämiä hammasrautoihin, mikä vaikeuttaa hampaiden puhdistamista. Mikäli kuitenkin haluat syödä salaattia, muista harjata hampaat huolellisesti ruokailun päätyttyä.
4. Luita sisältävät lihapalat
Kanansiipiä tai naudan kylkiluita ei voi syödä käsin, kun käytät hammasrautoja. Näiden eläinproteiinien syöminen suoraan luusta voi vahingoittaa hammasrautoja tai jättää ruoan palasia hampaiden ja hammasraudan elementtien väliin.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että liha pitäisi poistaa ruokalistalta. Kuten hedelmien ja vihannesten kohdalla, sinun on muutettava valmistustapaa ja löydettävä helpompi tapa syödä ne, kuten leikattu pieniksi paloiksi tai jauhettuina.
Riippumatta ruokailutavoista, pienet lihapalat voivat silti jäädä jumiin hammasrautojen väleihin. Tämän ongelman ratkaisemiseksi sinun tulee harjata hampaasi ja hammasraudat hyvin ruokailun jälkeen. Täydennä puhdistusrutiinia hammaslangalla, suuvedellä ja erityisillä hammasrautojen puhdistamiseen tarkoitetuilla harjoilla.
5. Ruoat, jotka tahraavat hampaita
Suosittelemme välttämään värillisiä ruokia ja juomia, joissa on paljon pigmenttiä, jos käytät posliinisia kiinnikkeitä tai läpinäkyviä ikeniä. Nämä ruoat, joissa on paljon väriä, voivat tahrata hammasrautojen elementtejä, jolloin ne näkyvät paremmin tai ne näyttävät likaisilta.
Tässä on joitain ruokia ja juomia, jotka värjäävät hampaita ja hammasrautoja:
- Punajuuri
- Mustikat
- Kirsikat
- Mansikat
- Tee
- Kahvi
- Punaviini
- Hedelmämehut
- Hiilihapotetut virvoitusjuomat
- Tomaattiuute
- Soijakastike
- Curry
- Kurkuma
- Mikä tahansa ultraprosessoitu ruoka, jossa on paljon väriaineita
6. Happamat ja mausteiset ruoat
Suuhun asennettavat laitteet ovat edelleen vieraita esineitä, jotka voivat aiheuttaa pieniä haavoja tai vammoja suun limakalvolle. Huulten, poskien ja kielen hankaaminen hammasrautoja vasten voi aiheuttaa haavaumia tai ärsytystä.
Suojaava oikomisvaha auttaa estämään tämän tyyppiset vammat. Tästä huolimatta hammasraudat voivat silti aiheuttaa epämukavuutta suussa. Näissä tapauksissa on parasta välttää joitain ruokia, kunnes haavaumat paranevat.
Mausteiset ja happamat ruoat lisäävät epämukavuutta ja hidastavat haavaumien paranemista, joten niitä tulee välttää. Sitrushedelmät, hedelmämehut, ananas, etikka ja mausteiset ruoat eivät ole hyvä idea, jos suussasi on haavaumia.
Mitä ruokia suosia?
Vaikka olemme jo kertoneet sinulle ruoista, joita sinun tulee välttää jos sinulla on hammasraudat, sinulla voi silti olla vielä kysymyksiä syömisestä oikomishoidon aikana. On erittäin tärkeää, että et hoidon aikana vältä ruokaryhmiä, koska niiden syöminen on vaikeaa.
Sinun tulee etsiä erilaisia vaihtoehtoja säilyttääksesi terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion. Tässä on joitain ruokia ja tapoja valmistaa niitä, jotka tekevät syömisestä helpompaa ja mukavampaa:
- Soseet: Ainesosien murskaaminen ja muussaus tarkoittaa, että sinun ei tarvitse pureskella niitä, mikä helpottaa nielemistä.
- Keitot: Toinen ruoka, joka tarjoaa vitamiineja ja kivennäisaineita ilman, että sinun tarvitsee käyttää hampaita. Keitot voidaan syödä kuumana tai kylmänä.
- Hedelmät ja vihannekset: Vihanneksia voidaan höyryttää, keittää, paahtaa, muussata tai jopa valmistaa smoothieita. Hedelmät voidaan myös keittää, tai voit valmistaa hillokkeita tai smoothieita. Nämä valmistustavat vähentävät hampaiden rasitusta syömisen aikana.
- Jauheliha: Jauhelihaa sisältävät reseptit, kuten hampurilaiset tai lihapullat, helpottavat syömistä.
- Kala: Kalanlihalla on pehmeä rakenne. Tämä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon.
- Kananmunat: Voit valmistaa niitä eri tavoin ja niistä tulee pehmeitä ja helppoja syödä. Se on tuote, joka tarjoaa tasapainoisia rasvoja, proteiineja, vitamiineja ja kivennäisaineita.
- Salaatit: Voit valmistaa salaatteja mukuloista tai keitetyistä vihanneksista.
- Palkokasvit, pasta ja riisi: Varmista aina, että ne ovat hyvin kypsennettyjä.
- Maitotuotteet: Jogurtti ja pehmeät juustot ovat erittäin helppoja syödä.
- Pehmeä leipä: Poista reunat.
- Lämpimät ruoat: Ruoan lämpötila on toinen huomioitava tekijä. Jos haluat vähentää kudosten herkkyyttä hammasraudan käytöstä tai jos sinulla on haavaumia, ruoan tulee olla lämmintä. Vältä äärimmäistä kylmyyttä tai kuumuutta.
Hyvä muistaa
Nyt tiedät, mitä ruokia sinun tulee välttää ja mitä sinun tulee suosia hammasrautojen kanssa. Mutta on myös muita asioita, jotka on pidettävä mielessä varmistaaksesi, että oikomishoito etenee onnistuneesti.
Hitaasti syöminen ja varovainen pureskelu on välttämätöntä, jotta hammasraudat pysyvät hyvässä kunnossa. Veden juominen aterioiden aikana auttaa huuhtelemaan pois hammasrautoihin juuttuneet ruokajämät.
Yritä pureskella ruokaa poskihampailla. Tällä tavalla vältytään ongelmilta etuhampaiden kanssa. On myös tärkeää, että et pure kovia esineitä, kuten kyniä, lyijykyniä, leluja tai kynsiäsi.
Hyvän suuhygienian ylläpitäminen on välttämätöntä hammasrautojen hoidossa ja suun terveyden ylläpitämisessä. Hammasharjan, hammaslangan, fluorihammastahnan ja suuveden säännöllinen sekä asianmukainen käyttö auttaa poistamaan jumiin jääneet ruokajäämät.
Tässä artikkelissa mainittujen ruokien välttäminen, kunnollisen suuhygienian ylläpitäminen ja oikomislääkärin antamien ohjeiden noudattaminen auttaa sinua pitämään hammasraudoista hyvää huolta. Näiden yksinkertaisten vinkkien avulla voit saavuttaa terveet ja tasaiset hampaat, joista olet aina haaveillut.
Oikomishoidon alussa mieleen voi nousta kysymyksiä uusien hammasrautojen hoidosta ja ylläpidosta. Yksi kysymys koskee todennäköisesti sitä, mitä ruokia voi ja mitä ei voi syödä. Tässä artikkelissa kerromme, mitä ruokia välttää, jos käytät hammasrautoja.
Mitä tulee ruokavalioon, paras vaihtoehto on syödä terveellistä, ravitsevaa, tasapainoista ja monipuolista ruokaa, olipa sinulla hammasraudat tai ei. Sinun tulee kuitenkin ottaa huomioon muutamia asioita ylimääräisten ongelmien välttämiseksi.
Kypsennystapa, annosten koko ja ruoan rakenne ovat tekijöitä, jotka on otettava huomioon. Mitä ruokia tulisi välttää? Mitä ruokia tulisi suosia?
Miksi joitakin ruokia pitää välttää, jos käytät hammasrautoja?
Perinteisessä oikomishoidossa käytetään pieniä elementtejä, jotka kiinnitetään hampaiden pinnoille. Nämä elementit yhdistetään rautalangalla. Oikomislääkäri hyödyntää näitä elementtejä luodakseen painetta hammasrivistöön ja muuttaakseen hampaiden kasvusuuntaa sekä korjata purentaongelmia.
Riippuen tapauksen monimutkaisuudesta ja hampaiden kunnosta, hammasrautoja käytetään eri pituisia aikoja. Joissakin tapauksissa potilaan on elettävä hammasrautojen kanssa vuosia ja näin ollen on tärkeää tietää miten huolehtia niistä.
Hammasrautojen pitäminen hyvässä kunnossa mahdollistaa hoidon etenemisen ilman komplikaatioita. Myös haluttuihin tuloksiin päästään nopeammin. Päinvastoin, jos hammasraudan elementit vaurioituvat tai kaarilanka irtoaa, hoito on keskeytettävä.
Kun hoito keskeytetään, hoitoaika kokonaisuutena pitenee ja tulokset eivät välttämättä ole yhtä hyviä. Lisäksi potilas voi tuntea epämukavuutta, kipua ja suun limakalvot voivat kärsiä.
Nykyään on olemassa erilaisia oikomishoitoja, joiden avulla hammasraudat voidaan sijoittaa hampaiden etupinnalle tai takapinnalle niin, että ne eivät näy. Lisäksi ne on valmistettu erilaisista materiaaleista, jotka vastaavat potilaan tarpeita, prioriteetteja ja budjettia – näitä materiaaleja ovat esimerkiksi metalli, posliini tai safiiri.
Hammasraudat on valmistettu kestämään pureskelua ja syödessä tapahtuvaa liikettä. Siitä huolimatta tietyt tuotteet voivat vahingoittaa niitä. Tutkitaanpa asiaa tarkemmin!
Lue myös: 5 vinkkiä hampaiden valkaisuun
6 ruokaa, joita on parasta välttää, jos sinulla on hammasraudat
Kun oikomislääkäri asentaa hammasraudat paikoilleen, on normaalia tuntea pientä epämukavuutta. Hammasrautojen luoman paineen on tarkoitus korjata purentavirheitä. Alussa se voi kuitenkin aiheuttaa kipua ja epämukavuutta potilaalle.
Tämä epämiellyttävä tunne kuitenkin häviää päivien kuluessa. Useimmat tottuvat hammasrautoihin viikossa. Sopeutumisvaiheessa on kuitenkin hyvä tehdä muutoksia ruokavalioon.
Usein suositellaan ruokia, joiden pureskelu ja nieleminen ei vaadi paljoa vaivaa. Esimerkiksi erilaiset soseet ja keitot ovat hyvä vaihtoehto.
Myös alun epämukavuuden kadottua on syytä välttää tiettyjä ruokia. Tietyt ruoat voivat vahingoittaa hammasrautoja tai jäädä loukkuun hampaiden ja hammasraudan elementtien välisiin tiloihin, mikä tekee hampaiden puhdistamisesta hankalaa.
Esimerkiksi hedelmien syöminen voi olla hankalaa. Jos ruokaa jää jumiin hammasrautojen väleihin, riski sairastua suun sairauksiin, kuten kariekseen, ientulehdukseen ja parodontiittiin, kasvaa.
Ongelmien estämiseksi on tärkeää ottaa huomioon ruoan rakenne. Voit esimerkiksi leikata hedelmät pieniksi paloiksi ennen syömistä.
Katsotaanpa tarkemmin, mitä ruokia tulisi välttää, jos on hammasraudat.
1. Purukumi ja makeiset
Jos sinulla on hammasraudat, on parasta välttää tahmeaa ruokaa. Purukumi ja tahmeat makeiset vaikeuttavat hampaiden puhdistamista, koska ne tarttuvat kiinni hammasrautojen elementteihin. Erityisesti purukumi voi rikkoa tai löysätä hammasraudan osia, koska niiden syömiseen liittyy toistuvaa pureskelua ja vetämistä.
Purukumin ja makeisten sisältämä sokeri edistää bakteerien kertymistä ja hampaiden reikiintymistä. Hammasrautojen käyttö vaikeuttaa suuhygienian ylläpitämistä ja lisää mahdollisuuksia sairastua erilaisiin suusairauksiin. Mikäli ruokavalio sisältää runsaasti sokeria, suusairauksien riski kasvaa.
Tässä on joitakin makeisia, joita sinun tulee välttää, jos käytät hammasrautoja:
- Jelly Beans
- Nougat
- Purukumi
- Rusinat ja sokeroidut hedelmät
- Myslipatukat
- Tikkarit
- Lakritsi
2. Erittäin kovat ruoat
Henkilön, jolla on hammasraudat, tulee välttää myös erittäin kovien ruokien syömistä. Kovien ruokien pureskeleminen vaatii lisävoimaa, joka voi rikkoa tai irrottaa osia hammasraudoista.
Kovia ruokia pureskeltaessa on myös yleistä, että ruokajäämät juuttuvat hammasrautojen rakoihin, mikä vaikeuttaa niiden puhdistamista. Yleisimpiä esimerkkejä ovat pizzapohjat, paahdetut leivät, rapeat keksit, pähkinät ja popcornit.
Ei myöskään ole hyvä idea pureskella jäätä tai mehujäätä. Näissä tapauksissa on parempi imeä niitä.
3. Kokonaiset tai erittäin kovat hedelmät sekä vihannekset
Omenan pureminen tai maissintähkän syöminen voi irrottaa hammasraudan elementit hampaista.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi välttää ravitsevia ja terveellisiä ruokia, kuten hedelmät ja vihannekset. Sinun tarvitsee vain muuttaa niiden valmistustapaa, jotta ne olisi helpompi syödä.
Vihanneksia voi syödä höyrytettynä tai soseina. Hedelmistä voidaan valmistaa hillokkeita. Jos haluat syödä näitä ruokia mieluummin raakana, leikkaa ne pieniksi paloiksi pureskelun helpottamiseksi.
Salaatista jää usein jäämiä hammasrautoihin, mikä vaikeuttaa hampaiden puhdistamista. Mikäli kuitenkin haluat syödä salaattia, muista harjata hampaat huolellisesti ruokailun päätyttyä.
4. Luita sisältävät lihapalat
Kanansiipiä tai naudan kylkiluita ei voi syödä käsin, kun käytät hammasrautoja. Näiden eläinproteiinien syöminen suoraan luusta voi vahingoittaa hammasrautoja tai jättää ruoan palasia hampaiden ja hammasraudan elementtien väliin.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että liha pitäisi poistaa ruokalistalta. Kuten hedelmien ja vihannesten kohdalla, sinun on muutettava valmistustapaa ja löydettävä helpompi tapa syödä ne, kuten leikattu pieniksi paloiksi tai jauhettuina.
Riippumatta ruokailutavoista, pienet lihapalat voivat silti jäädä jumiin hammasrautojen väleihin. Tämän ongelman ratkaisemiseksi sinun tulee harjata hampaasi ja hammasraudat hyvin ruokailun jälkeen. Täydennä puhdistusrutiinia hammaslangalla, suuvedellä ja erityisillä hammasrautojen puhdistamiseen tarkoitetuilla harjoilla.
5. Ruoat, jotka tahraavat hampaita
Suosittelemme välttämään värillisiä ruokia ja juomia, joissa on paljon pigmenttiä, jos käytät posliinisia kiinnikkeitä tai läpinäkyviä ikeniä. Nämä ruoat, joissa on paljon väriä, voivat tahrata hammasrautojen elementtejä, jolloin ne näkyvät paremmin tai ne näyttävät likaisilta.
Tässä on joitain ruokia ja juomia, jotka värjäävät hampaita ja hammasrautoja:
- Punajuuri
- Mustikat
- Kirsikat
- Mansikat
- Tee
- Kahvi
- Punaviini
- Hedelmämehut
- Hiilihapotetut virvoitusjuomat
- Tomaattiuute
- Soijakastike
- Curry
- Kurkuma
- Mikä tahansa ultraprosessoitu ruoka, jossa on paljon väriaineita
6. Happamat ja mausteiset ruoat
Suuhun asennettavat laitteet ovat edelleen vieraita esineitä, jotka voivat aiheuttaa pieniä haavoja tai vammoja suun limakalvolle. Huulten, poskien ja kielen hankaaminen hammasrautoja vasten voi aiheuttaa haavaumia tai ärsytystä.
Suojaava oikomisvaha auttaa estämään tämän tyyppiset vammat. Tästä huolimatta hammasraudat voivat silti aiheuttaa epämukavuutta suussa. Näissä tapauksissa on parasta välttää joitain ruokia, kunnes haavaumat paranevat.
Mausteiset ja happamat ruoat lisäävät epämukavuutta ja hidastavat haavaumien paranemista, joten niitä tulee välttää. Sitrushedelmät, hedelmämehut, ananas, etikka ja mausteiset ruoat eivät ole hyvä idea, jos suussasi on haavaumia.
Mitä ruokia suosia?
Vaikka olemme jo kertoneet sinulle ruoista, joita sinun tulee välttää jos sinulla on hammasraudat, sinulla voi silti olla vielä kysymyksiä syömisestä oikomishoidon aikana. On erittäin tärkeää, että et hoidon aikana vältä ruokaryhmiä, koska niiden syöminen on vaikeaa.
Sinun tulee etsiä erilaisia vaihtoehtoja säilyttääksesi terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion. Tässä on joitain ruokia ja tapoja valmistaa niitä, jotka tekevät syömisestä helpompaa ja mukavampaa:
- Soseet: Ainesosien murskaaminen ja muussaus tarkoittaa, että sinun ei tarvitse pureskella niitä, mikä helpottaa nielemistä.
- Keitot: Toinen ruoka, joka tarjoaa vitamiineja ja kivennäisaineita ilman, että sinun tarvitsee käyttää hampaita. Keitot voidaan syödä kuumana tai kylmänä.
- Hedelmät ja vihannekset: Vihanneksia voidaan höyryttää, keittää, paahtaa, muussata tai jopa valmistaa smoothieita. Hedelmät voidaan myös keittää, tai voit valmistaa hillokkeita tai smoothieita. Nämä valmistustavat vähentävät hampaiden rasitusta syömisen aikana.
- Jauheliha: Jauhelihaa sisältävät reseptit, kuten hampurilaiset tai lihapullat, helpottavat syömistä.
- Kala: Kalanlihalla on pehmeä rakenne. Tämä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon.
- Kananmunat: Voit valmistaa niitä eri tavoin ja niistä tulee pehmeitä ja helppoja syödä. Se on tuote, joka tarjoaa tasapainoisia rasvoja, proteiineja, vitamiineja ja kivennäisaineita.
- Salaatit: Voit valmistaa salaatteja mukuloista tai keitetyistä vihanneksista.
- Palkokasvit, pasta ja riisi: Varmista aina, että ne ovat hyvin kypsennettyjä.
- Maitotuotteet: Jogurtti ja pehmeät juustot ovat erittäin helppoja syödä.
- Pehmeä leipä: Poista reunat.
- Lämpimät ruoat: Ruoan lämpötila on toinen huomioitava tekijä. Jos haluat vähentää kudosten herkkyyttä hammasraudan käytöstä tai jos sinulla on haavaumia, ruoan tulee olla lämmintä. Vältä äärimmäistä kylmyyttä tai kuumuutta.
Hyvä muistaa
Nyt tiedät, mitä ruokia sinun tulee välttää ja mitä sinun tulee suosia hammasrautojen kanssa. Mutta on myös muita asioita, jotka on pidettävä mielessä varmistaaksesi, että oikomishoito etenee onnistuneesti.
Hitaasti syöminen ja varovainen pureskelu on välttämätöntä, jotta hammasraudat pysyvät hyvässä kunnossa. Veden juominen aterioiden aikana auttaa huuhtelemaan pois hammasrautoihin juuttuneet ruokajämät.
Yritä pureskella ruokaa poskihampailla. Tällä tavalla vältytään ongelmilta etuhampaiden kanssa. On myös tärkeää, että et pure kovia esineitä, kuten kyniä, lyijykyniä, leluja tai kynsiäsi.
Hyvän suuhygienian ylläpitäminen on välttämätöntä hammasrautojen hoidossa ja suun terveyden ylläpitämisessä. Hammasharjan, hammaslangan, fluorihammastahnan ja suuveden säännöllinen sekä asianmukainen käyttö auttaa poistamaan jumiin jääneet ruokajäämät.
Tässä artikkelissa mainittujen ruokien välttäminen, kunnollisen suuhygienian ylläpitäminen ja oikomislääkärin antamien ohjeiden noudattaminen auttaa sinua pitämään hammasraudoista hyvää huolta. Näiden yksinkertaisten vinkkien avulla voit saavuttaa terveet ja tasaiset hampaat, joista olet aina haaveillut.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ozdemir, M., Ilhan, A., Gorucu-Coskuner, H., Taner, T., & Bilgic, P. (2021). Assessment of food consumption changes in adolescents during orthodontic treatment. American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics, 159(5), 604-612.
- Villacetín Domínguez, I. G. Evaluación In vitro de la pigmentación en brackets estéticos expuestos a bebidas y condimentos.
- Jiménez Marín, O., & Pérez García, L. M. (2021). La higiene bucal en pacientes con tratamiento de Ortodoncia. Gaceta Médica Espirituana, 23(3), 168-181.
- Jiménez Machuca, Y. D. (2019). Efectos colaterales en el tratamiento de ortodoncia.
- Salcedo-Bugarín, I. L., Sanín-Rivera, I. P., & Gutiérrez-Rojo, J. C. (2018). Principales molestias durante el tratamiento de ortodoncia. sagitales de las vías aéreas superiores• Comparación de irregularidades en brackets de cuatro sistemas de ligado convencional y un sistema de autoligado• Evaluación de la percepción del dolor en pacientes de 0 a 5 meses de edad con labio y paladar hendido, 6(2), 90-97.
- Khatri, J. M., & Kolhe, V. D. (2018). Nutrition and orthodontics. International Journal of Orthodontic Rehabilitation, 9(4), 163.
- Ajmera, A. J., Tarvade, S. S., & Patni, V. R. (2015). A systematic nutritional and dietary guideline for orthodontic patients. Journal of Orthodontic Research, 3(2), 88.
- Singh, N., Tripathi, T., Rai, P., & Gupta, P. (2017). Nutrition and orthodontics-interdependence and interrelationship. Res Rev J Dent Sci, 5(3), 18-22.
- Carter, L. A., Geldenhuys, M., Moynihan, P. J., Slater, D. R., Exley, C. E., & Rolland, S. L. (2015). The impact of orthodontic appliances on eating—young people’s views and experiences. Journal of orthodontics, 42(2), 114-122.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.