Uusi espanjalainen syöpähoito antaa toivoa monelle

Tämä uusi syöpälääke on ollut koekäytössä sellaisilla potilailla, jolla on pitkälle edenneitä kasvaimia, mutta kyseistä lääkettä voitaisiin käyttää myös syövän alkuvaiheiden kanssa kamppailevilla.
Uusi espanjalainen syöpähoito antaa toivoa monelle

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Viimeaikaisten uutisten mukaan kaksi espanjalaista sairaalaa kokeilee syöpälääkettä, joka on täysin espanjalaista alkuperää. Pian tätä uutta hoitoa tullaan kokeilemaan maksimissaan 24 potilaalla, joilla on sellaisia syöpäkasvaimia, joiden ennuste on huono. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, millainen tämä uusi espanjalainen syöpähoito oikein on.

Syöpätutkimuksen ensimmäinen vaihe

Uusi espanjalainen syöpähoito antaa toivoa.

 

Tämä tutkimus tullaan toteuttamaan Gregorio Marañon -sairaalassa ja Navarra Clinical University -yliopistossa.

Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa viisi potilasta, joilla on sellaisia kasvaimia, jotka eivät ole reagoineet muuhun hoitoon, ovat jo aloittaneet hoidon BO-112 -lääkkeen kanssa.

Nämä viisi potilasta ovat ensimmäiset sen 12-24 potilaan ryhmän jäsenistä, jotka osallistuvat tämän kliinisen tutkimuksen ensimmäiseen vaiheeseen.

Espanjalainen syöpähoito

Tämä lääke sai alkunsa National Center of Cancer Research -keskuksessa (Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas, CNIO). Nyt lääkettä kehitetään aiemmin mainituissa terveysorganisaatioissa Madridissa ja Pamplonassa.

Tämä lääke on siis Espanjasta kotoisin, mutta se tulee jo pian olemaan kansainvälisessä käytössä.

Mitä aikaväliin tulee, ensimmäiset tulokset tutkimuksista ovat valmistuneet jo kesäkuussa 2017.

American Cancer Association -konferenssi oli kesäkuussa, ja tällöin esiteltiin merkittäviä syöpätutkimusta koskevia edistysaskeleita.

Espanjalainen syöpähoito saattaa tulla markkinoille kolmen tai neljän vuoden kuluttua.

Immunoterapia

Immunoterapia on prosessi, joka aiheuttaa vallankumouksen syövän hoidossa.

Sen sijaan, että tämä hoito taistelisi suoraan syöpäsoluja vastaan kuten perinteinen kemoterapia tekee, se hyökkää syöpää kohti kehon omien luonnollisten vastuksien avulla.

Tällöin vastustuskyky ei tule ainoastaan stimuloiduksi, vaan lisäksi se opetetaan myös tunnistamaan haitallisia soluja.

Kunnollisen ohjeistuksen avulla ihmisen luontainen vastustuskyky pystyy käsittelemään kasvainta. Immunoterapia kutistaa kasvaimia siten, että kehossa ilmaantuu vähemmän sivuvaikutuksia. Siten se vähentää terveelle kudokselle aiheutuvaa haittaa, joka aiheutuu hoidosta.

Nämä edistysaskeleet ovat vähitellen muuttamassa kasvaimista kärsivien ihmisten näkymiä, ja tämä käsittää myös melanooman ja keuhkosyövän.

Kasvainten luokittelu lääkettä koskien

Uutta espanjalaista syöpälääkettä voi käyttää lisänä muiden lääkkeiden ohessa.

 

Immunoterapia-lääkitystä on jo saatavilla, ja tämä uusi espanjalainen syöpähoito tulee olemaan lisä kyseisten lääkkeiden listalle.

Aluksi sen oli tarkoitus hoitaa kiinteitä kasvaimia, jotka ovat kaikkein tavallisimpia (kuten rinta-, keuhko-, munasarja- ja maksasyöpä, umpierityksen syöpä, melanooma ja sarkooma). Tutkimukseen on kuitenkin valittu sellaisia potilaita, joilla on selkeät ja helposti käsiteltävät kasvaimet (tämä käsittää melanooman, johon sisältyy ihon metastaasi).

Lääke tullaan antamaan pistoksella suoraan kasvaimeen, ja tässä on apuna ultraäänitekniikka, jotta lääke voitaisiin sijoittaa paikallisesti.

Tarkempaa tietoa tästä uudesta syöpälääkityksestä

Yeisesti ottaen tätä Espanjassa luotua hoitoa tullaan testaamaan sellaisilla potilailla, joihin ei ole tehonnut nyt käytössä oleva hoito. Lisäksi tämä käsittää sellaisia henkilöitä, joilla on muuta kuin immunoterapiaa apunaan.

Ensin täytyy todistaa uuden lääkkeen tehokkuus. Sitten sitä voidaan käyttää hoitona muissa syövän aikaisissa vaiheissa, ja jopa ennen leikkausta.

Lääkkeen nimitys tällä hetkellä (ennen varsinaisille markkinoille tuloa) on BO-112, ja se kertoo siitä, että tuote on vielä koevaiheessa. Monella on kuitenkin sitä koskien suuret odotukset.

Kaiken kaikkiaan tämä tulisi olemaan ensimmäinen lääke, joka yhdistää kaksi lupaavaa lähestymistapaa syövän hoidossa: immunoterapian ja autofagosytoosin. Tämä jälkimmäinen on mekanismi, jonka ansiosta japanilainen tieteilijä Yoshinori Ohsumi voitti vuonna 2016 Nobelin palkinnon lääketieteessä.

Tämän espanjalaisen lääkkeen ei kuitenkaan tarvitse olla ainoa apu syöpään, sillä tulevaisuudessa se saatetaan yhdistää muihin immunoterapioihin. Lisäksi näitä vaihtoehtoja testataan myös kliinisissä tutkimuksissa.

Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyönä toteutettava projekti

Uusi espanjalainen lääke on vielä koevaiheessa.

 

Voidaan todeta, että nämä tutkimukset ovat erinomainen esimerkki siitä, minkälaista yksityisen ja julkisen puolen yhteistyö voisi olla.

Vuonna 2010 National Center of Oncology Research -keskus (Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas, eli CNIO) antoi tämän lääkkeen lisenssin eräälle nousussa olevalle espanjalaiselle yritykselle. Kyseessä oli pieni bioteknologian yritys, joka oli yhteistyön hedelmä, ja tämä yritys on nimeltään Bioncotech.

Tutkimuksia johti Marisol Soengas, joka on melanooma-alueen vastaava Bioncotechissa.

Hän on kuvannut projektia näin:

“Tieteilijät saavat yleisesti ottaen vain harvoin mahdollisuuden nähdä tulokset laboratoriotyöstä suoraan potilaassa. Tämä kliininen tutkimus on tulosta yhteistyöstä monen erilaisen alan tutkijoiden välillä, ja sitä on ohjannut loistava tiimi Bioncotech-yrityksessä. Me CNIO-keskuksessa olemme erittäin ylpeitä tästä suuresta edistysaskeleesta.”

He esittelivät näiden kokeiden tulokset maailman suurimmassa onkologiaa koskevassa konferenssissa, josta jo mainitsimmekin (American Society of Clinical Oncology conference (ASCO))Kyseinen konferenssi pidettiin Chicagossa 2.-6.7.2017.

Artikkelin pääkuva on lähteestä wikiHow.com.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Anel, A., Martínez-Lostao, L., & Pardo, J. (2015). Second meeting of the Spanish Immunotherapy Group GEIT (Grupo Español de Inmunoterapia), January 16, 2015, in Zaragoza, Spain.
  • Misra, R., Acharya, S., & Sahoo, S. K. (2010). Cancer nanotechnology: Application of nanotechnology in cancer therapy. Drug Discovery Today. https://doi.org/10.1016/j.drudis.2010.08.006
  • Gottesman, M. M. (2002). Mechanisms of Cancer Drug Resistance. Annual Review of Medicine. https://doi.org/10.1146/annurev.med.53.082901.103929

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.