Vältä näitä kuutta terveydelle vaarallista kalaa

Joissakin kalalajeissa on runsaasti rasvaa, mikä mahdollistaa elohopean kertymisen niihin. Nämä tuotteet ovat vaarallisia ihmisen terveydelle, ja niitä kannattaa välttää.
Vältä näitä kuutta terveydelle vaarallista kalaa
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Kirjoittanut Katherine Flórez

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kala on yksi kaikkein terveellisimmistä sekä herkullisimmista ruoista joita kaupoista ja toreilta voit löytää, ja siksi kalaa kannattaakin nauttia säännöllisesti. Kalasta puhutaan usein terveellisenä ja välttämättömänä ruokana, ja lääkärit sekä ravitsemusasiantuntijat suosittelevatkin tämän tuotteen lisäämistä arjen ruokavalioon.

Kalan syöntiin liittyy kuitenkin useita haitallisiakin asioita, ja monet ovat näistä tietämättömiä. Yksi tällaisista riskeistä on elohopean kertyminen elimistöön.

Tällä kertaa haluamme siis kertoa kuudesta sellaisesta kalalajista, joiden kanssa kannattaa olla varovainen sillä ne voivat olla terveydelle vaarallista – jatka lukemista ja jätä nämä pois ruokalistaltasi!

Elohopea ja kala

älä syö terveydelle vaarallista kalaa

Vuosien vieriessä on julkistettu monia tutkimustuloksia, jotka vahvistavat kalassa olevan raskasmetalleja. Näihin raskasmetalleihin kuuluu isona tekijänä metyylielohopea, joka on elohopeasta peräisin oleva orgaaninen yhdiste.

Sitä pidetään erittäin vaarallisena ihmisen terveydelle.

Elohopea ei kuitenkaan ole se ainoa asia, joka kalassa voi aiheuttaa haittaa ihmisen terveydelle. On myös olemassa toisen tyyppinen vaarallinen tekijä, jota on kalan sisältämässä rasvassa. Kyseessä ovat ne saasteet joita kaloihin tulee ympäristöstä.

Sellaiset tekijät kuten muovi, voimakkaat kemikaaliainesosat ja muut vastaavat saavat aikaan kalojen saastumista, ja nämä kalat päätyvät sitten ihmisten lautasille “terveellisinä” tuotteina.

Lisäksi kannattaa muistaa se, että ihmisen keho ei pysty käsittelemään elohopeaa. Metalli kerääntyy elimistöön, ja kun sen määrä nousee korkeaksi, terveys on vaarassa.

Kaloja jotka voivat olla terveydelle vaarallisia

Nyt siis tiedät että tarjolla on eräitä kalalajeja, jotka voivat olla terveydelle vaarallista. Kannattaa tietysti tulla tietoiseksi myös siitä, mitkä kalat ovat kaikkein eniten elohopean saastuttamia. Seuraavassa ovat vaarallisimmat vaihtoehdot tämän metallin saannin kannalta.

Punainen tonnikala

Punainen tonnikala voi olla terveydelle haitallista

Punainen tonnikala on eräs suosituimmista kalatyypeistä kalateollisuudessa, ja sitä on olemassa useita eri lajeja. Ottaen huomioon elohopean aiheuttamat haitat ihmisen terveydelle, tätä kalaa ei tulisi syödä säännöllisesti.

Kyseinen varoitus kannattaa muistaa etenkin lasten ja raskaana olevien naisten kohdalla. Muiden tulisi syödä tätä kalaa enintään kerran viikossa.

Pangasius bocourti

Listalla maailman vaarallisimmista kalalajeista ihmisen terveydelle on myös pangasius bocourti, joka kuuluu haimonnien heimoon. Se on peräisin Vietnamista, ja se on suosittu ruokailijoiden keskuudessa siksi että sitä on helppo nauttia.

Koska tässä kalassa ei ole ollenkaan luita, sen syönti on hyvin vaivatonta. Samalla tavoin kuin kampelan kohdalla, sitä voidaan nauttia myös fileen muodossa, mutta pangasius bocourti on kampelaa edullisempi vaihtoehto.

Tässä kalassa ei myöskään ole runsaasti ravinteita – se sisältää esimerkiksi vain hyvin vähän Omega-3 -rasvahappoja. Lisäksi hyönteistorjunta-aine nimeltään trifluraliini on saastuttanut suurimman osan näistä kaloista. Trifluraliini voi olla ihmisen terveydelle vaarallista.

Piikkihai

Piikkihai voi olla terveydelle haitallista

Tämä kala on yksi tavallisimmista tuotteista espanjalaisessa ruoanlaitossa. Sitä voidaan käyttää myös edullisena vaihtoehtona miekkakalalle. Sen suuri koko tuo kuitenkin mukanaan erään suuren haitan.

Kokonsa vuoksi tämän kalan rasva kerää kadmiumia (haitallinen metalli) ja elohopeaaMolemmat näistä metalleista ovat haitallisia, joten kyseisen kalan välttäminen kokonaan on paras ratkaisu.

Makrilli

Monissa maissa syödään makrillia säännöllisesti ja sitä nautitaan etenkin ravintoloissa, vaikka Maailman terveysjärjestö onkin julistanut sen olevan vaarallinen tuote.

Tämä vältettävä kala on yksi kaikkein eniten elohopeaa lihassaan kantava laji. Tämä mielessä pitäen viisain valinta on siis välttää makrillia kokonaan, tai ainakin syödä sitä vain silloin tällöin.

Niilintilapia

niilintilapia voi olla terveydelle vaarallista kalaa

Jos makrilli on suosittu, entäpä sitten tämä laji? Kyseessä on ehdottomasti yksi suosituimmista kaloista kaikin puolin.

Huolimatta niilintilapian suosiosta, kyseessä on kenties myös yksi kaikkein vaarallisimmista vaihtoehdoista ihmisen terveydelle. Itse asiassa tilapia on jopa verrattavissa laardiin, sillä se sisältää runsaasti rasvaaSe aiheuttaa korkeaa huonon kolesterolin määrää kehossa.

Tämän vuoksi kannattaa siis syödä vähemmän tätä kalaa etenkin jos kärsit niveltulehduksesta, astmasta tai sydänsairauksista.

Miekkakala

Tämä kala suurikokoinen, mikä mahdollistaa sen että se syö muita, pienempiä kaloja koko elämänsä ajan. Siksi se varastoi suuria määriä rasvaa, mikä voi sitten tarkoittaa suurta määrää elohopeaa.  

Nämä tasot huomion ottaen on parasta välttää miekkakalaa ja pitää se poissa ruokalistalta pysyvästi.

Tiesitkö että nämä kalat voivat olla terveydelle vaarallista, sillä ne sisältävät runsaasti ihmiselle vaarallista elohopeaa? Jotta voisit estää tämän raskasmetallin kertymistä kehoosi, vältä näitä kuutta kalalajia ja valitse vähemmän riskejä tuovat vaihtoehdot lautasellesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Raimann, X., Rodríguez, L., Chávez, P., & Torrejón, C. (2014). Mercurio en pescados y su importancia en la salud. Revista médica de Chile, 142(9), 1174-1180
  • Mori TA., Marine OMEGA 3 fatty acids in the prevention of cardiovascular disease. Fitoterapia, 2017. 123: 51-58.
  • Blesso CN., Fernandez ML., Dietary cholesterol, serum lipids, and heart disease: are eggs working for or against you? Nutrients, 2018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.