Kun olet uupunut muiden vuoksi, päästä irti

helmikuu 20, 2017
Oletko perfektionisti? Oletko liian altruistinen tai empaattinen oman hyvinvointisi kannalta? Saatat tukahduttaa ja uuvuttaa itseäsi näin käyttäytymällä - voikin olla, että sinulle olisi hyväksi päästää irti tietyistä asioista.

Onko sinusta koskaan tuntunut siltä, että eräs asia ottaa sinut valtaansa, nimittäin tarve saada vapautta? Etkä tiedä miksi näin on, mutta tarvitset vapautta?

Ehkäpä olet ollut liian kiinni joissakin ihmisissä tai tilanteissa. Päästä tällöin irti. Tulet näkemään, että näin voit lievittää uupumustasi.

Ajattele vaikkapa seuraavaa hengenvetoasi. Jos yrität pidättää sitä ja hallita hengitystäsi, lopulta tulet kyllä tuntemaan olosi uupuneeksi.

Irti päästäminen on luonnollinen asia ihmiselle. Se ei ole pelkästään fyysinen kysymys, vaan myös henkinen teko.

Me kiinnitämme itsemme ihmisiin, olosuhteisiin, asioihin ja käytöksiin, jotka eivät ole meille hyväksi. Itse asiassa ne saattavat tukahduttaa ja sitoa meitä siihen pisteeseen asti, että ne vievät kaiken energiamme.

Tarina irti päästämisestä: kaksi munkkia ja joki

Köytetty

Seuraavassa on tarina kahdesta munkista. Se kuvaa hyvin sitä, kuinka joskus otamme tarpeettomia taakkoja kannettavaksemme ilman, että olisimme niistä tietoisia.

Kaksi buddhalaista munkkia matkustivat yhdessä, ja heidän täytyi ylittää rankasti virtaava joki. Joen varrella seisoi nainen, joka pyysi apua – hän halusi päästä joen ylitse, mutta ei pystynyt tähän yksin.

Toinen munkeista noudatti niitä käskyjä, jotka häneen munkkina pätivät – hän ei saanut puhua tai koskea yhtäkään naista – joten hän jätti naisen huomiotta ja ylitti joen.

Toinen munkki sen sijaan tunsi naista kohtaan myötätuntoa. Hän otti naisen syliinsä ja kantoi toiselle puolelle jokea, ja lähetti hänet siten omalle matkalleen. Kaksi munkkia jatkoivat omaa matkaansa.

Kun he olivat kävelleet useamman tunnin ajan ja monta kilometriä, naisen omilleen jättänyt munkki ajatteli edelleen tapahtunutta.

Kun hän ei voinut pitää vihaansa sisällään enää pidempään, hän valitti naista auttaneelle matkaseuralaiselleen. Kuinka tämä saattoi olla tottelematta sääntöjä ja ottaa riskin erotetuksi tulemisesta, ja kuinka hän saattoi olla kunnioittamatta veljeskuntaansa?

Toinen munkki vastasi tähän seuraavalla tavalla:

”Jätin naisen joen rannalle. Miksi sinä sen sijaan kannat häntä vieläkin mukanasi?”

Päästä irti naru

Päästä irti siitä, mikä ei kuulu sinulle

Kertomamme tarina kuvaa hyvin erästä asiaa – joskus otamme kannettavaksemme taakkoja, jotka eivät kuulu meille. Tämä heikentää luonnettamme sekä saa meissä aikaan negatiivisten tunteiden tulvan.

Hiukan kerrallaan alamme sitten kerätä huonoja ajatuksia. Tämä jatkuu niin kauan, että emme enää kestä tilannetta ja joudumme päästämään ulos höyryä. Mutta onko kaikki tämä kuitenkaan aivan välttämätöntä?

Kuinka monta kertaa olet ottanut itsellesi sellaisia ongelmia, jotka ovat itse asiassa sinulle kaukaisia? Eikö olekin kiintoisaa, kuinka paljon enemmän ne kuin omat ongelmasi vaikuttavat sinuun?

Tiedäthän, kuinka lehmät vain jatkavat ja jatkavat märehtimistään? Näin on myös joidenkin ihmisten kohdalla. He pureskelevat ja pureskelevat, ja kieltäytyvät päästämästä irti sellaisesta, joka on jo tuhottu.

Nainen ja ilmapallot rannalla

Tämä näkemys elämästä aiheuttaa jännitettä. Jos pidät siitä kiinni, sinun täytyy päästää jossakin vaiheessa irti, sillä aiheutat itsellesi ahdistusta, stressiä ja masennusta.

Päästä irti niistä rajoitteista, jotka itsellesi olet luonut

Kukaan ei ole pakottanut sinua ottamaan sitä painoa, jota kannat mukanasi. Kukaan ei ole estänyt sinua kiipeämästä korkeammalle. Olet tehnyt tämän vapaaehtoisesti. Haluatko tietää, miksi näin on käynyt? Seuraavassa valotamme asiaa.

  1. Oma perfektionismisi pakottaa sinut ottamaan vastuuta kaikesta. Jos jokin menee pieleen, se on sinun oma syysi. Päässäsi ei ole mitään mahdollisuutta virheille. Älä ole niin ankara itseäsi kohtaan. Voit myös oppia epäonnistumisistasi.
  2. Sinusta on tullut altruistinen ihminen, mutta sellainen, joka laittaa kaikki muut etusijalle ja unohtaa itsensä.
    On kuitenkin eräs salaisuus, josta sinun tulisi olla tietoinen: sinä itse olet etusijalla itsellesi, ja sitten vasta tulevat kaikki muut.
  3. Sinulla on paljon empatiaajoten tunnet toisten ihmisten kivun. Tämä ei aina kuitenkaan ole hyvä asia. Et ainoastaan nimittäin ymmärrä toisia, vaan laitat itsesi heidän asemaansa.
  4. Joskus teet itsestäsi vastuullisen toisten tilanteista. Yrität auttaa toisia ottamalla harteillesi heidän ongelmansa.

Ei ole paha asia antaa apua sellaiselle, joka sitä tarvitsee. Mutta jos se menee liian pitkälle, opettele päästämään irti.

Tyttö valuttaa hiekkaa sormien läpi

Joskus annamme liikaa tai tulemme tunnetasolla riippuvaiseksi toisista. Uskomme kuitenkin, että tämä on hyvä asia. Mahdollisesti ajattelemme, että tämän vuoksi olemme hyviä ihmisiä, jotka osaavat rakastaa.

Ikävä kyllä tämä voi toimia sinua itseäsi vastaan. Jos annat liikaa toisille, saatat antaa heille mahdollisuuden käyttää hyväksi ja manipuloida itseäsi.

Lisäksi tunnetason riippuvuus saa aikaan sen, että et voi olla onnellinen ilman jotakuta toista.

Päästä irti ja ole vapaa. Meidät on opetettu siihen, että tulee omistaa, hoitaa ja suojella toisia. Mutta usein on kuitenkin niin, että meidän täytyy irrottaa ne siteet, jotka meitä rajoittavat.

Nämä ovat sellaisia siteitä, jotka eivät tee sinusta onnellista, vaan sen sijaan saavat sinut uupumaan.

UUTISIA VERKOSSA