Toimiiko Dukan-dieetti liikalihavuuteen?

Ongelmana Dukan-dieetissä on se, että kyseessä on hyvin yleisluontoinen ruokavalio, jossa ei oteta huomioon lihavuudesta kärsivien henkilöiden erilaisuutta. Siten sen tulokset ovat vaihtelevat henkilöstä riippuen.
Toimiiko Dukan-dieetti liikalihavuuteen?
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Olet kenties jo kuullut tästä “ihmedieetistä” nimeltä Dukan-dieetti, joka on monen Hollywood-julkkiksen valinta.

Se on suosikki niille, jotka haluavat pudottaa painoa ilman, että tämän eteen joudutaan tekemään paljon uhrauksia. Se ei vaadi ollenkaan liikuntaa, ja sen aikana voidaan syödä lähes mitä tahansa.

Ne, jotka ovat tutkineet tätä dieettiä, ovat sitä mieltä että se ei toimi 80 %:lla sitä kokeilevista ihmisistä, ja se ei ole hyvä valinta etenkään niille, jotka ovat liikalihavia.

Nyt kerromme siis tarkemmin tästä suositusta dieetistä – kannattaako Dukan-dieettiä edes harkita? Jatka lukemista, jos aihe kiinnostaa!

Dukan-dieetin väitetty tehokkuus – onko se totta?

vaaka

Ranskalainen lääkäri nimeltä Dukan on julkaissut useita kirjoja tästä ihmedieetistään, ja ne ovat kaikki olleet menestyksiä. Espanjassa hänen kolme kirjaansa ovat päässeet kirjatilastojen kärkeen, ja niiden myynti on ollut yli puoli miljoonaa.

Tätä dieettiä ympäröivä keskustelu ei ole jäänyt huomaamatta laajemminkaan. Eräs tutkimus, jonka toteutti Espanjan Spanish Agency for Food Safety and Nutrition (AESAN), kuvaa, että Dukan-dieetin menetelmä on “petollinen, laiton, hyödytön painoa pudottamaan pyrkiville ihmisille, ja lisäksi se on riski siihen ryhtyville”.

Moni laihduttaja aloitti tämän dieetin kokeilun nähtyään, kuinka nopeasti näyttelijä Penélope Cruz pudotti painoaan synnytettyään poikansa. Sitten huomattiin tulevan Englannin kuningattaren, Kate Middletonin painonpudotus – on sanottu, että Dukan lähetti kirjansa hänelle kotiin ja kiitti luottamuksesta dieettiinsä.

Toimiiko Dukan-dieetti liikalihavilla ihmisillä?

liikalihava nainen

Jotkut ajattelevat, että Dukan-dieetti on täydellinen valinta niille, joiden ongelmana on liikalihavuus. Toisten mielestä se taas on hyvä vain silloin, kun halutaan karistaa muutama kilo. Menetelmä lupaa pitkäikäiset tulokset – koko elämäksi – mutta moni tutkija on kyseenalaistanut tämän väitetyn ihmedieetin tekniikan.

Yksi tutkimuksista, joka näyttää miksi tämä menetelmä ei toimi, tehtiin sellaisen ryhmän toimesta, joka oli voimakkaasti Dukanin dieettiä vastaan.

He tekivät tutkimuksen 5 000 henkilön avulla, jotka olivat ryhtyneet kyseiselle dieetille.

Suuri osa ihmisistä sanoi, että menetelmä oli tehokas alussa, mutta myöhemmin he olivat kokeneet seuraavaa:

  • 35 % sai takaisin menettämänsä painon yhden vuoden aikana.
  • 48 % palasi alkuperäiseen painoonsa yli vuoden jälkeen.
  • 64 % oli painavampia kuin dieetin alussa, kun hoidosta oli kulunut kaksi vuotta.
  • 70 % ylitti alkupainonsa kolmen vuoden kuluttua.
  • 80 % vastaajista painoi enemmän neljän vuoden kuluttua kuin dieetin aloittaessaan.

Yksi tämän menetelmän perusajatuksista on se, että “jos ei saada odotettuja tuloksia, se johtuu siitä, että sitoutumista ei ole tarpeeksi”. Tämän mukaan on siis yksilön vika, jos tuloksia ei saada – ei menetelmän.

Jos katsotaan eräitä tutkimukseen osallistuneita, 60 % ihmisistä sanoi, että he eivät saaneet pudotettua painoaan siksi että he söivät liikaa, eivät tehneet tarpeeksi töitä dieetin alkuvaiheissa tai söivät jotakin sellaista, jota ei olisi tullut syödä.

Dukan-dieetin psyykkiset seuraukset

Nämä syyllisyyden tunteet ovat haitallisia psykologisia seurauksia, jotka liittyvät Dukan-dieettiin, mutta ne eivät ole ainoita huonoja seurauksia tästä menetelmästä.

Lisäksi Dukan-dieetillä olijat ovat kärsineet myös masennuksen ja alhaisen itsetunnon oireista, sillä yhtenä päivänä vartalo on hoikka, ja sitten muutaman viikon kuluttua kaikki on kuten aiemminkin – tai huonommin.

On myös olennaista muistaa, että Pierre Dukan itse on sanonut, että ihmiset, jotka ovat hiukan ylipainoisia, ovat “sairaita”, ja ylilihavat vielä enemmän.

lihava tyttö ja vaaka

Maailman terveysjärjestö WHO teki samanlaisen toteamuksen vuonna 1997, kun sieltä kuvailtiin liikalihavuutta kroonisena sairautena. Ikävä kyllä lääkäri Dukan hoitaa ketä tahansa sellaista henkilöä, joka ei ole hoikka, samalla oletuksella – että tällä on ongelma.

Erilaiset ihmiset, erilaiset dieetit

On arvioitu, että ne jotka ovat liikalihavia tai ylipainoisia, ovat pystyneet pudottamaan noin 2,5 kiloa kuukauden kuluttua aloittamisestaan Dukan-dieetillä. Tämä ei ole merkittävä määrä, jos mietitään, kuinka äärimmäisiin asioihin ruoan syönnin kanssa tulee mennä kyseisen menetelmän kohdalla.

On muita, tehokkaampia ja terveellisempiä tapoja pudottaa painoa, ja niiden avulla saadaan hyvät tulokset.

Rasva sulaa silloin, kun syödään vähemmän teollisesti käsiteltyjä jauhoja, sokereita ja rasvaa, ja kun lisätään hedelmien ja kasvisten nauttimista. Lisäksi tulee harrastaa liikuntaa säännöllisesti sekä välttää huonoja tapoja, kuten esimerkiksi tupakointia ja alkoholin käyttöä.

Ei ole tarpeen ottaa avuksi näin dramaattisia dieettejä, jotka tuovat mukaan suuren riskin haitoista. Lisäksi terveellisempien vaihtoehtojen kanssa pystyt välttämään paremmin “rebound effect” -ilmiötä, eli kaikkien pudottamiesi kilojen tulemisen takaisin.

Niihin monin ihmisiin, jotka ovat sitä mieltä että Dukan-dieetti ei sovi kaikille liikalihavuudesta kärsiville, kuuluu eräs tutkija Espanjan University of Navarra -yliopistosta.

Lääkäri Silva uskoo, että edes menetelmän noudattaminen aivan tarkalleen sellaisena kuin kirjassa kuvataan, ei ole tae tuloksista.

Luonnollisestikin on niin, että itse lääkäri Dukan ei ole vastuussa joka ikisen potilaan tarkkailusta, kuten tapahtuisi lääkärin valvonnassa. Hän ei voi myöskään hallita sitä, kuinka potilas ymmärtää dieetin. Lisäksi vielä haittana on se, että kirja on melkoisen yleisluontoinen, eikä se keskity mihinkään tiettyyn osaan ihmisiä.

On selvä, että kaikki eivät voi noudattaa samaa dieettiä, sillä eroja on ihmisten välillä muun muassa seuraavissa asioissa:

  • ikä
  • fyysiset piirteet
  • paino
  • tavat ja aktiviteetit
  • perinnölliset tekijät
  • sairaudet

Siksi onkin hyvin tärkeää, että mikäli olet harkinnut Dukan-dieetille ryhtymistä, juttelet ensin oman lääkärisi kanssa sekä arvioit myös muita vaihtoehtoja. Näin voit varmistaa sen, että pystyt pudottamaan painoa terveellisellä tavalla ja itsellesi sopivaan tahtiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ting R, Dugré N, Allan GM, Lindblad AJ. Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician. 2018 Dec;64(12):906.
  • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70.
  • O’Neill B, Raggi P. The ketogenic diet: Pros and cons. Atherosclerosis. 2020 Jan;292:119-126

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.