Vaalea vai kokojyväleipä: kumpi on parempaa?

elokuu 6, 2018
Kokojyväleipä on parempi vaihtoehto ruoansulatusjärjestelmälle, koska siinä on paljon kuituja, mutta vielä tärkeämpää on se, mitä laitat leivän päälle.

Yksi suurimmista ravintoon liittyvistä keskustelunaiheista tänä päivänä on se, minkälaista leipää tulisi syödä. On erikoista, miten tietämättömiä ihmiset ovatkaan heidän vaihtoehtojensa eroavaisuuksista.

Kumpi leipä on parempaa, vaalea leipä vai kokojyväleipä?

Kokojyväleipä on terveellisempää, se on selvää, mutta monet ihmiset eivät ymmärrä miksi. On yllättävää kuinka paljon on kysymyksiä ilman vastauksia yhden maailman suosituimman ja yleisimmin syödyn ruoan ympärillä.

Tuleeko lihavaksi jos syö leipää? Onko tummempi leipä parempaa? Katsotaanpa vähän tarkemmin niin saamme vastauksia kysymyksiimme.

Kokojyväleivässä on enemmän… ravinteita?

Perinteisesti leivän jauhoissa on jyvän kuori, alkio ja tärkkelys. Tämä on hyvä tietää, jotta ymmärrämme valkoisen ja kokojyväleivän eron.

Vaaleassa leivässä jauhot ovat pelkkää tärkkelystä, kun kokojyväleivän jauhoissa on tärkkelyksen lisäksi käytetty koko jyvä, eli myös alkio ja kuori.

Se tarkoittaa sitä, että kokojyväleivässä on enemmän jyvän ravintoaineita. 

  • On väärin ajatella, että kokojyväleipä on dieettiruokaa.
  • Kokojyväleivässä on enemmän ravintoaineita ja vähemmän kaloreita.

Onko kaikki tummat leivät kokojyväleipiä?

vaaleat sämpylät

Vaikka leipä on tummaa, se ei tarkoita sitä että se olisi tehty kokojyväviljasta. Itse asiassa joihinkin vaaleisiin leipiin lisätään lisäaineita tummentamaan leipää.

Joihinkin vaaleisiin leipiin lisätään vitamiineja, kuten B-vitamiinia, joka johtaa ihmisiä harhaan, sillä vaalea leipä on yhä vaalea leipä.

Pahinta tässä on kauppojen markkinointi, joka kauppaa leipää luonnontuotteena.

Miksi vaalea leipä on vähemmän terveellistä?

Periaatteessa ongelmahan on siinä, miten leipä valmistetaan kohtaamaan kuluttajien vaatimukset värin, ulkonäön ja koostumuksen mukaan.

Jokainen vaihe leivän teossa vie pois sen ravinteita kuten kuituja, mineraaleja ja luonnollisia rasvoja. 

Kun leivän kuitujen määrä vähenee, se tekee leivästä vähemmän terveellisen. Kokojyväleivän kuidut auttavat kuljettamaan sulatettavaa ruokaa eteenpäin suolistossa.

Saman kylläisyydentunteen saamiseksi on syötävä enemmän vaaleaa leipää kuin kokojyväleipää.

Täydellisen leivän etsintä

erilaisia leipiä

Kaiken edellä mainitun perusteella ymmärrät, että leipien ero ei ole niiden sisältämien kalorien määrä. Kaikkein viisainta on syödä erilaisia terveellisiä, luonnollisia ja kuitupitoisia leipiä.

Mikä on parasta?

Suosittelemme syömään kokojyväleipää. Näin saat elimistön tarvitsemia kuituja, vitamiineja ja ravintoaineita.

Yritä välttää liiallista gluteenia ja lisättyä sokeria. Kaiken kaikkiaan leivän terveellisyys riippuu sen leipomiseen käytetyistä jauhoista.

Leivän tuomat hyödyt

Usko tai älä, kohtuullinen leivän syöminen on sinulle hyväksi.

  • Leivästä saatu kuitu auttaa suolistoa liikuttamaan sulatettua ruokaa ja poistamaan ulostetta.
  • Leivän syöminen edistää sydämen terveyttä. Syö vähintään kaksi tai kolme pientä viipaletta leipää päivässä.
  • Diabeteksesta kärsiville kohtuullinen täysjyväleivän syönti on suositeltavaa, koska se pitää verensokerin tasaisena paremmin kuin ”höttöleipä”.

Leivän kohtuullinen käyttövaalea kakko

Leivän päällysteillä on loppujen lopuksi enemmän väliä kuin leivällä itsellään. 

  • Ongelma on usein siinä, mitä on leivän päällä.
  • Jos käytät usein voita, leikkeleitä, hilloa ja muita epäterveellisiä ruokia, on niillä huonoja, pitkäaikaisia vaikutuksia.

Suosittelemme vaihtelemaan leipiä muiden hyvien hiilihydraattipitoisten ruokien kanssa, kuten kvinoan, pastan, kauran ja riisin kanssa. Jos ostat hyvälaatuista leipää ja syöt kohtuudella, teet silloin elimistöllesi palveluksen.

UUTISIA VERKOSSA