Uusi mullistava hoito niveltulehdukseen

joulukuu 26, 2016

Tulehtuneisuus luissa on yleensä yhteydessä ikääntymiseen. Tästä huolimatta niveltulehdusta voi ilmetä missä tahansa iässä. Sen vuoksi krooninen kipu tai epämuodostumat luustossa voivat olla ongelmana jo niveltulehduksen alkuhetkistä lähtien, ja henkilön ikä voi tällöin olla vaikkapa 20.

Kyseessä ei siis ole vain ikääntyneisiin henkilöihin vaikuttava ongelma, joten myös nuorempien kannattaa olla siitä tietoinen.

Jos ihmisellä on niveltulehdus, se monimutkaistaa normaaliin elämään kuuluvia asioita, sillä krooninen kipu on vaikea sietää.

Lisäksi on niin, että jos tilanne on akuutti, potilaalla voi olla hyvin monimutkaisia ahdistuksen ja masennuksen tunteita. Tämä johtuu siitä, että fyysisten seurausten lisäksi niveltulehduksen psyykkisiä haittoja ei usein ymmärretä kunnolla.

Tämän vuoksi tulehduksesta kärsivä ihminen kääntyy ehkä sisäänpäin ja tuntee itsensä yksinäiseksi, ja siten hän saattaa kokea syvää surua. Henkinen ongelma pahenee siksi, että tiedetään, ettei niveltulehdukseen ole olemassa mitään varsinaista lääkettä.

Vaikka siihen ei siis olekaan löydetty toistaiseksi ratkaisua, tutkijat ovat keksineet uuden tavan hoitaa niveltulehdusta. Tämä menetelmä alentaa tulehtuneisuutta sekä lisää ihmisen elämänlaatua niillä henkilöillä, jotka kyseisen sairauden kanssa elävät joka ikinen päivä.

Kyseinen tutkimus julkaistiin Science Translational Medicine -lehdessä.

Queen Mary -yliopiston uusi menetelmä niveltulehduksen hoitamiseksi

Reumakädet

Yleinen menettely sairauksien ilmetessä on määrätä potilaalle lääkitystä. Samalla lääkärit suosittelevat täydentäviä hoitoja vaihtoehtoisilla tekniikoilla toteutettuina.

Kaikkein suosituimmat terapiamuodot ovat homeopatia, meditaatio, kuuma- ja kylmähoidot, akupunktio ja hieronta. Kaikki nämä auttavat vähentämään kipua, mutta harvoissa tapauksissa kipu kuitenkaan katoaa aivan täydellisesti.

Tutkijaryhmä lontoolaisessa yliopistossa on ottanut askeleen eteenpäin keksiessään uuden tavan hoitaa niveltulehdusta. Tähän tutkimukseen asti on ollut mahdotonta päästä käsiksi siihen rustoon, jossa ongelma sijaitsee, mutta kyseinen ryhmä on onnistunut etenemään niveltulehduksen hoidossa merkittävällä tavalla.

Tuloksiin päästiin ”eksosomien” avulla, jotka liikkuvat solujen lävitse, kunnes ne saapuvat rustoon. Kyseessä on ihmeellinen rakennelma – eksosomit ovat pieniä ja solujen alla olevia rakenteita.

Nivelreuma kädessä

 

Ne muodostavat osan solujen limakalvoista sekä sisältävät nestettä. Niihin liittyvä loistava asia on se, että ne sijaitsevat yleensä leukosyyteissa, joita kertyy tulehtuneisiin niveliin niillä henkilöillä, joilla on niveltulehdusta.

Tässä mielessä veren valkosolut tarjoavat edellä mainittuja rakenteita ja niiden yli 300 proteiinia rustolle, ja siten suojelevat sitä.

Uusi menetelmä niveltulehduksen hoitoon vaatii vielä kehittelyä

Niveltulehdus reuma

Uusi hoitomuoto on ollut kokeilussa rotilla, ja se oli hyvin menestyksekäs. Tämän jälkeen lontoolainen tiimi vahvisti, että hoidon avulla luodut mahdollisuudet ovat lukuisat.

Seuraava vaihe olisi nyt sisällyttää muita osatekijöitä eksosomeihin, kuten Omega-3 -rasvahappoja, jotta kattavuutta voitaisiin lisätä.

Stephen Simpson, Arthritis Research UK -järjestön johtaja ja yksi tutkimuksen toteuttajista, totesi että löydös tulee saamaan aikaan kaikkein tehokkaimpien hoitojen kehittelyn. Näiden kaltaisia ei aikaisemmin ole nähty, ja tällä tulee olemaan hyvin suuri merkitys niveltulehduksen hoidossa.

Toinen asia on hoidon kätevyyden tuoma hyöty, sillä potilaiden ei tarvitse olla kokonaista päivääkään sairaalassa, jotta verensiirto voitaisiin tehdä.

Sitten he voivat palata koteihinsa ja jatkaa elämäänsä ilman mitään esteitä. Se, mitä potilaat saavat, tulee kuntouttamaan heidän luitaan.

Nyt yritetään kehittää tätä strategiaa, joka sen lisäksi että se tähtää jatkuvan kivun poistamiseen, keskittyy korjaamaan luita. Tämän vuoksi olemme nyt mullistavan innovaation äärellä, ja kyseessä voi olla uuden ja parantavan ratkaisun edeltäjä.

Tämän saavuttamiseksi tutkijoiden täytyy saada eräs hyvin tärkeä tekijä toteutetuksi, nimittäin kliiniset ihmisillä toteutettava kokeet, jotka ovat vielä tekemättä. Nyt toivotaankin, että näiden kokeiden tulokset olisivat yhtä positiiviset kuin laboratoriorottien avulla toteutettujen.

Polvisärky

Jos tavoitteisiin päästään, tulemme olemaan hyvin lähellä sellaisen sairauden poistamista, josta miljoonat ihmiset kärsivät ja joka tekee potilaiden elämästä hyvin vaikeaa.

Kyseinen tutkimus on osoitus keksintöjen ja innovaation merkityksestä terveydenhuollon alalla.

Löydökset eivät ole hyväksi ainoastaan niiden kannalta, jotka jo ovat sairaita. Pitkällä aikavälillä ne ovat myös rahallinen säästö terveydenhuollon systeemeissä, sillä menetelmän avulla on tietysti paljon helpompaa lievittää ja poistaa tämän yleisen sairauden aiheuttamaa kipua.

UUTISIA VERKOSSA