Valkosipuli korkean verenpaineen hoidossa

· toukokuu 24, 2018
Me kaikki haluamme välttää korkean verenpaineen, mutta tiedätkö tarkalleen mistä siinä on kyse?

Hypertensio eli korkea verenpaine vaikuttaa verisuonten seinämiin. Valtimot kovettuvat ja menettävät kimmoisuuttaan, eikä veri enää pääse kiertämään yhtä helposti. Korkeaa verenpainetta on kuitenkin mahdollista hoitaa luonnollisesti.

Korkea verenpaine johtuu eri tekijöistä, mutta tavallisin niistä on liiallinen veren kolesteroli ja rasva. Näissä tapauksissa veri paksuuntuu, ja sydämen on työskenneltävä kovemmin. Stressi ja ahdistus voivat myös nostaa sydämen sykettä, jolloin veri kiertää tavallista voimakkaammin.

Korkea verenpaine nostaa huomattavasti sydän- ja aivoinfarktin riskiä. Se voi kehittyä myös muiden verenkiertoon liittyvien ongelmien seurauksena.

Kuinka valkosipuli auttaa korkeaan verenpaineeseen?

verisuoni

Valkosipuli sisältää allisiinia, joka alentaa korkeaa verenpainetta hämmästyttävällä tavalla. Se toimii kuitenkin vain silloin, kun valkosipulia syödään raakana. Kuten olemme jo aiemmin maininneet, kypsennettäessä monien ruokien ominaisuudet voivat hävitä. Tämä johtuu lämpötilamuutoksista, jotka vaikuttavat ruoan molekyylirakenteeseen. Vaikka kypsennetty valkosipuli on edelleen samannäköistä kuin raakana, sen ominaisuudet ovat hyvin erilaiset.

Valkosipuli on vielä tehokkaampi yhdistettynä diureettisten tai antioksidanttipitoisten ruokien kanssa. Näin ohennat myös verta ja vahvistat valtimoiden terveyttä.

Valkosipulijauhe

Luontaistuotekaupoista löytyy yleensä valkosipulijauhetta kapseleina tai purkissa. Kapseleiden hyvä puoli on se, että niiden kanssa ei tarvitse sietää valkosipulin hajua. Itse asiassa ihmiset, jotka ovat työkseen paljon tekemisissä muiden ihmisten kanssa, välttävät valkosipulin syömistä juuri hajuhaitan takia.

Valkosipulijauhetta voi puolestaan käyttää aivan kuten suolaa; se maustaa ruoan voimakkaasti. Kokeile sitä esimerkiksi salaateissa, grillatussa kalassa tai lihassa, mutta muista lisätä sitä aina vasta kypsentämisen jälkeen. Valkosipulijauhe on parempi vaihtoehto kuin suola, joka nostaa verenpainetta ja edistää antidiureettisen hormonin eritystä.

Valkosipuli ja oliiviöljy

oliiviöljy ja valkosipuli

Valkosipulin ja oliiviöljyn yhdistelmä on täydellinen luonnollinen vaihtoehto korkeaan verenpaineeseen. Oliiviöljyn Omega-3 -rasvahapot lisäävät valtimoiden kimmoisuutta ja alentavat näin verenpainetta.

Yksi helppo keino on liottaa muutamaa valkosipulinkynttä kulhollisessa oliiviöljyä. Tätä voi sitten käyttää leivän päällä vaikka tomaatin kanssa, niin saat herkullisen Välimeren aamiaisen.

Kylmät keitot ja majoneesi luonnollisista ainesosista korkeaan verenpaineeseen

Gazpacho on täydellinen kylmä keitto, joka sisältää luonnollisia aineksia verenpaineen hoitoon. Valkosipulin lisäksi siinä on diureettisia ainesosia, kuten sipulia ja kurkkua, jotka ovat myös hyväksi verisuonten seinämille ja vahvistavat sydäntä.

Valkosipulia on myös monissa majoneeseissa, kuten aliolissa. Se on sekoitus valkosipulia ja oliiviöljyä, mutta siihen kuuluu oleellisena osana myös kananmuna.

Valkosipulia sellaisenaan

nainen haukkaa raakaa valkosipulia

Osa ihmisistä pystyy helposti syömään valkosipulia sellaisenaan, osa taas ei. Jos kuulut ensimmäiseen ryhmään, kokeile syödä kokonainen valkosipulinkynsi aamuisin, tabletin tapaan. Jos pelkäät hajuongelmaa, voit tehdä tämän vain viikonloppuisin ja käyttää arkena muita vaihtoehtoja.

Näiden korkeaa verenpainetta alentavien luonnollisten ainesosien syömisen lisäksi on hyvä myös harrastaa aerobista liikuntaa, kuten kävelyä. Tämä edistää verenkiertoa polttamalla rasvaa, joka vaikeuttaa sydämen pumppaustyötä ympäri kehoa.