Vältä näitä ruokia aamiaisella

toukokuu 1, 2017
Monet tavalliset aamiaisruuat eivät ole terveellisiä tai edes kovin ravinteikkaita. Tässä artikkelissa kerromme sinulle viidestä tavallisesta ruoka-aineesta, joita saatat nauttia aamiaisella ja tulet yllättymään sitä, miten epäterveellisiä ne voivat olla...

Osa tutuista aamiaisruuista ei sovi erityisen hyvin terveelliseen ruokavalioon. Näitä ruokia tulee välttää etenkin jos yrität laihduttaa. Muista kuitenkin: vaikka nämä kyseiset ruuat eivät ole meille hyväksi, on aamiainen päivän tärkein ateria eikä sitä tule jättää väliin.

Puhumme usein siitä, miten tärkeä ateria aamiainen on elimistölle. Tänään puhumme ruoka-aineista, joita tulee välttää aamiaisella. Aamiainen on ensimmäinen ruoka, jonka elimistösi saa pitkän yön jälkeen ja sen tulee tarjota keholle vitamiineja, mineraaleja ja muita tärkeitä ravintoaineita, joten sinun tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, mitä aamulla syöt.

Jos et kiinnitä huomiota aamiaisruokiin, saatat nauttia ruokia, joiden vaikutus on negatiivinen: painonnousu, ravintoaineiden puutokset ja kova nälkä pienen ajan kuluttua.

Monet ovat tottuneet täyttämään mahansa ravinnollisesti kehnoilla ruuilla tai huonosti sulavilla ruoka-aineilla. Nämä ruoka-aineet saavat olon väsyneeksi ja vaikuttavat mielialaan negatiivisesti: olo on vetämätön ja ärtynyt.

Unen aikana keho on paastotilassa, jolloin se myös puhdistuu ja parantuu, valmistautuen seuraavan päivän vaatimuksille. Paasto päättyy, kun saamme ensimaistiaisen aamiaista.

Alta löydät listan ruoka-aineista, jotka kannattaa poistaa aamiaisesta heti, mikäli haluat syödä terveellisesti ja antaa elimistöllesi parhaan mahdollisen aloituksen päivään.

1. Keinotekoinen tai prosessoitu mehu

mehut

 

Yksi tällaisista aineista on monen lemppari aamiaisella, ja osa meistä onkin tottunut nauttimaan hedelmämehua lapsuudesta lähtien. Ikävä kyllä monet kaupasta saatavat mehujuomat ovat täynnä sokeria, keinotekoisia makeutusaineita ja väriaineita. Mitkään näistä aineksista eivät ole hyväksi elimistölle ja niitä tulee välttää aina kun mahdollista.

Pastöroidut mehujuomat eivät myöskään sovellu elimistölle ja niiden on todettu nostattavan verensokeria. Jos et voi elää ilman mehua aamuisin, on parasta valmistaa juomasi itse tuoreista hedelmistä. Muista käyttää vain yksi annos hedelmää ja vältä jättimäisten mehumäärien nauttimista, sillä vaikka et lisäisikään makeutusta mehuun, sisältävät hedelmät runsaasti sokereita.

Jos haluat jotain täyttävämpää, valmista smoothie.

2. Makujogurtit

Jogurttia löytyy monen aamiaisesta. Moni kuvittelee jogurtin olevan terveellinen vaihtoehto, sillä siitä saa kalsiumia ja proteiinia, mutta ikävä kyllä monet kaupasta saatavat maustetut jogurtit ovat täynnä sokeria ja lisäaineita.

Vältä makujogurtteja ja korvaa ne maustamattomalla, luonnollisella jogurtilla. Suosi etenkin kreikkalaista ja turkkilaista jogurttia ja lue pakkauksen tuoteseloste: jos jogurtissa on eläviä bakteereja, se on entistä parempi vaihtoehto vatsalle. Luonnolliset maitohappobakteerit tehostavat suoliston bakteerikantaa ja edesauttavat sen tehokasta toimintaa. Jos haluat lisämakua jogurttiisi, lisää siihen tilkka hunajaa tai makeita hedelmiä, kuten banaania.

3. Prosessoidut lihat

Lihatuotteet, kuten pekoni, kinkku ja makkarat ovat terveydelle haitallisia. Suurin osa tällaisista tuotteista sisältää runsaasti suolaa ja kovia rasvoja, tämän lisäksi ne sulavat huonosti jättäen olon väsyneeksi ja raskaaksi. Tämä ei ole ihanteellinen olotila, kun edessä on kiireinen päivä.

Nämä tuotteet voi helposti korvata kanalla, kalkkunalla tai kananmunilla, sillä näistä saa runsaasti helpommin sulavaa proteiinia.

Suositeltua lukemista: 5 loistavaa aamiaisruokaa painonpudotuksen edistämiseksi ja nälän pitämiseksi loitolla

4. Murot

aamiaisella kauraa

 

Monet ovat tottuneet syömään kulhollisen makeutettuja muroja aamiaisella. Muroja tulee kaikenlaisissa mauissa ja muodoissa, ja etenkin lapset saattavat kinuta muroja aamiaiseksi. Murot sisältävät kuitenkin hyvin vähän ravintoaineita, mutta tuhottomasti sokeria.

Murojen nauttiminen saa sinut väsyneeksi ja uneliaaksi, sillä niiden sisältämät sokerit, keinotekoiset makuaineet ja väriaineet eivät tarjoa elimistölle mitään hyödyllistä. Kun yhdistät murot maitoon, saat surkeimman mahdollisen aloituksen päivällesi.

Vaihda murot kaurapuuroon: kaurasta saat proteiinia, hiilihydraatteja ja muita tärkeitä ravintoaineita, jotka pitävät olon kylläisenä pitkään ja herättelevät kehoa unen jäljiltä. Voit nauttia myös täysjyväleipää, jossa mielellään on kauraa.

Jos haluat käyttää maitoa aamiaisella esimerkiksi puuron kanssa, suosi kasvimaitoja, kuten mantelia, soijaa, kookosta tai kauramaitoa.

5. Pannukakut tai letut

Harva suomalainen syö amerikkalaiseen tyyliin paksukaisia tai lettuja joka aamu, eikä niistä ole haittaa, jos ne ovat satunnainen herkku. Jos pannaria tai lettuja tulee valmistettua joka aamu, on syytä miettiä hetki millä nämä voi korvata. Ne kun eivät ole kovin ravinteikas aamiainen; taikina sisältää runsaasti valkoisia jauhoja ja mahdollisesti myös sokeria, jotka saavat olon väsyneeksi muutaman tunnin kuluttua syömisestä.

  • Jos haluat valmistaa terveellisempiä paksukaisia tai lettuja, korvaa valkoiset jauhot kaurajauhoilla.
  • Makeutukseen voit käyttää hedelmiä tai hunajaa.

Muista: emme yritä kieltää näiden ruokien nauttimista kokonaan. On tärkeää pysyä tasapainossa ja nauttia myös herkkuja silloin tällöin. Voit nauttia näitä ruokia kerran viikossa vaarantamatta energiaasi tai terveyttäsi.

Suositeltua lukemista: 7 maksan terveyttä parantavaa aamiaisruokaa

UUTISIA VERKOSSA